Bouwbedrijven geven BMW’s weg, want ze verkopen geen huizen

Auteur: , 10 Reacties

In China krijgen huizenkopers er een smakelijk speeltje bij.

Bouwbedrijven komen niet van huizen af, bieden gratis BMW's aan

China kent de laatste maanden enorme problemen met het verkopen van huizen. In de grootste steden van het land knallen er talloze bouwprojecten uit de grond met ieder tientallen of zelfs honderden woonmogelijkheden, maar bijna niemand heeft trek de vraagprijs over te maken. Hierdoor zien de woningbouwcorporaties geen andere optie dan de woningen met flinke kortingen aan te bieden, om er maar vanaf te komen.

Een van die Chinese projectontwikkelaars, China Merchants Shekou Industrial Zone Holdings Co., is zelfs zó wanhopig dat ze belooft gratis BMW’s weg te geven aan klanten die een drie slaapkamer appartement of een herenhuis aanschaffen. In Shanghai, waar deze specifieke actie loopt, staat dit gelijk aan een korting van ongeveer 10 procent bij een woning van 3,1 miljoen yen (~ 400.000 euro). Het bedrijft laat haar klanten kiezen uit ofwel een gloednieuwe BMW 3-serie, of een BMW X1 (rijtest).

Overigens is dit niet het enige dat bedrijven voor haar potentiële klanten in petto hebben. In andere gevallen worden er bijvoorbeeld reispakketten, volledige vakanties of ouderwetse kortingen aangeboden. Daarnaast is het percentage van de aanbetaling aanzienlijk verlaagd; waar er tot voor kort 30 procent vooraf betaald moest worden, is dit tegenwoordig nog maar 5 procent van het totaalbedrag. (Bron: Bloomberg)10 reacties

Dit probleem speelt al langer, behalve dan het weg geven van BMWs.
Een te groot percentage van de Chinezen zit in de laagste klasse qua inkomen. Dus proberen de overheden daar al vrij lang een grotere middenklasse en creëren en dit lukt niet.

Zelfs al verhalen geweest van mensen die een hypotheek afsluiten voor een middenklasse huis en dit geld weg gokken.

De grote grap is dat er dus al vrij lang huizen gebouwd worden voor een groep mensen die er niet is.
@dees: marktwerking, you’re doing it wrong..
@dees: Zo iets wat er nu bij ons ook gaande is?
@toniominestrone: nee niet echt, bij ons zijn er sowieso te weinig huizen, zowel in de lagere klasse als middenklasse. Sociale huurwoningen ook. Maar de vraag bij ons is vooral groot in 1 persoon huishoudens. Er moet meer worden gebouwd en meer op maat
@toniominestrone: Volledig het tegenovergestelde.
Daar hebben ze bizar veel leegstaande huizen omdat er niemand is die het kan betalen.

Hier heb je een tekort aan passende woningen.
@ikschrijfookoverautos: yen is van Japan, je bedoelt yuan 😉
@toyotafortuner: Do you know the difference between chinese and black jokes? If you heard yuan, you’ve heard jamal.
@toyotafortuner: zal voor deze keer een oogje dicht knijpen, oh wacht
De bubbel van China. Hele spooksteden uit de grond gestampt, en niemand die er woont. De chinese overheid die alles subsidieert en maximaal investeert om de Westerse concurrentie af te troeven, maar niemand in China die er beter van wordt. Kwestie van tijd voordat die bubbel barst en ook onze economie dat gaat merken.
@henk_he: Yup. En niet alleen huizen. De overheden in China investeren al vrij lang in allerlei projecten welke te vaak misgaan.
Het resultaat is dat teveel steden en provincies een giga schuldenberg hebben. Deze schulden is samen met de staatsschuld alleen te doen vanwege de flinke groei van de economie. En dat is ook de reden waarom de overheid van China zoveel belang heeft bij de grote groei. Mocht deze ooit stagneren dan zullen ze ingehaald worden door de schulden.

Of onze economie dit gaat merken is afhankelijk van of de banken en landen in de EU een belang hebben in de Chinese schulden.
Als dit niet zo is dan zal de invloed op onze economie niet al te groot zijn. Aangezien wij vooral profiteren van de slecht betalende banen in China en wanneer de economie daar op zijn gat valt dan zal dit vooral invloed hebben op de goed betaalde banen in China.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).