BMW X1 2015: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Meer SUV dan de vorige X1, maar ook minder een “echte” BMW.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Meer SUV dan ooit!
Het typen van deze tekst voelt ook voor mij als een open sollicitatie voor een marketingfunctie bij BMW, maar het is wel de waarheid. De eerste generatie X1 kreeg in Nederland namelijk een typegoedkeuring als stationwagon. Dat was goed nieuw voor sommige leasers, want SUV’s zijn nog al eens uitgesloten in de leaseregeling. En als je goed kijkt naar het vorige type X1 dan ziet die er ook meer uit als een ietsje hoger op zijn poten staande Touring, dan als een auto waarmee je wekelijks de Sahara doorkruist. Niet dat je de SUV’s van premium merken ooit in echt onherbergzame gebieden ziet hoor, evenmin als Land Rovers. In de Sahara rijdt men Japans en in de rest van Afrika ook.

BMW X1

Terug naar de X1 dan maar. Zoals zo veel auto’s groeit deze ten opzichte van de vorige generatie, maar verrassend genoeg niet in alle dimensies. X1 is wel breder en ook hoger, maar de lengte nam af. Daarmee oogt deze X1 ook meer als een echte SUV dan het vorige model. De zitpositie voor- en achterin werd hoger en de achterpassagiers krijgen ook nog eens meer beenruimte. Tijdens de persconferentie oreerde BMW de toegenomen functionaliteit en de met 85 liter gegroeide bagageruimte (totaal 505 liter). Dat benadrukt maar weer eens wat voor de doelgroep van deze auto “Freude am Fahren” is: een neerklapbare voorstoel en lekker grote vakken voor de flesjes water.

BMW X1

MINI Countryman met een propellor
Voor de diehard BMW-fans is het een schok, de koper zal het ongetwijfeld worst wezen: in de basis is de X1 een voorwielaandrijver en die versies zullen we in Nederland ook het meest terugzien. Uiteraard deelt de X1 het nodige aan technologie met de MINI Countryman, maar dat is echt alleen onderhuids. Exterieur en interieur zijn volledig anders, dus ze met elkaar verwarren zal niet snel gebeuren.

BMW X1

2-liter viercilinders
Onder de motorkap geen zijdezacht spinnende zes-in-lijns, maar alleen tweeliter viercilinders in verschillende smaken. Benzinerijders hebben de keuze uit de 20i met 192 pk of de 25i met 231 pk. De 20i is er zowel als sDrive als xDrive, de 25i is aanvankelijk alleen met vierwielaandrijving leverbaar. Dieselen kan met de sDrive18d (150 pk), xDrive20d (190 pk) en xDrive25d (231 pk). Later volgt nog een 115 pk sterke sDrive16d met een halve zescilinder.

BMW X1

BMW claimt dat de nieuwe X1 tot 17 procent zuiniger is dan het model dat hij aflost. Dat verschil zal met name uit de motoren moeten komen, het gewicht van de auto bleef in het geval van de sDrive vrijwel gelijk, de vierwielaangedreven xDrive is zo’n 35 kilo lichter. De sDrive18d komt met 9,2 seconden het langzaamst uit de startblokken en houdt het bij 205 km/u voor gezien. De xDrive25i doet 0-100 in 6,5 seconden, de xDrive25d heeft er een tiende tel meer voor nodig. In beide gevallen ligt de top op 235 kilometer per uur.

Met beiden xDrives-vijfentwintig konden we een blokje om en beiden voldoen prima. Tegen de trend van de cijfers in, voelde xDrive25d pittiger dan zijn benzinebroer. De extra 100 Nm koppel (350 versus 450 Nm) laat zich dan goed merken.

BMW X1

Lekker sportief
Naast het uitrustingsniveau (of gebrek daaraan) en xLine, zijn er maar liefst twee sportieve uitmonsteringen voor de X1 te krijgen. Sport Line is direct verkrijgbaar en per november 2015 komt er ook een X1 M-Sport. Je zou bijna denken dat BMW daar iets mee wil compenseren…
BMW is daar vrij kort over de rijeigenschappen: “De BMW X1 sDrive20i en de BMW X1 sDrive18d hebben voorwielaandrijving en bieden de kenmerkende BMW rijdynamiek, zoals al is gebleken bij de voorwielaangedreven BMW 2 Serie Active Tourer en BMW 2 Serie Gran Tourer.”

Ik kan er ook kort over zijn: een 3-serie is veel sportiever. De X1 is vrij braaf met een grotendeels neutraal weggedrag, ga je te hard dan schuift hij over zijn voorwielen weg. Stamp je vol op het gas in een bocht, dan gebeurt er hetzelfde. Kortom: heel spannend is het niet, maar beroerd is het ook niet.

Het interieur
Binnenin is het herkenbaar BMW met wat subtiele verschillen. Gevoelsmatig zijn de gebruikte materialen net iets minder mooi dan in de 340i die we dag ervoor reden. Dat gevoel werd benadrukt doordat er op de navigatie net wat minder opties waren en dat de climate control alleen per hele graad instelbaar was.

BMW X1

Prijzen en conclusie
De eerste generatie X1 werd 730.000 keer verkocht en was daarmee een gigantisch succes. BMW was toen ook de eerste in het segment en nu is er meer concurrentie. In eigen huis is er de 2-serie Nordic Walking voor wie de BMW badge perse wil combineren met een hoge zit. Ook de Audi Q3 (ietsje softer gestyled, maar wel vekrijgbaar met oorporno in de RS Q3) en de GLA, maar die laatste is net als de vorige X1 meer stationcar op poten dan echte offroader.

Als je dit jaar nog bestelt en de X1 op kenteken kan krijgen, kun je nog net genieten van de X1 sDrive18d tegen 20% bijtelling.

Type
Pk/Nm
Bijtelling
Prijs
X1 sDrive16i136 pk/ 220 Nm25%€ 36.800
X1 sDrive20iA192 pk / 280 Nm25%€ 39.900
X1 xDrive20iA192 pk / 280 Nm25%€ 44.000
X1 xDrive25iA231 pk / 350 Nm25%€ 52.000
X1 sDrive18d116 pk/ 270 Nm20%NNB
X1 sDrive18d150 pk / 330 Nm20%€ 39.900
X1 sDrive18dA150 pk / 330 Nm25%€ 42.982
X1 xDrive20dA190 pk / 400 Nm25%€ 51.735
X1 xDrive25dA231 pk / 450 Nm25%€ 54.500

Of wat uitmaakt dat de X1 tegenwoordig in de basis een voorwielaandrijver is? Niet echt, tenzij het sneeuwt. Dan heb je een X1 sDrive minder snel de sneeuwkettingen nodig en als je ze wel nodig hebt, moeten ze om de andere wielen. Filmpje!48 reacties

Heerlijk sarcastisch filmpje. Iedere babyboomer pist in z’n broek van blijheid om deze wagen, verder niemand gelukkig.
@TimoBac: alle klanten zijn gelukkig…
Redelijke leuke auto om te zien, alleen moeten die Ford ST velgen eraf.
Ik zou dit zelf trouwens nooit aanschaffen.
@bsxc2: Nou inderdaad! Genepte Ford wielen.
Als ik hem vergelijk met de Countryman, vind ik deze X1 er beter uit zien. Of zou dat komen omdat ik de Countryman uit proportie en spuuglelijk vind en hier een ander logo op zit?
Neem dan gewoon een 3 Touring of een 2 Active incontinentiemobiel als je persé hoog wilt zitten. Dit is vlees nog vis, zeker met 2wd. Qua looks is ‘ie er wel oneindig op vooruit gegaan tov de voorganger.
Zeer geslaagde auto als je het mij vraagt. Alleen heb me twijfels of ~2k hogere nieuwprijs het waard Is tegenover de 3 serie.
Ah bah! Waarom nou zo’n suffe bmw testen? Nou ik kijk vanavond wel.
De BMW fanboys moeten niet zeuren. Het merk is al jaren een karikatuur van zichzelf. Zeker wat betreft de designrichting. Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar van wat ze de laatste jaren bij BMW hebben uitgespuugd kan ik niet blij worden. Gelukkig zijn er de 4 serie, 6 serie en i8 nog, BMW’s die in mijn ogen wel goed ontworpen zijn!
@kapiteinaudi: En zo is Audi al jaren een kopie van zichzelf. Gelukkig zijn smaken inderdaad verschillend. Ik word ook niet warm van deze X1, maar mooie auto’s bouwen kan BMW wel.

Even over de rijtest: ik krijg slechte zin als ik Wouter zie. Zodra het niet wil driften of geen 500 pk heeft, zit meneer enigszins verveeld achter het stuur. Laat Casper de rijtesten doen. Hij brengt met emotie duidelijk over hoe zo’n auto nou rijdt.
@berlinetta: Maar heel erg “fanboyerig” of hoe je het ook moet omschrijven
@berlinetta: Ach ja, misschien had hij zijn dag niet. Hij moet ook nodig naar de kapper….
@berlinetta: grappig, zonder de video gekeken te hebben wèèt ik dat je gelijk hebt
-edit: nutteloze bijdrage-
Qua uiterlijk vind ik het een enorme verbetering t.o.v. de vorige X1. Qua techniek weet ik het zo net nog niet.
Zal wel aan mij liggen, maar ik mis echt de bmw`s uit de jaren 90. Ik word hier echt niet warm van, had netzogoed een Kia kunnen zijn
ach, het is een suv, wat wil je dan? dat ie rijdt als een m3?
Hij ziet er in iedergeval stukken beter uit.
Moet de 116pk diesel geen 16d zijn? Het lijkt mij sterk dat de 18d er in twee variaties komt waarbij het vermogen zo’n 20% verschilt.
Vond de vorige uitvoering leuker…
Kunnen we de belasting (houderschaps-, BPM, BTW – You name it) niet per centimeter hoogte doen? Dan komen de modellen die er goed uitzien en lekker rijden meer op de weg – en obesitas-dozen minder.
Is bovendien prima uit te leggen als milieu-maatregel, want hoe hoger, des te meer luchtweerstand. En dus CO2tjes.
Deze X1 is nog niet eens zo erg. Maar dat zegt meer over de tenenkrommende Mini en Fiat 500 obesitas-modellen.
@mout: doen we! Lekker goedkoop een Aventador rijden, helemaal eco ;)
@knipperlichtje: lol, en besparen op parkeren, want je rijdt zo onder de slagboom door.
De GLA is zoveel keer mooier, mijn keuze als ik eerlijk ben. 4matic eronder en offroad pakketje en gaan! Overigens is de beste koop in dit segment de opel mokka, ook een geweldige wagen! Deze bmw ziet er verrekte triest uit. En als ik eerlijk mag zijn triester dan die 2 serie Active sleurtrut.
@henkhupelschoten: de opel mokka is formaatje corsa, echt helemaal niet te vergelijken
-edit: check!-

OT: oogt stukker beter dan de 1e generatie (die heb ik nooit begrepen, net als de GLA niet), maar hij zal niet snel op mijn shortlist komen (want geen geld). BMW verliest IMO wel een beetje het sportieve en luxe imago op deze manier, maar dat is al genoeg gezegd.
@Autoblog, Op de een of andere manier is bij jullie filmpjes de geluidkwaliteit altijd aan de mindere kant. Er is te veel omgevingsgeluid en het stemgeluid is wat op de achtergrond. De kwaliteit omhoog brengen naar het niveau van de video zou de filmpjes goed doen.
Van wanneer is deze rijtest/video? Zowat op de dag af heb ik op websites zoals o.a. AutoWeek.nl een maand geleden al rijtesten van de nieuwe BMW X1 voorbij zien komen, met vrijwel hetzelfde commentaar als bijgaand. Voegt daarom weinig meer toe, ik heb alles al gezien of gelezen… lijkt wel copy/paste op deze manier.
@jokertje: rijtest is op dezelfde dag opgenomen als Autoweek, maar bij ons moest ie nog door de Betamax-converter en dat duurt altijd een paar weken…
@autoblogger:

gniffel … oud nieuws dus.
@Wouter “MINI Countryman met een propellor”
dat zal een journalistieke knipoog zijn naar het logo van BMW. Alleen is het blauw/wit geblokte in het BMW logo géén propeller (…), maar betreft de kleuren van de zuid- Duitse deelstaat Beieren.
@jokertje: wél een propeller. Met de kleuren van de deelstaat Beieren.
@poeperman:

kun je wellicht vinden, toch is het niet het geval …..
@poeperman: Sorry, geen propellertje. Marketing uit 1929. https://www.youtube.com/watch?v=znBnNJ1Fv08#t=25
@reset @poeperman

Inderdaad, zonder meer geen propeller … Poeperman didn’t strike again!
@jokertje: beestig! Hier begint de saga dus eigenlijk… De eerste fan is een feit!
@jokertje Nog een glaasje azijn voor U?
Velen weer lekker gemutst na de vakantie? Eerste zeurdag syndroom zullen we het maar noemen :-)

Ik vind het een knappe auto, heel erg vooruit gegaan t.o.v. 1e editie.
Prima auto voor een jong gezin of ouderen met rugproblemen.
@ridenz: Kijk naar buiten zou ik zeggen en het is een maandag hahaha
@ridenz: goedzo je mag best je eigen smaak laten horen. Vind het ook een mooie bak, mooie kleur erop, dikke velgjes erbij, ik neem ‘m.
@ridenz: Als je levensmoe bent ja. Volgens mij koop je een BMW voor de RWD rijkwaliteiten; niet voor de hoeveelheid bagage-ruimte en lekkere hoge instap en FWD. En al zeker niet voor die D-segment prijs …
@dawwg: volgens mij koop je een BMW zodat je buren, vrienden en collega’s zeggen “zo een BMW… Het gaat je zeker goed”. Het is een pure imago mobiel, dat weten ze in München precies evengoed als Achmed en Ali in de prachtwijk.
Dus beter koop je de oude want die rijdt beter!
Ongetwijfeld geen slechte auto in dit segment. Wel een hele dure.
Mazda CX-3 kost je de helft ofzo….
-=edit: waarom schrijf jij zoveel onzin?=-
Ik vind het wel een leuk apparaat, voor rond de 25 mille… WTF wat een overpriced ding zeg!
Nu was ik 1 van de 5 mensen die de vorige X1 wel leuk vond. Niet zo pompeus, niet zo’n doos op wielen. Nu hebben ze een soort van Hyundai Tucson hebben gebouwd. Probleem alleen is dat de nieuwe Tucson er fantastisch uitzien en heel erg veel goedkoper is.
Zien we daar op 1:06 de facelift van de 5 serie door het beeld schuiven?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).