BMW 118i LCI: rijtest en video

Auteur: , 118 Reacties

De BMW 1 Serie heeft tegenwoordig de beschikking over driecilinder motoren. Tijd om er eens één aan de tand te voelen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nu weet ik niet of jullie dezelfde afwijkingen hebben als ik, maar één van de symptomen van mijn petrolheadisme is dat ik met regelmaat in configuratoren op het web auto’s zit samen te stellen. Zo zat ik op een suffe zondagavond rond te klikken op de site van BMW toen mijn oog op de 1 Serie viel. Die auto kreeg vorig jaar een facelift, een welkome ingreep die ervoor zorgde dat de auto er nu redelijk goed uitziet in tegenstelling tot de vorige generatie. En met die facelift werden ook de driecilinders geïntroduceerd.

BMW 118i LCI rijtest en video
Die motoren zijn het resultaat van het immer voortdurend verlangen van de milieuextremisten om de opwarming van de aarde te wijten aan automobielen. En dus is men zelfs in “Freude am Fahren”-Beieren tegenwoordig op zoek naar manieren om de krachtbronnen schoner, zuiniger en efficiënter te maken. Nog niet zo heel lang geleden moest je moeite doen om BMW een blok met minder dan zes cilinders onder de motorkap te vinden, maar tegenwoordig beginnen we bij een C-segment hatchback al met de helft van dat aantal.

Nu was ik tijdens mijn rondje fantasie-configureren aan het kijken naar een “wat nou als ik een lease-auto mocht van Autoblogger”-scenario. Een kennis van me heeft tot voor kort een pre-facelift 118i gereden en was daar zeer over te spreken. Met 170 pk en 250 Nm koppel kan ik mij goed voorstellen dat hij een tevreden mens was. En dus klikte ik in een soort automatisme datzelfde blok aan. En toen schrok ik even, want de 118i is flink gedownsized.

Een driecilinder met 136 pk en 220 Nm koppel is wat de 118i geworden is, waarbij een sprintje naar 100 tegenwoordig ook flink langzamer gaat: eerder in 7,2 en nu in 8,5 seconden. En dan moet je nog voor de handbak kiezen ook, want de achttraps DCT automaat die wij hebben doet zelfs 8,7 seconden over die sprint. Ook de topsnelheid zakte, van 222 kilometer per uur naar 210. En dus werd ik nieuwsgierig: zou de 118i mij net zo tegenvallen als de cijfers doen vermoeden?

BMW 118i LCI rijtest en video
Een paar dagen later kan ik het uitproberen. BMW Nederland stelde een nieuwe 118i aan ons beschikbaar om deze eens flink aan de tand te voelen. Bovendien werd het de hoogste tijd dat we eens kennis maakten met de gefacelifte 1 Serie. En de eerste kennismaking is prettig: de Einser ziet er lekker uit. Herkenbaar BMW, zowel van voor als van achter. De koplampen zijn een stuk strakker gesneden, wat de looks enorm ten goede komt. Bovendien is de achterzijde niet meer zo makkelijk te verwarren met een Volkswagen Polo, dankzij een set achterlichten die meer in lijn ligt met de rest van de BMW-modellenreeks. De eerste pluspunten zijn dus binnen.

BMW 118i LCI rijtest en video
In het interieur is het ook goed toeven. Toegegeven, deze testauto is niet bepaald een karig uitgerust exemplaar. Er is voor een slordige 15.000 euro aan opties gemonteerd, wat onder andere is opgegaan aan leren bekleding en een driespaaks stuur uit de M-Sport lijn. Maar ergonomisch gezien is alles ook dik voor elkaar in de 1 Serie, en de zitpositie is prima. Nog meer pluspunten dus, tijd om kennis te maken met het blok.

Met een druk op de startknop komt de driecilinder tot leven. Hallo Aygo! Het is misschien flauw om dit vergelijk te trekken, maar ik heb hier moeite mee. Een auto van 42.863 euro met de sound van een stadsautootje: ik vind het wat moeilijk. En ook zonder opties kost een 118i vijfdeurs met DCT al een kleine 31.000 euro, voor dat geld wil je toch gewoon een fatsoenlijke soundtrack? Minpunten voor het geluid dus, maar laten we het blok niet meteen afschieten, eerst rijden.

En rijden dat doet ook deze 1 Serie gewoon goed. De demping is stevig, zelfs in dit exemplaar zonder M-Sport onderstel, maar niet oncomfortabel. De balans is ook heerlijk en het sturen voelt een tikkeltje afstandelijk, maar voor een elektrische bekrachtiging bijzonder precies en direct. Achterwielaandrijving blijft gewoon een prachtig fenomeen, hoe inefficiënt het ook is voor autobouwers. En daarover gesproken: de volgende 1 Serie krijgt voorwielaandrijving, dan weet je dat.

Het enige wat afbreuk doet aan de rijervaring is in feite het geluid. Het zijn niet de prestaties, die zijn op zich in orde. De 136 pk’s en 220 Nm’s hangen gretig genoeg aan het gas, en een 118i is echt geen trage auto. Maar snel is hij zeker niet en als ik “oude 118i prestaties” wil dan moet ik tegenwoordig voor een (fors duurdere) 120i gaan. En dat doet me serieus twijfelen of er überhaupt behoefte is aan deze 118i.

BMW 118i LCI rijtest en video
Is er nog een voordeel aan de gedownsizede 118i? Jep, de vanafprijs is gezakt van 29.900 naar 28.200 euro. Laten we wel zijn: als je kan leven met een driecilindersound dan doe je er verstandig aan om een 116i aan te schaffen. Die is ook niet snel, heeft dezelfde soundtrack, is goedkoper in aanschaf en doet het beter qua verbruikscijfers. Wil je een 1 Serie omdat je liefhebber bent van pittig sturen, dan doe je er verstandig aan minstens een 120i op de stoep te zetten. Dat is een vlotte auto die bovendien niet als een opgevoerde grasmaaier klinkt. Één nadeel: je moet iets langer sparen (of je baas smeken om meer lease-budget) want de vanafprijs ligt dik 4000 euro hoger. En de Autoblog Aankooptip van deze week: spaar maar door voor die 120i.

BMW 118i LCI rijtest en video
Oh, en de 1 Serie heeft achterruitverwarming die meegebogen is in het pad van de ruitenwisser. Ik had dat nog nooit eerder gezien, tof he? Filmpje!118 reacties

Wat zijn die looks erop vooruit gegaan met de facelift. Ik vind hem nu echt qua uiterlijk vergelijkbaar met de A Klasse, in sommige opzichten zelfs mooier.
@mercedesclk350: ik vind deze sowieso veel mooier dan de A Klasse. A vind ik eerlijk gezegd afschuwelijk en eigenlijk alles wat ze op het platform van de A gebouwd hebben lijken wel totaal uit verhouding.
@smex: als ik de CLA zie, zeker zonder de mooiere grille koplampen en bumpers, moet ik altijd hardop lachen. Wat een gedrocht, hij lijkt wel uit een tekenfilm te komen, of van voor en achter door een truck aangereden te zijn ofzo :D
@wouterjeuring:
ik vind het net een pissebed qua vorm.
@smex: Heb je nog nooit een lekker samengestelde A klasse gezien zeker? Ik kan je verzekeren dat een A echt wel mooi en stijlvol aan te kleden is. Nette 18 duimertjes op. Donkere ruitjes, Lekker sportiever zetels. Mooi Mercedes zilver en als kers op de taart LED koplampen. Veel stijlvoller dan BMW ook maar laten we dat laatste op smaken en kleuren houden…
Oh ja, vergelijk ook even de interieurbeleving van beide. Mercedes voelt zo veel aangenamer en kwaliteitsvoller aan.
@cadrez: Mercedes doet het kwa interieur zeker goed. Alleen ookal zie ik een A45 AMG dan nog vind ik hem uit verhouding. De koplampen staan te ver uit elkaar en de grill te breed. De achterkant vind ik niet bij de voorkant horen. Daarnaast is zilvergrijs (behalve antraciet) altijd helemaal afbraak op een auto.
@smex: ok , hoe doe je dat nou met die afbeeldingen reageren?
Kortom, het is prima maar wel erg duur. Dat is het hele idee achter ‘premium’ toch?
@dutchdriftking: Je hebt duur en je hebt duur, maar 42.000 euri voor een kleine auto (want dat is het gewoon) is wel heel erg duur!
@cadrez: weet je dat je voor 42k de giulia super met 200pk en 8 traps automaat kunt kopen. Ook met deels leer, volledige clima etc,.
@eelco74: Maar die gaat kapot.
@Donstil: dan moet je de boom ook ontwijken door aan het ronde ding voor je neus te draaien.
@Donstil: hahaha. Bijna mijn koffie door mijn neus! :D :D
@eelco74: Guilia > de rest
Eindelijk een mooie 1-Serie. Ik zou zelf ook wel voor de 2 liter gaan. Ik koop een VMW namelijk voor het ‘Freude Am Fahren’.
@sbelali: dat wordt zoeken.. De 120i is ook gewoon een 1.6 volgens mij!
@ukbob: Yep. 120 is de 1.6 met 177 pk, wat hetzelfde blok is als de oude 118i, maar dan met nieuw management (7pk meer en euro6 keuring).
Maar in de 3-serie had je een 320i-ed, dat was dezelfde 1.6 met 170pk. Maar die is er nu uit. Nu is er alleen nog de 320i, met de nieuwe serie B-motoren: wat in deze uitvoering wel een 2.0 is, maar dan met 184 pk. Hetzelfde blok ligt ook in de 330i, waar je 252 pk krijgt.
Dus, in de 3serie is de 20i en de 30i dus hetzelfde blok, met 70pk verschil.
Hebben we het gehad dan? Nee. In de 1-serie hebben we nog de 125i, Dat is dan weer het oude 2.0 euro5 blok, met 218pk. Die is nog steeds leverbaar; je zou toch zeggen dat ze deze dan ook vervangen.
Je zou t voor de grap aan een verkoper in de dealer moeten vragen :).
@gregorius: weer wat bijgeleerd 👌
@gregorius: “ja meneer de dealer, ik wil toch wel wat korting op die 125i hoor. Het is immers een oude motor, hè.” 😂
@sbelali: Een waar koop je zo een “VMW”?
-edit: ontopic aub-
Hmm… Ik weet het eigenlijk zo net nog niet. De 1-serie is duidelijk mooier geworden sinds de facelift, vooral de neus. Alleen twijfel ik nog steeds over de achterlichten. Die zijn net zo groot als de kont van Sharon Dijksma en dat is een prestatie op zich… Ik vind hem ook wel erg prijzig. En ja, 3-cilinder.. Ik ben bang dat we er maar mee moeten leren leven.
@viezefreddyw: Gatverdamme, 2 keer op 1 dag iets over Sharon Dijksma…
Ik zal dan wel de enige zijn die de 1-serie van vóór de facelift mooier vind…
@rynnus: Ik vrees van wel…
@rynnus: Nee, ik ben het met je eens. De pre-LCI had een soort klassieke uitstraling. Veel meer karakter dan het ietwat generieke front van deze LCI. Ik vond alleen de Polo-achterlichten inderdaad geen succes, maar de nieuwe units zijn ook niet geweldig, IMO.
@rynnus: nope, with you. De eerste een, vooral in driedeurs, had een heel interessant profiel. Deze nieuwe een is qua looks een dertien-in-een-dozijn-boekhoudershok. En met een motorgeluid dat sinds de intro van turbo’s ook bij de vierpitter totaal fout en fake klinkt.
@rynnus: mee eens!
@rynnus: nee hoor…
@rynnus: ik heb meer moeite met de achterlichten en positie van de badge op de achterklep nu, dan met de koplampen van de vorige versie…
Tsja, een driecilinder is leuk in een Charade GTti maar vooralsnog voor mij onacceptabel in een BMW.
@buitengaats: Yes! Amen… Is BMW onwaardig.
@buitengaats:
want?
@super: Echt? Vind jij een 3-cilinder dan wel passen bij een BMW?
Ik pas wel, met minder dan 4 cilinders hoeft het niet voor mij.
@censuurisslecht:
3 of 4 cylinder, wat maakt dat nou uit? Allebei beetje wussy motor…
@super:
Een 4-cilinder een wussy motor?

Wel zowat het meest gebruikte motortype, qua loopcultuur is een 4-cilinder ok, een 3-cilinder loopt veel minder “rond”.

En laat “laufkultur” nu net een selling point van BMW zijn…

Natuurlijk loopt een zes-in-lijn op zijn beurt nog een stuk mooier, voor mij ook de reden om er mee te rijden, ongeëvenaard…
@censuurisslecht:
ja, een fwd 4 cylinder met de motor dwars voor de voor as, strutjes voor en semi-onafhankelijke vering achter is ws het meest gebruikt, is het daarom het “beste”? Een 3 cylinder is makkelijker te balanceren (het is tenslotte een halve 6 in lijn), en arbeidsslagen overlappen ook bij een 4 cylinder niet, wat is er zo superieur aan een 4 cylinder?
@super: Ga eens eens cursus basismechanica volgen.

Een 3-cilinder is veel makkelijker te balanceren?

Laat me niet lachen.

Een 4-cilinder kan gerust zonder balansassen, probeer eens een 3-cilinder zonder balancering, je weet niet waarover je praat…
@censuurisslecht: Tijden veranderen, deal with it. In 1999 zaten we ook allemaal te zeiken toen BMW met een SUV kwam.
@granlusso:
Deal jij er maar mee.
Voor mij hoeft het niet zoals eerder gezegd. Mijn mening.

Ga jij maar lekker 3-cilinder rijden. Ik hoef dat downsizing-gedoe niet.
Ik vind hem wel mooier geworden met de facelift, maar niet per se leuker. De oude had zo’n herkenbaar neusje. Vooral met M-pakket vond ik hem gewoon erg gaaf. Maar de nieuwe mag er uiteraard ook wezen. Jammer dat het allemaal zo duur is. Een beetje 120i met M-pakket in Estoril Blau gaat al snel richting de 50k. Absurd veel geld voor een hatchbak.
Mooie looks hoor de nieuwe 1-serie.

Maar van de vele modellen kies je de 118?? Lekker boeien waarom iemand deze zou bestellen. Wouter waar ben je..
Wel een verbetering ten op zichte van de vorige. Alleen wel erg lelijk die belettering op de koplampen..
Hoe bedoel je DCT @casperh??
Daar zit toch geen DCT (dual clutch) in?
@lekkaah: hij zal DTC bedoelen…
Zeker een mooie auto. Alleen jammer dat BMW al een tijd dezelfde saaie tellers en oranje interieur verlichting gebruikt.
@smex: dat is juist de charme ervan.. Al generaties lang herkenbaar. Net als de nieren, hofmeister knik, atmosferische 6 cilinder lijn.. Oh nee.. Achterwielaandrijving… Straks ook niet.. Euh laat maar
@smex:
die rode tellers/lampjes/displays zijn ’s nachts juist erg fijn, beter af te lezen en minder afleidend dan blauw/wit.
@smex: voor een kermis hebben we audi he
@lekkaah: Bingo !!!!
@lekkaah: ik heb toevallig zelf een Audi, A4 B8. Maar ik vind mijn tellers, netjes wit met een rode naald en de overtoeren in rood. Toch wel veel mooier dan alles saai oranje. Charme of niet, voor mij nog steeds de reden geen BMW aan te schaffen omdat ik me daar alleen maar aan ga irriteren.
Zo joh, weer wat geleerd. De hyundai i10 van mijn moeder klinkt als een bmw 328i!
Deze 1 serie is absoluut de vedette van zijn klasse!
Volgens mij is het zo dat de 114i en 116i een stapje omhoog zijn gesprongen en nu de 116i en 118i zijn. Deze 118i is dan ook goedkoper dan de vorige 118i met 170 pk, maar toch duurder dan de vorige 116i met 136 pk (hetzelfde vermogen). Het lijkt er dus op dat we hier met een staaltje badge-inflatie te maken hebben om een hogere prijs te verantwoorden, al kun je ook zeggen dat BMW weer terug gaat naar de roots van de 118i, de originele 118i uit 2005 had namelijk maar 129 pk en stond voor praktisch hetzelfde geld te koop als de nieuwe.
Ik vond de Polo-achterlichten op de 1-serie mooier.
@Jochempie: me too
Gelukkig heb ik geen adblocker ofzo ..
En kon iig nog een beetje vrolijk worden van de Opel Corsa in de reclame ..
@lincoln: Dat is bij jou vaak wel nodig ja ;)
Deze 3-cilinders zijn voor mensen die niet veel vermogen nodig hebben, maar wel graag met BMW-badges op hun auto rondrijden. Dus voor minimaal 75% van de huidige BMW bezitters.
Véél mooier en véél beter dan een Alfa 159!

*drukt op “plaats reactie”, doet stap achteruit, begint te rennen*
Gááááp! Slaapverwekkende auto. Ik kijk de test straks wel voor het slapen gaan.
Nou, ik moet zeggen dat dit mooie cijfertjes zijn voor een driecilinder. 8.5 seconden naar 100 per uur moet je je volgens mij niet echt voor schamen. Als ik even vergelijk met mijn A klasse 118 benzine (1.6 122 pk ) welke 8.9 seconden nodig heeft om aan 100 per uur te raken is dit zeker niet slecht. Al stel ik me wel wat vragen bij het rijplezier dat je hier nog in gaat beleven. Ik vind zelfs mijn 1.6 bij momenten al iets te plat als je er alles uit gaat halen. Hoop dat mijn volgende een 2 liter wordt…
Wel is ie wel heel erg duur . Maar dat komt misschien ook gewoon omdat jullie in Nederland wonen :D
@cadrez: volgens mij doet jou A klasse er 9.2 sec over geen 8.9
@vagtroep: Heb je helemaal gelijk in. Mijn excuses.
@vagtroep: of toch niet. Net even nahekeken. Niet dat het veel uitmaakt maar hij zou het moeten doen op 8.9 seconden ;)
Puur winstoptimalisatie van BMW. Niks verkeerds aan. Alle bedrijven doen dat. 116i met 108pk kan goedkoop in de showroom gezet worden voor mensen die voor een relatief laag bedrag BMW willen rijden. De mensen die 108pk te weinig vinden kunnen hun lol op in de 118i voor paar duizend euro meer. Voor BMW maakt het in de kosten natuurlijk geen drol uit. Daarbij heeft BMW sinds de facelimp alle nummertjes omhooggeschroefd. 114i bestaat niet meer, dat is nu 116i. En 116i is nu 118i, etc, etc. Dus de vergelijking van 170pk toen en 136pk nu loopt een beetje mank. De 116i had vroeger gewoon 136pk.

Zie Apple met hun iPhones. Iedereen roept hoof en laag dat het instapmodel minstens 32GB moet krijgen. Doen ze dat zal niemand meer de 64GB versie kopen. Beetje hetzelfde principe.
milieuextremisten, lekker trollen…

2015 was het warmste jaar ooit, 15 van de warmste 16 jaren ooit zijn sinds 2001 gemeten, alle koralen sterven af omdat de oceaan compleet verzuurt, maar allemaal niets aan de hand hoor.

begrijp me niet verkeerd, werk zelf in de energie sector dus hoe meer olie jullie verbruiken hoe meer ik verdien, maar om regelgeving omtrent co2 uitstoot nu af te doen als milieuextremisme gaat nogal ver, zelfs in de energie sector wordt de realiteit van antropogene klimaatverandering onderkend.

en bespaar me vage samenzweringstheorieen en links naar artikelen van dubieus wetenschappelijk niveau.
@super: zijn ook zat ‘onderzoekjes’ die het keihard tegenspreken, dat het bijv een cyclus is..

Weet echter wel dat er enorm veel geld mee te verdienen is… En dat ik het zelf niet controleren kan… Dus…….
@super: ik ben de laatste die milieuproblemen zal ontkennen. Maar de lui die dit soort metingen publiceren zijn net zulke criminelen als politici en topmensen in het bankwezen. Jij wilt niet dat er nu dubieuze linkjes geplaatst worden, maar klakkeloos overnemen wat de zogenaamde wetenschappers roepen is net zo.

Zo zijn er een hele hoop dingen die spelen bij het afsterven van koraal. Van chemische stoffen in het water tot overbevissing tot plastic tot temperatuur. Maar echt niet alleen temperatuur.

Nog zo’n leuke is het stijgen van de zeespiegel door het smelten van ijs. En dan het drijvende ijs op de noordpool aanwijzen. Ja er zijn echt wetenschappers en milieuorganisaties die dat doen. Het heeft invloed op waterstromen en daardoor op de temperatuur, maar het maakt echt niks uit wat zeespiegel betreft. Natuurkunde van basisschool niveau is dat. En zelfs dat beheersen sommige ‘onderzoekers’ niet eens…
@lekbak:

“Zogenaamde wetenschappers”…. Tja, daar begint het dus al…

Trouwens, koraal gaat vooral dood door verzuring van de oceaan.
Schandalig een BMW met een 3 cilinder! Laat ze ook gelijk een concurrent van de Canta bouwen nu ze toch bezig zijn..
@brabusrocket: Hebben ze dus toch al gedaan?
Drie cilinder brr
Ik had nog even de (aangekondigde) drift verwacht! Komt dat nog?;-)
BMW is veel te druk met 3 cylinders en touring modellen. En dan ook de 1 serie met voorwiel aandrijving en een m2 met obesitas. Ondertussen wordt de m3 op de ring door de giulia te kakken gezet en dat is nog niet over, want het schijnt dat de giulia met de automaat nog enkele seconden van de tijd af gaat snoepen.
@eelco74: tsja, de keuze is helder: liefhebbers brengen minder geld op dan kuddevolk dat een volumemodel koopt. Op de korte termijn dan he, want ze vergeten volgens mij dat de premium badge door de liefhebbers is toegekend….
Ik snap de 118i LCI ook niet, want deze is te chippen naar 167pk en 300nm.. klinkt leuk, maar kan de 116i ook! zelfde waarden (volgens ziptuning.nl). Dus lekker de 116i dikker aankleden ipv de 118i :)
Ik heb in een MINI Cooper gereden met deze motor. Dat was een uitstekende combinatie! En bovenal, dat is wél een gezellige auto. Is wel een oncomfortabele stuiterbal, maar dat schijnt sportief te zijn….

De Clubman schijnt tegenwoordig ook een acceptabele binnenruimte te hebben, dus waarom überhaupt nog een 1-serie willen? Doe mij maar een rode Clubman met panoramadak! Tof. Leuk. Gezellig. Wel even de verzekeringspolis checken voor mijn rug…..
@Rob: Ik heb zelf een Mini Cooper F56 met dit blok, met het instelbaar onderstel is hij heel relaxed te rijden en inderdaad, daar past het blok WEL goed in. (Vooral ook omdat deze een heel stuk lichter is, 0-100 doet de Cooper met dit blok in 7.8s)
@Rob: Vent je rijd in een mini, doe normaal. Het is echt een vrouwenauto. Mannen kopen gewoon geen mini.
@noreplacementfordisplacement: Vent, nooit een Mini gereden zeker? Die dingen liggen als een kart op de weg en rijden ongelofelijk goed. Kan menig hatchback nog iets van leren (zeker qua snelheid…) Vooroordelen much?
@OverSoft: Ik heb de mini cabrio van mn nichtje gereden. Het rijdt prima, maar ik vind al die onzin en de uitstraling zo afgunstig dat ik liever een Renault Clio rijd.

Het is een goedrijdende FWD hatchback (sowieso niet mijn ding, dat geef ik toe, een auto hoort een dikke motor voorin te hebben en RWD). Maar al die chrome details, all kleurtjes in het interieur, het infotainment systeem met blije opmerkingen enzo…gewoon echt rammend gay (excuses voor mijn politiek incorrect gedrag, het mag tegenwoordig niet meer)
@noreplacementfordisplacement: Ach, ik heb hiervoor een BMW 530d (E60) en een Audi S5 gehad en op de top snelheid na (wat je toch nooit rijdt) is de Mini bij verre de leukste bak die ik heb gereden. Oh, en ik ben heel erg hetero (getrouwd en wel).

Maargoed, als jij kleurtjes en zo gay vindt, moet je vooral geen Mini kopen… Your loss.
@OverSoft: Haha als jij zegt dat ie beter rijdt dan een een Audi S5 dan geef ik het nog een kans hoor. Heb je wel eens Fiesta ST gereden?
@noreplacementfordisplacement: Nope. Ik zeg ook niet dat ie beter rijdt, ik zeg dat ie leuker rijdt. Sterker nog, ik heb mijn S5 ingeruild op de Mini. Daarnaast heb jij in de oude gereden (de cabrio staat nog maar net bij de dealer in nieuwe trim), is nogal een verschil… (en het infotainment systeem is gewoon iDrive van BMW).
@noreplacementfordisplacement:
Meid toch!

Laat me raden, je vindt je zelf ook een ‘echte autoliefhebber’, een ‘petrolhead’? En zeg eens, hoe bevalt de gehuurde BMW 123diesel? Zilver of grijs?
But, will it drift?
Het oude front was niet mooi, dit vind ik ook niks. Ze plakken overal dezelfde op. Deze is krek hetzelfde als van die afschuwelijke 2-serie active.
Leuke test en ik deel de mening dat auto-emotie aan het verdwijnen is met het verminderen van het aantal cilinders en de opmars van de electrische auto. De achterruit verwarming in de veegbaan van de wisser vindt je ook op een Land Rover Discovery Sport.
Wat is er allemaal met jullie aan de hand? Ook de LCI is echt nog geen schoonheid. Jullie zijn denk ik allemaal een beetje blind geworden.

De pre-facelift was inderdaad echt heuuuul lelijk. Deze is alleen een stukje minder lelijk. Maar het is absoluut geen schoonheid, gadverdamme. En ik ben een liefhebber van het merk BMW….
Ik vind trouwens dat stuur het mooiste dat je momenteel op een auto kunt krijgen.
Mijn vader heeft heel recent deze auto in exact deze uitvoering gekocht (118i met M-pakket).

Hij rijd echt lekker, ligt goed in de bochten en is redelijk rap waardoor je een beetje het idee hebt dat je een sportauto rijd. Maar hij is wel erg krap van binnen, ik zit niet echt comfortabel achter het stuur en een volwassen persoon kan niet normaal achterin zitten. Mijn Golfje lijkt wel een minivan in verhouding.
Ik rij in lease de pre-facelift 118d (136pk, 320Nm vermoed ik), en geloof mij, daarmee kom je niks te kort. Elke, maar dan ook elke bocht, ook wanneer het gortdroog is, kan je de achterkant laten uitbreken en mooi in balans houden. Met de esp op standje 1 is het nog veilig ook!
Poll: E87 met atmosferische 2 liter met 129pk of een 3 cilinder turbo zoals in de nieuwe 1?
@tazmania: een 2,5 liter 4 cilinder met 120 pk als er een handbak aan vast zit. Met een automaat zou ik voor wat meer vermogen kiezen (atmosferisch) en als ik zou leasen zou ik de turbo nemen (alleen met automaat, als handbak zou ik er gek van worden).
Ondanks dat dit misschien best een fijne kar kan zijn ben ik er geen fan van. Je wil premium rijden en betaald daar een premium voor. Een 3-cylinder past wat mij betreft niet in dat plaatje ondanks dat ze powerwise niet onder doen voor de 4-cylinders die ze vervangen. In een golf/focus of andere c-segmenter die net een tikje goedkoper zijn dan deze BMW vind ik dit soort motoren helemaal oke.
Qua styling echt enorm verbeterd vind ik. Denk dat ze daar wel slim aan gedaan hebben. Zeker met Mpack vind ik hem erg fraai. Interieur vind ik mooier dan de 1ste serie maar wel krapper. Ik heb een 1st gen 1serie (faceliftmodel) gehad maar die was ruimer had ik het idee. Bij de nieuwe zit ik met mn been tegen de transmissietunnel aan. Niet echt prettig. Daarom ook de opvolger laten staan.
Wel een bak geld. Voor 15k aan opties en dan nog niet eens een M pack en 18inch is vrij zot in dit segment. Al is het bij Merc en Audi niet anders. Persoonlijk had ik die 15k stukgeslagen op de 20i en een M pack met wat kleine opties, ipv een 118i.
Er is dus ook een 418i GranCoupe met deze grasmaaier motor…
Dat is dus voor de mensen die net met hun hakken over de sloot, binnen hun leasebudget in een BMW willen rijden.

Onlangs heb ik dus in die 418i gereden van een klant van mij, ik wist niet dat BMW auto’s levert zonder PDC achter, ik stond verbaast. Geen leer, geen PDC, goedkoop stuurtje zo kaal als een luis….en rijdt voor geen meter met 3 cilinders.
@slickrick: Hahah wat een droeftoeter
@slickrick: je hebt niet perse veel vermogen nodig, en opties als pdc dragen ook niet echt bij tot de rijervaring. Liever een 418i dan een Peugeot 508 alleszins. Iets met wegligging, balans, chassis, stuurgevoel,… Daarenboven is een BMW met 136pk altijd een pak sneller dan een wagen met vergelijkbaar gewicht en afmetingen. Geen fanboyisme, meetbare feiten.
@poeperman: Het is een slak met een BMW logo, die door elke eerste de beste 2.0 TDI zoekgereden wordt. Wat een onzin man, een dik aangeklede auto draagt zeker bij aan de rijervaring, en zonder vermogen heb je weinig “freude am fahren”
@slickrick: Ben ik blij dat ze in België niet met zoiets komen! In zo’n wagen moet je op zen minst een 2 liter hebben
Het bestaansrecht van de 118i (en 116i): bijtelling en CO2-tax…

Doe mij maar een 120i of 125i!
@e1000bmw523i: exact. Net dat beetje meer uit de tube geknepen voor de mensen die het uiterste uit het budget en de bijtelling willen halen.
Ik vind dat ze de typenummering moeten veranderen…
Het eerste cijfer de reeks, het tweede cijfer het honderdtal van het vermogen, en het derde cijfer het tiental…

Deze auto zou dan een 113i of 114i (afronding 136 naar 140) zijn en wat dichter bij de verwachtingen liggen van een 3cil…

Voor de prijs van deze 118i zou ik alleen tevreden zijn met 180pk.
@tjorque: 18i staat voor om en bij de 150pk tegenwoord, zeer logische badging dus!
Pas op voor de Boeing met die drone!
via iPhone app
Ze hadden de neus van de 2 serie er op moeten doen bij de LCI en de achterlichten van het origineel moeten behouden. Dan was het in mijn ogen de perfecte auto geweest. Zeker als M135i
Mwwwahhh zwakjes AB! Had toch liever een review gezien van de Giulia. Autoweek en autovisie kunnen het wel. En dan te bedenken dat ik denk hier af en toe op Alfablog denk te zitten ipv op Autoblog..
Ik snap de 118i wel! De 1-serie ziet er gewoon super lekker uit (ook zonder M-pakket). Niet iedereen heeft een 120i/d+ budget, helaas.. Als jullie het 118i blok niet lekker genoeg vinden, dan is de 116i dat zeer zeker niet. Dus voor die mensen is de 118i het maximaal haalbare.

De 1-serie (zeker het chassis) is een ontzettend fijne auto! Je kunt met deze auto onnoemelijk hard door de bochten.

Ik heb zelf een 116 EDE, dit is ook een 3 cilinder. Met 116pk ook zeker geen hoogvlieger, maar de 270nm’s kunnen dit erg goed verbloemen.

Hebben jullie de 3-cilinder diesels al eens geprobeerd, misschien leuke vergelijking?!
Meer research doen vriend, de automaat is pas te krijgen vanaf de 118i…

Als je dus een oude muts bent die bang heeft van een “kleine” 1.5 met “maar” 109pk is de 118i de oplossing
Toeval of niet, maar heb net een optie genomen op een 118i van het model vóór de facelift. Met de volle 170pk! En het rijdt lekker!
Ik ben erg blij met m’n 118i. Wel met M-sport onderstel en handgeschakelde 6 bak. De B38 is een heerlijk blok – super zuinig als het moet (en echt niet alleen als je als een slak rijd) en als je hem kietelt boven in de toeren zonder twijfel sportief, met meer dan genoeg koppel om lekker te sturen op binnenwegen. Is het autobahn-beul? Natuurlijk niet. Is de 120 dat wel? Alsjeblieft. Geen verouderde Peugeot 4-cylinder, maar een modern Duits blok. Dat geklets over geluid is overigens subjectief – natuurlijk, het stationair geluid is wat lullig, maar boven de 4000 toeren klinkt het naar mijn smaak vele malen beter dan zo’n 4cyl.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).