CBS: Nederlanders ergeren zich kapot aan hardrijders

Auteur: , 77 Reacties

Matig uw snelheid.

Golf

Automobilisten die met een rotgang door de woonwijk crossen. Het is één van de grootste ergernissen onder Nederlanders, concludeert het CBS op basis van een nieuw onderzoek. Een enquête op de Veiligheidsmonitor van het CBS onder bijna 150.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder leverde dit resultaat op.

De conclusie werd getrokken naar aanleiding van een vraag die het CBS stelde met betrekking tot buurtoverlast. Vooral niet-stedelijke buurten wordt te hard rijden omschreven als grote ergernis. Mensen die in de stad wonen vinden juist het niet kunnen vinden van een parkeerplekje het grote probleem.

De meningen verschillen sterk per gemeente. In Emmen wil 34 procent van de inwoners dat de overheid hardrijders gaat aanpakken. In Amsterdam is dit slechts 12 procent. De groep 45 tot en met 65 jaar ergert zich het meest aan hardrijders. Het gaat hier om 29,3 procent van de ondervraagden. Daarna volgen de 65-plussers, met 27,5 procent. De groep 15 tot en met 25 jaar ergert zich het minst, met 20,1 procent.77 reacties

Mooie discussie altijd. Bij m’n ma in de wijk wordt ook echt flink doorgereden. Alleen zijn dat wel allemaal mensen uit die wijk. En als er dan 1 op snelheid langskomt die niet uit de wijk komt worden de hooivorken er nog net niet bij gepakt. Om een uur later vervolgens zelf met 60 door de wijk te rijden….
@e34m5touring: LOL! so true.. same here
@e34m5touring:
Ik durf te zeggen dat ik zelden tot nooit te snel rijd binnen de bebouwde kom. Zeker niet in 30km/u zones. En ja, dan zit er wel eens iemand achter me te ‘drukken’ of wild te gebaren dat ik door moet rijden. Maar daar laat ik me dan niet door intimideren. Ik ga ook niet expres nóg langzamer rijden maar blijf gewoon rustig. Als je haast hebt ben je (meestal) te laat vertrokken.
@original_arnoud: Moeders woont in een straat met veel jonge gezinnen. Dus veel kinderen op straat, altijd ook. Er is 1 gezin wat het echt bont maakt qua snelheid. Grootste nadeel is dat ze beide electrisch rijden. En vooral zij, met dr i3, heeft de pas er echt goed in. Nota bene een moeder met jonge kinderen. Maar wel anderen aanspreken op hun rijgedrag…
@E34M5Touring: Dat vind ik ook zo frappant. Ik heb zelf geen kinderen maar rijd praktisch als enige normaal in de wijk.

Je moet er toch niet aan denken als je een kind op je motorkap hebt omdat je zo nodig door die woonwijk heen moet blaffen..
@e34m5touring: Heb ik ook, zelfs al eens slaande ruzie over gehad met een automobilist met een migratie achtergrond die 30 cm achter m’n bumper zat. Maar voor de rest valt het me wel op dat het meestal moedertjes met kinderzitjes op de achterbank zijn die dit flikken. vroeger zette ik de auto wel eens stil voor een gesprekje. De koeien waren zich meestal van geen kwaad bewust. Maar sinds dat ene voorval trek ik me er gewoon niets van aan en rijdt lekker 30 km/h in de 30 km/h zones. Die zijn er niet voor niets.
@healey: je bedoelt gewoon een allochtoon. Gewoon 1 woord, makkelijker.
@e34m5touring: Precies, die moeders met hun 4 jaar lang niet onderhouden koekblik op uitgedroogde bandjes scheuren en zeuren het hardst. Bochten aansnijden als een vrachtwagen in een blinde bocht en alles. Maar zodra ze onkruid plukken in de tuin staan ze de locale verlaagde golf met brulpijp jeugd vanaf 800 meter al te vermanen langzamer dan 25 te rijden.
@E34M5Touring: En bij mij zijn het dan vaak ook lui die op een 80 weg 60 rijden en vervolgens met dezelfde snelheid door een 30 zone gaan.
@kanffniksbetersbedenken:

Ja daar heb ik ook last van op de N346 Zutphen-Lochem daar mag je 80 maar man man wat een sloom volk S’morgens. Dus doorrijden!
@tfsi: Gewoon achterlangs via Almen. Nergens last van. Wel een paar nwe drempels dus goed opletten ;)
@e34m5touring: haha klopt alleen dan rij ik liever via de N 346. Via Almen vind ik dan weer niks.
@e34m5touring: ik kreeg laatst dus ook van iemand die bij de politie werkt de uitleg waarom er weinig flitspalen staan in woonwijken; de meeste mensen die in een wijk te hard rijden zijn de buurtbewoners, en daar maak je dan geen vrienden mee, als je een flitspaal neerzet. ik vond het idioot maar het scheen echt zo te zijn… van mij mogen ze de hele bebouwde kom volbouwen met die dingen, je bent toch niet eerder op bestemming als je te hard rijdt van stoplicht naar stoplicht…
@rnej: ik kan het nog sterker vertellen. Ik weet van een dorp daar ze altijd bij de politie klaagden over te hard rijden in de 30 zones. Politie erheen een dag te flitsen met een kastje langs de weg, en een paar draden alsof het een verkeersmeting betrof oid. Uiteindelijk had na een dag iedereen in de buurt een boete.
@E34M5Touring: ja en hier op autoblog rijdt ook iedereen altijd perfect… zucht…
@e34m5touring: precies, compleet nutteloos om binnen de bebouwde kom hard te rijden…. laat dat lekker voor de snelweg (snachts dan) als er tenminste geen file staat, vanmiddag stond ik al om half 4 vast in de spits…. pffff het is echt ongehoord druk in ons landje!
Gewoon lekker planken op de snelweg, maar normaal doen in de bebouwde kom.
@theblazerunner: vooral met die irritante links rijders
“De groep 15 tot en met 25 jaar ergert zich het minst”.. Misschien omdat dat juist de hardrijders zijn 😀
@dray: zijn meestal de hardste schreeuwers die te snel rijden omdat ze zichzelf in de spiegel zien en dit ook als de beste kunnen inschatten door de ervaring die ze hebben.
@erik2907: als bijna 18 jarige beaam ik dit volledig ;) vooral de ervaring is echt top, ik behoor sowieso tot de betere rijders als ik het zelf mag beslissen, daarmee behoor ik tot de ~60% van alle bestuirders doe zichzelf beter dan gemiddeld vinden rijden ;) *sarcasm off*
@nissansupra: *bestuurders, *die en nog wat fouten. Lukt me ondanks de leeftijd niet om fatsoenlijk te schrijven op een mobieltje.
Ik snap dit nooit. Ik zie mijn buren ook altijd door de straat heen vliegen als een stel doorgesnovenen maar op de snelweg wel met 1km/u verschil je mede-weggebruiker inhalen.

Dan denk ik altijd, op de snelweg is het prima om harder te rijden. Op de meeste plekken mag je 100km/u maar leent het zich prima om 130-150 te rijden (dat het niet mag weet ik maar gaat om het idee).

Toch besluit men dan juist daar op die snelweg mak aan te doen, terwijl het toch echt een plek is waar geen kinderen spelen, of mensen spontaan oversteken. Maar in de woonwijk? Nee joh, gewoon volgas er doorheen. Totdat jij het doet en hun kinders buiten spelen. Dan komt de aap ineens uit de mouw.
@ghost: dat is omdat er op de snelweg geflitst wordt en niet in woonwijken
@ghost: Klopt helemaal, van de week laatst in me eigen wijk. Ik reed precies 30 en de buren verderop gebaren maken naar mij rustig rustig je rijdt te snel, hele buurt komt er bij kijken en denken natuurlijk dat die mensen gelijk hebben. Even later zie ik precies haar in d’r oude C3 loeihard doorgesnoven door de wijk heen rijden terwijl er zelfs kinderen aan het spelen waren. Lekker hypocriet.

En waar ik ook echt een pesthekel aan hebt is als je op de snelweg rijdt en er zo’n snelweg-held precies op snelheid gaat rijden (mag, is niks raars aan) maar dan niet aan de kant wil gaan omdat hij niet wilt dat jij harder dan hem gaat rijden. En dan ook nog eens via de binnenspiegel naar jou gaat kijken/staren en de hele tijd op jou gaat letten (soms zelfs langzamer rijden) Zodra je erlangs kan als een gek gebaren maken dat jij niet harder mag dan hem. Wat een jokers.
@bmwe46m3balling: Haha dat zijn de ergste. Die het nodig vinden anderen te corrigeren.. is in NL helaas nogal vaak het geval
@bmwe46m3balling: met open nabranders rechts voorbij!
@ghost: Hear, hear! Woonwijken of steden hou ik mij in, maar op de snelweg is 140 a 150km/h met soms wel 160 geen rare snelheid. Alles uiteraard afhankelijk van de drukte, maar op lange ritten (>150km) die ik veel maak in Nederland maakt het qua tijd veel uit en vind ik het ook een stuk fijner rijden.
@widodh: het is vooral veiliger. Als je 160 rijd ben je actief met autorijden bezig en dus alert.
@dutchdriftking: Ik zou graag “Ja” zeggen, maar ik weet niet of ik het 100% kan onderbouwen. Ik vind dat ik zelf daardoor wél actiever ben, want bij 100km/h verveel ik mij kapot.

Ik durf wel te stellen dat 140km/h rijden waar 120 is toegestaan niet gevaarlijker is. Inhalen met 90km/h bij een vrachtwagen, geen richting aangeven of bumperkleven is wat mij betreft stukken gevaarlijker dan iets harder rijden.
De snelweg is inderdaad de minst risicovolle plaats om harder te rijden dan toegestaan. Simpelweg omdat het snelheidsverschil tussen verschillende weggebruikers veel kleiner is.
Binnen de bebouwde kom zijn er fietsers en voetgangers die gewoon enorm veel risico lopen op het moment dat mensen daar te hard rijden.

Daarom vind ik het ook vreemd dat de straf voor 170 waar je 120 mag en 80 waar je 40 mag gelijk is. Wellicht dat naast het invorderen van het rijbewijs de boete binnen de bebouwde kom hoger is, dat weet ik niet, maar feit blijft dat ik het persoonlijk misdadig vind om 80 in een 30km zone te rijden.

Hypocriet? Ja, want ik ben ook een hardrijder, maar dan alleen op de snelweg en als ik weinig verkeer om me heen heb. En ook dat is fout, want ik zou het helemaal niet moeten doen.
De grote les hierbij is: snelheidsverschillen inschatten. Als je met 180 komt aanvlammen en je ziet een vrachtauto waar een personenauto achter zit, kun je er vergif op innemen dat die auto ieder moment Jan gaan inhalen. Gas los dus… dat is voor veel mensen nog moeilijk.
@granlusso: 40 moet 30 zijn, worstenvingers…
@granlusso: Jan=kan, zucht, het is weer zo’n ochtend.
@granlusso: procentuele overschrijding van de toegestane max als strafmaat gebruiken ipv de daadwerkelijke overschrijding in km’s?
@rrvliet: voor. En bebouwde kom dubbel blijven rekenen. Want daar gebeuren toch echt de meeste ongelukken. Afgezien van die idioten die achterop de file klappen dan…
@granlusso: statistisch gezien zijn er een hoop mannen die Jan heten, zijn vrachtwagenchauffeurs vaak mannen, en zou het in een groot deel van de gevallen dus zomaar kunnen dat mensen Jan gaan inhalen. Niet zo snel opgeven joh :)
@gulli: Haha, thanks. Je hebt m’n dag weer goedgemaakt.
@granlusso: de straf is gelijk, alleen is de boete wel hoger.
Waar ik me aan erger:
Te hard rijden binnen de bebouwde kom;
Sjonnies die je inhalen (binnen de bebouwde kom) terwijl je zelf al de maximum snelheid rijdt;
Appers die af en toe op de andere weghelft terecht komen;
Mensen die bochten te krap nemen en zo, over de haaientanden heen, op mijn weghelft op mij af komen rijden;
Mensen die niet op de rechterbaan mogen rijden (Van zichzelf?) en kilometers achter elkaar alleen links rijden;
Mensen die met 80km/h invoegen op de snelweg (waar 130 wordt gereden);
Mensen die niet ritsen maar de auto gewoon de andere baan indrukken en zo 2 rijstroken blokkeren;
Mensen die bij de 3 regendruppels onmiddellijk het mistachterlicht aanzetten (Hallo Vlaamse medemens!);
Vrachtwagens die met 82 km/h inhalen;
Mensen die hun auto parkeren en dan de motor laten draaien.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar waarom? Alsof ik nooit fouten maak in het verkeer. Mensch erger je niet (tegelwijsheid).
@pomoek:
Mijn oprechte excuses, echter ik rijd met een Italiaanse bedrijfswagen (vespa piaggio 3-wieler bakkie) en zoals u weet heb je met iedere Italiaanse wagen slechts één probleem: de auto die voor je rijdt!
Hier mijn bakkie :
http://www.piaggiocommercialvehicles.com/nl_NL/Modellen/ape/ape-50/
@desjonnies: excuses aanvaard! Ik wist niet dat die dingen nog steeds gemaakt werden….
@desjonnies: Ape cars! Altijd nog met eentje over de Toscaanse heuvels willen… ehh… kruipen 😊
@pomoek: Ik laat vaak na een stukje stampen de motor even nadraaien om de turbo en techniek af te laten koelen… misschien irriteer je jezelf er nu in het vervolg minder aan?
@miezemiez: Dat is geen probleem, doe ik ook, gaat me om mensen die, zum beispiel, de kids van school halen en dan een kwartier in hun auto blijven hangen met draaiende motor omdat ze anders op straat moeten roken. Denk ik.
Ik boek ook 250 op de snelweg maar in m’n hood moet je niet trappen want wie over m’n kittykat heen rijdt die kier ik.
@e36thuglife: Hè, wat?
@joostie:
Hij geeft meer om dieren dan om mensen, een wijs man.
@e36thuglife: Relevante username.
@e36thuglife: #thuglife
@e36thuglife: lil kleine is ook gearriveerd op autoblog
Het zijn gewoon allemaal azijnpissers met hun geijkte radarogen die 50km/uur aanzien voor 80.

Wat ik zelf altijd jammer vind om te zien is dat mensen buiten de bebouwde kom iedereen ophouden met 70km/uur, en vervolgens in de dorpskern dezelfde snelheid aan blijven houden.
@towi1989: Ik reed gisteren ook achter iemand die zo reed. 60 binnen de bebouwde kom. Zelf vond ik 40 hard zat daar. Even later zat ik er weer achter omdat ze 60 reed waar 80 is toegestaan.
@Joel_D: hebben jullie gemiddeld dezelfde snelheid :-)
@towi1989: 50 in een woonwijk is allang niet meer zo. En dat je er 30 mag betekent niet dat je er 30 moet. In tegenstelling tot op de snelweg is het in een woonwijk vaak verstandig daar flink onder te zitten.

Het valt mij trouwens ook op dat het vaak mensen zijn die op een buitenweg voor het flauwste knikje op de rem gaan, en in de bbk met het verstand op nul gas geven. Zulke mensen hebben geen idee wat een auto is en wat wel en niet kan. En dit is een hele grote groep helaas…
Hinderlijk is het niet als iemand 55/60 op een doorgaande weg rijdt. Hinderlijk is de beroepsmongool die met z’n armlastige voertuig met dito onderhoud meent de registers vol open te kunnen trekken om maar even 80 te rijden. Helemaal op woonerven waar men duidelijk stapvoets dient te rijden is het hinderlijk temeer vanwege de kinderen die zomaar op je motorkap kunnen belanden. De hardrijders binnen de bebouwde kom zijn overigens niet zelden lieden uit de categorie “zwakzinnig en zwakbegaafd” en zie je op de snelweg ineens met hun geplamuurde deerne 85 rijden waar 100 mag en 100 rijden waar 130 mag. Zwakbegaafden, ik zeg het.

Nog storender dan deze groep van intellectueel uitgedaagden zijn de mensen die niet opletten op wegmarkeringen, snelheidsborden of doorstroming en op een 80 weg 60 blijven rijden. Dikwijls zijn het mensen die met het argument komen “wat voor zin heeft het om sneller te gaan” of “je komt zo ook wel op je bestemming”. Ook zij zou ik willen aanmelden voor een eenmalige knuffelpartij met muur en lood.

Nog storender zijn de idioten die je van de linkerbaan proberen te drukken terwijl je zelf in een treintje al zit te wachten tot je je inhaalmanoeuvre kan vervolgen. Laatst nog op de A7 ter hoogte van Beetsterzwaag een boer in een BMW. Probeerde rechts er langs tot hij de rij vrachtwagens en caravans zag. Vervolgens naar horken en seinen met grootlicht. Het even kietelen van het rempedaal was voldoende.

Enfin, er zijn genoeg ergernissen. Grappig genoeg hebben die allemaal te maken met mensen die incapabel zijn om te denken aan algehele veiligheid en doorstroming van het verkeer. Mensen die een grote bek hebben maar nooit eens “15 schadevrije-jaren” kunnen invullen door hun volkomen labiele gedrag in het verkeer.
@vonklausenburg: jij moet nog veel leren over de maatschappij…
@vonklausenburg: gelukkig hebben we jou nog…
Heel herkenbaar ook hier. Ik woon in een straat waar ook een basisschool ligt. Iedere dag weer hetzelfde probleem. Pap of man die dan telkens net even wat aan de late kant zijn voor het werk maar dan snel nog even de kids naar school vlammen. Gigantische drukte in de straat maar daar dus de snelheid totaal niet op aanpassen en dan dus juist op het moment dat al die kindertjes tussen alle auto’s doorlopen richting school. We hebben het hier dan niet over een doorgaande weg maar een woonwijk. Dan tref ik ook nog mensen die werkelijk waar de auto pakken terwijl ze aan het eind van de straat wonen. En als klap op de vuurpijl kan ik m’n eigen oprit niet af omdat er van die fijne mensen zijn die hun auto (even snel of kort zoals ze het zelf dan zo mooi zeggen) voor m’n oprit zetten.
@densk: Moet je eens die foutparkeerders terug pakken. Een ketting of staaldraad door de velgen halen en de boel op slot zetten bijvoorbeeld. Wel ff een duidelijk melding maken om schade te voorkomen, maar laat ze maar eens een half uurtje wachten voordat je het slot weghaalt. Na een paar dagen weet iedereen bij die school dat ze niet voor jou oprit moeten gaan staan. Je zult het waarschijnlijk jaarlijks moeten herhalen.
@densk: juist, hier precies hetzelfde. Gehaaste ouders die met 200 auto’s in de file door de woonwijk heen staan om die koters naar school te brengen (wat is er mis met de fiets? Zeker voor die Max 800 meter?) en vervolgens als ware Maldonado’s door de wijk zeilen om nog op tijd op hun werk te zijn.

Mijn vriendin gaat ‘s ochtends vaak hardlopen en hoeveel lampjes, hesjes, reflectors en armbewegingen ze ook gebruikt, ze is al drie keer bijna het zebrapad afgekegeld door zo’n idioot. Serieus mensen die haar recht in de ogen aankijken en gas bij geven terwijl ze al met 1 voet op het zebrapad staat. Ik heb haar wel eens aangeboden een honkbalknuppel mee te nemen maar ze zegt dat dat niet fijn loopt.
@gulli: ketting, staaldraad, honkbalknuppel. Ik zie hierboven genoeg ‘accessoires’ voorbij komen voor een betere handhaving. Top tips haha.
@densk: beter zo’n grote moeilijk verwijderbare sticker die de Russen van stop a douchebag gebruiken: https://youtu.be/DQoXBA6rz5E
@gulli: max. 800 mtr. De school voor speciaal basisonderwijs ligt voor een kennis van mij 8 kilometer verder ……….

Alleen in Lelystad, Emmeloord en Almere in de polder!
Ik rij altijd langzaam door een nauw straatje in mijn wijk omdat ik een keer heb meegemaakt dat er een kind tussen de auto’s door de weg op rende (net op tijd kunnen stoppen gelukkig doordat ik langzaam reed). Straat is eenrichtingsweg maar fietsers hebben daar maling aan uiteraard, en omdat ze wachten zie ik hun mondjes schelden op mij met ‘rijd eens door lul’.
Dus hypocrisie alom.
Tja, dat heb je met alle crossovers en SUV’s Dan hebben drempels geen nut meer…
Ik erger mij kapot aan niet richting aangevers… Irritant gedrag!
@maxidyne: zeker in een wijk vol rotondes 😕
Ik erger me kapot aan aan al die ergernissen van jullie.
Fijn dat iedereen hier zich binnen de bbk aan de snelheid weet te houden. You’re good people. En leugenaars, maar dat weten jullie zelf ook wel. X
Nederlands ergeren zich kapot aan Nederlanders.
80% van de nederlanders heeft het verkeersinzicht van een garnaal als het gaat over hun eigen rijgedrag, en gaan zich dan ergeren aan het rijdgedrag van een ander.
ik stoor me er vooral aan dat “ze” allemaal vinden dat ze zich met mij moeten bemoeien.

komt bij:
50 rijden met een goed klinkende 6 cilinder is geen km/u harder dan 50 rijden met een electrische fiets,
dus houd het “doe rustig, rijdt langzaam” wapperende handje maar bij je…
@shogun precies de slechtste rijders zijn nederlanders absoluut,80% zeker klopt. zeiken over alles , zijn van nature landverrader ,de kliklijn is in nederland het meest gebeld van landen die dat hebben, en de nsb is hier ook uitgevonden .moet je ze is meemaken als ze op d linker baan zitten,gaan niet opzij,inhalen doen ze met 5 km harder, in duitsland weten duitsers altijd gelijk wie het verkeer ophouden . en weet je wat zo grappig is daar heb je plekken waar je hard mag rijden , en in dat land gebeuren er in verhouding minder ongelukken dan hier .en ik ben een nederlander klopt. soms schaam je je voor je eigen volk.zeker als ik sommige comments hier lees bah bah .
@corvettez06: tip, misschien je eigen commentaar maar eens lezen?
Ik niet, ik erger me juist kapot aan slome duikelaars.
Ik viend elelmaal hatrdstikke mooie, morgu wier alemall fiele ien.
Tja, ik irriteer mij aan mensen die links staan maar niet harder optrekken dan rechts, of niet doorrijden op de rechter baan, mensen die niet eens de max snelheid rijden etc, zal ik doorgaan….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).