Briljant: kaaswater in plaats van strooizout

Auteur: , 22 Reacties

Het lijkt allemaal nog lief en zacht, maar die horrorwinter en bijbehorende trouble komt echt wel. Maar een tekort aan strooizout zouden we dit jaar van dat problemenlijstje kunnen strepen.

Kaaswater in plaats van strooizout

In de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een slimme kaasboer namelijk een alternatief gevonden. Hij maakt mozzarella en om dat te maken heb je pekelwater nodig. Water waarin blokken mozzarella drijven, dus niet meer dan water plus zout plus een klein beetje mozzarella.

Als de kaasblokken eenmaal uit het water zijn, kan het zoute water prima gebruikt worden om wegen ijsvrij te maken. Zeker als het vermengd wordt met reguliere pekel. In de States is as we type een proef bezig: in Milwaukee wordt gekeken of het middel ook echt lekker werkt. Doet het dat, dan duurt het volgens CNN niet lang voor andere staten ook met kaas gaan strooien.

Nederland kaasland, zou je zeggen. Dus waarom is er in ons eigen kleine landje nog geen enkele kaaskop op dit briljante idee gekomen. Want ieder jaar is er wel een tekort aan het o zo belangrijke strooizout, maar van een tekort aan kaas is in Nederland nog nóóit sprake geweest. Het proberen waard, toch? Kunnen we het overtollige strooizout in ons eten verwerken.

Als autoliefhebber laat je je eigen veiligheid en dat van je bolide natuurlijk niet bepalen door politiek Den Haag en haar zoutinkoopbeleid. Dit zijn dé tips om je auto winterklaar te maken.

CNN wijdde er een item aan, de moeite waard even te kijken.22 reacties

Dan kunnen we om de muizen heen gaan slalommen?
Bah, stinkt het overal naar zweetvoeten. No thnxx
Strooizout is toch zelden gewoon NaCl of vergis ik me nu?
@Hupke: Toch wel: “Het zout (vrijwel altijd natriumchloride, NaCl, soms calciumchloride, CaCl2)…”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Strooizout
”Nederland kaasland, zou je zeggen. Dus waarom is er in ons eigen kleine landje nog geen enkele kaaskop op dit briljante idee gekomen. Want ieder jaar is er wel een tekort aan het o zo belangrijke strooizout, maar van een tekort aan kaas is in Nederland nog nóóit sprake geweest. Het proberen waard, toch? Kunnen we het overtollige strooizout in ons eten verwerken.”’

Uhmm, nou wil ik niet muggenziften/mierenneuken/anderedierlijkebezigheden.. Maar hoeveel mozzarella maken ze hier in NL? denk niet zo veel namelijk..
@dennisr: normale Nederlandse kaas komt ook uit een enkelbandje hoor.
Moeten we in hemelsnaam met die stinkende rotzooi, dan maar slippen. Liever niet die vieze kaaslucht
??
Dat pekelbad blijft ‘eeuwig’ in gebruik, het wordt niet verbruikt. Dit lijkt me een item van een journalist met een zwager die wel wat publiciteit voor zijn kaasmakerij kan gebruiken.
@rikkon: Hoe kom je aan die info? (gewone vraag niks denigrerende ondertoon ofzo xD)

Ik zou namelijk denken dat zo’n bad waarin voedsel gemaakt word vrij vaak (verplicht) verschoont word
@rikkon: idd, pekelwater komt bij mijn weten ook niet uit de lucht vallen
zal wel een lucht vanaf komen!!
Dus vandaar dat de DOC in Hoogeveen een nieuwe kaasfabriek heeft gebouwd (en nog steeds bouwt) op de plek waar vroeger de zouthopen van Rijkswaterstaat lagen… :D
Is trouwens niet nieuw, in België doen ze dit al jaren met gatenkaaswater.
@stephanotis: En met kopkaas…
Water strooien als het vriest.. ? Zal wel aan mij liggen..
@flutterby: yup nat strooien heet dat. een water zout oplossing. Meer zout dan water hoor. Voordelen zijn: het zout blijft liggen waar je het strooit. en verwaaid niet. Verder heeft zout water nodig als activator zeg maar. Als je dat water al toevoegt dan is de werking vele malen sneller da door zout.
Volgensmij is er juist een proef bezig met het zoutwater wat vrijkomt bij akso nobel. Dat is een dusdanige hoeveelheid dat dat genoeg moet zijn. En er was geloof ik vorig jaar eindelijk iemand die een manier had bedacht om vloeibaar te strooien. Dat was namelijk het grote probleem. Als dat werkt kan je dat kaaswater houden. We hebben namelijk meer dan genoeg zoutwater over wat afval is en zou werken dan
Beste AUtoblog, kunnen jullie een cordon sanitaire rodom alles wat uit dat oplichterhol van ron Dennis komt? Ik ben nog doodziek van 2007 en 2008.
@john4545:
Ik pleit al jaren voor een “cordon sanitair” voor ongeletterde reaguurders….
@jrk68: Nouja, hebben die een reputatie dat ze met gestolen info van directe rivalen F1 kampioenschappen proberen binnen te frummelen? Of is dit gewoon een drogreden?
@jrk68: Dat sanitair zou best geapprecieerd worden door de woordincontinente reaguurders onder ons. Als er genoeg papier is natuurlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).