BMW i3 spontaan in de fik bij dealer in Enschede

Auteur: , 47 Reacties

Van de auto is niet veel meer over, gelukkig kon erger worden voorkomen.

Opnieuw een bizar verhaal met een elektrische auto. Eind maart vatte er een witte BMW i8 in Breda vlam, in april Tesla’s in China en Hong Kong en nu is het de beurt aan Enschede.

In een BMW-dealer in Overijsselse stad vond afgelopen nacht een ongeplande rookshow plaats. Ster van de show was dit keer een BMW i3.

De i3, die in de showroom stond geparkeerd, vatte door een onbekende reden vlam. De brand ontstond midden in de nacht omstreeks 01:30. Er ging eerst een flinke explosie vooraf aan de brand. Vanzelfsprekend was niemand in het pand aanwezig.

Vaak hebben dit soort verhalen een verdrietige afloop met een bedrijfspand waar nog maar weinig van over is. Gelukkig voor de BMW-dealer was de brandweer snel ter plaatse om de brandende auto te blussen. De brandweer kon niet voorkomen dat een deel van de showroom beschadigd raakte en dat heel het pand vol rook kwam te staan. Naast de i3 gingen nog twee auto’s in vlammen op.

De dealer, Broekhuis Oost BMW en MINI, was niet bereikbaar voor commentaar. Er zal ongetwijfeld een onderzoek komen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Fotocredit: News United / Dennis Bakker47 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Bij Broekhuis Weggegooid
@bsxc2: Autocorrectie. Kunnen ze dit model eindelijk weggooien bij Broekhuis.
@bsxc2: Wat zit je nou?
@vondick: Hij heeft moeite met de afkorting BMW. Bij hem thuis spel je dat als BBW….
@e34m5touring: Ik dacht dat dat een afkorting was voor dikke vrouwen ipv dikke auto’s.
@bsxc2: Bij Peter Opgehangen
Hoppa in het badje ermee!
Da’s die speciale functie geweest waarbij je de accu kunt voorverwarmen, denk ik.
@nicolasr: werkt uitstekend, zelfs de hele showroom wordt er door verwarmd.
Ben bang dat we dit probleem steeds vaker tegen gaan komen
@jamesbond007: Want auto’s gingen eerder niet in brand?
@crepito: Nee, niet spontaan. Dat is echt iets voor elektrische auto’s.
@carfreakjim: Lijkt mij onzin, hoeveel auto’s branden dr jaarlijks niet uit terwijl ze geparkeerd staan of gewoon rijden?
@carfreakjim: Dat hangt ervan af hoe je spontaan definieert. Ik ken in ieder geval meerdere voorbeelden van benzineauto’s die vlam vatten terwijl ze geparkeerd stonden, zonder dat daarbij sprake was van brandstichting.
De brandweerkazerne ligt er naast, daar hebben ze dus groot voordeel van gehad!
Binnenkort komt er een ban op de EV auto in parkeergarages. En terecht.
@kroon: onzin, benzine/diesel auto’s hebben hier ook last van, alleen hoor je dit minder vaak
@djohnson: onzin, in een brandstoftank vindt geen chemische reactie plaats, in een accu wel.
@kroon: Oh, vandaar altijd die fikkende Ferrari’s en Lambo’s?
@skinny058: als die in de fik vliegen staan ze niet stil
@plopkoekje: Zeg ik dat dan? Ik zeg alleen maar dat benzine auto’s ook gewoon spontaan kunnen gaan branden, los van het feit dat dit niet door een chemische reactie komt maar door hitte. Het wordt nu gebracht alsof elektrische auto’s gevaarlijk zijn omdat ze spontaan in brand vliegen. Benzine auto’s kunnen dit net zo goed alleen op een andere manier. Een elektrische auto zal anderzijds niet snel in brand vliegen door te heet wordende uitlaatdelen o.i.d. bijvoorbeeld.
@skinny058: Op het moment dat die in brand vliegen wordt er mee gereden of is er net mee gereden. Die vliegen niet zomaar in de brand zoals dat bij de elektrische auto’s wel het geval is.
@kroon: neen in een brandstofmotor vinden dr explosies plaats met veel hitte….
@kroon: gelukkig zit er in een brandstof auto geen accu:)
@jpoers:
Een compleet ander type accu, dat wel…
Het is wachten tot er een keer een accupakket explodeert terwijl de betreffende auto aan het rijden is. Nu is het alleen nog materiële schade, maar ik ga ervan uit dat fabrikanten straks verplicht worden om een (explosie)veilige afscheiding te maken tussen het accupakket en het interieur van de auto. Of is dit al zo?
@suzikubelona: vind die EV’s al zo zwaar, dadelijk is een vrachtwagen rijbewijs verplicht
@suzikubelona: Een accu “ontploft” niet zoals bv. een tank benzine dat doet. Een accu kan (bv. door dat hij beschadigd is, bv een punctie) een zogenaamde thermal runaway krijgen. Het maakt dan in feite kortsluiting, en die kortsluiting zorgt voor hitte (alla een gloeilamp). Die hitte bouwt op en bouwt op totdat het ding in de brand vliegt. Dan fikt het zichzelf op.

Door de hitte in die cel worden omringende cellen ook warm en ondergaan hetzelfde lot. Dit is een proces dat zich herhaalt en uitbreid. Het proces van cellen die ontbranden neemt dus in snelheid toe.

Maar dit is geen ontploffing zoals een benzinetank die de temperatuur voor zelfontbranding bereikt. Het is een relatief traag proces. Je kunt dus vrijwel altijd de auto verlaten (tenzij je bv. door een ongeluk buiten bewust zijn bent). Dat is verder niet wezenlijk anders dan in een brandstof auto. Als daar een klein brandje ontstaat is ook binnen no-time de hele auto in lichterlaaie, al is het maar omdat het interieur van elke auto goed wil branden. Al dat plastic, stoelvulling, tapijt, etc.
@jeroenh: een benzinetank “ontploft” niet.
@jeroenh: en deze i3 was hagelnieuw en stond net twee weken in de showroom. Dus schade aan de accu (punctie) lijkt mij niet een oorzaak.
@jeroenh: batterijen kunnen wel degelijk ontploffen.
ENSKEDEE
@gove: ” bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede.”
Willem Wilmink.
@mashell: ja vroeger de textielstad, tegenwoordig toch meer uwv stad
Nou, zo spontaan zou dat niet gegaan zijn.
Die zilvergrijze BMW mag ook worden overgespoten… Ff de brandslang voor t gemak over het dak gelegd
@rutger97: moeten ze de volgende keer eerst netjes de sleutels zoeken en verplaatsen?
@boomhauwer: nee, ik geef geen negatief waardeoordeel toch? Als mijn huis in de fik staat mogen ze t zelfde doen. T viel me alleen op, omdat een tuinslang al bijzonder lelijke krassen maakt zal dit niet beter zijn.
@rutger97: De gehele inventaris is afgeschreven. Alles.
In de brand uit de brand… Zo’n wanstaltig lelijk ding in de showroom hoort ook niet thuis bij BMW.
Rudolf Diesel doet de groeten….
Het valt mij op dat in veel BMW showrooms ’s avonds de LED lampen van alle auto’s branden. Ziet er erg fancy uit natuurlijk, maar waarschijnlijk liggen de auto’s daardoor continue een een lader. Die lader lijkt mij de eerste verdachte bij een spontane brand.
Freude am Fikken.
@tttijn: dat is pakweg 10km oostwaarts.
Nou als die in de showroom stond dan hing die zeker aan die stroomdraadje voor de LED lampen want dat doen ze bij de beempie dealer voor xtra swag dus denk gewoon kortsluiting. Ok later.
Ik weet geen cijfers maar iedere auto kan ook geparkeerd gaan branden. Er zijn diverse systemen die standby staan en die kortsluiting kunnen maken. Toen aftermarket audio populair was gebeurde dit wel veel vaker.
Twintig stekkerdozen van de Action aan elkaar prikken en evenzoveel druppelladers van een tientje… zo kunnen Henk en Ingrid onbeperkt drukken, zien, horen, ruiken en blijkbaar ook blussen op de zaterdagmiddag in de showroom!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).