Breek! Grand Prix van Nederland komt in mei 2020!

Auteur: , 93 Reacties

Die gaat er gewoon komen!

Zandvoort F1

De Grand Prix van Holland lijkt er toch echt aan te komen. We zeggen in dit geval Holland, want het gaat geen Assen worden. Ondanks dat op papier Assen een geschiktere kandidaat lijkt te zijn, gaat er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch gekozen worden voor Zandvoort. Aanvankelijk lijkt het gekkenwerk. Ondergetekende was onlangs bij een DTM race op het circuit in de duinen en dat paste allemaal maar net. In vergelijking met het huidige Zandvoort is Assen gewoon de betere optie. Punt.

Echter, het huidige Zandvoort gaat enorm op de schop. We ontvingen van een paar mannen, allen gekleed in hippe regenjassen, namelijk de bevestiging dat het gaat gebeuren. Naar het schijnt zijn er al opdrachten ontvangen voor de aanpassingen aan het circuit. Niet alleen de baan zal aangepast worden, ook de infrastructuur op de baan. Denk aan tunnels, wegen en paden die gebouwd moeten worden. Ook zal het eeuwenoude tankstation eraan moeten geloven. Om ruimte te maken voor het hele F1-circus moet deze weg c.q. verplaatst worden. Naar verluidt moeten er drie tunnels aangepast worden.

Zandvoort F1

Maar er is meer! Ook de baan gaat aangepast worden. Uiteraard zal de baan in grote lijnen gelijk blijven, maar de Arie Luyendijk bocht (wat sommige redacteuren hier nog ‘Bos Uit’ noemen) zal aangepast worden zodat men vroeg het DRS open kan zetten en het publiek kan genieten van de inhaalacties van Max Verstappen. Het succes van de Nederlander is natuurlijk dé reden om deze race te organiseren.

Zandvoort F1

De enige reden dat het nog niet officieel naar buiten is gebracht, komt omdat de FOM (Formula 1 Management) de kalender bekend moet gaan maken. Meerdere bronnen bevestigen dat ingenieurs en architecten al bezig zijn. Er zouden zelfs al aannemers bij betrokken zijn. Sterker nog: zelfs de kaartjes worden al verkocht. Nog niet aan particulieren, maar wel aan tussenhandel als touroperators.

Er is, zoals de kop al subtiel verklapt, een datum bekend. De Grand Prix van Zandvoort vindt plaats in mei 2020. De laatste Grand Prix van Zandvoort werd gehouden op 25 augustus 1985. Ondanks het feit dat Nelson Piquet (in een Brabham) pole pakte, werd de race gewonnen door Niki Lauda in de McLaren.93 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Laten we hopen dat die mannen in hippe regenjassen gelijk hebben! Ik ben wel benieuwd naar het verkeersinfarct en de Maxmania.
@fastforward: ben vooral benieuwd naar de broodnodige verbeteringen van het circuit. In NL kost het ongeveer een half jaar om een tuinhuisje gerealiseerd te krijgen. Een heel circuit verbouwen duurt een veelvoud van dat: bezwaar- en beroepsprocedures kosten al anderhalf tot twee jaar … laat staan planning en bouwfase
@por100: Mwah.. Ik weet niet wat ze allemaal gaan doen, maar het meeste valt toch binnen het bestaande bestemmingsplan lijkt me. Dan vallen de procedures allemaal wel mee en kan het haalbaar zijn.
@reactief: Het meeste wel, maar als je ten noorden van het circuit ook maar een stukje buiten de boarding komt zit je al in natura2000 gebied en aardkundige monumenten (ja dat bestaat tegenwoordig, de bodem kan tegenwoordig een monument zijn).
Aldaar een tribune maken wordt volgens mij al meteen een bureaucratische papiermolen, met bezwaar- en beroepsprocedures.
En voor de beoordeling van een omgevingsvergunning kan een bevoegd gezag gewoon uitstel nemen. Soms wel tot 26 weken. Zolang kunnen ze natuurlijk niet wachten bouwen.
@por100: Ken de situatie daar niet goed genoeg. Maar jij wel geloof ik! ;)

De gemeente wil graag meewerken. Ze investeren 4 miljoen extra in de infrastructuur. Dan ga je niet aan de andere kant rekken.

Wat betreft de Natura 2000. Het lijkt me, mag ik hopen, dat ze wijs genoeg zijn om daar buiten te blijven. Anders zal het vast een Grand Prix van 2030 worden…
@reactief: de gemeente wilt graag meewerken. Dat is het punt niet, maar veel zaken vallen ook onder provinciaal beleid en daar zit weinig welwillendheid ben ik bang. Daarnaast valt de uitvoering van een aantal zaken onder Gemeenschappelijke Regelingen (diensten die opereren namens meerdere gemeentes), hier zitten veelal deskundigen op ieder vlak (bouwconstructie, flora en fauna, bodemgesteldheid, wabo zaken en BRZO) en al die afdelingen willen en moeten soms zelfs hun plasje over veranderingen doen. Zeker de veranderingen waar het Bstemmingsplan nog niet in heeft voorzien.
En daar wringt het wat mij betreft: ze moeten voor een fatsoenlijke F1 wedstrijd wel het circuit en de voorzieningen grootscheeps aanpassen en verbeteren. Ik zie het doemscenario al opkomen dat ze dat onder het huidige Bestemmingsplan proberen te scharen en dat er dan één azijnpisser hiertegen bezwaar gaat maken de rechter dan niet anders kan besluiten dat er een uitgebreide procedure moet worden gestart en dan zijn ze te laat.
Of
Ze gaan dus heel weinig aanpassen. Dat gaat allemaal wel lukken, maar filerijden op dit circuit is nou niet echt de exposure die ons land trots kan maken …
Hopelijk ben ik te optimistisch. Complimenten btw als je dit gezwets hierboven allemaal hebt gelezen :D
@por100: optimistisch = pessimistisch
@por100: als de gemeente wil kan alles veel sneller hoor.
Door mij zal dat verkeersinfarct niet komen, ik heb echt een schurft hekel aan al die Max Mania.
@mikje90: Dan kom je toch niet.
@raym: hahaha jij kan niet lezen, maar wel typen.
@mikje90: Als ik zo je reacties terug lees, op Autoblog artikel over de F1, gok ik dat je een baan hebt in de azijnproductie.
@mikje90: in de bloei van je leven (einde 20?) en nu al een zuurpruim! Jij gaat later ballen lek prikken van kleine kindertjes.
@cloverleaf: reageer jij altijd zo als iemand anders over iets denkt dan jij?.
@mikje90: gaat denk ik meer over je zuur klinkende tekst dan over je afwijkende mening…
@cloverleaf: Later? Dat deed ik al toen ik zelf een klein kind was.
@vaakbenjetebang: Hey buurman! Jij ook hier! Ik zie je wel bij Meester Frank Visser
@cloverleaf: Bij wìe?
@vaakbenjetebang: de rijdende rechter ;)
@cloverleaf: Dat klinkt uitermate dubieus, ik ga het niet googlen.
@vaakbenjetebang: onder welke steen heb jij geleefd?
@flutterby: Pardon?
Ik ben al die tijd vrij nuchter geweest over alle berichten van een Nederlandse Formule 1 GP. Maar moet nu wel toegeven dat ik dit echt heel gaaf vind.
@suzikubelona: ik ook. Tuurlijk is het idioot. Maar wel vet.
@dondeboer: Ik ga genieten hoe heel tokkie Nederland 3 dagen lang gaat doen alsof ze alles van de F1 weet. Terwijl het eigenlijk een grote farce gaat worden. Ik ga niet eens naar de race ik ga gewoon ergens op de weg naar Zandvoort pech krijgen en het probleem groter maken. Heerlijk!
@gebruikersnaam3: Real life trollen, op de N200 alle wielen van je auto wisselen!
@dondeboer: onder het motto: “Omdat het kan.”
Eeuwenoude tankstation?volgens mij is 20 jaar niet echt oud voor een tankstation.
@toniominestrone: mwa, ik snap de verspreking van OP, het lijkt nl. wel of je 50 jaar terug te tijd in gaat als je door dat treurige dorp heen loopt
Niki Lauda reed in 1985 voor McLaren ;-)
@veloce: Reed hij er nou voor of achter? In het laatste geval kan hij nooit de race hebben gewonnen.
oh, en laat maar door gaan! Dan wordt de MaxMania in Spa hopelijk weer wat minder, want voor mij was dit een reden om de laatste jaren niet meer daar naartoe te gaan.
@veloce: Ik vond het Max gebeuren nog niet zo erg in Spa. De tokkie’s daar waren het grootste probleem, wat een volk dat de laatste jaren. Om je kapot te schamen als Nederlander.
@laptom: bijna net zo erg als ieder weekend bij ieder voetbalstadion.
Gemeente Zandvoort lacht de ballen uit z’n broek, binnenlopen maar..
@lekkaah: ik ook! Lekker flesjes water en eten langs de weg verkopen want dit wordt een historisch verkeersinfart
Ben inderdaad benieuwd hoe vast alles daar komt te staan 🤣
@mtuning: Ik neem aan dat het het hele jaar komt vast te staan, als ze de infrastructuur om het circuit gaan aanpassen.
Het is wellicht wat idioot in dat dorp, maar toch ook gewoon retegaaf!
Als dit echt waar is, leuk!
Wat een soap zal het gaan worden. Debatten, uit de klauwen lopende kosten, de groenen, enz
Ik heb er zin in!
@dirkv: Protesten door groenlinks..
@crepito: Groenlinks is gewoon akkoord met de extra investeringen door de gemeente hoor!
Eerst zien, dan geloven. Ik zet mijn geld op ‘gaat niet lukken’. In december krijgen we bericht dat het meer gaat kosten en dat de financiering niet rond komt.
De spanning stijgt…..komt het er wel of toch niet, de F1 in Nederland en zo ja, wordt het dan inderdaad Zandvoort?
Ik wacht nog even met een jubelstemming tot ik de officiele bevestiging vanuit de FOM/ F1 zelf heb gelezen op de gerenomeerde websites. No offense.

Het grootste vraagstuk blijft wat niet alleen de gemeente Zandvoort maar ook de aangrenzende gemeenten gaan doen aan de bereikbaarheid van het circuit. Er is al eens voorbij gekomen dat er een nieuwe weg zou (kunnen gaan) komen. Maar als die bij Bentveld of Aerdenhout of de andere kant op in Bloemendaal ophoudt en je jezelf door het stadsverkeer van Haarlem moet gaan worstelen wens ik je veel succes.
Dus daar ben ik sowieso benieuwd naar. mits het inderdaad doorgaat in Zandvoort.
Nu te hopen dat er niet toevallig een zeldzame met uitsterven bedreigde Duinkikker wordt gevonden…
Ik heb nog 48 plekken vrij op mijn landingsvaartuig. Iemand interesse?
Dit is geweldig nieuws voor de Nederlandse (auto-/)motorsport!

Dat het logistiek een enorme uitdaging gaat worden zal ergens ook wel zo zijn maar laten we eerlij zijn, dit is toch mega gaaf!!!
En hoe willen ze de rondliggende infrastructuur in zo’n korte tijd aanpakken zodat het circuit zo’n groot evenement kan organiseren? Wil je op zondag de race gaan bezoeken kan je op zaterdag maar alvast vertrekken en je survivalpakketje meenemen.
@viezefreddyw: ik kijk er alnaar uit, dat wordt een herinnering voor altijd. het leuke is dat je dan vastzit met lui die overal vooral problemen zien.
@niex: niet vastzit met….
@viezefreddyw: met de fiets of met de step! Die laatste kun je zo opvouwen en bij je houden.
@viezefreddyw: gewoon 10km verderop een paar boeren blij maken door daar enorme parkeerplaatsen te organiseren en half Nederland te beroven van hun bussen. Dan heb je 60 mensen in een bus waar anders 8 mensen in auto’s hadden gezeten. En je kunt ook een treinstation maken ergens bij een overweg, en die met bussen afvoeren.

Als het zelfs lukte om honderdduizenden mensen op de luchtmachtbasis Leeuwarden te krijgen voordat de rondweg klaar was dan gaat dit ook wel goed komen. En dat is toch al best een paar keer gelukt.
@lekbak: Inderdaad. Kijk hoeveel ‘onmogelijk’ grote festivals gehouden worden op de vreemdste plekken en dat is logistiek vaak hartstikke goed geregeld. Er werd ook al in de aankondigingen benoemd dat een groot deel van de kaartjes met vervoersplan zouden worden verkocht.

Gaat helemaal goed komen dus!
@viezefreddyw: @baklava heeft nog 48 plekjes vrij op zijn landingsvaartuig…
tel de bedden die beschikbaar zijn in de omgeving Zandvoort, vergelijk die met het aantal in Assen. Zandvoort is de enige optie ;)
@mercedestwan: en je kan ook nog een standbedje huren als de “zimmer frei” vol zit ;)
M’n schoonouders wonen bijna naast het circuit park. Misschien de lieve maar een weekendje weg in mei cadeau geven!
@cloverleaf: dat is lief. Je schoonouders de kans geven aan de chaos en herrie te ontsnappen. Bungalows in de buurt van Assen zijn niet zo duur om te huren.
@mashell: hahahaha
@cloverleaf: En dan zelf daar gaan zitten neem ik aan!?
Gaat om het circuit. Niet hoe je er komt. Anders kunnen ze net zo goed een rondje om de JC Arena rijden. Ook prima bereikbaar.
Het zal niet zijn dat ik de F1 Zandvoort ooit gaat opzoeken tenzij goede infrastructuur (ik sluit niet uit dat ik het ooit zal doen), maar als NL-er wel extreem gaaf dat NL zich ook op de F1-kaart gaat bevinden (de patriot in mij) !!
@roberto: denk in mogelijkheden:
Je rijdt met de auto tot op een kilometer of 10-15 en dat laatste stuk doe je met de (vouw)fiets of een klein stepje. Desnoods elektrisch
@por100: Rij naar andere badplaats en dan roeibootje. Zo moeilijk is het niet ;)
@sketcher: in mei kan het flink waaien, en waar laat je je boot :p
Ik zou voor Assen hebben gekozen maar een kniesoor die daar over klaagt als het Zandvoort gelukt is om F1 gewoon weer naar Nederland te halen. Ik was in de overtuiging dat het ze niet ging lukken maar ik krijg in dezen graag ongelijk.

Gewoon gaaf. Beetje als het WK voetbal naar Nederland halen of de Olympische spelen. Dat heeft Verstappen toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Nu nog ff Jack Plooij niet uitnodigen voor het feestje en dan is het helemaal perfect.

#ontslaJackPlooij
@rick-dos: Kijk dat is een reactie! Niet van dat negatieve.

Ik wil(de) vanwege historische redenen Zandvoort, maar zou er hetzelfde over denken als jij nu, als het Assen was geweest.
@rick-dos: zit toch wel een wezenlijk verschil in. WK of Olympische spelen naar een land halen; daarvoor moet je met een plan van een half miljard aankomen om stadiums te bouwen en daarna nog hele commissies omkopen.
Voor een F1 GP neem je 20-50 mio mee (dan heet het geen omkopen meer) en je krijgt. Je hoeft geeneens een goed circuit te overleggen.
Nooit gedacht dit mee te maken. De laatste kreeg ik als peuter niet goed mee. De race kun je beter volgen op tv, verkeer wordt een drama, maar hier moet je bij zijn als je maar iets met racen hebt!
Te huur in mei 2020, appartementen zandvoort / bloemendaal, 1500,- per nacht.
@wimbers: ALS ze goed zicht hebben op de baan…..
Kunnen diezelfde aannemers de A9 niet gaan doen? Daar zojn ze 10 jaar bezig met een beetje asfalt en een paar tunnels…
@potver7: cynische reactie van de week, gefeliciteerd!
Wouwwww de hoofdstraat van Zandvoort zal wel indruk maken op de verwende F1 toerist.
@falafel: de hoofdstraat van Amsterdam zal wel voldoende indruk maken denk ik zo.
Ehm, dus spa gaat dan van de kalender af, right?
Ga zeker met zn allen heen, dan koop ik wel kaartjes voor hockenheim of spa.
Auteur heeft naar giel op veronica geluistert?
Lol, de Bril heeft gewoon ome Willem en tante Maxima gestrikt voor het uitreiken van de prijzen…
De grote vraag is (als dit inderdaad doorgaat): gaat er dan een andere Europese race van de kalender, en zo ja, welke?
@vaakbenjetebang: begreep dat dat spanje gaat worden.
Ik heb uit zeer betrouwbare bron ook begrepen dat afgevaardigden van FOM onlangs in Zandvoort zijn geweest om een deal te sluiten om een hotel af te huren rondom de GP
Een mooie troostprijs omdat Max Verstappen nooit of te nimmer wereldkampioen zal worden.
Ik heb uit zeer betrouwbare bron vernomen dat de Jumbo gratis Red Bull uit gaat delen aan ieder die lopend of met de fiets komt. Of als je voornaam Max is, dan krijg je er 2…
Denk dat ik zo maar ga dan, ben ik i.i.g. op tijd. 🏎
Geen enkele andere nieuwsbron heeft dit bericht… ik zou zeggen fake news
@gebruikersnaam3: eentje moet de eerste zijn
“Grand Prix van Holland ”

Telt de rest van Nederland weer niet mee?

Ik ben voor Zandvoort.. vanwege historische redenen, daar hoort ook bij dat dit ‘The Dutch Grand Prix, de Grote Prijs van Nederland’ heet!
Ik gun het Assen, ik gun het Zandvoort, ik vind alleen die oranje pisvlek het toppunt van machtmisbruik, ja ik weet het, zo werkt het nou eenmaal. Ik vind daarin Assen sympathieker. Wel mooi dat de f1GP hierheen komt.
@maferick74: nou vertel, welk machtsmisbruik heeft er plaatsgevonden dan?
lijkt me echt gaaf als het doorgaat
tof

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).