De FIA heeft Vettel’s straf opnieuw beoordeeld [updated]

Auteur: , 13 Reacties

Staat FIA nog steeds voor Ferrari International Assistance?

Mo

In dit geval in ieder geval niet, want de FIA heeft besloten de straf van Vettel gewoon te handhaven. Voor diegenen die het gemist hebben: donderdagavond besloot Ferrari alsnog protest aan te tekenen tegen de straf van Vettel. Deze bizarre twist kwam nádat er eerder op de dag nog eens uitvoerig gesproken was over alle incidenten tijdens de Grand Prix van Mexico. Ferrari vond dat er twee ‘nieuwe elementen’ naar voren waren gekomen waardoor zij dachten dat er voldoende grond was om het incident te herwegen.

Inmiddels heeft er een teleconferentie plaatsgevonden tussen de stewards van Mexico, Ferrari’s Jock Clear en het duo Christian Horner en Jonathan Wheatley van Red Bull Racing. In deze pow-wow kwam naar voren dat ‘nieuwe elementen’ van Ferrari deze twee zaken behelsten:

  • De FIA had Max Verstappen moeten dwingen om aan de kant te gaan voor Vettel na diens offroad-exercitie
  • Er zou nieuwe GPS data zijn die een ander licht op de zaak zou werpen

Om kort te gaan: de FIA heeft op het eerste punt geoordeeld dat, hoewel de wedstrijdleiding weliswaar de ‘absolute autoriteit’ heeft om een rijder op te dragen aan de kant te gaan ze deze niet per se hoeven te gebruiken. Het tweede punt werd een curieuzer verhaal. Toen puntje bij paaltje kwam bleek dat de nieuwe GPS-data stiekem oude GPS-data was en dat er bovendien totaal niet uit bleek dat Vettel niet bewogen zou hebben in de remzone.

Verschillende stemmen in de paddock zijn dan ook verbaasd over dit op-hoop-van-zegen protest. Zo geeft Helmut Marko, nooit te beroerd om wat boude uitspraken te doen, aan:

“We hebben alles nog een keer aangezien en kunnen niks nieuws vinden. Misschien moeten we het voorval tussen Ricciardo en Hamilton in Monaco ook nog een keer herbeoordelen. Wie weet wat voor nieuwe informatie er naar boven komt.”

Enfin, mocht Ferrari de zaak nóg verder op de spits willen drijven kunnen ze nog terecht bij het Internationale Sportgerechtshof (CAS), maar op basis van wat er nu naar buiten is gekomen over hun zaak lijkt ons dat niet voor de hand liggend.

Update: zoals sommigen al aangaven in de comments heeft Ferrari bekend gemaakt dat ze hun optie open willen houden om in protest te kunnen gaan tegen het afwimpelen van hun protest. Je zou toch zeggen dat ze bij het steigerende paard bekend zouden moeten zijn met de uitdrukking ‘quit beating a dead horse’.13 reacties

Goedzo ..
Keihard aanpakken ..
Ferrari moet het lekker laten rusten en zich gewoon concentreren op de race van morgen. Geef het 0,5% kans dat hier nog iets positiefs voor hun uitkomt.
Mexico is geweest. Genoeg over gezegd en gezeurd.

Of willen ze dat er tot ver in 2017 alles nog wordt geanalyseerd en de uitslagen allemaal herzien worden obv computerdata?
@ijoost: 2017 heeft geen zin, 23:59:59 op 31/12/2016 is het kampioenschap formule 1 van 2016 afgelopen en kan er niks meer worden veranderd aan de uitslagen van het seizoen.
@ijoost: als we in Nederland al nabeschouwingen van bakshows, voetbalwedstrijden en verkiezingen in verre landen houden is het toch niet vreemd dat ook een formule 1 race nogal lang na-ettert?
@mashell: helemaal eens hoor! Dat geleuter over voetbal hoeft van mij ook niet.

Mijn punt was: race hoort op het circuit uitgevochten te worden, niet weken later met allerlei data en videobeelden. Dus grindbakken terug. Stewards die voor podium uitreiking beoordeling doen. En ja, fouten horen daarbij. Is menselijk
Dit zooitje jankballen verdient de 3e plek in het kampioenschap niet eens. Als je niet kunt winnen dan naar janken en zielig doen? Misschien is Formula e wat voor ze? Kunnen ze ook nog milieuexperte inschakelen met keihard bewijsmateriaal!
Ferrari gaat in beroep tegen de beslissing van de FIA on de zaak niet nogmaals te gaan bekijken.
http://www.motorsport.com/f1/news/ferrari-appeals-fia-decision-not-to-review-vettel-penalty-849082/?s=1

Wat een stelletje droeftoeters daar bij het Stijgerende Paard.
@jaapiyo: Plaats er maar weer een [UPDATE] bij, Ferrari heeft aangekondigd wéér in beroep te gaan: http://www.motorsport.com/f1/news/ferrari-appeals-fia-decision-not-to-review-vettel-penalty-849082/

Het houdt niet op, niet vanzelf.
Slechte verliezers zijn het maar ja, dat is niets nieuws natuurlijk.

De opmerkingen om dan misschien ook maar andere oude incidenten opnieuw te bekijken moest ik wel om lachen. Mooie to hé.
@sketcher: Klote autocorrect, op het laatste moment als ik al op de knop druk nog ff snel veranderen. Had natuurlijk touche moeten zijn.
Hahahhahaha. Proest…. slecht. Neem je verlies en ga door!
De kosten om Formule 1 te rijden, waren bij Ferrari nog niet hoog genoeg, het potje geld is blijkbaar nog niet leeg en dan kun je als slecht verliezer, je van alles veroorloven. Of is daar het potje advocaat- en gerechtskosten voor?
Zo Jammer dit.
Als aller hoogste baas, blies ik ze terug, ze doen het bedrijf en de naam Ferrari meer schade aan, dan goeds.
Ga eerst maar eens goed presteren en laat zien waar het echt verdiend wordt, om je gelijk te halen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).