BMW richt fabrieken voortaan Kosjer in

Auteur: , 31 Reacties

De productielijn zal worden gesplitst in fatsoenlijke en onfatsoenlijke BMW's.

BMW en FWD

De heilige ziel van BMW die ooit zo berustte op slechts achterwielaandrijving en louter sportiviteit, is inmiddels verkocht aan de duivel. De een noemt het heiligschennis, de ander vindt het niet meer dan logisch en de rest roept ‘fanboygejank’. Noem het wat je wil. Maar dat de voorwielaandrijving een ding is bij BMW, wisten we al.

Nu is het zover dat BMW haar productiekosten binnen één jaar met 5% wil reduceren (dat is best een hoop), door het productieproces globaal op te splitsen in enkel FWD en RWD fabrieken. Zo houdt men het lekker overzichtelijk, prima. Daar houden die Duitsers wel van. Naar verluidt zullen vijf fabrieken RWD gericht zijn, en vier voor FWD aangedreven modellen zoals de de X1, 2-serie Active Tourer en Gran Divorce Tourer. In de toekomst worden waarschijnlijk de 1- en 2-serie ook aan dat rijtje toegevoegd.

Betekent dat nog iets voor de fabriek in het Limburgse Born? Nope. Men maakte daar immers al de voorwielaangedreven Mini’s en mag dat -net als de fabriek in Oxford- gewoon lekker blijven doen. De grootste verandering zal in Regensburg en Leipzig plaatsvinden, die voortaan enkel FWD auto’s gaan produceren. Zou je daar als fabrieksmedewerker met BMW bloed stromend door je aderen nou iets minder vrolijk van worden? Tja, geld is geld, en BMW weet hoe ze het moeten verdienen.31 reacties

Ik vind het best een slimme zet. En tja, die heiligschennis was toch al gepleegd..
Wat ik hieruit opmaak is dat het verschil in het maken van fwd en rwd zo groot is dat het goedkoper is om aparte productielijnen in te richten. Dat is wel opmerkelijk omdat veel autoproducenten verschillende types van de zelfde lijn kunnen laten rollen en ik altijd dacht dat dit de toekomst van de autoproductie was. De I-modellen rollen ook uit een eigen fabriek neem ik aan?
@pomoek: indien je bedoelt of de i-modellen in een apart fabriek gemaakt worden is de antwoord neen, de i-modellen rollen samen met de 1 & 2 series van de band in BMW Plant Leipzig.
En 4×4 dan? Want dat zijn de beste BMW,s..
@norge: Je maakt een grapje?
@sjeppie156: Oh, dit kan een leuke worden!

Ik sluit me bij @norge aan!
Leukste BMWs? Waarschijnlijk niet de xDrive versie.
Mijn eigen BMW? Geen xDrive.
Voor de dagelijkse spits van 20km bij 11 graden en een paar spetters? Heb je de beste BMW niet voor nodig.
Voor het allround gedrag bij verschillende omstandigheden; incl sneeuw, harde regen, warme en koude condities: xDrive waarschijnlijk de beste BMW.
@gregorius: zou er niet aan moeten denken bij mijn 328 niet net voor ik thuis kom even een dotje gas geven in de laatste bocht
@sjeppie156: Dat soort dingen doe je maar op het circuit of afgesloten parkeerterrein…
@e1000bmw523i: Dat is wel het plan
@gregorius: Sluit ik me ook bij aan. 9/10x niet nodig, maar wel de beste allrounder. Niet de nadelen van het blok voor de vooras (lezen jullie mee, mensen van Audi?), maar wel de voordelen van AWD (of zelfs FWD bij 0 grip op de achterwielen) wanneer je het nodig hebt. Enige nadelen zijn het extra gewicht en de iets grotere draaicirkel.
@norge: die gaan als halffabrikaat van de fwd naar de rwd fabriek om ze af te bouwen
Kunnen ze ze dan niet gewoon uit de Mini fabriek laten rollen? Of gaat dat te ver.
Ik als BMW fanboy kan dit enkel toejuichen. Hoe meer omzet en winst er gemaakt wordt op die FWD hokken, hoe meer er ook overschiet om ook echte rijdersauto’s te maken.
Ik ben een groot RWD fanaat, maar wie denkt dat enkel RWD auto’s spannend kunnen zijn, heeft nog nooit een Clio RS en consoorten gereden.

BMW heeft goed begrepen dat er nu eenmaal meer geld te pakken valt op deze productiewijze. Heiligschennis zal mij worst wezen, ik bekijk de vergrijzende massa in hun 2 serie Grand Tourer met een dankbare grijns, en boender voort in mijn 330i.

Elk zijn plezier.
@breakingpoint: Een fanboy met relativeringsvermogen!
Ben het helemaal met je eens!
@breakingpoint: hear hear! +1
@breakingpoint: als groot rwd fanaat vergeet je één ding. Als fwd te lucratief gaat worden verdwijnt rwd. Zo werkt geld verdienen namelijk en dat is het hoofd doel uiteraard.
@lekbak: nou daar ben ik best gerust in, er is zoiets als vraag en aanbod, en vraag naar RWD zal er altijd zijn. Lekker toch
@breakingpoint: en laten ze de motoren in die FWD auto’s ook zo klein mogelijk om de uitstoot te drukken. Kan dat misschien nog eens gecompenseerd worden met een vrij ademende I6 in een dreier (weet het, gaat niet gebeuren😔).
Onder een enquête die onder BMW rijders was gehouden wist het merendeel niet eens wat voor aandrijving hun auto had en een -voor zogenaamde fanboys- onevenredig hoog percentage was overtuigd dat ze met een voorwielaandrijver reden.

Dat zijn mensen die misschien juist in de echte wereld wonen en de BMW hebben gekozen voor iets minder emotionele redenen dan een gemiddeld AB’er hier doet.

Overigens alle lof voor @breakingpoint ( but do not miss it )
@desjonnies:
Je hoeft niet te weten welke wielen aangedreven worden om te weten of iets wel of niet lekker rijdt. Voor het dagelijks gebruik maakt gewichtsverdeling veel meer uit dan aangedreven wielen.
@desjonnies: Dat betrof voornamelijk 1-serie rijders. Op Britse bodem…

En als het dan toch ook 3-serie rijders waren, dan maken ze nooit de binnenzijde van de achterruit schoon…
@desjonnies: “het” onderzoek wordt steeds geciteerd. Heb het onderzoek nooit echt gezien. Alles is van horen-zeggen (bij mij).

Mijn eerste gedachte was dat BMW zo de publieke opinie klaarmaakte voor de introductie van de FWD bimmers. En vervolgens wordt het herhaald door een ieder. De bekende 80/20 regel, niemand die het ter discussie stelt.
@alfablog:
80 20 regel gaat echt ergens anders over.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Verder slimme zet van BMW. Laat ze maar meer geld verdienen zodat er ook echt dik RWD spul gemaakt kan blijven worden…
De FWD modellen rijden super maar zij die de RWD modellen rijden halen vaak nog niet eens 60% van de potentie uit de auto. Enkel blèren dat ze rwd hebben maar bochten nemen alsof ze een looprek hebben. Verder is een beamert natuurlijk een mooie auto met super afwerking
@viggen93:
Gewichtsverdeling merk je zeker wel in dagelijks gebruik, aangedreven wielen ms. niet direct.
Wat zou het mooi zijn, als het een opmaat bleek naar splitsing van het merk. Of anders toch van de labels. Laat de FWD divisie net zoiets worden als de i-divisie: Echt BMW, maar niet in hetzelfde vaarwater als echte echte BMWs.
RWD, FWD? Zolang het merk / model maar duurder is dan die van mijn buur geef ik er geen f* om. ;-)
Nou is het nog wachten tot de fabrieken ook halal zijn ingericht dan kan het asielvolk ook aan de slag.
Verstandige zet van ze

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).