De auto’s uit het leven van John F. Kennedy

Auteur: , 28 Reacties

Gisteren was het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas werd vermoord. In zijn vroegtijdig afgebroken presidentschap, en de politieke carrière daarvoor, kwamen een aantal noemenswaardige auto's langs. We zetten er een aantal op een rij.

JFK

1. Lincoln Continental vierdeurs cabriolet
Lincoln Continental vierderus cabriolet
Onbetwist de meest bekende auto uit zijn levensloop. Het was op de achterbank van deze auto waar hij op 22 november 1963 werd omgelegd. De Lincoln werd in 1961 door coachbuilder Hess & Eisenhardt in Ohio omgebouwd om aan alle presidentiële eisen van die tijd te voldoen. De auto, door de secret service aangeduid als X-100, werd na de aanslag opnieuw omgebouwd. Kennedy’s rit door Dallas was de laatste keer dat een president van de VS in een cabrio werd vervoerd. De auto staat vandaag de dag in het Henry Ford Museum (Dearborn, Michigan).

2. Lincoln Continental Convertible
Lincoln Continental Convertible
Een wit koetswerk met een bordeelrood interieur. Deze auto is Marilyn Monroe op wielen. De ‘Limo One’ van JFK werd echter voor het laatst gebruikt op de dag van de aanslag. John F. Kennedy, zijn vrouw Jacqueline Kennedy en gouverneur John Connally reden van een ontbijt in Texas naar een vliegveld om een vlucht naar Dallas te pakken. Onlangs werd de Linc nog verkocht voor $318.000.

3. Jaguar Mark 1

Deze Jag stond officieel op naam van Hugh Auchincloss, de schoonvader van JFK. Hij werd voornamelijk door Kennedy gebruikt toen hij op landgoed Merrywood resideerde om daar te herstellen van twee rugoperaties, terwijl hij het met een Pulitzerprijs bekroonde boek Profile of Courage schreef. De auto beschikt over een 210 pk sterke 3,4 liter zes-in-lijn en had een Vmax die boven de 190 km/u lag. De Jááág uit 1957 was daarmee een van de, zo niet dé snelste luxesedans ter wereld.

4. Checker Marathon Taxi
Checker Marathon Taxi
Deze taxi uit ’62 was niet in het bezit van JFK, maar was een belangrijke schakel in het verhaal over zijn dood. Lee Harvey Oswald stapte in deze taxi om te ontkomen, niet lang nadat hij JFK van het leven beroofde. Om die reden is de taxi altijd gezien als een verzamelobject, in 2010 verwisselde hij van eigenaar voor $35.750.

5. Lincoln Continental Towne Limousine
Lincoln Continental Towne Limousine
Het Witte Huis onderhield een kleine vloot Lincolns om de president en andere hoogwaardigheidsbekleders te vervoeren. Waaronder deze Continental Towne uit 1962. JFK gebruikte hem voor het laatst op 15 november 1963 in New York, acht dagen voor zijn dood. De huidige eigenaar probeerde er in 2008 via RM Auctions nog 400k voor te krijgen. Niemand hapte toe.

6. Cadillac lijkwagen

De lijkwagen die JFK en de First Lady van het Parkland Memorial Ziekenhuis naar Dallas Love Field bracht. De Chevy ruilde voor het laatst van eigenaar in 2012, toen een vastgoedbaas uit Colorado er 176.000 dollar voor neerlegde.28 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Die witte is wel grappig, heeft tie verder nooit geen auto’s gehad???
@rob68: Welke van de 3 witte? ;)
@Freewarefreak: Neem aan dat die lijkwagen niet van hemzelf was…
@rob68: hij heeft in het leger gezeten, dus zal wel eens in een Jeep hebben gezeten.
@betonstaal:
Dat zal best, al was hij kapitein op een torpedoboot en zat hij dus bij de marine.
Daar zijn ze hem trouwens ooit een poosje kwijt geweest. M.I.A zoals ze dat zo mooi omschrijven.
@tupperware: PT-107! Daar heb ik als klein Wolfje eens een bouwpakketje van gemaakt, hehe.
@bozewolf:
Yep, ik ook, toen was ik al gek op plastic bouwdozen..
@rob68: Nu we het toch over Kennedy hebben, is het complot over zijn dood ooit opgelost? Over complotten gesproken, er is hier in Nederland ook een gaande !! :

Complot bedreigt ons, en het gebeurt in ons eigen land!! We moeten dit onmiddellijk stoppen! Heb je gemerkt dat de trappen elke dag steiler worden? De boodschappen worden steeds zwaarder en de afstanden steeds groter. Gisteren ging ik de deur uit en was verbluft hoe lang onze straat is geworden! En de mensen houden steeds minder rekening met elkaar, vooral de jongeren. Ze fluisteren de hele tijd! Als je ze vraagt luider te spreken, blijven ze wat ze zeggen herhalen tot ze er rood van worden. Je ziet alleen hun lippen bewegen. Wat denken ze wel, dat ik een liplezer ben? Ik vind ook dat de mensen veel jonger zijn dan ik was op die leeftijd. Aan de andere kant zien mensen van mijn leeftijd er een stuk ouder uit dan ikzelf. Onlangs zag ik een oude bekende en die is zo oud geworden dat zij mij niet eens herkende! Ik zat aan haar te denken toen ik mijn haar kamde en in de spiegel mezelf zag. En, ECHT WAAR, zelfs spiegels zijn niet meer zoals ze vroeger waren. De zwaartekracht is de laatste dertig jaar ook flink toegenomen. Ik merk het vooral bij het opstaan vanaf de bank. En iedereen rijdt zo vreselijk hard tegenwoordig. Je riskeert zo’n beetje je leven als je vlak voor die jonge mensen de snelweg oprijdt. En als ik ze in mijn achteruitkijkspiegel met gierende remmen zie slingeren, kan ik wel zeggen dat hun remmen wel uitzonderlijk snel zullen slijten. Ook de kledingfabrikanten maken er maar een potje van. Waarom is maat 38 of 40 ineens 46 of 48 geworden? Denken ze soms dat niemand het merkt? De fabrikanten die de weegschalen maken doen al net zo vreemd. Denken ze echt dat ik “geloof” dat ik weeg wat ik daarop zie? Ha! Ik zou nooit zoveel willen wegen! Wie denken die fabrikanten eigenlijk voor de gek te houden? Ik wilde iemand bellen om te vertellen wat er allemaal gebeurt maar zelfs de KPN zit in het complot. Ze maken de cijfers en letters in het telefoonboek zo klein dat niemand ooit meer een nummer kan vinden! Het enige wat ik nog kan doen is deze boodschap door te sturen WE WORDEN AANGEVALLEN! Er moet hoog nodig iets gedaan worden anders zal iedereen deze verschrikkelijke mensonterende paktijken ondervinden. Alstublieft, stuur deze boodschap zo snel mogelijk aan iedereen van boven de 50, zodat dit onmenselijke complot gestopt kan worden.
@audicoupe84: Leuk stukje, herken me zelf er wel in….Zelf geschreven?
@audicoupe84: Erg leuk, maar denk de volgende keer wel aan paragraafjes en alineaatjes. Leest wat makkelijker weg. Beetje wall of text nu :P
@bozewolf: Dat moet tie dan wel tegen degene zeggen die het geschreven heeft…
Veel lompe Yanktanks, alleen die Jag. kan ik wel waarderen.
@jrk68: Newsflash….nobody cares. Die lincolns hebben 100x meer uitstraling dan die Jaguar.

In zijn tijd werd de MKII Jaguar zelfs door de Engelsen als een lelijke eend beschouwd.
“De Lincoln werd in 1961 door coachbuilder Hess & Eisenhardt in Ohio omgebouwd om aan alle presidentiële eisen van die tijd te voldoen. De auto, door de secret service aangeduid als X-100, werd na de aanslag opnieuw omgebouwd.

Wat is er na de aanslag aan gedaan dan? Het is toch nog steeds een cabrio? Is de auto na de aanslag gewoon weer ingezet als presidentiële limo?
@Freewarefreak:
Ten tijde van de aanslag was hij helemaal open, zoals de witte die eronder staat.
Nu ziet hij er toch verdacht dicht uit.
@Freewarefreak: de auto is nog door Lyndon B. Johnson gebruikt als presidentiële limo.
@Freewarefreak: Bij de ombouw is de limo bijna helemaal opnieuw opgebouwd: er is naast een vast dak bepantsering en kogelwerend glas geplaatst. Een beetje luguber, maar de auto is gewoon opnieuw ingezet als staatsvoertuig.
Omdat de schrapers van de Amerikaanse regering 200.000 dollar hadden betaald voor de modificaties, vonden ze het wat zonde om de Lincoln op pensioen te sturen. Na de aanslag op Kennedy werd een kogelvrije top met kogelvrij glas toegevoegd en kostte de auto 500.000 dollar. Presidenten Johnson, Nixon en Ford hebben er nog tot in 1977 mee rond gereden, maar dus niet in cabrio-vorm.
http://jalopnik.com/why-jfks-limousine-stayed-in-service-for-13-years-afte-1469629419
Die laatste auto, de lijkwagen kan moeilijk een auto het het leven van Kennedy genoemd worden. Hij was namelijk dood wanneer hij er zich mee liet rondrijden.
Chevy Caddilac??????
@jbvh: Chevylac
“Lee Harvey Oswald stapte in deze taxi om te ontkomen, niet lang nadat hij JFK van het leven beroofde”

Blij dat ik mij alu hoedje en onderbroek draag
@PeugeotGTI: Hij kan het alsnog hebben gedaan, de CIA/maffia/verzinlekkerzelfwat kan hem de opdracht hebben gegeven.
@PeugeotGTI: Paranoid psychosis is a real problem…
@bozewolf:
Being paranoid doesn’t mean nobody is following you…
@PeugeotGTI: Self-fulfilling prophecy!

‘Ik ben dan wel para, maar ze zitten echt achter me aan, hoor!’


Je hebt iig nu al wel de leukste opmerking van de zondag gemaakt. Deze is niet meer te overtreffen.
Oswald haha schei toch uut. Lincoln Continental blijft 1 de aller mooiste usa klassiekers!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).