Chinezen ontwikkelen breingestuurde auto

Auteur: , 14 Reacties

Mocht je auto over tien jaar steeds de McDrive inrijden, dit is waarom.

Autonoom rijden is helemaal hip en happening, je hoort er als fabrikant niet bij als je je niet bezig houdt met zelfrijdende auto’s. Er komt zelfs een raceklasse waarin robotauto’s het tegen elkaar gaan opnemen. Daar waar de Chinezen dikwijls vooraan staan als het om het kopieëren van Westerse techniek gaat, gaan ze ditmaal een stapje verder dan de Westerse autofabrikanten.

Chinese onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd een auto ‘te besturen’ met het brein. Je schedel hoeft er niet voor open, onderzoeker Zhang Zhao kan met een soort headset de auto vooruit en achteruit laten rijden, remmen en de deuren vergrendelen en ontgrendelen, zo demonstreert hij aan Reuters.

Volgens de onderzoekers is het geen alternatief voor autonoom rijden, maar kan het juist gezien worden als volgende stap. Het is namelijk niet de bedoeling dat je je continu moet concentreren en de auto met je brein moet bijsturen. Als de auto zelfstandig kan rijden, kun je met je eigen brein korte commando’s geven om bijvoorbeeld van rijbaan te wisselen of een afslag te nemen.

Zelf heb ik ook nog wat suggesties. Wat te denken van een climate controle die automatisch het interieur op jouw ideale temperatuur brengt, een radio die precies die nummers van Spotify speelt waar je op dat moment zin in hebt. Maar bovenal: een functie die opkomende ergernis over de linksplakker voor je automatisch vertaalt naar een grootlichtsignaal. Andere briljante suggesties?

Foto: de Braincar van kunstenaar Olaf Mooij14 reacties

Kan die de letter R uitspreken?
Hmm, het is misschien de toekomst, ik wil er voorlopig echt nog niet aan. Ik ben ouderwets ik weet het, maar gewoon lekker zelf sturen is wel zo prettig.
@dutchdriftking: niks ouderwets, een beetje liefhebber/petrolhead stuurt en schakelt het liefst zelf #vind ik.
Bij ADO Den Haag zijn ze een Chinees kwijt. Wellicht dat hij door dit ding de weg kwijt is…
Als mijn auto gaat doen wat de gemiddelde Nederlander denkt staat de auto met spel- en taalfouten stil op de parkeerplaats vrees ik.
Af en toe heb heb ik best wel eens zin om andere trage medeweggebruikers te rammen…
Denk niet dat deze auto wat voor mij is…
Het zou wel leuk zijn als de auto me restaurants of fastfoodketens langs de route aanbeveelt als ik honger begin te krijgen.
Let’s go right, gaat ’t licht aan handig zo’n chinees bakkie…
Mijn suggestie is lekker zelf blijven rijden zoals we dat nu doen, voor de liefhebbers dan.
Een automatische drone aanval op linksrijders
Gaat zodrekt de aivd je gedachten uitlezen doormiddel van je auto. Zul je net zien dat alle terroristen niet in zo’n auto gaan rijden.
Hoe vaak zullen we dan een gevalletje Carmagedon hebben…?
Dit is een techniek die ze niet eens zouden moeten ontwikkelen…

Tegenwoordig wordt alles wat we doen al opgeslagen, straks slaan ze ook alles op wat we denken. Ongelooflijk wat ze daarmee kunnen doen. Net zo schadelijk als zelf denkende robots proberen te ontwikkelen.
Ben bang dat we ons leven de komende jaren niet meer leuker gaan maken met technologische ontwikkelingen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).