Chips in kentekens, in 2016 moet het gaan gebeuren

Auteur: , 64 Reacties

Ook de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie is van plan om uw kenteken te voorzien van een chip.

Chips in kentekens, in 2016 moet het gaan gebeuren

Een RFID-chip in Nederlandse kentekens, zodat de overheid (en andere bevoegde instanties) tot op enkele tientallen meters alle auto’s kunnen ‘uitlezen’. Elke chip in het kenteken is voorzien van een code die, samen met de cijfer/lettercombinatie op de plaat, voor een unieke identiteit zorgt. Een maatregel die wordt verkocht onder het motto van ‘fraude en diefstal tegengaan’, aldus alle voorstanders, waaronder Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, RDW en BOVAG.

Dit plannetje wordt al sinds 2011 in de politiek geopperd – tot aan Europa toe – en ook minister Van der Steur is voornemens om het in te voeren. In antwoorden op Kamervragen van het CDA zegt hij:

Er is een nieuwe passieve RFID-chip ontwikkeld. Het is de bedoeling dat de nieuwe chip alleen kan worden uitgelezen door daartoe bevoegde personen of instanties die in het bezit zijn van een gecertificeerde reader met een hoog beveiligingsniveau. De drie ontwikkelaars van de nieuwe RFID-chip voeren gedurende ruim een jaar een praktijktest uit bij het Opleidings- en Trainingscentrum van het Ministerie van Defensie in Oirschot. Het doel van de praktijktest is om te zien of de nieuwe chip onder alle omstandigheden goed is uit te lezen. Ook wordt de RFID-chip aan een security analyse onderworpen. De periode voor de praktijktest loopt van 1 juni 2015 tot 31 juni 2016.

Na deze testperiode neemt de Kamer een besluit over RFID (Radio Frequency Identification) in onze gele platen. Een formaliteitje, want de lobby om dit voor elkaar is té sterk om dit nog te stoppen. Voor een overheid die haar burgers graag nauwgezet volgt is dit immers een natte droom, aangezien auto’s met RFID-chips nooit meer onzichtbaar zijn (handig voor milieuzones en de Belastingdienst, waar nu nog nummerplaatscanners worden gebruikt die niet altijd even betrouwbaar zijn).64 reacties

Nou mag ik weer een andere kenteken halen dus?
@mercedesbenz63: nee, op een fiets heb je geen kenteken nodig.
Lekker toch
Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken…
@philipf: denk OV chipkaart….
@awesome: Jammer genoeg denk ik dat je gelijk hebt…
Auto exporteren en Albanese of Roemeense kentekenplaten regelen en erop schroeven.
En niemand die je wat doet. :)
@Specht: Douanier tegen Specht: Zo u is woonachtig in Nederland, en u rijdt op Albanees kenteken, dat wordt een leuke BPM naheffing meneer.
@mashell: inclusief 100% boete…
Nu nog even wat regels aanpassen zodat die chip de nummerplaat helemaal vervangt, en dan kunnen mensen eindelijk weer een Alfa kopen zonder met een debiele voorplaat te hoeven rijden…
Big brother is watching you
Ik zet mijn auto’s wel weer op Pools kenteken en elke 2 weken even de grens over. Ten eerste geen wegenbelasting en een verzekering die niks kost.
@miichal: Hoed plan, maar dat van die twee weken hoef je niet te doen want nergens staat de regel dat je twee weken rond mag rijden met buitenlands kenteken
Anders ook gelijk een schotel op t dak, gps die 24/7 in verbinding staat met een satelliet van ons aller overheid. Ohja ook gelijk een obd2 zodat de wouten de wagen direct kunnen uitlezen om te zien of je te hard gereden hebt? manmanman….
@postman91: en de mogelijke boetes onmiddellijk van je maandloon
Weer extra werk bij overschrijving postkantoor. Ook de chip laten overzetten op een andere naam. Maar gaat helemaal niet om fraude en diefstal want ze weten donders goed dat kentekens bij diefstal eraf getrokken worden! Net zulke onzin als dat flitsen voor de verkeersveiligheid is…
Is gewoon voor de fiscus betreffende kentekenregistratie en nergens anders voor!!!
@venividivici: kentekenregistratie = kilometerregistratie
@venividivici: inderdaad wat een bullshit van die fraude en diefstal. We moeten er maar aan wennen dat we in een tijd leven waarin we steeds minder privacy hebben en door de overheid constant gevolgd kunnen worden, waar we ook gaan of staan.
@mercedesbenze350cdi: inderdaad, wat mij betreft mogen ze alles weten van me. En degene die hier tegen zijn hebben blijkbaar wat te verbergen lijkt mij?
@audirs7: dat riepen die joden ook toen ze die ster op moesten.
@rolov: oh my gottwin! Maar je hebt wel gelijk. Wat is er mis met onze door mensen ogen prima te lezen kentekenplaat??
@rolov: probeer het vooral niet uit te leggen. Dat zijn dezelfde mensen die alles onder hetzelfde motto op Facebook zetten. Die maak je niks wijs over privacy.
@audirs7: Godverdomme knul. Ik hoop dat je sarcastisch bent.
@mercedesbenze350cdi:
Ik vrees dat je 100 % gelijk hebt.
Ooit voerde men deel III in een waardeloos stukje papier dat achter de voorruit moest zitten in een hoesje en dat begon met een jaarlijkse prijs van H.fl 14,50, maar liep binnen een paar jaar op naar rond de twintig Gulden.

`Deel III werd enkel en alleen ingevoerd om zodoende auto diefstallen tegen te gaan `

Er is alleen nooit één auto minder gestolen dank zij Deel III, de boys die valse kenteken bewijzen hadden, stapels blanco valse kenteken bewijzen handelden er vrolijk in door

De overheid zal het toch worst zijn of jouw auto wordt gestolen of niet, met zo´n chip in je plaat krijgen ze een nog betere controle op je , over vijf jaar wordt die chip een transponder en krijg je automatisch je bekeuringen thuisgestuurd.

Ik was vergeten een auto te schorsen, ook zo´n goudmijn, moet je ieder jaar opnieuw doen, kreeg gelijk een prent voor de APK en er ééntje overheen voor een onverzekerd voertuig.
Ik betaal maar en ga er niet meer tegen in.

Iemand maakte hier de vergelijking met de Davidsster voor Joden voor WW 2, daar begint het steeds meer en meer op te lijken, ik krijg een steeds naarder gevoel bij onze overheid, ze gedragen zich slaafs naar Europa en de rest van de wereld , staan voor onze politieke correctheid voor iedereen met hun -nee ONZE- knip open om maar te laten zien hoe aardig we toch niet zijn.
Ik ban straks blij als ik zelf bed bad en brood mag hebben !
@desjonnies: oei, nog steeds €120 en €400? Been there done that, was 3 dagen te laat…

Voor de rest helemaal met je eens dat het erg eng begint te worden met onze overheid. Straks heb je nog meer vrijheid in China en Rusland.
@lekbak: Is dat zo duur??? Heb ik even geluk gehad, ik was het ook bijna vergeten, net een dag voordat de schorsing afgelopen was schoot het me te binnen. Sowieso is het wel apart dat je de auto ieder jaar weer opnieuw moet schorsen. Het zou zo simpel kunnen zijn, je schorst de auto voor onbepaalde tijd en pas als je hem weer in het verkeer brengt moet je aan alle verplichtingen voldoen en laat je de schorsing opheffen.
@moveyourmind:
’t gaat alleen maar om de poen jongen, ik dacht dat dus ook, je meldt iets af en meldt het weer aan als je de wagen gaat gebruiken.
Helaas, pindakaas !

Gek he dat ik mijn oude Renaultje R8S maar op zijn originele Italiaanse kenteken laat staan. ROMA H 74787
@moveyourmind: ik vind de bedragen wel goed. Onverzekerd rondrijden kan me niet hard genoeg gestraft worden. Apk net zo, je auto hoort in orde te zijn. Wel vind ik het te gek voor woorden dat je schorsing automatisch afloopt en je vervolgens automatisch deze boetes krijgt.

Ah, heb je het weer, automatisch… Het toverwoord van de overheid. En zo kom ik weer ontopic, weg met die chips. Van die automatische bende komt alleen maar ellende.
Orwelliaanse praktijken dus
Kijk eens aan, en weer een geldverslindend project van onze geweldige overheid. Kunnen chiptuners hier ook wat mee?
handig voor allerlei big brother zaken van de overheid ja.
Maar tegen fraude en/of diefstal? Als ik iemand zijn platen jat heb ik toch ook zijn chip…. Of je legt als autodief die platen even in de magnetron.

Maar dit is natuurlijk allemaal voor onze veiligheid ja, voel mij echt stukken veiliger.
@reistje: Dan rijdt je waarschijnlijk met een chip die niet overeenkomt met je auto en gestolen status heeft. een niet werkende chip is voor oom agent ook waarschijnlijk een goede reden om je aan de kant te zetten voor nader onderzoek.

begrijp me niet verkeerd ik ben zelf ook tegenstander, maar zo makkelijk wordt niet om een kenteken te vervalsen. De professionele voertuig criminele zullen hier wel weer wat op bedenken.
@hobbelweg: de enige die hier last van hebben zijn de gewone burgers. De criminelen hebben er zo weer wat op gevonden. Schijnveiligheid Is iets waar de overheid op teert. Van die figuren die roepen dat ze niks te verbergen hebben. Vinden ze heerlijk.
@rolov: Ik heb zat te verbergen, niet dat ik illegale of immorele dingen doe. Puur om het feit dat het andere niks aan gaat wat ik wel of niet doe.
Jup.. Tijd om serieuze emigratie plannen te maken!
@lamborgfan: Ik ben het al aan het uit proberen, zit nu al een paar maand in Canada. wordt hoogstens tijd om even van de VS en Mexico te proeven.
@lamborgfan: leuk om te weten is dat je in Canada helemaal geen MRB betaald. hier betaal je ongeveer 10 / 15% van het door de verkoper aangegeven aankoop bedrag van je auto. meestal wordt afgesproken om een lagere maar nog wel realistisch bedrag op te geven om wat geld te besparen. als het totaal onlogisch is kan de fiscus langskomen om even te kijken wat er aan de hand is. ook leuk om te weten is dat er geen apk is, en de brandstof stukken goedkoper ondanks dat Canada haar wegen betaald van de acijnsen
@hobbelweg: vlg mij kan je beter in Canada wonen dan de vs. Vs is een prachtige land maar de regels worden steeds gekker.
@rolov: Ik ben bezig met een roadtrip, ik rij van Canada naar centraal america op een lekker rustig tempo. Als ik er klaar mee ben dan bekijk ik mn opties, en zie dan wel of ik er nog wel trek in heb om terug naar Nederland te keren.
Midden-Amerika of het midden van de VS? In het eerste geval: veel succes in Mexico en Honduras.
@sir_smokalot: hij zegt in een eerdere reactie: aan mexico proeven. Ik denk inderdaad de eerste dus. Leuke trip dus!
@sir_smokalot: het is best te doen als je weet in welke gebieden je beter niet kan wezen. bijvoorbeeld in het noord westen van mexico bij de grens. Mijn broer is daar een paar jaar terug ook geweest toen viel het best mee. ik persoonlijk steek de grens over in texas, ik ga in eerste instansie naar monterey. Ik kan daar een tijdje verblijven bij iemand die ik ken. ook heb ik nog een adressje in cancun dus mexico gaat wel goed komen.
@hobbelweg: roadtrips zijn mijn favo. Veel succes daar. Zou graag willen ruilen nu ;)
@rolov: dankje, gaat helemaal goedkomen
Ook al heb je je zaakjes goed voor elkaar, dit is toch vreselijk? Punt 1, ze liegen. Het gaat niet om veiligheid en het tegengaan van diefstal, het gaat ze erom dat ze nog makkelijker weten waar iemand is geweest en of er ergens nog meer geld weg te halen is. Want al doe je niks bewust fout, je zal vast weleens een dingetje doen waardoor je toch extra moet betalen.

Punt 2, ik wil niet constant in de gaten worden gehouden. Ze weten al genoeg van me. Het is nu in het dagelijks leven al erger dan George Orwell schetste in zijn boek 1984.
En daarbij is dit een voorbode van nóg meer manieren om die stomme kutburger te kunnen volgen en zodoende te kunnen laten betalen.

Daarbij, als onze regenten nu allemaal zélf van onbesproken gedrag zouden zijn, maar dat zijn ze nou ook niet bepaald.

Ik was al van plan om tzt ergens anders te gaan wonen, maar zo’n plan zorgt ervoor dat ik dat iets concreter ga doorzetten. Lekker naar Nieuw Zeeland, waar ze nog wel respect hebben voor de burgers.
@swaffelaer: als je daarheen kan moet je het zeker niet laten. Erg fijn daar. Australië ook.
Overheid en ICT… Beveiligings faal in 3, 2, 1

Hackers hebben dit in no time ook gelezen en zullen hun voordeel ermee doen.
@sacha: daar heb je idd een punt.
Tot ze er eens met de trekhaak in knallen dan is het ook gedaan
@jovdv: Ik vermoed dat je dan een nieuwe peperdure chip-plaat moet aanvragen bij RDW omdat de popo het niet uit kan lezen. KASSA! $$$
@miezemiez: waarschijnlijk wordt dat een APK puntje idd. Sabotage zal niet lang kunnen duren
Ik zeg doen!
Ik woon over een paar jaar 10 kilometer verder op lekker in duitsland.
Binnen de kortste keren meten ze er ook je snelheid mee.
Mixed feelings. Aan de ene kant een goede manier om het omkatten van auto’s met illegale nummerborden tegen te gaan.
Aan de andere kant zijn het natuurlijk weer kosten waarvoor de autobezitter betaald en wordt straks ook nog je kenteken gehackt. Met als gevolg dat het dag dag gecertificeerde controleur is…
Als de overheid de chip op afstand kan uitlezen dan is er toch helemaal geen behoefte meer aan een lelijke gele plaat met een cijfer letter combinatie? Voor wat hoort wat. Dus we voeren de chip in en schaffen de kentekenplaat ter compensatie meteen af.
@mashell: dat werkt niet als je de grens overgaat, daar staan ze niet bepaald te wachten op voertuigen zonder kentekenplaten
Dit werkt vast ook tegen het clonen van kentekens.
nou..ik stop er wel gelijk 1 in m’n hol…kunnen ze me meteen overal volgen,
idee! combineren we het gelijk met de bankpas..handig, betalen met je reet…
@hjhj: Dat wordt werkelijkheid. Kwestie van tijd.
@hjhj: waren al van die lijpos die een chip in hun arm zette om te betalen bij de baya beach club jaren terug.
Ja hoor weer zn mooi plannetje van onze overheid om onze privacy eens flik in te perken onder het motto van dat die chip in ons voordeel is ……..het is levensgevaarlijk denk aan de traject controleren nee we gaan het niet bewaren … Nou we bewaren het een klein beetje dat paar maandjes…… Weet je wat we gaan het gewoon bewaren , nee maak je geen zorgen want je hebt toch niks gedaan dus hoef je geen zorgen te maken toch ??
Wordt een dure apk volgend jaar….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).