Corvette Stingray 2014: rijtest en video

Auteur: , 51 Reacties

De Corvette heeft tegenwoordig een dubbele naam, want het achtervoegsel Stingray is weer afgestoft. Oh en de Stingray is na het vertrek van Chevrolet uit Europa straks nog de enige Chevy die we hier kunnen kopen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Verwarrend? Ja een beetje natuurlijk wel, maar gelukkig weet iedereen exact waar je het over hebt zodra de naam Corvette valt. Ook de naam Stingray is niet geheel onbekend, want Chevrolet gebruikte die naam al voor de C2 (1963-1967) en voor de C3 (1969-1976). Die nummers staan voor de generaties en aangezien we inmiddels bij de C7 zijn aangeland is dit de zevende generatie van de Corvette.

Corvette Stingray

Het braafste jongetje uit de klas.
Niemand zegt of schrijft dat ooit over een Corvette, maar het is de waarheid. Het gaat niet over het uiterlijk, de geluidsproductie of de prestaties, maar wel over het brandstofverbruik (en CO2-uitstoot). Iedere Europese autofabrikant heeft het inmiddels tot sport verheven om ook de 400+ pk kanonnen stationair sputterend door de testcyclus heen te lozen. Ze halen daarbij een brandstofverbruik dat de gemiddelde eigenaar alleen zal halen als ze door een trein gegrepen worden, door de klap bewusteloos raken, nog ettelijke honderden kilometers worden meegesleurd en bij het weer wakker schrikken op hun boardcomputer kijken.

Corvette Stingray

Bij Chevrolet stond een goede score tijdens de NEDC cyclus niet heel hoog op het verlanglijstje. Dat is op zich niet zo’n probleem, behalve als je er graag een paar gele platen op schroeft. In plaats van dat Den Haag je beloont dat je een zeer substantiële accijns-bijdrage zal gaan doen, krijg je een CO2-strafheffing om je oren waarvan een klein Afrikaans dorp jarenlang in weelde kan leven #firstworldpains. In Nederland kost een Corvette Stingray € 124.995,-, in België rol je voor € 69.999,- de showroom uit!

Corvette Stingray

Nieuwe LT1 V8
De V8 is volledig vernieuwd, maar heeft nog steeds onderliggende nokkenassen. Het zorgt ervoor dat de neus prettig laag kan blijven voor een beter uitzicht. In ECO mode heeft de V8 cilinderuitschakeling, zodat het praktijkverbruik prettig laag kan zijn, maar het motorgeluid wordt dan wel een beetje vreemd. Gelukkig zijn er diverse andere rijmodi, waarbij er kleppen in het uitlaatsysteem opengaan. Even revven is de snelste manier om iedereen wakker te krijgen voor het jaarlijkse buurtontbijt in de VINEX-wijk. Lekker luid dus.

Motorinhoud6162 cc
Vermogen343 kW/ 466 pk bij 6000 tpm
Koppel630 Nm bij 4600 tpm
Topsnelheid292 km/u
0-1004,2 seconden
Prijs Nederland€ 124.995,-
Prijs België€ 69.999,-

De prestaties zijn ook meer dan prima. Dankzij 466 pk sprint de Corvette Stingray in 4,2 seconden naar de 100. De opgegeven topsnelheid van 292 km/u lijkt nog redelijk conservatief voor een auto met zoveel vermogen.

Corvette Stingray

Zevenmijlslaarzen
Typisch genoeg heeft de Corvette Stingray hetzelfde euvel waar een 911 ook last van heeft: de handbak heeft zeven verzetten, maar voelt niet aan alsof sportiviteit heel hoog op het verlanglijstje stond. Met zeven versnellingen zou je een perfect gespatieerde bak kunnen afleveren, waarbij het zevende verzet lekker lang kan worden gelaten om het verbruik wat te drukken. Dat laatste hebben ze gedaan, maar ook de overige versnellingen zijn aan de lange kant. Het ontneemt de Corvette Stingray wat giftigheid die je van een 6,2 liter grote V8 met 466 pk zou mogen verwachten. Niet dat de Corvette C7 langzaam is, maar je zult wel zo nu en dan een lager verzetje willen kiezen.

Corvette Stingray

50:50 gewichtsverdeling
En het bijbehorende weggedrag. Er zijn bakken met grip, de besturing is redelijk communicatief en een sperdifferentieel is standaard op de Corvettes die naar Nederland komen. Alle ingrediënten om echt leuk te sturen zijn aanwezig en de V8 moedigt je aan daar gebruik van te maken. De Corvette Stingray stelt niet teleur, tenminste zolang je de Dial-a-Mode in Sport of Track hebt staan.

Corvette Stingray

High-tech
Wie in zijn hoofd heeft dat Amerikaanse auto’s technologisch achterlopen bij de Europeanen, zal positief verrast zijn door de Corvette. Welke Europese auto biedt een Performance Data Recorder om video en performance data op te slaan? Ook innovatief is het tire monitoring system waarmee kan worden bepaald of de banden koud, warm of heet zijn. Die data wordt gebruikt om onder meer het ABS en het elektronische sperdiffentieel aan te sturen.

Concurrentie en conclusie
In de Verenigde Staten kost een Corvette Stingray net geen 52.000 dollar, in Belgie 70 mille in euro’s en in Nederland een heftige 125 mille. Eén concurrent aanwijzen is daarmee wat moeilijk, want het prijspeil moet je daarin meenemen. Met de Nederlandse prijs van de Corvette Stingray komt een Porsche 911 in zicht. Qua interieurafwerking legt de Stingray het nog duidelijk af tegen een 911, maar qua prestaties en fun zijn ze aan elkaar gewaagd. De Jaguar F-type (als coupe of roadster) lijkt qua concept nog meer op de Corvette, maar met V8 zijn de Britten nog een slagje duurder. Filmpje!51 reacties

Dank Wouter voor deze test van iets dat naadloos bij mijn nick aansluit.

Helaas ben ik een geboren en getogen Ollander en zit emigratie naar een land met een normaal belastingklimaat er niet in ( hoewel ik voor het belastingverschil jaren tussen Antwerpen en 010 kan pendelen).
Desondanks blijft het voor mij een droom er ooit eentje te bezitten..
@tupperware: Hier niet beter..
Waar slaat dat prijsverschil met België dan op? Blijkbaar zijn Nederlandse burgers echt untermenschen.
@jippie: dat legt hij uit he
Wat een prijsverschillen toch. Niet normaal. Moet je hem dan niet vergelijken met de Amerikaanse prijs? Want gegarandeerd dat er mensen hem vergelijken met een duurdere Europeaan en compleet gaan afzeiken net zoals dat met de gt500 gebeurde. Afwerking is naar de us prijs en niet naar een porsche prijs tenslotte. Wouter had weer een gelukkie dat hij in die stingray mocht rijden;)
@rolov: Ook al zou de Porsche voor Stingray prijs zijn, zou er alsnog een Vette voor de deur komen te staan… Een gele z06, so damn good!
@str8six: helemaal waar ;)
Waarom zijn er schakelpeddels als deze is uitgerust met een handbak?
@Dimglor: Nevermind, zat nog niet zover in het filmpje :p
@Dimglor:

Uit kostenoverweging maken ze alleen sturen met flippers. Bij de handbak bedienden er dan maar de rev synchro mee.
Wat mis ik die goeie oude tijd toen jullie nog regelmatig de iets modalere auto’s testen, waar je wél mee mocht spelen, wat jullie dan ook veelvuldig deden. Niet dat de rijtesten nu slecht zijn, verre van, maar het speelse is toch wel verdwenen door de jaren heen, het is allemaal wat droger en ‘volwassener’ geworden en dat is best wel jammer…
@humpyourdog: mee eens.. Het was eerst altijd nog wel meer Dan alleen een review. Een filmpje zoals de r8 met een Gallardo en een motor zie je niet meer zo snel, even als een filmpje van het Duitse trio (rs,m en AMG )
@karsvdtuin:
Ik denk dat je hem verkeerd begrijpt, hij heeft het over “modalere”auto’s, de voorbeelden waar jij mee komt zijn onbereikbaarder dan de Corvette..
@tupperware: het maakt me niet uit wat hij vind :p ik ben sws van mening dat de filmpjes die ik bedoel beduidend minder zijn. En onbereikbaar? Een Porsche 918 kan wel? Ik denk echt wel dat ab wat contacten heeft om een Duits trio in een filmpje te krijgen
@humpyourdog: Ja volwassen als je op je briefje moet kijken hoeveel Newtonmeter de auto heeft……
Ik willem, ookal is t een foute bak. Mensen schieten plots naar rechts als ze dit in hun spiegel zien..
Stiekem toch wel erg leuk geworden deze nieuwe Vette, moest even wennen aan de dood van twee ronde achterlampen per kant maar de auto ziet er wel wat meer modern uit nou.

Ik heb ooit wel eens een rode C5 van dichtbij bekeken maar dat is dus echt een explosie van plastic fantastic overal waar je kijkt die in Europa gewoon niet kan. Deze nieuwe C7 past hier wat beter IMO (ja het is nog steeds plastic, maar overall toch een stuk minder), maar helaas maakt de roverheid het tot een toch wel vrijwel irrelevante keuze. Nog afgezien van het feit dat je in heel wat ‘meer verfijnde’ auto’s rijdt voor de prijs zou alleen het idee al dat zoveel van de prijs direct naar de roverheid gaat en je daar niks voor terug ziet mij tegen houden om deze auto te kopen op gele platen.

In die zin ‘werkt’ dit beleid dus zogenaamd, ware het niet dat er ipv de Corvette bij potentiele kopers iets op de oprit komt dat in het echte leven niet of nauwelijks zuiniger is, om nog maar te zwijgen over enige proportionaliteit die moet bestaan in regelgeving om die legitiem te maken.
Deze wagen hoef je niet te testen om te weten dat er eindelijk weer een echte amerikaanse wagen is voor de markt hier. Wat een prachtige aanwinst voor hier, hoop er snel een te spotten
@tk97: je haalt me de woorden uit de mond! Hiervan word ik als USA-carliefhebber gewoon hartstikke blij van! Als ik het kon betalen, stak ik gewoon een middelvinger naar het prijsverschil en kocht ik het gewoon in NL.. Blijven dromen.., vooruitkijken naar de ‘keren dat ik er zelf een kan spotten en genieten van deze review!
via Android app
Firstworldpains…..
Het gras is niet groener bij de buren. Wel ietsje trouwens ;) in Belgie kennen ze de BIV. Elke keer als je een auto opnieuw op naam zet, moet je die betalen. Deze is mede afhankelijk van de milieuprestaties en is voor deze Corvette ook daar ruim 10.000 euro. Tel die er dus maar alvast bij op. En ja, ook als je de auto verkoopt over drie jaar, moet de volgende eigenaar dat ook weer betalen!

BPM is op zijn minst nog ietwat eerlijk: de vervuiler betaalt, maar de rest-BPM schrijft ook keurig af naarmate de leeftijd van de auto toeneemt.
Persoonlijk meer benieuwd naar de nieuwe Viper, heb totaal niks met de nieuwe generatie Corvette.
Maar mijn hart gaat niet sneller kloppen en dan houd het gewoon op plus is deze auto niet geschikt voor dagelijks gebruik en heb mijn twijfels over de betrouwbaarheid. Komt ook gewoon dat ik nooit een echte band heb gehad met auto’s uit de States.

Doe mij gewoon de Nissan GT-R, dat is de sportwagen die in mijn hart zit.
@agera: gewoon geschikt als daily driver, ik heb deze week alleen al een stuk of 5 exemplaren gezien en eentje in de buurt hier die ik veelvuldig zie langsrijden. En met de betrouwbaarheid zal het wel snor zitten.
@mclarenf1lm: Dat gaat de tijd ons leren of de nieuwe Corvette dit keer echt een niveautje hoger zit dan zijn voorganger betreft de betrouwbaarheid :)

Qua dagelijks heb ik zo mijn twijfels, dat was niet zo bij eerdere modellen.
4 laten vind ik niet mooi, het afwijken van de ronde achterlichten vind ik ook een afknapper.

Waar ik echt naar benieuwd ben zijn er mensen hier die serieus nadenken om een sportwagen (dus deze) aan te schaffen. Stel je budget laat het toe om maar een auto te kopen ga je dan voor deze? Als 2e auto kan ik het begrijpen, maar als enige auto zet ik mijn vraagtekens bij.
@agera:
Ervan uitgaande dat mijn budget toereikend zou zijn, is mijn antwoord een volmondig JA.
Voor mij is deze Corvette prima geschikt als daily en het simpele feit dat je ze zelden ziet is voor mij een pré.
@agera: Ik denk dat je een 2 zit sportwagen als daily driver allee n koopt als je geen vrienden heb Of wanneer je nooit de BOB wil zijn.. Voor de rest lijkt me in ons klimaat dit soort auto’s alleen geschikt als 2e of 3e auto.
@agera:
Leg mij eens uit wat er zo onbetrouwbaar is en waarom je hem niet dagelijks zou kunnen gebruiken?
Die V8 is geen hoog toerig overbelast apparaat die die is bullitproof.
Aan het verbruik zal het niet liggen, je kan probleemloos 1:10 rijden tijdens je dagelijks forenzen verkeer. Kofferruimte genoeg voor een vakantie.
Ik zie dus weinig beren op de weg..
@tupperware: Omdat we allemaal hier autofanaten zijn kom ik ook op andere forums o.a. op een Corvette forum. Alleen van autojournalisten horen vind ik niet genoeg een mening te horen, het liefst wil ik zo dicht mogelijk bij de bron te zitten de eigenaar dus. Als ik dan toch behoorlijk veel klachten lees, schrik ik wel eerlijk gezegd omdat ik het niet verwachtte. Zeker als je dit ding zomers en in het winter wil gebruiken met hagel, natte sneew en regen vind ik dit niet de meest geschikte wagen voor Nederland.

Mede daardoor (denk ik) niet dagelijks geschikt maar meer een ”liefhebbersauto” als 2e wagen. Als ik dan lees en hoor wat het soms kost vraag ik mij af of deze auto zijn prijs waard is.

Daarom zou het mooi zijn als echte Corvette liefhebbers of eigenaars hier ook hun verhaal deden zodat we een beter beeld kunnen krijgen.
@agera:
Ach, mensen die zeer tevreden zijn hoor je niet klagen op fora, eigenaren die ik ken trouwens ook niet.
Of je er dagelijks mee kan leven is heel persoonlijk, zelf rij ik daily een spartaansere auto dan die Corvette die van alle gemakken voorzien is.
Als bruintje het zou kunnen trekken en daar zit dus het probleem, zou ik prima dagelijks kunnen leven met een Corvette.
Ik koop nu eenmaal wat ik zelf leuk vind en niet wat mijn vrienden vinden dat ik zou moeten rijden. Wat de gemiddelde puber op AB ervan vindt kan mij al helemaal mijn reet roesten.
@tupperware: Ik ben benieuwd heb je iets met Japanse auto’s?

Stel je hebt de keuze uit een Nissan GT-R, Porsche 911 en een Corvette welke wordt het dan?
Jezus Christus dat prijs verschil…

Ik vind hem wel stukken mooier geworden dan zijn voorganger. En voor 70.000euro heb je dan toch echt een bruut van een auto. Persoonlijk vind ik de kleur ook wel mooi. Verder jammer dat de overdrive niet alleen de 7de versnelling is inderdaad.

De keuze om de flippers te laten zitten blijf ik wel kansloos vinden, het is vrij duidelijk dat ze gewoon geen tweede stuur wouden maken…
@reistje: Ha dat ik nog niet bedacht, maar dat is GM voor je inderdaad. In de VS heb ik al verschillende journo’s gehoord die blij waren dat het goedkope stuur van de vorige verbeterd is; die deelde het stuur met de budget bak Cobalt.

Overigens als side note ben ik nog wel benieuwd naar de stoelen, zijn die nu eindelijk goed genoeg of niet @autoblog?
Jeetje wat een kritiek Wouter… tuurlijk is dit niet het beste wat je kunt kopen en je kunt altijd pissen tegen het idee dat er nogal wat “mis” is.

Een corvette koop je met je hart , niet met je verstand.
Gezien de enorme uitstoot mogen we met z’n allen al blij zijn dat ie er uberhaupt is.
Wetende dat steeds meer duitsers zwaar teleurstellen qua sound is dit een verademing…
Heerlijk geluid, wat een verschil met een 911, dat is echt een saaie mietjesauto aan het worden. Het interieur ziet er prima uit zag ik dit weekend in Apeldoorn, alleen de keuze erin is beperkt vrees ik, maar het interieur van een 911 is trouwens ook geen topklasse.
Hahaha die brandweerwagen!
Qua sound heb ik ook de laatste 911 hoog zitten! Maar de corvette is een fantastische auto. Kan alleen inmiddels wel een dsg/pdk bak gebruiken
@gearhead:
Geen idee waarom ik zo’n gare automaat in m’n Corvette zou willen hebben.

Perfect juist dat ze vasthouden aan een handbak en zich niet laten lijden door saaie boekhoudertjes die wel een sportwagen willen maar te lui zijn om voor hun pleziertje te moeten werken..
@gearhead: een Porsche versnellingbak in een corvette? Ja zou leuk zijn
“Een klant moet er ook nog in willen rijden” .. wat een grap. Genoeg mensen die er in willen rijden, maar wie koopt er nou een vrij standaard Corvette voor 125k in Nederland?
Maar goed, als je in Amerika zou wonen: waar de benzine ruim 2x zo goedkoop is, zou t een leuke weekend auto zijn!
Zon handbak is ook maar kneuterig tegenwoordig.. Het verliest ook nog een hoop tegenover een zeg dsg automaat.
@schellekens006:

Ik schakel toch liever met de hand (mits een goed schakelende bak). Dat een automaat sneller schakelt, boeit niet. Ik heb nog nooit iemand in mijn auto met een stopwatch aangetroffen om mijn schakeltijden te meten.

Maar bij de Corvette heb je in ieder geval de keuze. Dat is steeds zeldzamer.
Echt een prachtige auto, gelukkig zit hij in Forza Horizon 2 net zoals de McLaren P1. :)
Dit is zo’n auto die ik graag zou willen kopen om het onnozele. Het is gewoon onnozel om een dikke 6+ liter V8 in een ( klinkt wel heel denigrerend ) plastic bak te gooien en er vervolgens dik anderhalve ton voor de betalen met een paar opties. Maar het is de ultieme droom van een man. En ik houd van dit soort wagens, gewoon verstand op 0 en gaan. Heerlijk bak. Hoop er ooit 1 te mogen rijden :)
@JamesBond007:
Helemaal mee eens!
Wat dacht je van de Dodge Viper met een 8,4 liter V10?
Dat lijkt me al helemaal mooi om te hebben/mee te rijden.
Maar dan wel huilen aan de pomp 4x per week :)
Fijn om alle vooroordelen weer eens bevestigt te zien, dat schept vertrouwen dat de wereld nog in orde is.
Past dat dakkie achterin? Of moet je dat thuis laten en hopen op mooi weer?
Geweldig ding. Degradeert alle Ferrari’s en Porsche tot laffe mietjes dingen, precies het gene wat een Vette moet doen.

Alleen dat interieur…, mijn god, hebben ze werkelijk getracht iets van design er in te verwerken?? Niet nodig, dat plastic-fantastic interieur uit de C6 voldeed prima.
Iedereen die “zeurt” over de “schakel” flippers..; je ziet toch duidelijk dat er rev match op staat? Dan kun je voor die functie inderdaad de optie in het menu zetten met alle omslachtige handelingen van dien. Dus dan kies je voor een dedicated knop, zoals bijvoorbeeld Nissan doet, maar waar plaats je die zo ergonomisch mogelijk zonder dat je je hele middentunnel weer volpropt? In come the paddles.
50.000 Dollar lijkt me wel erg goedkoop voor een nieuwe corvette, aangezien een tweedehands c6 in Amerika ook zoveel kost of zelfs duurder.
Ik ben op dit moment in Amerika, wat een verschil zeg met prijzen…..hier kun je gewoon lekker winkelen en bijv een Jeep Grand Cherokee voor vanaf priis 30000 dollar (ongeveer 24000 euro aanschaffen,heb je een v6, daar betaal je hier rond 70000 euro voor.
Mmm, lekker geluid zeg :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).