Britse automarkt gaat instorten na verkooprecord 2016

Auteur: , 33 Reacties

Er werden nog nooit zoveel auto's verkocht als afgelopen jaar in Groot Brittannië. Maar dat succes gaat niet geëvenaard worden dit jaar.

Typisch Brits: Rolls Royce in Londen

Hosanna! 2,7 miljoen auto’s verkocht! Da’s 100.000 meer dan afgelopen jaar! McLaren mailde ons vanmorgen zelfs vrolijk dat ze bijna 100% meer hadden verkocht dan in 2015, maar die profiteerden dan ook van de Brexit. Maar denk maar niet dat het komend jaar wéér gaat lukken om een verkooprecord te halen, aldus verschillende marktanalisten. Volgens hen gaat de verkoop van nieuwe auto’s komend jaar flink onderuit in the UK en zullen er volgens de gunstigste voorspellingen een slordige 135.000 auto’s minder verkocht gaan worden.

De reden dat men die daling vreest is dat er een verminderde vraag is vanuit de fleet-owners (bedrijven met een flink wagenpark) en dat de vraag in december met een procent zakte. Bovendien loopt sinds de aankondiging van Brexit de vraag onder particulieren flink terug. Tel daarbij op dat autobouwers al hebben aangekondigd dat de Brexit kan leiden tot hogere autoprijzen en de optelsom lijkt compleet: de Britse autoverkopen konden het nog wel eens pittig gaan krijgen komend jaar. Sterker nog: een aantal merken hebben hun prijzen al moeten opschroeven doordat de Britse Pond flink in waarde gedaald is.

Na Duitsland heeft het Verenigd Koninkrijk de grootste automarkt van Europa. In maart zou de Brexit defintief in gang gezet moeten worden.

Foto: een fijn tafereel in Londen via Autojunk33 reacties

“Hosanna! 2,7 miljoen auto’s verkocht! Da’s 100.000 meer dan afgelopen jaar!”

En dat in 5 dagen tijd. Zeker autoverkopers van Tempo Team…
@Rick-dos: in de titel staat nog 2016. Maar dat maakt verder allemaal niet uit.
@mb10: Ik weet niet maar dan blijft het nog steeds “dan het jaar ervoor” als je al in 2017 leeft. Immers is 2016 intussen ook al afgelopen…
Scherp good ?
In het VK zijn er 64 mln inwoners /2,7 mln nieuwe auto’s = 24.
Dus 1 op de 24 inwoners van het VK heeft een nieiwe auto gekocht.
In Nederland 17 mln inwoners /0,38 mln nieuwe auto’s = 45.
In op de 45 inwoners van Nederland heeft een nieuwe auto gekocht.

De Brexit slaat hard toe!
@bartteeuwen: Wij hebben fietsen oke.
@bartteeuwen: Ja in t VK hebben ze het veel beter dan hier in het arme Nederland! Verhuizen maar!
@aerotic: nuance, nuance…
@bartteeuwen: misschien iets met export?
@bartteeuwen: cultuurverschil. Het VK loopt een beetje achter. Bij ons is de auto al lang van statussymbool naar gebruiksvoorwerp veranderd en daarmee ook minder belangrijk. In het VK is het echt nog een statussymbool. De mensen geven dus bakken met (veelal geleend) geld uit aan hun auto.
@bartteeuwen: Pas op zijn vroegst eind 2018 stappen ze er uit…
Jaja, “het volk kan zelf wel beslissen wat goed voor ze is”.

Aha.
Volgens mij wordt die Brexit door media erg overdreven. Denk dat je beter af ben buiten de Unie dan in een Unie waar de 3/4 vd landen tegen of onder de armoede grens zit.

OT: Kan er ook een overzocht worden gevonden v populairste modellen of iets? Hopelijk blijven fabrikanten met UK special editions komen. Die zijn altijd leuk!
@woodward: Ben het eens dat het effect van de Brexit wordt overdreven. De EU is nog geen optimale machine, maar dat kan het wel worden mits het democratisch gehalte omhoog gaat.
@woodward: juist de armere landen worden in hoog tempo minder arm en dus steeds interessanter als afzetmarkt. Daarom wil je zoveel mogelijk van dat soort landen in de unie, eerst moet je investeren (vooral in infrastructuur) maar daarna kun je als unie flink cashen.
Voor Nederland als dienstverlenend, transport- en doorvoerland is een zinvol bestaan zonder vrijhandel (en dus lidmaatschap van de unie) eigenlijk niet eens mogelijk.
Groot Brittannië heeft z’n commonwealth en de special relationship met de VS. Waar een TTIP achtig verdrag tussen EU en VS inmiddels uitgesloten lijkt, is zoiets geen enkel probleem in het VK. Een GB buiten de Unie zal niet erg rijk of machtig zijn maar kan wel overleven.
@mashell: deels mee eens maar UK zal UK blijven en een wereldmacht. Bv UK universiteiten hebben wereldwijd een goede reputatie met een grote toestroom v rijke Russische, Aziatische en Arabische studenten. Deze zullen echt niet opeens naar de universiteit v Groningen gaan. Daarbij is London het centrum vd wereld. Engels als taal, gigantische pool v talent- ook hier zie ik die grote instelling echt niet verhuizen naar Rome… en Nederland buiten de Eu? Zou perfect zijn. Precies vanwege de Nederlandse infrastructuur. Die is superieur. De handel met landen buiten de EU groeit harder dan er binnen. Handelsverdragen kunnen met alle landen worden gesloten zonder dat wallonie of Frankrijk het tegenhouden.
Iedereen hier heeft wel door dat Brexit er nog niet doorheen is en dat het uittreden van GB uit de EU nog wel twee jaar kan duren voordat het een feit is? En dus zeggen deze cijfers helemaal niks over Brexit?

Sterker nog je kunt het ook omdraaien. Mensen zijn bang dat door de Brexit auto’s duurder worden waardoor ze nu allemaal auto’s zijn gaan kopen net zoals leasesletten hier in december massaal hun leasecontracten vernieuwen zeg maar…

Ik weet het, het slaat nergens op maar zo slaat het ook nergens op om dit voor een Brexit ta laten spreken….
@Rick-dos: Vergeet nooit (nooit!) Dat de EU erbij gebaat is als de Brexit slecht is voor het VK. Het is dus belangrijk dat de domme burger het beeld krijgt dat het VK in recessie is, en dat het land op instorten staat.
Tegelijkertijd staan de beurzen op hun hoogste punt ooit, maar dat zijn natuurlijk maar details ;)

De EU is pas echt de pineut als Brexit een succes blijkt..
@bartteeuwen: Maar hoe ga je reageren als Brexit idd een groot fiasco blijkt? Ga je het dan ook nog hebben over de grote boze EU die de burger dom wil houden?

En ik zeg het nog maar eens beurzen zijn geen indicatoren dat Brexit een succes is of niet. Handelaren op de beurs zijn opportunisten die vandaag je aandeel omhoog stuwen maar morgen het zomaar weer dumpen als iets negatief uitpakt.

Hoe gaat of slecht Brexit gaat uitpakken voor GB is helemaal afhankelijk van de onderhandelingen. Als ze idd helemaal uitgesloten van de Europese markt dan gaan bedrijven hun activiteiten verplaatsen. Wat daar dan voor in de plaats komt is maar de vraag en afwachten.
Ik denk totaal niet dat Engeland bankroet gaat of iets dergelijks. Ik denk wel dat ze minder gaan presteren en kansen gaan missen die ze als onderdeel van EU wel hebben.
@rick-dos: Ik ben het met je eens dat de beurs een slechte indicator is. Ook ben ik het met je eens dat de onderhandelingen belangrijk zijn. Maar ben je het niet met me eens dat het beeld veel slechter wordt geschetst dan het daadwerkelijk is? Als ik het “nieuws” de eerste paar weken na Brexit moest geloven, dan zou het VK intussen al lang bankroet zijn.
Ik neem het nieuws voortaan met een flinke korrel zout.
@bartteeuwen: Ach ja, de andere kant hield de voor stemmers een dikke vette worst voor hun neus door bijvoorbeeld te stellen dat het geld dat bespaard zou worden door uit de EU te stappen naar NHS zou gaan een dag later ontkenden ze dit in alle toonaarden. Sterker nog GB moet nu zoveel geld bij gaan lenen om het geld dat ze niet meer van de EU krijgen op te kunnen vangen, maar daar hoor je ze dan niet over.

Mijn punt is, en ik hoop dat mensen dat in 2017 meer gaan doen, gebruik je gezond verstand en neem alle argumenten in ogenschouw en niet alleen de argumenten die je onderbuik versterken.
@bartteeuwen: “Als ik het “nieuws” de eerste paar weken na Brexit moest geloven, dan zou het VK intussen al lang bankroet zijn.”
Gezien het feit dat het VK de Brexit op de lange baan aan het schuiven is lijkt die analyse ook wel te kloppen. Ze zijn “terrified”. Maar de komende 2 jaar en twee maand is het VK gewoon nog EU lid en zal er niet veel veranderen. En daarna waarschijnlijk ook niet, ze zullen wel eens list bedenken waardoor die hele Brexit niet door hoeft te gaan.
@bartteeuwen: Als je het nieuws rond de Brexit echt gevolgd had zou je weten dat er op dit moment nog helemaal geen sprake is van Brexit ;)
Ach ja, het zal een tijdelijk effect hebben. Maar wat Brexit op lang termijn zal doen kan niemand voorspellen.
135.000 op 2.7 miljoen klinkt niet als een enorme ramp. Maarja, ik zit nog steeds op school dus wat weet ik daar nou van.
Gek he dat de verkopen instorten… Eigen schuld! Wie wil er nou een auto met stuur aan de rechterkant?
Prognose is 135000 auto’s minder komend jaar. Op 2.7 miljoen. Is dan een daling van 5 procentjes. Heel erg schokkend allemaal…
Heftig… Gelukkig hebben wij er voorlopig nog weinig van te merken!
Goed staaltje EU-propaganda weer. Trap er niet in!
@jippie: http://www.automobielmanagement.nl/nieuws/marktcijfers-automotive/nid25442-britten-kopen-minder-autos.html Nieuws is gebracht door SMTT, een organisatie die de belangen van de Engelse auto industrie behartigen. Niet de EU dus.
Eerst zien ,dan geloven .
Ik zeg bangmakerij.
Best knap dat mensen dat nu kunnen voorspellen
De Brexit is een feit.
Als ik nou eens de instanties en clubs waar ik lid van was, nu eens onder de loep neem. Ik ben er niet slechter van geworden en in somige gevallen heeft het mij financieëel goedgedaan en meer tijd privé gegeven. Als dat met een leven kan, dan kan dat ook met een land denk ik.
Lidmaatschap kost meer dan het iets opleverd, dus de VK groeit en zal echt weer domineren.

Mijn tip. Overal uit, en alles gaat floreren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).