FIFA-bonzen gebruikten automerken als codenamen

Auteur: , 19 Reacties

The eagle has landed.

Mr-Pink

We zouden het bijna vergeten, maar enige tijd geleden was de FIFA nog een bolwerk van corruptie. Bij de meesten onder ons heeft de gevleugelde ‘gevulde envelop’ de betekenis van het geijkte verjaardagscadeau wanneer je er te laat achter komt dat je tronie ergens verwacht wordt op een feestje en de Gall & Gall al dicht is. In FIFA-kringen was de gevulde envelop jarenlang een feestje op zich.

Gelukkig is dat met het vertrek van eindbaas Josef Sepp Blatter volledig de kop ingedrukt en komt het niet meer voor. Maar de rechtszaken tegen de voormalige bobo’s lopen nog. Tijdens een van de rechtszaken in New York is inmiddels een geinig detail boven komen drijven. Een medewerker van een Argentijns sportmarketingbureau heeft namelijk een spreadsheet bijgehouden van acht officials van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL die van hem steekpenningen ontvingen. In het spreadsheet worden de acht aangeduid met hun codenamen. Vergeet Maverick en Goose, want in dit geval zijn automerken gebruikt als dekmantel.

Zo stond Juan Angel Napout, voormalig president van de Paraguayaanse bond, bekend als ‘Honda’. Zijn evenknie uit Peru werd aangeduid als ‘Fiat’. Rafael Esquivel uit Venezuela stond te boek onder het epische pseudoniem ‘Benz’. De eerste twee ontkennen trouwens corrupt te zijn geweest, terwijl de laatste al toegegeven heeft gesjoemeld te hebben. Bijna net als bij de echte fabrikanten dus.

Of er verder nog een bepaalde logica zat achter het toekennen van de codenamen aan de sjoemelbonzen weten we niet, noch of ze gevochten hebben over de begeerlijkste bijnamen. Hey, why am I Mr. Pink Dacia?19 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@jaapiyo: Het is wel erg optimistisch om te schrijven/geloven dat het gevulde envelop gebeuren helemaal niet meer voorkomt zins Sepp Blatter en co de club uit is gegooid. In veel landen in de wereld is de gevulde envelop gewoon een beleefdheid gebaar, onderdeel van zaken doen en deals sluiten. Dat gaat heus niet zo maar verdwijnen omdat er een paar hardwerkende landen zijn die het daar niet mee eens zijn.
@dirkv: het gebeurt zelfs nog in NL.
@itiswhatitis: die enveloppen zijn meestal blauw
@itiswhatitis: Ja maar wel op kleinere schaal, Nederlanders gunnen hun medemens geen gevulde enveloppen. Die vinden dat je er voor moet werken;)
@dirkv: kleinere schaal, maar veel hoger niveau. Als hier corruptie plaatsvind, dan praat je over miljoenen niet meer over duizendjes.
@amgsoixanttrois: In het circus van Sepp Blatter gaat of ging het ook om miljoenen hoor.
En de olympische spelen in Rusland, de WK’s in Rusland en Qatar, olie en gas contracten in derde wereldlanden, dictators in Afrika enz enz daar gaat het gewoon om miljarden. Maar we gaan vrolijk door.
@dirkv: was dan ook volstrekt sarcastisch bedoeld ;)
Hoop dat jullie een geheim kunnen bewaren en het niet aan mijn vrouw doorvertellen…

Ik heb al mijn scharrels ook in de telefoon onder de naam van een automerk gezet… Vanavond ga ik denk ik met Alfa Romeo op stap, morgen krijgt Renault een grote beurt en van het weekend ga ik maar eens een ritje met Tesla maken…

Helaas is het niet altijd heilahopsasa… Zondags is het uit met de pret en ga ik met de oldtimer (mijn vrouw) naar mijn schoonmoeder…
@moveyourmind: en de schoonmoeder krijgt geen bijnaam?
@thijsj: Een Fiat Multipla waarschijnlijk. Afschuwelijk lelijk ding maar toch heb je er sympathie voor. Althans, zo werkt het met mijn schoonmoeder.
Dat Jaapiyo de link tussen Honda en Honcho niet gemaakt heeft…
@mashell: been there…done that…
Sjoemelde VW niet mee?
@lekkerlinksrijden: Sepp Blatter himself
“De geit is gemolken, ik herhaal: de geit is gemoooohhhlllkhhn”
@dampu020: Joch
@dampu020: Jochem, ben jij dat?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).