Das balen, Nederlanders die geen autoverzekering betalen

Auteur: , 47 Reacties

Verzekering betalen, het lijkt zo logisch. Soms schiet er echter een maandje bij in en dat komt je tegenwoordig heel duur te staan. Ben je over de termijn van 30 dagen heen dan stuurt de RDW je volautomatisch een prent van €380,-!

BOEM!

De maandelijkse overboeking is er mee opgehouden, het acceptgirootje blijft even liggen en je vergeet je autoverzekering te betalen. Kan gebeuren en gebeurt (al dan niet opzettelijk) ook steeds vaker. Vroeger was er in zulke situaties nooit veel aan de hand. Onverzekerd rondrijden kwam je pas bij een ongeluk duur te staan. Dat is niet meer het geval want tegenwoordig houdt de RDW gewoon bij of je verzekerd bent, is de betaaltermijn van je verzekeraar verlopen dan krijg je een boete.

Tenzij een auto geschorst en van de openbare weg af is, kost het niet hebben van een verzekering €380. Die boete kan de RDW 3x per jaar opleggen.

Lang niet iedere autobezitter is op de hoogte van de gevolgen als je de verzekering niet betaalt. Zo vertelt het onderzoek van Geld.nl. Vanaf 30 dagen betalingsachterstand mogen verzekeraars de verzekering schorsen. Twee dagen later mag de RDW bekeuren. Univé en AllSecur bevestigen het beeld dat mensen steeds vaker niet betalen. Dit terwijl verzekeringen al snel goedkoper zijn dan de boete. Oppassen dus. (foto via: autojunk.nl)47 reacties

Zelfde probleem gehad met een scooter, belachelijk dat dit soort dingen je niet verteld worden door verzekeraar en dan ineens de prent op de mat valt
@0517andries: Zo ken ik er nog wel een paar. Maar ondertussen wel een keer of 30 erop gewezen wat de gevolgen zouden zijn. Jaja zal allemaal wel zeggen ze dan. Totdat de boete opeens op de spreekwoordelijke deurmat ligt, dan weten ze opeens toch van niets.
@0517andries: Je had geen herinnering hebt gekregen?
@BrutaalAapje: Vage zin. Geen kritiek, hoor. Ik ben benieuwd of je wel of geen herinnering hebt gekregen van de verzekeraar.
Domiciliëring aanvragen en klaar is kees… enkel zorgen dat er geld op de rekening staat…
Ik betaal m’n rekeningen meteen als ik ze bij de post zie. Dan kan er niks mis gaan.
Is dat Kim Dotcom in die scootmobiel?
Geen verzekering ? Gelijk auto in beslag nemen zeg ik.
@norge: en verkopen of de pers in. Wie het niet kan betalen kan eens denken over een meer budgetgerichte auto, of gaat maar met de trein.
@heidekonijn: Ja want de trein is een stuk goedkoper dan een auto….
@loekie125: Je hoeft de trein niet te kopen hoor, dat werkt met tickets. En die zijn idd goedkoper dan een auto.
Kan je ook dat niet betalen, neem de fiets of ga te voet. Autorijden is geen recht, het is iets dat je moet verwerven.
@heidekonijn:
Tenzij je zeer regelmatig grote afstanden aflegt. Het liefst ook nog internationaal. Dan is de auto toch echt goedkoper dan de trein…
En 200+ km ga je niet ff fietsen/lopen…

On Topic: gewoon je verzekering betalen (automatische incasso als je geheugen als een vergiet is) dan heb je ook die – wellicht disproportionele – boete niet…

En niemand verplicht je om allrisk te verzekeren, dus de reguurders hier kunnen hun gloednieuwe supercar ook WA(+) verzekeren als ze het zonodig goedkoop willen houden…
@norge: absoluut mee eens!
Terecht. Hoi
@ThomasBol: -1
@justaminifan: want? Jij vindt het goed dat er lui zonder verzekering rijden?
@justaminifan: en de premie voor mensen die wel netjes betalen (Ik dus) laten verhogen ja. -1
@justaminifan: Tot je een keer geraakt word op een kruising en de schuldige geen verzekering heeft. Succes met afhandelen jongen.
Ze hebben zeker weer geld nodig. Waarom heffen ze geen belasting op aanhangers en caravans. Daar valt pas geld te plukken.
@ferrari94tr: inderdaad, mensen heel het jaar geld laten betalen voor iets wat ze een paar weken gebruiken! Leegplukken die handel! -_-‘
@darkpluisje: En vergeet niet dat als op aanhangers belasting gaat heffen ze ook allemaal een eigen kenteken moeten. Nogmaals katching.
@darkpluisje: doen we toch ook bij mensen die hun auto slechts af en toe gebruiken…? Ik zie het verschil niet…
Terecht. Niet verzekerd rondrijden is asociaal. Je krijgt ook nog een waarschuwing van de RDw, dus het kan nooit per ongeluk gebeuren zoals hier wordt gesuggereerd. Keihard aanpakken.
@midasracer:
Das war einmahl, die waarschuwing krijg je dus niet meer van de RDW.
Terecht trouwens dat je een prent krijgt als je onverzekerd bent, een automatische incasso voorkomt in dit geval een hoop ellende.
waarom is het eigenlijk verboden om geen auto verzekering te hebben?
@rsvbf1:
Omdat jij de gevolgen van een ongeluk niet op kunt hoesten.
@Hubert: Gevolgen hoef je ook niet op te hoesten, die worden vanzelf gecreëerd.
@rsvbf1: winterbanden voorkomen namelijk geen ongelukken……..sjongejonge
@rsvbf1: alleen WA is verplicht en dit dekt alleen de schade en bijkomend verlies van de andere partij als je schuldig bent. dit is verplicht omdat wanneer je iemand wat aan doet en je zelf niet in staat bent het geleden verlies op te hoesten het niet het probleem van het slachtoffer wordt. je eigen auto verzekeren tegen schade en diefstal kan ook maar dat moet je zelf weten.
automatische incasso en controleren of het ook daadwerkelijk wordt afgeschreven…..zo moeilijk lijkt me dat niet om de verzekering niet te betalen….en als je het niet kan betalen neem dan geen auto en kwijl lekker verder op AB
Volgens mij is het altijd zo geweest dat als je bij een verkeerscontrole door de mand valt voor onverzekerd rondrijden je deze boete ook krijgt. Zelfde verhaal met rijden zonder geldige APK. Geen geldige APK betekent namelijk óók geen geldige verzekering, aangezien elke verzekeringsmaatschappij een geldige APK in de voorwaarden heeft opgenomen. Alleen bij een registercontrole op APK is het geloof ik €90.-
Ik betaalde mijn verzekering altijd in één keer voor het gehele jaar. Levert meestal nog korting op ook.
@Original_Arnoud: de korting is de rente die je anders misloopt.
Volgens mij is het nu iets anders maar het kon ook altijd met apk als de schorsing verlopen was en dat ze dan voordat je dat in de gaten hebt ff een databasecheck uitvoeren.
Het is weliswaar je eigen schuld wanneer je je niet aan de regels houdt, maar niet altijd is de boete passend bij de situatie. Ik had een scooter voor de leuk waar ik niet meer op reed en heb hem uit de verzekering gehaald. Vond het zonde daarvoor te betalen en wilde de scooter verkopen. De scooter stond bij ons in de parkeergarage. Er komt dan geen waarschuwing of herinnering ergens vandaan, je moet weten dat je de scooter moet schorsen. Resultaat is ook €380 boete
Een boete is volkomen terecht.
Je moet gewoon verzekerd zijn.
Dat bedrag van €380 daarentegen is volkomen waanzin.

En is dit een vast bedrag?
Dus een Suzuki Alto van 10 jaar oud met een premie van een paar euro’s betaald evenveel boete als een spinternieuwe auto van 2 ton?
@bertorelli: Uiteraard.
@bertorelli:
Tuurlijk, met alletwee kun je iemand invalide rijden.
Onverzekerd rondrijden is één ding(en kan natuurlijk niet) maar het volautomatisch torenhoge boetes opleggen zonder even een berichtje/waarschuwinkje vooraf, riekt naar ordinaire graaierij.
Goede vriend van me heeft al jaaaren een oude Chevelle in een schuur op een boerderij erf staan. Ding natuurlijk geschorst, jaren terug, tot dat de regelgeving voor auto’s schorsen even werd aangepast(natuurlijk om er nog meer geld uit te zuigen) en je dus nu je klassieker eens per jaar ‘opnieuw’ moet laten schorsen.
Hij wist dat niet en dacht dat alles snor zat. Tot dat ie een keer ergens tijdens een algehele controle werd aangehouden. Of meneer even een kleine twaalfhonderd euro aan achterstallige boetes wilden betalen en wel meteen, anders werd direct z’n auto in beslag genomen! Luitjes, onze (r)overheid bestaat gewoon uit een goed geoliede geldzuigmachine.
Laten we wel wezen, het is natuurlijk TE BELACHELIJK voor woorden dat je voor een auto waar jarenlang niet mee gereden word, nog steeds dikke geldboetes kunt vangen…
@lemans96: Vooral de hoogte van de boetes zijn niet in verhouding met de gemaakte overtredingen. De bedragen zijn zo belachelijk hoog en doen daardoor overkomen dat het alleen om de centen te doen is (wat natuurlijk ook zo is maargoed)
LOL ..

eerst de BTW naar 21% en daarna hoge boetes eroverheen pleuren ..

ja hoor .. achterlijke varkentjes met stemrecht ..
het is allemaal voor jullie “veiligheid” ..
@lincoln: en dan hebben we het nog niet eens over de assurantiebelasting waar die BTW overheen gaat… Belasting heffen over belasting, ik zie een patroon…
Ik had een auto 3 jaar geschorst staan en pas verkocht aan mijn zwager.Dus ik bel de verzekering om mijn wagen eruit te halen maar omdat hij nog niet is overgeschreven mogen ze hem wel uit de verzekering halen maar riskeer ik die hoge boete.

Ik vind als een auto geschorst is en in de schuur staat of niet op openbare weg onzin om een stilstaande wagen te verzekeren.Maar mensen die onverzekerd rondrijden moeten ze hard aanpakken.Het zal maar een ongeluk maken met je of je kind…..
Mijn verzekering stuurt in dat geval ong. 10 dagen voor verloop een reminder en dan 2dgn daarvoor nog een keer. T’is mij in ieder geval in ruim 10j nog niet gebeurd gelukkig.
Goed plan! zouden ze met meer asociale overtredingen moeten doen.

Maar slechte uitvoering: die rekeningen blijven niet voor niets liggen. Een extra rekening van 380,- eroverheen gaat dan niet helpen, dat is iemand schoppen die al op de grond ligt.

Gewoon het bedrag incasseren via de werkgever / uitkeringsinstatie. En eens met de mensen gaan praten of ze wel een auto zouden moeten hebben, aangezien ze hem niet kunnen betalen.

Gezond verstand ram je er niet in met boetes, maar met overtuiging.

of zou het den haag alleen maar om de centen te doen zijn? nee toch zeker?
Ik denk in de regel dat mensen die onverzekerd rijden “probleem klanten’ zijn en moeilijk aan een verzekering kunnen komen.
@CL65:

Daar heb je dus Rialto (vroeger Terminus) voor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).