Citroën C6 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 70 Reacties

De Citroen C6 was bedoeld als opvolger van de XM en werd in conceptvorm voor het eerst in 1999 aan het publiek getoond, met het idee om hem voor het einde van 2001 op de markt te brengen.

Het duurde ‘iets’ langer: de C6 ging in 2005 pas in productie. Het lijnenspel van de C6 oogde desondanks niet verouderd bij de marktintroductie, met als meest bizar element misschien wel de holle achterruit. Er was voor die tijd ook bijzonder veel moderne techniek aan boord, waaronder een Head Up Display, Lane Departure Warning, meesturende Xenon verlichting en natuurlijk (elektronisch geregelde) hydraulische vering. De C6 werd gezien als concurrent voor auto’s als de BMW 5 serie en de Audi A6. De pers smulde van de prachtige C6, maar de kopers wilden er niet aan. Er werden er in totaal niet meer dan 23.348 van gebouwd.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 45 C6-en te koop.
 • 27% aanbod is benzine, 73% is diesel.
 • 2% is handgeschakeld, oftewel: één handgeschakelde C6 op moment van schrijven.
 • Luxe zaken als elektrisch verstelbare stoelen, cruise control en climate control met twee zones waren standaard op de C6. Opties die je niet op alle auto’s vindt zijn:
  Open dak (7%)
  Parkeersensoren (69%)
  Navigatie (82%).
 • Prijzen beginnen rond ongeveer 6500 euro voor een exemplaar met veel kilometers. De duurste exemplaren kosten op dit moment zo’n 45.000 euro.

Pluspunten

 • Zeldzaam, toekomstige klassieker.
 • Comfortabel.
 • Rijk uitgerust.
 • Geen grijze muis.

Aandachtspunten

 • Het is een zeldzame auto met een aantal zeer specifieke systemen, waaronder de hydraulische vering. Voor onderhoud en onderdelen ben je dus veroordeeld tot een merkdealer of specialist en dat gaat gepaard met bijbehorende prijskaartjes. Check ook goed of onderhoud bij zo’n partij is uitgevoerd, het vertelt je veel over hoe de vorige eigenaar met zijn auto omging.
 • De voorste fuseekogels van auto’s tot modeljaar 2009 zijn gevoelig en slijten harder dan gemiddeld. Dit is verreweg het grootste probleem bij de C6. Vanaf modeljaar 2009 is dit probleem verholpen.
 • De veerbollen van de hydraulische vering kunnen (met name bij auto’s met hoge kilometerstanden) voor problemen zorgen. Check met name goed of er geen vloeistof lekt rond het reservoir en de onderliggende pomp.
 • Wiellagers zijn gevoelig voor slijtage, let op ratelende geluiden in bochten.
 • De ABS sensoren gaan nog wel eens stuk. Het is dus niet per definitie het hele systeem dat kapot is als je een brandend waarschuwingslampje in je dashboard ziet.
 • De 3.0 HDI is soepeler, krachtiger én zuiniger dan de 2.7 HDI, maar wel zeldzaam. De 2.7 HDI is echter ook een fijne motor (en veel makkelijker te vinden).
 • De slotbouten worden na verloop van tijd “zacht” en gaan dan bij het losdraaien stuk. Verwijderen is dan lastig, de bouten moeten uitgeboord worden. Het is het beste om deze preventief te vervangen, ze kosten een paar euro per stuk dus de kosten zijn te overzien.
 • De C6 zit vol met fantastische gadgets en elektronica, maar elektrische gremlins zijn een issue bij deze auto. Check dus alle knopjes. En dan nog een keer.
 • De meesturende Xenon is gevoelig voor storingen, dus check goed of beide lampen goed werken en meedraaien met het stuur.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!70 reacties

Ik heb echt een zwak voor deze auto. Het is een ontzettend mooie sedan met een eigenwijze styling.
Goede zet geweest van Citroën.
@BmwMPower: helemaal geen goede zet. Door het gebrek aan succes zal er hoogstwaarschijnlijk geen opvolger meer komen van de DS, CX, XM en dit model…… Da’s doodzonde.
@roppp: Soms is een vervolgmodel niet nodig. Het is een schaarse auto, maar zal wel de status krijgen die de klassieke Citroëntjes ook hebben.
@CasperH: Volgens mij deed je achter die ruiten op 8:58 een Jiskefetje, de Dierenwinkel!! Ha ha heel grappig.
Waanzinnig ding, een Citroën zoals alleen een Citroën kan zijn. Jammer dat je hem zo weinig ziet, voor de prijs hoef je het niet te laten in ieder geval.
Vooral het veercomfort in dit soort auto’s is ongeëvenaard. Prachtige eigenzinnige auto.
@v12powerr: Ja, nou… dat valt ergens wel weer tegen. De meerwaarde van hydraulische vering zakt per model bij Citroën. De smaak van de consument is alsmaar stugger en sportiever geworden (rijd eens een 1-serie, Mini of X3 van de eerste generatie…).
DS is zachter dan CX is zachter dan BX is zachter dan XM is zachter dan Xantia is zachter dan C5 is zachter dan C6.
Wat dan wel weer leuk is: de actieve versies (XM hydractief en later) kunnen de auto prachtig vlak houden in bochten, zonder veel aan comfort in te leveren.
@mout: Nouja, dat stugger worden is niet allen de smaak van de consument. Het voornaamste feit is denk ik dat journalisten niet bepaald positief oordelen over een auto als hij niet als een kartje door de bocht gaat, ook al is het een gigantische stationwagen. Zo’n negatieve reviews kosten gewoon klanten. Waarom zou een zo’n auto voor woon-werk verkeer stug geveerd moeten zijn?

En ik maar mijn best doen om nog een fatsoenlijke auto te vinden met écht Frans comfort.
@motoragent: Precies!
Ik heb het eens aan den lijve ondervonden tijdens een slipcursus met de BX. De instructeur zat de hele tijd denigrerende opmerkingen te maken. Zo van ‘stoppen voor die pilonnetjes – en voor de BX die pionnetjes 2 meter verder’. In praktijk stond ie met weinig gewicht, schijfremmen rondom en hydraulische druk juist eerder stil dan de rest.
En mijn XMs hadden dan ook aangepaste veerbollen, voor extra comfort.
@mout: comfortbollen zijn gevaarlijk! Altijd orgineel houden.
@pallas: nu ben ik nieuwsgierig. Zin om uitleg te geven?
In tegenstelling tot de reaguurders hierboven vind ik deze auto enorm lelijk. Ik snap niet dat je je hierin zou durven vertonen.

Typisch geval van weer een lelijk ge-overdesignde fransoos, blegh. x|
@kliko: smaken verschillen gelukkig! Iedereen in een saai VAG-je zien rijden is pas mooi! Not….
@rufctr01: Dat is weer de andere kant van t spectrum. ;) Er zijn genoeg (mooie) auto daartussen!
@kliko: ja, precies. Dat de CX ooit een geslaagd ding was maakt dit slappe aftreksel daarvan nog geen mooie auto. Zelfde geld voor de moderne schreeuwerige overdedigned DS lijn: zó goedkoop om dat DS te noemen.. De echte DS zou zich in zijn roestige graf omdraaien!
Ik zie deze auto (feitelijk een enorm geldverslindende flop!) en de totaal-de-kluts-kwijt huidige ontwerpen van Citroen als de laatste stuiptrekken van een bijna dode autofabrikant. Mede met dank aan de franse vakbonden.
maf ding. doe mij maar een duitser.
@parker: Grappig ik ben het volledig eens met je eerste punt dat de CX wel tof was maar deze nep-CX niet, maar ik vind de DS-lijn dan weer wel ok, met name de DS5 en ook wel de DS3.

Dat het de laatste stuiptrekkingen zijn van een stervend concern dat denk ik dan ook wel weer, maar dat neemt niet weg dat Citroen gewoon veel eerder deze weg in had moeten slaan. Met een beetje raar apart design zijn ze tenminste onderscheidend, terwijl ze juist kapot zijn gegaan op ‘duitse auto’s’ proberen te bouwen die uiteindelijk nooit zo solide en ergonomisch waren (of beter, aanvoelden), dan de echte Duitsers.
Ze hadden alleen na het overspuiten van de achterklep de letters er recht op moeten plakken…
Weer de ode dooddoener over het veersysteem! Mensen die er geen verstand van hebben lullen erover alsof het nog hetzelfde systeem is ui een DS uit 1963! Het is nagenoeg onderhoudsvrij en gaat zeer lang mee zonder problemen.
Er rijden C6-en rond met zeer hoge kilometerstanden, dan heb ik het over 500.000km of meer, er is er zelfs eentje in NL met bijna 900.000km op de teller zonder noemenswaardige problemen. Een van de mooiere limousines ooit, dit wil je niet vergelijken met een A6, die zijn zo saai dat je spontaan begint te gapen als je er eentje ziet.
@rufctr01: waarom zie je dan zo ontzettend veel C5’s met hun kont op het asfalt liggen?
@rufctr01: Ik vind deze net zo saai als die A6. Heel saai dus. Ze hebben ook beide zo’n ontzettend grote frontoverhang dankzij de saaie FWD.
@rufctr01: Het Hydraulische systeem is al sinds c5 mk1 een schim van het orgineel, tegenwoordig zelfs dot5 voor de remmen. C6 heeft symboolhydraulique, en mist ook de unieke wielgeometrie die de echte Citroën behoort te hebben. Cx is de laatste der Mohikanen.
Heb er tijdens mijn Citroen werkzaamheden heel vaak in mogen rijden. Heerlijke reisauto, helemaal als dikke diesel. Vond de 2.7HDiF sterk zat, maar die 3.0HDiF is echt een beer van een motor. Zou mijn aanrader zijn, ook omdat je dan de laatste series hebt, die qua fouten en storingen een stuk beter zijn.
Erg stil (dubbelglas), met Pack Lounge een verstelbare achterbank (aanrader als je lange koters hebt :p), een heuse sportknop voor de vering (doet weinig maar toch) en die prachtige deurvakken met fraai hout motief. Ik vind hem met licht interieur het mooist maar dat is wel gevoelig voor smeer etc.
Vond de stoelen wel wat vlak, hoef geen Recaro’s, maar iets meer vorm was wel fijn geweest. En de navigatie heeft vrij oude kaarten, zelfs na de update. Gewoon niet het snelste en meest actuele systeem. Heads up display is wel netjes.
@E34M5Touring: Weet jij nog wat een 3.0 HDiF exclusive en Pack Lounge rijklaar deed? Ik neig in een reactie hieronder naar de 80K plus maar krijg het gevoel dat ik wat aan de lage kant zit.Het is alweer lang geleden he..
@sydney: 77k met pack lounge, open dak en JBL pack. Verder zat alles er standaard op. Exclusive was supercompleet.
Zeer comfortabel, voldoende snel met zo’n dikke HDI en technisch vooruitstrevend. Nog betrouwbaar ook. Misschien wel de laatste ‘echte’ citroen
Nee, natuurlijk wilden de kopers er niet aan, je koopt een auto toch niet alleen om z’n zogenaamd originele uiterlijk? Comfortabel zijn ze zeker ook wel, maar check die aandachtspunten, om mee te beginnen. Ook bij bijv. sommige Duitsers is wel eens wat mis, maar die zitten niet zo systematisch zo vol met knullige fouten. Ook deze C6 maakt het maar weer eens duidelijk: als je graag vaak bij de garage staat en je houdt van voortdurende ergernissen, koop Frans. In alle andere gevallen: loop er met een grote boog omheen.
@supercharger: heb je t filmpje of de tekst niet gelezen: er is bijna nooit iets met deze auto’s. De punten op de lijst zijn meer uitzonderingen
@Jansen: supercharger heeft de aandachtspunten van de Duitse merken niet gelezen… Die zijn om te janken zo slecht.
@rufctr01: maar daar zijn er in totaal meer dan miljoenen van gemaakt itt deze Fransoos.
@supercharger: De realiteit heeft jouw vooroordeel al jaren geleden ingehaald.
@sydney: Natuurlijk, dat verklaart vast de ongekende bloeiperiode die de Franse auto-industrie op dit moment meemaakt, of niet?
Met alle respect maar ik hoor in mijn omgeving toch totaal andere geluiden van mensen die Franse auto’s bezitten, of in de meeste gevallen bezaten, want zo’n avontuur is vaak niet voor herhaling vatbaar.
@supercharger: “Natuurlijk, dat verklaart vast de ongekende bloeiperiode die de Franse auto-industrie op dit moment meemaakt, of niet?”

Volgens mij probeer je sarcastisch te doen, maar dit is gewoon de harde waarheid. In de top 5 verkoopcijfers staan op dit moment gewoon alle 3 de Franse merken met een totaal marktaandeel van ruim 25%. Dat zullen vast wel belabberde auto’s zijn inderdaad…
@motoragent: Euhm…In Nederland misschien. Ze verkopen vooral klein grut zonder winstmarge en dat alleen in de krimpende Europese markt. In de VS zijn ze niet aanwezig, in Azië mondjesmaat en in Zuid-Amerika weet ik het eigenlijk niet eens of ze daar wat verkopen maar volgens mij verdelen GM, FIAT, Ford en VW de markt daar al decennia.

Renault wordt op de been gehouden door de overheid en door het partnerschap met Nissan en PSA is op sterven na dood.
@supercharger:
Moet je voor de grap eens bij de aandachtspunten van de bmw e46 kijken die hier laatst in een soortgelijk artikel voorbijkwamen.
Was het maar waar, dan kocht ik er een.
Net als bij elk underdog geval zijn ook hier de reacties bijna allemaal positief….. En toch verkoopt het ding voor geen meter..

Zie Subaru, vind iedereen ook zo sympathiek, maar kopen ho maar.

Underdog syndroom zullen we maar zeggen…..

Ik vind hem niet mooi, motorisch wel leuk.
@gearhead: Ik verkocht Citroën in de tijd van de C6 en de grootste reden dat dat ding niet goed verkocht had uiteindelijk alles te maken met de prijs.Het was ooit de beoogde opvolger van de redelijk succesvolle XM maar die auto was nog te betalen.Zeker later in z’n levenscyclus waren er wat voordeligere versies maar de meest complete uitvoering kwam rijklaar rond de (nu moet ik even diep graven in m’n geheugen) op zo een € 80.000 (maar misschien wel meer, lang geleden excuzes moi) En die versie wil je gewoon hebben,maar is tegelijkertijd gewoon te veel geld.Duur + Duitse 3 + onbekend is onbemind maakt samen weinig aantallen.
@gearhead: Dit komt, omdat deze mensen zich herkennen in het feit dat ze niet succesvol zijn. Hetzelfde zie ik bij alle Audi haters, de meesten rijden allemaal oude barrels. Bij mij op kantoor rijden veel mensen één van de Duitse drie. Echter is niemand negatief over Audi, BMW en Mercedes.
@audirijder: ik schijt peuken van Audi! Waarom? Omdat er bij Audi genoeg problemen zijn. DSG, handballen, electronica, TSI en weet ik wat meer.
Oh ja, ik heb een 1 jaar oude DS5 hybrid4 200pk, een MINI Cooper S van 2 jaar oud voor de vrouw en nog een 307 cc 200pk in de schuur.
Dur jouw verhaal gaat niet op.
@audirijder: interessante connotatie.

Ik zou eerder zeggen dat als je onafhankelijk bent en denkt, je niet per se kiest voor datgene waarvan kantoorvolk een harde plasser krijgt.
@nord: Als je in plaats van in zo’n Duitser nou bijvoorbeeld een Jaguar of Maserati hebt valt daar nog wel wat voor te zeggen, maar als je zelf in een budgetjapanner rijdt zoals het overgrote deel van de haters, dan komt dat nogal kleinzielig over. Dan zijn het gewoon puur uitingen van frustratie.
@supercharger: geloof me, er is meer achter de horizon dan je kantoorbaan.

Bovendien, het leasegilde zou zelf nooit een dikke Mercedes of een “ik heb geen verstand van auto’s dus koop ik maar wat kieskeurig mij aanraad” Audi aanschaffen als ze dat uit eigen zak zouden moeten betalen. Om in je generaliserende schrijfstijl te blijven.
@audirijder: Zo is het maar net. Afgunst heet dat. Dat is vaak het gevolg van een minderwaardigheidscomplex, een aantal users hier heeft daar ook behoorlijk last van.
@audirijder: @supercharger: Grappenmakers.
Prachtig mooi, zou hem zo kopen…..Maarre, ik heb er hier maar 1 gezien in al die tijd…
Gedrocht
Wat geweldig dat jullie van de C6 een occasion video maken!
Een ‘jaw-dropper’ van jewelste. Van een volumemerk. Met bijzondere techniek. En tamelijk bereikbaar geprijsd, maar toch nauwelijks verkocht.
Ik heb jaren BX en vooral XM gereden, en hoop stiekum dat als ik niet meer zoveel zitplaatsen nodig heb, de C6 nog een beetje toegankelijk is, qua prijs, belastingen en onderhoud.
Mooi van buiten, lelijk van binnen.. Heel lelijk.

Zo lelijk dat ik alleen daarvoor laat staan.
Was dit in eindhoven?
@lambolover2: nee bunnik.
Echt een opa-mobiel, letterlijk in mijn geval. Rijdt top en met 3.0 V6 gaat hij prima van z’n plek!
@CasperH: de reden waarom C6 niet in 2001 niet op de markt kwam was omdat men zich meer concentreerde op de C5 die een grotere afzetmarkt had
Heb zo’n gevoel dat door al dat eco gedoe tegenwoordig niemand zo’n dikke Fransoos zal aanschaffen. Wel jammer, ik houd wel van het eigenwijze styling van Citroen. Zn broertje, de C5, zie ik ook zelden. Het is meer een liefhebbers merk vind ik.
@Homer55: heb zelf een nieuwe C5 2.2HDI Tourer Exclusive, sinds februari 2014. Na 85.000 km geen problemen, comfortabel. Mijn klanten vinden het ook leuk dat ze eindelijk niet eens in een Mercedes zitten.
Super comfortable, mooie auto, maar helaas een probleem auto. Problemen met de automaat (spoelen, nieuw ‘brein’), storingen in het veersysteem, lampjes op het dashboard zijn meer Regel dan uitzondering. De enige echte specialist zit in Nieuw-Vennep; Johan Oldenhage.
@mrcabdrivert: abbenes. Maar hij is vast niet de enige. Ik weet er nog 1 in a’dam, utrecht en Delft
@drijver: het is toch echt Nieuw Vennep, ben er (helaas) wel een paar keer geweest. Goeie vent. Uit Frankrijk en Duitsland komen ze om bij hem de automaat te spoelen. Hij is 1 van de weinigen die dit spoelsysteem gebruikt.
@drijver: ik zie het die ene die ik bedoelde is vd Laan. Die doet vooral veel SM’s en dat automaat spoelen gebeuren. Citroenforum doet daar vaak bollenvuldag. Heeft er altijd mooi spul staan.

Maar goed dat zijn al 2 specialisten op een steenworp afstand.
Eén van de weinige moderne Citroëns die ik écht mooi vind. De achterlichten vind ik persoonlijk wat minder, net als de uitlaten van de eerdere bouwjaren. Maar ik kan verder niks bedenken wat ik niet mooi vind aan de C6. Ik blijf het jammer vinden dat je de C6 niet zo vaak ziet. Wat meer C6 en wat minder A6/E-Klasse/5-Serie zou het straatbeeld goed doen.
Citroen heeft deze auto ook nooit bedoeld voor de massa, als je de top gear review van deze auto door May kijkt, hoor je hem daar ook over praten.

Deze staat op mijn bucket car list. Heb de cx,bx en xantia ook al gehad. De betrouwbaarheid durf ik echter wel in twijfel te trekken. Ik kende een taxichauffeur die er een had. Na een jaar heeft de dealer hem gedwongen teruggekocht omdat hij vaker in de garage stond dan op de standplaats. De vervangende c4 is ook al ingeruild voor een duitser met een ster op zijn hemd.
@drijver: sorry fifth gear, kijk de eerste minuut maar.

https://www.youtube.com/watch?v=M0IdtH4S700
Heb er de nodige km’s mee mogen maken. Het rijdt heerlijk, comfort is zeer groot. Wat mij het meeste tegenstond was de matige afwerking van het interieur, veel kleine rammeltjes en er zat nogal wat speling in de bevestiging van de verschillende interieurdelen
Ik heb voor mn werk in de 3.0hdi gereden, prachtige verschijning donker blauw met beige interieur! Vond het bijzondere ervaring alleen vergelijk bijvoorbeeld de navi met van een audi of bmw en je lacht je dood!
Door het gebrek aan Frans succes in deze klasse heb je als leaser niet veel andere keuze dan de Duitse 3. Ervan uitgaande dat ook een Jaguar en een Maserati iets te heftig zijn voor deze brave borsten.
Deze auto heeft gewoon charme. Je haat het of je omarmt het. Leuk dat deze geleend is bij het bedrijf waar ik stage loop!
Mijn zwager heeft er ook al een paar jaar eentje. Een 2.7HDi Exclusive in het zwart met licht interieur, schuifdak en verwarmde achterbank. Heerlijke auto en altijd bekijks en aanspraak. Zelf heb ik veel C5 gereden en de C6 was mijn droom. Nooit gedaan vanwege de kosten, eigenlijk was de C5 al wat te duur voor me.
Ik ben er nog steeds gek van. Het is wel een beetje een bepaald slag volk dat er in rijdt. Architecten, notarissen, fotografen (mijn zwager) en andere wat artistieke types. Beetje wat vroeger Saab reed. Licht elitair op een sympathieke manier. Je kent ze wel, ribbroek, tweedjasje en hoonen ronde bril. Met rode sjaal.
Ergens past mijn zwager daar dan weer niet in.
Aan de prijzen te zien schrijft een A6, E-klasse of 5-serie net zo hard/harder af. Pluspunt voor Citroen.
Wat blijft dit toch een geweldige wagen. Dit is echt zo’n auto die je gewoon eens in je leven móet hebben gehad. Hoop dat dat me gaat lukken.
Het is helaas een zeldzaamheid gebleven, maar gelukkig zie ik ze best vaak rijden als ik op weg ben naar de VU, zoals vandaag nog. Zal natuurlijk door de importeur/dealer komen die daar (nog) op een steenworp afstand vandaan zit.
Heerlijke wagen hoor, rijd er regelmatig een als chauffeur zijnde, blijft elke keer weer een aparte ervaring. Superveel comfort, maar zeker de 3.0 HDI komt ook nog best wel stevig van z’n plek als het nodig is. Ook een keer een 2.2 HDI met handbak gereden en dat is echt niet de beste combinatie, komt de auto inderdaad niet ten goede.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).