BMW bouwde ooit een E34 M5 met McLaren V12

Auteur: , 45 Reacties

Als je 'm vindt wil ik 'm wel ruilen tegen een E46 320Ci.

E34

Over het algemeen leeft McLaren onder onze lezers ietsje minder dan merken als Ferrari, Lamborghini en Porsche. Begrijp ons niet verkeerd, het modelgamma dat McLaren de afgelopen jaren uit de grond heeft gestampt is niks minder dan indrukwekkend te noemen. Maar als ik mezelf even als de maat der dingen neem, zoals ik pleeg te doen, snap ik wel dat het laatste beetje ‘emotie’ er nog niet is zoals bij de andere genoemde merken.

Desalniettemin kan je er niet omheen dat dé supercar uit de jaren ’90 de McLaren F1 was. Tuurlijk, een Diablo is lachen, een F50 absoluut bijzonder en een 996 GT1 ronduit bizar. De F1 echter veranderde ons begrip van wat een hypercar moest zijn. De andere auto’s leken in vergelijk een generatie ouder te zijn.

Op zich was dat geen wonder. De F1 was namelijk het geesteskind van Gordon Murray, een Zuid-Afrikaanse designer die onder andere tekende voor de revolutionaire Brabhams van begin jaren ’80. Soms dreef Murray zijn designs een beetje te ver door, maar als het werkte dan werkte het ook goed. Met name met de legendarische BMW-turbotor in het achteronder werden grote successen gehaald (zoals de wereldtitel met Nelson Piquet in 1983).

Logisch dus dat Murray toen hij een motor nodig had voor zijn F1 aanklopte bij BMW. Daar vond hij een verwante geest en tevens een oude bekende in motorengoeroe Paul Rosche. Rosche werd door zijn collegae ook wel ‘Nocken’ Rosche genoemd, vanwege zijn enorme voorliefde voor snelle nokkenassen. De lijst motoren die hij op zijn C.V. heeft staan is om van te smullen. Paul tekende (voor) de M31 uit de 2002 Turbo, de S14 uit de E30 M3, de M88 uit de M1 en legde de basis voor BMW’s ongeëvenaarde F1 V10. Maar ook de titelwinnende M12 in Murray’s BT52 ontsproot aan het brein van Rosche.

En dan is er nog de S70/2, het onderwerp van dit bericht en de motor die uiteindelijk in het achteronder van de McLaren F1 zou komen te liggen. McLaren wilde graag een atmosferische motor hebben en Rosche kwam op de proppen met een 6,1 liter V12 met een specifiek vermogen van ruim 100 pk per liter. Die voldeed wel aan de eisen van Murray, dus werd een deal getekend om 350 units af te nemen. Onlangs sprak Chris Harris voor zijn podcast met David Clark, een van de mensen die betrokken was bij de ontwikkeling van de monsterlijke motor.

Clark deed uit de doeken dat BMW destijds de V12 in een E34 M5 Touring heeft gefrot om het blok te testen. Sterker nog, Clark zou zelf met die auto gereden hebben. Het klinkt absurd maar ach, BMW heeft ook een E32 7-serie met V16 gebouwd, dus waarschijnlijk is het gewoon waar. Het intrigerende aan het verhaal is vooral dat Clark meent dat de auto nog altijd bestaat en BMW het ding ergens verborgen heeft. Tot op heden was er echter nooit iets vernomen van het apparaat.

De motor werd wel een grandioos succes. Althans, op het circuit. In 1995 won McLaren met de F1 ‘recht uit de doos’ de 24 uur van Le Mans met het team van Lanzante. Later herhaalde BMW’s V12 LMR prototype hetzelfde kunstje nog een keer met een ietwat doorontwikkelde versie van de S70/2, namelijk de S70/3 (met iets minder inhoud en vermogen, maar een hogere redline). Commercieel was de V12 een minder groot succes. McLaren verkocht maar iets meer dan honderd F1’s, dus aan het afleveren van 350 units kwam BMW nooit toe…

Dank Solaiman voor de tip!

Image-Credit: E34 M5 Touring ‘Elekta’ ter illustratie45 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Een E34 M5 met meer vermogen dan een moderne M5. De E34 had een goed onderstel, maar dit lijkt me toch een spannende combinatie. Supertof :-)
@koffiekopje: ik heb onlangs het genoegen gehad om een stuk A1 en een flink stuk autobahn in een 2019 M5 af te leggen, en ik kan je vertellen dat die combinatie mij een ronduit angstaanjagende en een bizarre ervaring lijkt, daar ik ook 4 jaar in een 530i E34 heb gereden en goed weet hoe die auto zich houd op hoge snelheden…
@jaapies: blijft t natuurlijk de vraag hoeveel beter de wegligging vd E34 M5 is ten opzichte van z’n minder gespierde broers
@ouwedibbes83: tractie en stabiliteitscontrole zijn tegenwoordig natuurlijk de reddende engeltjes, denk dat die in die tijd nog niet mee vlogen.
@ouwedibbes83: naar mijn weten waren die miniem. De moderne M5 is bijna een supercar met een sedanjasje. En de E34 M5 had bij lange na geen 600+ PK
@koffiekopje: en heel wat minder gewicht dan de 2019 versie.
McLaren inderdaad ietsjepietsje minder dan het stijgerende paard. Maar ik heb ze toch echt hoger dan het huidige Lambo en met Porsche heb ik nooit echt wat gehad.
Ik blijf de X5 Le Mans met V12 toch ook episch vinden. https://youtu.be/enG-XzZrg68
@marinepower: zeker. En de 8-serie.
@jaapiyo: Niet helemaal, in de e31 8 (m8 prototype) lag de S70/1. Ze zijn bijna hetzelfde maar niet helemaal. Het is wel zeker de aanleiding geweest, want als Roache deze niet had gemaakt dan had hij ook niet de s70/2 voor Murray gemaakt.
@kuyl: En hoe verhoudt de 48 klepper M72 uit 1988/1989 zich tot de eveneens 48 klepper S70/2 McLaren motor?
@hartman: Beide een V12 met 48 kleppen van BMW en dat is het dan zo ongeveer wel.
Al is er volgens mij van die M72 amper iets bekend.
@kuyl: Volgens Paul zelf was alleen de cilinderafstanden gelijk. De S70/2 had meer overeenkomsten met de E36 M3.
@bassx: Klopt. Is maar net hoe je het redeneert aangezien de /1 echt een tussenstap is tussen de S70 en /2.
@KUYL: helemaal mee eens… Zonder de S70/1 zou het blok van de S70/2 er heel anders uit zien.
@marinepower: blijft zeker indrukwekkend https://youtu.be/NtuVxi6hMqI
@koffiekopje: ik heb onlangs het genoegen gehad om een stuk A1 en een flink stuk autobahn in een 2019 M5 af te leggen, en ik kan je vertellen dat die combinatie mij een ronduit angstaanjagende en een bizarre ervaring lijkt, daar ik ook 4 jaar in een 530i E34 heb gereden en goed weet hoe die auto zich houd op hoge snelheden…
“dé supercar uit de jaren ’90”

Tsja, lastig, als schaalmodel kocht ik toch echt eerst de Bugatti EB110 en daarna pas de McLaren… weet niet wat ik nu zou doen overigens
@escort77: die blauwe Bugatti EB110 schaalmodellen waren ook altijd in de aanbieding.
Ik heb ooit ergens gelezen, en weet dus niet of het correct is, dat er toentertijd (ook) een M8 is gebouwd waarin het McLaren blok is getest🤔
@milie33: Staat mij ook iets van bij. In de CLK GTR misschien?
@hartman: Pardon?
@hartman: Mercedes had een Mclaren F1 gebruikt voor hun clk-gtr project. Het ziet eruit als een F1 met de lijnen van een clk gtr.
Bij mij in de buurt staat een e34 met, volgens kentekencheck, 4,4 liter v8 met 525 pk. Enig idee wat dat is? Enigszins off-topic.
@jipino: M63 engine swap wellicht
@jipino: Bedoel je de 53-ZDZ-6? Ik meende dat daar een S62 met supercharger in geswapt is.
@fastandloud: Die bedoel ik! Die eigenaar zou zich op moeten geven voor de “mijn auto” rubriek.
@fastandloud: S62 is een 4.9l uit de E39 M5. Als dit werkelijk een 4.4l betreft zal het wel niet de S maar een M variant
@breakingpoint: ik vermoed dat de cilinderinhoud niet is aangepast. V8 is V8 bij RDW. Ik heb de auto heel even in het echt mogen bewonderen, bij ons in de garage. En de eigenaar vertelde dat het een s62 met supercharger betreft.
Murray had toch een blok gevraagd aan BMW van rond de 450pk?
En toen ze effectief geleverd werden, bleken het er een slordige 200 meer te zijn…
Was dat niet het officiële verhaaltje @jaapiyo?
@cossiekiller: dat is een goed voorbeeld van under promise & over deliver
Ik heb veel meer met McLaren dan met de andere merken.
Er staat er bovendien eentje in de garage hier. Degelijk, licht, betrouwbaar, snel, en heel knap geengineered.

m’n dochter van 1,5 rijdt er geweldig graag in mee. Dan hoeft ze zelf niet te stappen.
@tjorque: welke McLaren, als ik vragen mag?
@katoenboer: een Maclaren eigenlijk ik heb het verkeerd geschreven 😂
Een vouwbare buggy voor m’n dochter.

Ben ook wel fan van McLaren hoor, maar die kan ik niet betalen 🙃
Ik vraag me af waarom jullie de foto van de smurfblauwe M5T niet gebruiken? Die staat immers ook in alle nieuwsoverzichten. Er zit geen F1 blok in de Electa.
@tazmania: in die blauwe zit ‘ie ook niet. Wel kek kleurtje. Uit mijn hoofd Riviera.
Heeft het zin? Nee natuurlijk niet! Maar het is natuurlijk wel retegaaf!
heerlijk toch, ook die X5 V12 is dat. En beide met manueel! Dit komt nooit nog jongens!
Het intrigerende aan het verhaal is vooral dat Clark meent dat de auto nog altijd bestaat en BMW het ding ergens verborgen heeft. Tot op heden was er echter nooit iets vernomen van het apparaat.—> waarschijnlijk in de voorraadkamer van het BMW-museum. Lijkt me de meest logische plek. Een proto verkoop je niet snel.
@ericc: ik dacht daar ook aan, maar mensen zijn daar binnengeweest. Zou kunnen dat zo’n E34 niet opvalt tussen allerlei episch ander spul, maar iemand zou het ding toch wel hebben opgemerkt…?
@ericc: proto’s gaan normaal gesproken door de schredder.
“Logisch dus dat Murray toen hij een motor nodig had voor zijn F1 aanklopte bij BMW”.
Dit is niet waar. Murray wilde een Honda motor hebben voor de F1, maar Honda wilde niet voor hem produceren.
@chrismaz: daarna klopte hij aan bij BMW.
Ze hebben ook een 750il omgebouwd van V12 naar V16 puur om uit te proberen. Deze auto zag ik laatst voorbij komen in een reportage van GRIP Deutschland.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).