BMW 3 Serie E36 (1990–2000) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 112 Reacties

Het is één van de goedkoopste manieren om een BMW te rijden: de 3 Serie van de E36 generatíe.

De auto werd gebouwd van 1990 tot 1998. In dat jaar verving de E46 3 Serie de E36, behalve de coupé variant, die nog een jaar langer in productie bleef. Er waren vijf carrosserievarianten: de Sedan, Touring, Compact, Cabriolet en Coupé.

De E36 was een enorm succesnummer voor BMW. Achterwielaandrijving, een prima chassis en onder andere keuze uit heerlijke zescilinders zorgen ervoor dat de 3 Serie een heuse klassieker in wording is. Sterker nog: de jongste exemplaren die je nu kunt kopen zijn 15 tot 25 jaar oud. De ultieme wannahave is de E36 M3, maar die laten we in deze review buiten beschouwing omdat het een auto is met een heel eigen set specifieke aandachtspunten.

De E36 BMW 3 Serie was leverbaar met benzinemotoren variërend van 100 tot 193 pk, er waren ook een diesels leverbaar in alle modellen behalve de Coupé en Cabriolet, variërend in vermogen van 90 tot 143 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan momenteel zo’n 580 E36’s te koop, waarvan ongeveer 30 diesels en 130 automaten. Iets minder dan de helft is een sedan. De coupé’s, cabrio’s en compacts zijn daarna het best vindbaar en de touring is het lastigst te vinden: ongeveer 60 stuks in het huidige aanbod.

Prijzen beginnen rond de 400 euro en lopen op tot een slordige 10.000 euro voor de allermooiste exemplaren. Er zijn nog een paar uitschieters voor zeer fraaie exemplaren met hele lage kilometerstanden.

Pluspunten

  • Degelijk, relatief betrouwbaar
  • Sportieve rijeigenschappen
  • Heerlijke motoren
  • Klassieker in wording

Aandachtspunten
Voordat we aan de specifieke aandachtspunten beginnen moeten we eerst benadrukken dat we het hier hebben over oude auto’s. De voor de hand liggende zaken als checken op roest, onderhoudshistorie, staat van slijtageonderdelen als banden, draagarmrubbers, wiellagers, remmen, etc. zijn vanzelfsprekend en zullen we niet allemaal los behandelen. Bij een auto van deze leeftijd is het nu eenmaal logisch dat dit soort zaken een keer vervangen moeten worden.

Een auto met een volledig afgestempeld onderhoudsboekje zul je niet vaak meer aantreffen aangezien veel van deze auto’s al vaak van eigenaar zijn gewisseld. Daarnaast zijn het altijd populaire auto’s geweest en dus kan het ook zijn dat er is gerommeld met bijvoorbeeld kilometerstanden. Check, check, dubbelcheck dus.

Mocht je een E36 tegenkomen die een ander mankement heeft dan de bovengemiddeld voorkomende zaken die wij hieronder op een rij hebben gezet: Google is je vriend. Er zijn enorm veel mensen met E36’s bezig, dus als je een probleem hebt is er altijd al wel iemand geweest die het ook gehad heeft en die zijn verhaal met oplossing op het internet heeft gezet.

 • Veel van de E36 waterpompen hadden plastic schoepenwielen die na verloop van tijd verzwakten en stuk gingen. Daardoor werd er geen koelwater meer rondgepompt, met als resultaat oververhitting. BMW heeft een betere pomp geleverd, maar er zijn ook aftermarket exemplaren met bijvoorbeeld metalen schoepenwielen te krijgen.
 • De pakking van het kleppendeksel wil nog wel eens poreus raken, met olielekkage tot gevolg.
 • De motoren met dubbele bovenliggende nokkenas lekken soms olie. Deze komt dan vaak terecht bij de bougies, dus als je een bougie wisselt en je ziet olie liggen: koppaking vervangen.
 • Een rammelend geluid bij een zescilinder heeft meestal één van de volgende twee oorzaken:
  ◦ VANOS (vanaf 1992) loopt op z’n laatste beentjes. VANOS is mooi voor de prestaties, maar zorgt nog wel eens voor problemen. Reparaties zijn met name duur door het arbeidsloon, dus als je zelf een beetje handig bent kan je veel geld besparen. Onderdelen zijn goed te krijgen via BMW of bij aftermarket leveranciers.
  ◦ De kettingspanners hebben hun beste tijd gehad. Ook hiervoor geldt dat zelf sleutelen je veel geld kan besparen.
 • De vacuümslangen willen nog wel eens scheuren of poreus raken. Dit is te herkennen aan afslaan bij stilstand of onregelmatig stationair lopen. Ook vermogensverlies kan een indicator zijn.
 • De 323i en 328i van voor 1998 hadden er nog wel eens last van dat de Nikasil coating van de cilinderwanden losliet. Laat eventueel een compressietest uitvoeren om dit probleem te traceren, want als de boel stuk gaat moet het hele motorblok vervangen worden.
 • De bovenste buis van de radiator barst vaak, als gevolg van materiaalmoeheid. Hetzelfde geldt voor het thermostaathuis. Beide zijn relatief eenvoudig en goedkoop zelf te vervangen.
 • De hardyschijf gaat soms stuk, wat resulteert in een kloppend of dreunend geluid onder de middentunnel / handrem bij acceleratie.
 • Als de koppeling traag reageert kan dit liggen aan een kapotte Clutch Delay Valve die op sommige motorvarianten was gemonteerd. Dit is een hydraulisch systeem dat moet zorgen dat de koppeling soepel werkt.
 • Een bonkend geluid aan de achterzijde bij langzaam rijden of gas los, is vaak het gevolg van het loskomen van de differentieelbouten. Het kan ook zijn dat de rubbers van het subframe versleten zijn.
 • De achterste veren breken nog wel eens, wat resulteert in een auto die op z’n kont hangt. Makkelijk te spotten, makkelijk en niet heel duur om op te lossen.
 • Het reservoir van de stuurbekrachtigingspomp lekt nog wel eens bij de aansluiting van de slang.
 • Het stuurhuis lekt soms vloeistof, als dit het geval is moet het stuurhuis vervangen worden.
 • De clips die de zijramen vasthouden willen nog wel eens breken, met als gevolg dat je raam scheef gaat hangen of helemaal in de deur valt. Makkelijk zelf te maken, en de clips zijn niet duur.

Zoek de E36 of een andere auto op Marktplaats.nl112 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Klassieker in wording? Zelfs polen willen hier niet in gezien worden!
@henkhupelschoten: Ik vind dit zelf ook een ontzettende kampwagen. Zelfs wanneer die piekfijn in orde is, blijft deze auto het foute imago houden. Maar dat neem niet weg dat het een zeer goede auto was in die tijd die vooral erg lekker reed.
@berlinetta: Ik vind ‘m langzaam richting goed fout gaan. Alleen die zwarte stootranden op de koets daar heb ik me altijd al aan geërgerd bij dit model.
@jaapiyo: Er waren talloze wagens in de jaren ’90 die zwarte strippen droegen op bumpers en flanken, niks mis mee, hoorde gewoon bij die tijd.
@bmwtouring: Ik wilde er nog bijzetten; het ziet er zo extreem 90’s uit. Niks mis mee misschien maar ik vind het gewoon geen porum. Het ‘ergste’ is een E36 in een lichte kleur met die stootstrips icm ongespoten plastic zij-skirts wat je ook nog wel eens ziet.
@jaapiyo: porum???
@jaapiyo: dat is juist vreselijk. De auto moet helemaal origineel. Het liefst met de oranje knipperlichten en onverlaagd. Originele zijn bijna geen originele meer. Ze zijn bijna allemaal verlaagd, aftermarket velgen en heldere kop- en achterlampen.
@berlinetta: Kan ik me niet in vinden. Ik ben blij dat het inmiddels een klassieker word. Mooiste 3 serie ooit in mijn ogen.
@dutchdriftking: Hou ook van de E36. Heb er zelf 4 gehad. (320i sedan, 323i Touring, 318is procar limited edition, 316i van de vriendin) Allemaal topwagens, erg weinig problemen gehad met de E36 en erg veel rijplezier aan beleefd. Daartegen zit ik nu aan mijn 2de E39, welke veel storingsgevoeliger zijn.
Met de look is niks mis en een mooi onderhouden E36 krijgt mijn volle respect, zeker als het een zescilinder is!
@dutchdriftking: Dat mag. Smaken verschillen uiteraard. Persoonlijk vind ik de E30 of de E46 veel aantrekkelijker.
@berlinetta: Beoordeel jij een auto alleen op imago?
Zwak hoor, voor mij telt de auto zelf, niet het eventuele “aura” dat er rond hangt, dat zal me worst wezen.
@bmwtouring: Nee hoor, ik vind het sowieso de minste 3-serie.
@berlinetta: leg mij eens aan wat er fout is aan deze wagen ? pfff foute imago ? seriously ?

https://40.media.tumblr.com/tumblr_maqb3uMnd01r6n262o1_1280.jpg

welke wagen heeft nog zo’n prachtige lijnen ?
@w211: waar zijn die prachtige lijnen dan? Bij de E30 kan ik die lijnen zien. De E46 ligt bij mij gewoon goed op het netvlies. Maar de E36? Verschrikkelijk. Het imago boeit me helemaal niets maar de auto zelf vind ik verschrikkelijk vormgegeven. Zelfs voor zijn productiejaren is het naar mijn idee al een gedateerd ontwerp.

Daar staat echter tegenover dat ik het een fantastische basis vind ik om een goed weekend speeltje van te maken of om flink mee op het circuit tekeer te gaan. En het geluid van die zescilinders, brrr, prachtig. It ain’t all bad.
@w211: Ik moet eerlijk bekennen dat deze er erg goed uit ziet. Maar 99% van de auto’s die rond rijden, zien er zo uit als in de video. Ik vind het gewoon niks. Niet mooi oud geworden.
@w211: precies dat is lelijk. Echt een ontzettende Sjonnie uitvoering. Jammer, dat er zo weinig mensen zijn die deze auto volledige origineel laten.
@berlinetta: ben toevallig eentje aan het opknappen. Een originele Nederlandse E36 328i Coupe. Volledig overspuiten in de fabriekskleur na roest verwijderen, alle droge rubbers vervangen, voorzien van originele M-bumpers, leder interieur, zwarte hemel, originele Clubsport en M3 wielen, originele Eisenmann einddemper. Ben een liefhebber door hart en nieren, en kan niet wachten tot die auto in prachtige staat weer voor de deur staat.
@jzaero: Respect man! Ga je veel plezier aan beleven!
@henkhupelschoten: Idem aan een Mercedes 190E.
Heb ik het over de 190E ?? Kansloze reactie…..@BmwMPower:
@henkhupelschoten: Ik gaf alleen aan dat Polen ook niet in een 190E gezien willen worden.
@henkhupelschoten: heb je hem weer hoor met zijn zielige bmw afkraak reacties, het enige wat nog mist is dat jij een bmw koopt en hem voor een bmw dealer kapot slaat met een hamer ofzo
@isobmw: Zo ben ik ja… Heel gemeen en donker mens.
@henkhupelschoten: Wat een onzin.
@henkhupelschoten: een auto kopen om gezien te worden in sowieso kansloos.
@henkhupelschoten: ondanks de negatieve reacties denk ik dat je gelijk hebt. Zowel de e39 als de e46 zijn een beter totaal plaatje. Dat zijn de toekomstige klassiekers. De e36 is en blijft het ondergeschoven kind.
@yupyup: De E36 is sowieso ook een toekomstige klassieker. 15 jaar geleden zag het er hetzelfde uit voor de E30, toen was de E21 een must-have en kon je een E30 voor een appel en een ei kopen ( geen M3 natuurlijk ).
@henkhupelschoten: De meeste auto’s uit de jaren 90 zitten net op dat punt dat ze wel gezien worden als oud, maar nog niet de status van klassieker hebben bereikt. Dat zou voor mij juist een punt zijn om deze auto’s te kopen, want qua prijs worden ze daarom naar mijn mening significant ondergewaardeerd (dit was immers anno jaren 90 een redelijk luxe auto).
@stephano: Klassiekers rijden dus ook rond bij de aller slechtste chauffeur van NL?
@henkhupelschoten: Waar slaat dit nu weer op?
Ik heb zelf een 318iS gehad. Afgezien van het imago en verouderde interieur een erg fijne wagen met zelden problemen. Zou er best weer een willen als cabrio voor erbij. Wel zonder opsmuk natuurlijk.
Een lange lijst die eigenlijk ontzettend meevalt. Veel punten kun je zelf verhelpen, heel veel technische kennis is voor het meeste niet nodig. Misschien nog een heel specifiek punt, de e36 is nooit met angel eyes geleverd. Gelijk weglopen dus als je er eentje met die koplampen ziet, het staat ontzettend pauper en betekent meestal ook dat de vorige eigenaar de optische staat belangrijker vond dan de technische staat.
dan liever een E34 5 serie dan een E36 sedan
@knipperlichtje: Onzin. Mijn 323i Touring stond in topstaat en had Depo koplampen met ringen.
So What?
Als je zo redeneert kan je beter thuisblijven, want dan ken je niks van auto’s.
@knipperlichtje: helemaal mee eens, een auto waar optisch aan geklooid is voor mij ook meteen oninteressant.
@erwh: Dus als er bijvoorbeeld een leuke set OEM 17 inch lichtmetalen velgen en witte knippers opstaan dan is het een slechte wagen? Als het smaakvol gedaan is dan zegt het mij juist dat de vorige eigenaar een liefhebber was en dat hoeft HELEMAAL niet te betekenen dat er bespaard is op onderhoud. De technische staat beoordeel je los hiervan, maar dat vereist technische kennis…
@knipperlichtje: dat het pauper staat ben ik met je eens, maar dat wil nog niet veel zeggen over de auto. E36 heeft namelijk veel last van vocht in de koplampen, dus een andere set koplampen komt vaak voor, en ja dat kan ook van een liefhebber zijn.
Haha, wat doet die G-wagon daar…:D
Volgende keer een petje dragen Casper, dan is de video af…


Oke oke, grapje.

Ik vind het eigenlijk wel een aardige lijst met aandachtspunten. Maar een mooie en net onderhouden exemplaar kan ik wel aardig waarderen. Een 328i is een best lekkere uitvoering. Jammer van het imago..
@viezefreddyw: het zijn veel aandachtspunten, maar het zijn oude auto’s waar inmiddels álles van duidelijk is. Bovendien waren er heel wat verschillende smaakjes (carrosserievarianten, motoren, etc.) dus dan valt mij eigenlijk nog wel mee.
@CasperH: Met aardige lijst bedoel ik het eigenlijk niet negatief. De meeste punten die je opnoemt in het filmpje en in de tekst zijn zeker niet heel schokkend en voor de gemiddelde beunhaas uit te voeren. En met auto’s van deze leeftijd geldt gewoon altijd; een goed onderhouden exemplaar is een goede auto, een slecht onderhouden exemplaar is dodelijk.
@CasperH: Er is inderdaad alles van duidelijk, daar komt nog bij dat het aanbod aan gebruikte onderdelen zo idioot groot is dat je écht bijna alles voor een prikkie op de kop kan tikken.
Super fijn! Ben zelf een beetje naar een E36 320i coupe aan het kijken, ben alleen altijd nog een beetje bang voor het dure onderhoud maar zo op het eerste lijkt dat wel mee te vallen als je zelf een beetje handig bent.
@wimbraber: Waarom een 320 als ik vragen mag? Oke, de aanschafprijs is lager dan die van een 325/328 maar de 320 mist voor mijn gevoel te veel koppel onderin en is om die reden in het dagelijks gebruik minder zuinig dan de grotere 6-cilinders. Voor sportiviteit zou ik eerder voor een 318is gaan zoeken, dat blok voelt lekker sportief aan en is oerdegelijk.

De kosten van het onderhoud vallen reuze mee, op internet zijn talloze instructiefilmpjes en handleidingen te vinden die bijna elke reparatie of onderhoud voor iedereen een makkie maken. Als je er aan durft te beginnen, kun je de grootste kostenpost (tijd) besparen.

Ook is de (gebruikte) onderdelenmarkt voor de e36 zo ontzettend groot, dat de prijzen voor bijna alle onderdelen reuze meevallen.
@danielj: de 320 heeft wel 1 van de mooiste bmw-sounds. Ik heb persoonlijk bij de e46 bijvoorbeeld liever de 325 dan de 328. Hij is wat minder snel, maar voelt door geluid en beleving wel meer racy aan. Kan me voorstellen dat als je gewoon een keer 6-cilinder wil rijden, een 320 al een mooie stap is. Beleving is minstens zo belangrijk als pure snelheid imo.
Heb zelf een 316i Coupe van jetcars “gered”, geniet er elke dag weer van!
@vinnie007: jij hebt lef ;)
Ik heb liever een E34 5 serie dan een E36 sedan

jullie mogen daar altijd eens een filmpje van maken
@Jantje_555: ik heb een e36 325td &
328i gehad en een e34 535 om relaxed te rijden zijn de td en de e34 heerlijk, om wat meer gooi en smijt werk te hebben moet je toch voor de e36 gaan
Mijn moeder rijdt dagelijks in een 316i Touring Sport Edition en ik denk dat dit de beste auto is die ze tot nu toe heeft gehad. Op de bekende roestplekken na is deze vrijwel probleemloos. Bovendien is het een ruime auto, stuurt het lekker en zit vol met opties. En vooral de latere uitvoeringen beginnen steeds tijdlozer en mooier uit te zien.
Vergeet niet te melden dat de 318tds de meest rampzalige dieselmotor ooit is uit de historie van BMW, en dat de 316i 1992/1994 (m34b16) erg veel problemen hadden met inslijtende nokkenassen.
@wheelerdealer: Eerst had je de M40B16, met riemdistributie, daarna de M43B16 met kettingdistributie, deze was veel robuuster en is nog verder gebruikt in de E46.
@bmwtouring: je had trouwens ook een M40/M43B18 versie, die verder identiek was aan de M40/M43B16.
Sjemig, een goede vinden wordt lastig, want dit zijn bij uitstek auto’s die zijn afgetrapt door drugsrunners, bontkraagjes, gouden tand-grijnzers en oostblokkers die geen cent in onderhoud zullen steken, alleen in de apk en dikke wielen..
Even een correctie: Als er olie bij de bougies ligt, moet je de kleppendekselpakking vervangen, niet de koppakking!

Qua roest zijn het vooral de wielkastranden en de krikpunten die vaak roodbruin kleuren.
@matthyssie: idd, klepdekselpakking moet vervangen worden. +/- 30 euro en makkelijk zelf te doen


Kloppend geluid achter zijn vaak niet de diffbouten maar het uitscheuren van de bevestigingsbouten van het subframe aan de auto. Met name de 6 cilinders hebben er last van.

Pro-tip; voor 60,- bij de dealer m3 overzetplaatjes bestellen om de uitgescheurde gaten makkelijk en snel te repareren en te verstevigen. Deze zijn dikker en krijg je nooit meer kapot.
318is lekker hoogtoerig motorblokje! De coupe modellen erg mooi gelijnd vooral de achterlicht units waren een stuk mooier dan die van de sedan/touring
Wij hebben een tijdje een E36 318 TDS Touring gehad, die was zo verrassend underpowered dat we in verschillende levensbedreigende situaties terecht zijn gekomen. Geen liefde voor de 318 TDS dus.
@tristant: 325tds reed altijd wel lekker van 80-120
@tristant: 318tds was dan ook maar een 1665cc turbodieseltje, erg licht voor de toch wel stevige E36 carosserie. Eigenlijk was het een 325tds motor min 2 cilinders…
@tristant: als je met 90 pk al in de problemen komt bij zo’n relatief lichte auto kan ik met zekerheid zeggen dat je niet kunt rijden.

Je zult een beetje moeten anticiperen want je kunt niet als een lompe boer je uit alle problemen accelereren. Maar als je dat niet kunt heb je werkelijk niks op de weg te zoeken en moet je je ogen uit je kop schamen.
@lekbak: Dat kon ik toen ook nog niet, ik had nog maar net mijn rijbewijs. En de voorloper van de 318 TDS was een Audi 100 2.5 TDi 5-cylinder met vermogen én koppel.

Het probleem van de 318 TDS was niet zozeer het lage vermogen maar de manier waarop het werd afgegeven: de turbo kwam er pas vrij laat in als ik het mij goed herinner.
Hmm de E36 is misschien wel mijn favoriete BMW (Of toch de E34).
Maar goed, toen ik een auto zocht en eens bij de E36’s ging kijken voor een “oke” exemplaar werd de lijst al snel kort. Ik zocht een 325i/328i Coupe met handbak en het liefst zonder Vanos. Filter dan nog de tuning’s auto’s, vage verkopers en advertenties er tussen uit en je zit al snel aan de 4.000euro+.
Als je een 318i Sedan wilt is de keuze echter reuze en kan je voor 2.000euro al een “oke” exemplaar vinden.

De touring vind ik persoonlijk gewoon een lelijk ding. Wat ik ook lelijk vind en nooit helemaal gesnapt heb zijn de krikgaten aan de zijkant van de auto’s (die ronde doppen).
Verder mag ik hopen dat je bij een auto van 15+ jaar inmiddels toch wel de waterpomp hebt vervangen.
@reistje: Als je zoekt naar een 328i zonder vanos wordt het lijstje inderdaad heeeeel kort. ;)
Nu zie ik waarom dat filmpje van Casper door de wasstraat in de E36 op facebook/autojunk stond :D
Mooiste 3 serie ooit. Graag koop ik op termijn nog een 328i coupe. Mooie donkerblauwe met M -pakket en camel kleurig leder. zwijmel zwijmel…
@dutchdriftking: Succes die te vinden met een mooie staat van het leer zonder teveel kilometers. Dat zullen de exemplaren zijn die op en over de 10k gaan.
@phaeton: Klopt. Ik had 3 jaar geleden de keuze, of een super strakke VR6, of een super strakke 328i coupe. Ik heb toen voor de VR6 gekozen. Hier heb ik uiteraard geen spijt van, een heerlijke wagen. Maar in tussen zijn beide wagens al redelijk in waarde gestegen.
Ik vind het nog steeds een van de mooiste 3 series. Vooral als dikke sedan. Een 325i (een van de best klinkende stock 6 pitters ever vind ik) of 328i met M pack vind ik erg fraai. Vooral origineel. Je hebt een paar leuke specials. Onze magazijn chef had destijds een 318is DTM special. Had de dikke kuipstoelen uit de M3 en hele dikke BBS wielen. Jammer dat de meeste of totaal uitgeleefd zijn of bij de vele slip/driftscholen naar de knoppen zijn geholpen.
@E34M5Touring: DTM Special? Nooit van gehoord. Was dit een reeks alleen voor Nederland misschien?
@bmwtouring: Het was een 95er coupe in basislak rood (was volgens hem 1 van 3 kleuren). Had een volledig M3 interieur fabrieks-af met speciale DTM look BBS wielen, ook origineel fabrieks-af. Erg luxe uitgevoerd ook, ecc airco etc. Op de stootlijsten op de portieren zat, op de plek waar bij de M3 de M3 badges zitten, speciale motorsport logo’s in de kleurstelling van de Fina sponsor M3 DTM. Nauwkeuriger kan ik hem helaas niet omschrijven. Hij zei dat het een DTM special was. Voor zover ik me kan herinneren was het een origineel NL auto. Hij heeft er flink geld voor gebeurd bij verkoop. Zot geld voor een non 6 pitter 3 serie vond ik. Maar hij was zo weg.
@E34M5Touring: Dat is dan ongeveer zoiets als de “Procar” versie.
Deze waren op 2500 exemplaren gelimiteerd, allemaal sedans met de 318is motor, volledig M-pakket inclusief de dubbele kofferspoiler, sportophanging met gele Bilstein dempers, sportzetels in zwarte stof met de drie M-kleuren erin verwerkt en op het dashboard zat een plaatje “BMW Motorsport International limited edition”.
Heb er eentje gehad in Dakargeel, fijne auto!

De “kenners” hier zouden zo’n auto natuurlijk mijden, omwille van “niet origineel”…
@E34M5Touring: een 318is special dtm ??? die bestaat naar mijn weten echt niet.
Was het geen club sport?
Hahaha, 7000 euro, binnen 15 jaar misschien, maar nu zeker niet. Ok, de 318is is zeldzaam als sedan, maar nu ook weer niet zo gegeerd en zeker niet als automaat…
Stukje nostalgie voor mij. Mijn vader heeft ooit een nieuwe groene 320d gehad.
Helaas hebben we er in 2004 een ernstig ongeluk mee gehad, in Marokko.

Blijft toch een auto waar ik van houd. Ondanks al die zigeuners, bondkraagjes en ander uitschot die er tegenwoordig in rijden.
@sbelali: een 320d dat is knap die was er nog niet eens.
@sbelali: 320d=E46
@bmwtouring: dan zal het een i geweest zijn. Is lang geleden kwas nog onder de 10
Het is dat ik een 318is met automaat niks vind, maar anders…
Een standaard 325i of 328i coupe of touring vind ik echt wel mooi. Als je hem maar origineel laat. Modellen onder de 325i laten staan die komen niet voorruit ook de 320i is een stakker ondanks dat de 6 pitter zo mooi klinkt en loopt.
@thomasthomas: Aanstellen is ook een van! De 320i is 1300kg en 150pk!
Een GTI was niet veel lichter met ook 150 pk is toch echt een vlot/snelle wagen!

Tuurlijk is een 328 sneller maar het is echt niet behelpen met een 320!
@ronnys: Ik had indertijd een gechipte 320i en die was een stuk sneller dan een Golf III GTI. Dus echt traag…. Neen.
@ronnys: Nou ik heb er een paar mee gereden, was vroeger misschien wel leuk maar ik vind het niet meer voorruit te branden. 190nm koppel ik viel er bijna van in slaap. Maar goed als jij het prima vind, goed toch.
@thomasthomas: het gaat er niet om wat ik er van vind. Met een 320 rijdt je zeker 80% van de Nederlandse auto’s eruit. Dus het is niet behelpen zelf heb ik ook 500nM dus ik weet hoe lekker het is!
Behelpen is het met een oude bestelbus met 60 diesel pk en dubbel lucht!
@ronnys: 320i is echt een zeer magere zes cilinder kwa vermogen, een 318is doet er niets voor onder.
@bofkont: Dat zal best, maar naar mijn idee ben je geen stakker met 150 pk op 1300 kg. Dus ik zou toch kiezen voor een 320 boven een 318.
@ronnys: Ik vind een 320i ook niet voorruit te branden, 325/328 is echt heel wat anders rijden veel vlotter.
@thomasthomas: Dus jij houdt van 15 inch staal met plastic wieldeksels en grijze ongelakte bumpers?
Smaken verschillen dan. Van mij mag het iets meer zijn, zolang het OEM leverbaar was moet het zeker kunnen vind ik.
@bmwtouring: ja duh! OEM Dat is toch origineel
@thomasthomas: heb zelf een 320i, wel een e46 en dus met dubbele vanos (bereikt zijn max koppel dus ook iets vroeger). Onderin schiet hij niet vooruit, maar behelpen is het zeker niet, vind het juist lekker dat het beste te beleven is hoog in het toerengebied. Een 328i is dood boven de 5000 toeren, da’s ergens jammer, bijna de loop van een diesel
@thomasthomas: M52 320i met een ander inlaatspruitstuk is minstens net zo snel als een 325i. M50 320i is inderdaad een matig blok.
Nee met de e36 heb ik niet veel, doe mij dan maar een mooie e46. Met zes in lijn natuurlijk.
“het is één van de goedkoopste manieren om een BMW te rijden:”

LOLOLOLOL
Nostalgie! Was m’n pa z’n eerste lease auto. Een zwarte, met ingebouwde autotelefoon wat heel bijzonder was in die tijd voor zo’n type auto. Wat vond ik dat als klein menneke mooi.

@casperH wanneer oh wanneer komt er een occasion review van de E39? Wel de 3 liter zes-in-lijn naturlich. Ben bang dat ik er dan gelijk een koop…
Man, wat een lijst zeg! Het zijn veelal geen grote dingen, dat scheelt, maar ik kan me voorstellen dat je hier geen zin in hebt en dus verder zoekt naar een andere achterwielaangedreven auto of BMW.

Zou het trouwens een idee kunnen zijn om eens een aankoopadvies over de Volvo 850 te doen? Ik zag toevallig afgelopen week dat de bij jullie vrienden van Saab Apeldoorn een 850 T-5R automaat te koop hebben staan die er erg netjes uit ziet, die zouden jullie vast wel mogen lenen voor een video. Daar ga je geen spijt van krijgen Casper, ik stap elke dag met een grote grijns in de mijne.

Stiekem is er ook nog eens een link met het door jou zo geliefde Porsche aangezien de ophanging door hen aangepakt schijnt te zijn, dan past die ouwe lullen bak misschien toch een beetje in jouw straatje.;)
Modeljaar 1995 (mei 1994) de 316i kreeg de mb43b18 motor en standaard stuurbekrachtiging. Hele verbetering👌
Heb een 328i cabrio mag niet klagen rijdt als een trein bijna 250000 kilometer gereden en nog geen olie verbruik.
verschillende “smaakjes”…..dat smaakjes iedere keer weten we nu wel…
Zelf heb ik een volledig originele E36 323i coupe gehad van 1997, zelfs nog met de oranje knippers, kleur madeira violet en een paars lederen interieur, wat een fijne wagen was dat!! De m52 323i is ook duidelijk fijner dan de oudere M50 325i.
http://s108.photobucket.com/user/bofkont_2006/media/100_0068.jpg.html

Vind zelf de E46 duidelijk de betere wagen, heb ik 3 stuks van gehad, 2x 328i 1x 328ci.
Maar kwa sportiviteit is de E36 wel beter volgens mij.
@bofkont: ze voelen inderdaad een stuk puurder aan die e36’s. De e46 voelt strakker, maar ook gedistantieerder op de een of andere manier. Handbak in de e36 was wel een stuk beter, die van de e46 is veel gevoeliger en onrustig
De coupe vind ik het mooiste, maar als ik echt moet kiezen. Een E34 530 V8. Mijn vader had er vroeger eentje, wat een geluid! Vind maar eentje onder de 150k km
Voor mij ook nostalgie! Ik heb rijles gehad in een 316i en daarna leren autorijden in de 325td van papa.
Snelheid is relatief. Mijn vader ging toen van een 190d naar een 325td. Ineens had hij een 6 cilinder met turbo met 115pk! Wat een beest als je een 190d gewend was! Reed heerlijk en maakte opvallend graag toeren voor een diesel toendertijd.
Ik mis nog het hemeltje wat loslaat.
Dat heeft dit exemplaar in de video ook, kijk maar naar de zonneklep.
DE auto waarmee het fout ging voor BMW.
Ze werden braaf en zelfs nette mensen gingen deze kopen.
Nu zijn ze gedegradeerd tot primijum hebben ze de zes-in-lijn losgelaten, werden ze politiek correct en ontdekten ze de leasemarkt.
Neen, de 5- Turbo Diesel heb ik omarmd destijds, de stations ook, maar dit gedrocht heeft niets meer met de ouwe 02 serie of drie serie te maken,
De eerste new-skool BMW, geluk ermee !
@desjonnies:
Ik weet ook waarom : deze oogt zwaar, de neus oogt zwaar dikke raamstijlen, vergelijk het met de unbearable lightness of being van zijn voorganger, is dit een charmloos gevaarte.
Zowaar nog meer dure min/aandachtspunten (plus je moet er nog een petje bij kopen) als de mooie 156
@deboes: dan
En nu de test van de e39. Nog steeds de mooiste bmw vind ik. Interieur én exterieur tijdloos en kwaliteit die daarna niet meer bereikt is bij bmw. Zou interessant zijn om in de rijtesten ook iets te vertellen tussen de verschillende blokken en hoe deze in praktijk rijden(beleving-geluid-verbruik)
Zelfs de versmade 316i compact is een heerlijk sturende mobiel
Je gaat toch niet samenwerken met die wannabe hartvoorauto sukkel heey Casper (G ergens in je video). Apen zelfs jullie teksten na en plaats dan lompe “kijk mij eens hard gaan” filmpjes. Doe mij maar de onvervalste autoblog videooooos 😉

On topic; top wagen die E36. Mits origineel
Wat er ook nog bij vermeld moet bij dit type BMW. Nu ze natuurlijk ouder worden redelijk willen roesten. Op veel plekken wielranden deuren voorschermen dorpels en zo nog meer plaatsen.

Ook is dit model vaak gewild bij de jeugd en worden en zijn er inmiddels erg veel afgetrapte exemplaren.

Kunstof clipjes waar koplampunit in hangt breken vaak af (gelukkig zijn hier kitjes voor te krijgen en makkelijk te verhelpen)
Vaak achter veel problemen met ophangingsdelen die vaak vervangen moeten worden,
Overigens gaat vaak de hemel ook los hangen na loop van de tijd. En de koplampen omdat je ze uit elkaar kunt halen vaak vocht in koplampen zit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).