Campagne tegen smartphone achter het stuur begint

Auteur: , 56 Reacties

Goh, Whatsappen achter het stuur is gevaarlijk. De overheid wil dat dan ook graag voorkomen. Dus starten ze morgen met een campagne.

Achter het stuur is whatsapp dodelijk

De focus ligt op het aanpakken van het gebruik van Whatsapp, mail en andere internettoepassingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 1 op 3 weggebruikers surft en mailt in de auto.

Om dat tegen te gaan worden we intensiever gecontroleerd op het gebruik van de telefoon achter het stuur. Waarschijnlijk betekent dat niet veel meer dan dat oom agent tijdens de ochtendbespreking verteld wordt om extra op smartphone gebruikers te letten. Wie de sjaak is krijgt zonder morren een prent van 220 euro.

Verder worden er onder de vlag van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een aantal campagneteams gedropt bij tankstations in Brabant. Met het motto “een beetje chauffeur laat zich niet afleiden” wijzen de ambtenaren ons op het feit dat rijden met een mobiel in je hand killing is.

De overheid hoopt de tientallen doden die er jaarlijks vallen zo terug te dringen. Een goed initiatief, maar misschien moeten ze het wat harder aanpakken. De kans dat je op de bon geslingerd wordt blijft klein. Zijn flitskasten met smartphone-detectie de toekomst? En moeten ze meteen je rijbewijs innemen of is die 220 euro voldoende?56 reacties

Straks een campagne tegen leven achter het stuur.
Wat een onzin weer, beetje whatsappen in de auto kan prima op genoeg momenten.
@kraakensmaak: Dan wil ik jou niet tegen komen in het verkeer!
@kraakensmaak: Prima als je voor het stoplicht staat of wéér in de file…alleen jammer dat het buiten die moment óók wordt gedaan door janalleman
@kraakensmaak: Ja dat kan inderdaad, als je naast de bestuurder zit.
@kraakensmaak: Waarom zijn er zo veel mongolen die het idee hebben dat als je in een auto achter het stuur zit dat je dan andere dingen kan doen dan het besturen van een auto? Als je in een rijdende auto achter het stuur zit en je kijkt omlaag naar je telefoon dan ben je minimaal 2 a 3 seconden niet op de weg aan het letten. Een overstekend persoon of een auto die voor je op de rem trapt zie je dan dus niet. Op het moment dat je dan met je doffe kop weer eens een keer omhoog kijkt is het al te laat. Er gebeuren op deze manier ontzettend veel ongelukken, nog een veel groter aantal dan geregistreerd. Want iemand die bij het stoplicht op iemand in rijd zal nooit zeggen dat het was omdat die persoon met zijn of haar telefoon aan het rotzooien was.
Conclusie: Als je zo verslaafd bent aan je telefoon dat je er zelfs tijdens het rijden niet van af kan blijven dan pak je lekker de bus of de trein, dan kan je de hele reis met je doppen op het kleine raampje dat je je sociale leven noemt gefocussed zijn. Als je in de auto zit dan staat dat whatsapp bericht er een half uur later ook nog.
@MrSkyline:
Ha Ha Ha Ha
” het kleine raampje dat je je sociale leven noemt ”
Geweldig !
Vind het ook altijd van die zielepoten, zitten er de lekkerste dingen in hun omgeving, zitten ze autistisch op een schermpje te knallen………………………..
@MrSkyline: Helemaal eens. En zelfs in de kroeg pluk je die duffe schermpjes verslaafde er zo tussenuit. Gezellig met vrienden/vriendinnen stappen heet dat dan…
@kraakensmaak: ja gewoon zo doorgaan, zie je wel een keer achter op mij botsen als ik plots moet remmen voor iets.
@kraakensmaak: ja als je active cruiscontrole hebt kan je gewoon je ogen van de weg houden bij bijv die saaie traject controles want de auto remt vanzelf af als het moet en als je land departure warning op je auto hebt dan houd hij hem ook nog binnen de lijntjes. Btw ik spreek uit ervaring
@nickjdeg:
Land departure?
Lijkt mij een prachtig idee, laat die lui lekker met zijn allen in de Sahara gaan Whats Appen, daar kunnen ze weinig kwaad. Wel gelijk al die fietsers meesturen graag, zoals gewoonlijk gaat het de overheid weer om de automobilist en gaat dat fietsende Whats App tuig weer vrij uit.
@tupperware:
Laat de politie zich eerst maar focussen op die wielrenners en mountainbikers. Die achterlijke mongolen denken ook dat ze onsterfelijk zijn…. dan whatsappende fietsers en dan pas automobilisten.
@kraakensmaak: Ik heb het idee dat niet iedereen het met je eens is. Misschien weer eens posten als je je eerste 100.000 km gereden hebt?
@kraakensmaak: ik geloof dat er genoeg automobilisten zijn die de momenten goed uit kunnen kiezen. maar voor elke die dat kan, zijn er 20 die dat niet kunnen.

hoe vaak ik het niet bijna fout zie gaan is echt niet leuk meer.

zelfde geldt voor allerlei andere overtredingen, genoeg mensen die gecontroleerd te hard kunnen rijden, maar ook genoeg die dat niet kunnen en toch doen. dan maar weer ingrijpen door de politie. er is in het verkeer geen ruimte voor interpretatie van regels. gewoon allemaal 2 handen aan het stuur en goed opletten. punt uit.
Rijbewijs afnemen is misschien wat overdreven, maar die boete mogen ze zeker flink omhoog schroeven rond de €300 -€400, dan pas leren mensen het.
Ik heb regelmatig dat ik iets wil noteren op random momenten. Normaal gesproken doe ik dat met een notitie op mijn mobiel, maar achter het stuur mag dat niet. Dus dan pak ik een blocnote en potlood uit mijn dashboardkastje en schrijf ik op wat ik niet wil vergeten. Net zo afleidend, maar als ik niets geks doe om Artikel 5 op te krijgen mag dat wel…
@Citrofiel:

hoewel dat ook niet mag, kan ik tenminste wel blind schrijven. wordt wat minder netjes, dat wel. Dus je kunt je ogen wel aardig op de weg houden. hij een telefoon met touchscreen wordt dat hem niet.

Als kun je met spraakopnames weer veel oplossen.


Maar de beste oplossing is nog gewoon om tijdens het rijden, gewoon te rijden
@timberleek: Ik snap dat het niet handig is, hoewel dat blind schrijven nog aardig lukt. Mijn voorbeeld was vooral bedoeld om te wijzen op hoe krom de regelgeving is. Alles mag, als het maar niet met je mobiel is. Foto maken? Navigatie instellen? Muziek wisselen? Geen probleem, als je je foto’s maar maakt met een spiegelreflex in plaats van met je mobiel, als je navigatie maar ingebouwd of los is en niet in je mobiel, en als je muziek maar op een cd/stickje staat en niet op je mobiel…
@Citrofiel:

Klopt de telefoon is niet de enige schuldige. Maar waarschijnlijk wel een van de meest voorkomende. Daar gaan ze vooral achteraan.

Het heeft veel meer zin om een enorme berg mensen te vertellen dat ze hun telefoon niet mogen gebruiken, dan vertellen dat ze geen blocnote mogen gebruiken. Die laatste zal veel minder gedaan worden en heeft mogelijk ook minder snel gevolgen.

Dat alle campagnes nu tegen de telefoon zijn zal vooral zijn door de enorme opmars van het ding in het verkeer.
Alles wat SMS/telefoon gebruik ontmoedigt vind ik prima!
Een telefoon achter het stuur is verboden maar pak gewoon lekker je ipad :p
Ik betrap mezelf nog wel eens whatsappend achter het stuur. En het leidt juist zo af dat je af en toe te weinig voor je kijkt en in gevaarlijke situaties terecht komt. Dit is dubbel zo gevaarlijk als bellen achter het stuur. Maar zo lang dat (met de telefoon aan je oor) verboden is, zal men toch stiekem blijven whatsappen. Want is op afstand toch moeilijk te controleren door oom agent. Hoe fout of gevaarlijk het ook is.
Een beetje chauffeur kan rijden met een telefoon in zijn hand
@arieferrari: Ik kan zelfs rijden met mijn lul in mijn hand, maar dat maakt het nogsteeds geen goed idee.
Waarom zou je een campagne beginnen voor iets dat toch al verboden is?
ik heb nog nooit een tv-spotje gezien “breek niet in! en pleeg geen moord!”
@themsdosnerd: Je steelt toch geen auto?
Iedereen moet gewoon van dat hersenloze ding afblijven als je rijdend achter het stuur zit.
Stuur maar lekker een appie wanneer het kán/mag. Zo populair ben je heus niet dat het niet kan wachten. Gewoon 3/4G uit als je in de auto stapt. Hoe moeilijk is het?! Vooral voor vrouwen schijnt het éxtra moeilijk te zijn als ik zo eens om me heen kijk op de weg.
http://www.youtube.com/watch?v=pubTiDCEVZ8

Gewoon deze reclame uitzenden, maar zal wel weer te confronterend zijn voor de gemiddelde Nederlander.
ach je moet toch wat op de a2 als daar met vmax 100 tuft
@BestwelMichel: Met je radio meezingen lijkt me een beter idee…
@autobart: Ik geniet dan inderdaad van een goed muziekje en mijn uitlaatgeluid. Stukken veiliger.
zou het de veiligheid ten goede komen,denk van wel
Ik whatsapp dagelijks achter het stuur, maar mijn telefoon zit altijd in de houder, ik heb m nooit vast. Is dit nog steeds een overtreding? Want volgens mij is de boete voor het vasthouden van de telefoon.
Heeft niks met veiligheid te maken, de overheid heeft geld nodig! Net zoals alle zg milieubelastingen, is alleen maar bedoeld om de kist te vullen. Het neemt niet weg dat het gevaarlijk is, ik laat de tel gewoon in mijn jaszak, dan zie je ook niks.
Wat is er mis met elkaar bellen? Dat kan in de meeste auto’s af fabriek al handsfree. What’s app is hoe dan ook voor tieners…
@munich: Whatsapp voor tieners? Grootse onzin. Whatsapp is tegenwoordig gewoon de vervanging van het aloude SMS. In mijn omgeving gebruikt iedereen het. Vrienden, ouders, collega’s.
@Pordon: elkaar bellen is de nieuwe trend voor 2014. Net als een kaart sturen, je weet wel..daar moet je een postzegel op plakken. Dat halfbakken gedoe met what’s app. Emotieloos…
@munich: precies! Is er ook weer meer post en worden er dus minder postbodes ontslagen…
@munich: Inderdaad en je weet niet of iemand het leest. Bellen is vele malen beter. Maar vooral niet achter het stuur.
Mobieltje gewoon in de broekzak.Probeer hem dan maar eens te pakken,haha.Tegenwoordig ook steeds grotere beeldschermen in auto’s.Niet alleen navigatie maar je kunt ook films kijken op internet,etc.Waarom bouwen ze dat af fabriek al in terwijl het niks met autorijden te maken heeft?
Gaan we nog zeuren op de accijns verhoging?
Nee, dat deden we vorig jaar oktober al.
@sir_smokalot: Jammer kan altijd wel lachen om de haat reacties
Meeste smartphone’s zijn slimmer dan hun eigenaar.
sta je voor groen te wachten , mens voor je hoofd omlaag ,grote leemte op de weg , o ja die smartfoon eist weer een beetje aandacht…..
Je moet niet een hoge boete geven, niet het rijbewijs innemen maar het mobieltje (dat waar de misdaad mee is begaan innemen). Dan zijn die verslaafden helemaal “ontmand”, als hun vrienden dan twitteren dat X zijn telefoon is ingenomen wegen whatsappen, twitteren of faceboeken tijdens het rijden dan zal er een ware angstgolf door de smartphonezombie gemeenschap gaan.
@mashell:

Daar heb je wel een serieus goed plan! Dan is het gedonder gelijk afgelopen.
ah perfect veilig, laatst nog een volledige motivatiebrief geschreven en een online forum over druggebruik in het verkeer geopend toen ik aan 260 km/u op de a2 reed tijdens het spitsuur met mijn getunede skoda citigo.
de zoveelste bangmaakcampagne van de overheid. In de wet staat gewoon, dan je geen mobiele telefoon in je HAND MAG HEBBEN tijdens het rijden. Of je daar nou mee belt, smst, whatsapped, whatever, het is gewoon verboden, klaar.
als ze deze campagne niet hadden gevoerd hoefde onze brandstof prijzen ook niet omhoog ..
@guidoberbers: Natuurlijk wel, dat is de bezuiniging van de overheid, daar bezuinigen ze op de inkomsten… Dan zorgen ze maar dat er wat meer binnenkomt!
Ik vind het zorgwekkend hoeveel mensen hun rijkunsten zo enorm overschatten dat ze denken nog fatsoenlijk te kunnen rijden tijdens het SMS’en/Whatsappen/mailen op hun telefoon.

Mijn telefoon ligt altijd naast me in de auto, omdat de muziek daaruit komt. Gelukkig heb ik uit mijn hoofd geleerd waar de positie is van het ‘volgende nummer’ knopje op het scherm, dus dat kan ik blind doen zonder te kijken. Verder wordt hij nergens voor gebruikt totdat de motor weer uit staat. Heb zelf wel het geluk dat ik niet zo’n populair jochie ben wat 20 whatsappjes per minuut krijgt, dus dat helpt ook al.
Ik vind dit juist goed.
Ik maak regelmatig mee dat ik achter een auto aan het sukkelen ben omdat de bestuurder met de telefoon bezig is. Op een 2 baans weg blijven ze ook een geruime tijd links rijden.

Het lijdt gewoon behoorlijk veel af. Zonder dat je het in de gaten hebt ben je toch een seconde of 5 met iets anders bezig dan auto rijden.

Ik heb een paar keer gehad dat als ik even een nummertje opzoek op de radio, dat de voorste op de rem gaat. Net ff die 2 seconden dat je naar de radio kijkt. Met een mobiel in de hand is dat geen 2 seconden. En heletijd typen en opletten, typen en opletten werkt ook niet. Zo ben je voor een zinnetje van 3 woorden een halve minuut bezig. Vind ik een hoge boete niet waard.
Ze hebben wel gelijk…… Ik app en check mijn mail ook wel eens onderweg en je merkt toch dat je soms of inhoudt qua snelheid of dat je afwijkt van je lijn. Grappig genoeg werd mijn enige echte mega noodstop veroorzaakt doordat ik even in mijn zijspiegel keek toen voor mij iemand bovenop de rem ging staan. Ik dus ook en toen de rookwolken (echt!!!) opgetrokken waren, zat er nog 10cm tussen :-). De resterende rit werd een drama. De banden konden vervangen worden, hahahaha.
Zolang ik tussen amsterdam en Utrecht op de A2 niet sneller mag dan 100, blijf ik lekker whatsappen daar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).