De Formule 1 is leuker zonder Bernie!

Auteur: , 31 Reacties

Een hoogst subjectief artikel op persoonlijke titel, voel je vrij om het er niet mee eens te zijn.

De Formule 1 is leuker zonder Bernie!

Zo nu en dan duikt Bernie Ecclestone nog op bij Formule 1-races. Zo schudde de Brit bij de vorige race in Rusland nog de hand van Vladimir Poetin, maar vandaag schitterde BE door afwezigheid bij de Grand Prix van Spanje. Ecclestone trok decennialang aan de commerciële touwtjes in de Formule 1 en daarbij stond vooral z’n eigen portemonnee hoog op het prioriteitenlijstje.

Op zich geen probleem, maar de hoogbejaarde Brit was ietwat conservatief in z’n opvattingen. Internet was voor pubers en de F1 moest vooral een exclusief feestje zijn voor de happy few. Ik mag toch wel stellen dat de filosofie van Ecclestone daar voor een groot deel op neer kwam.

Liberty Media

De nieuwe eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1, Liberty Media, pakt het onder leiding van Chase “El Snorro” Carey gelukkig anders aan. Zo worden er nu op het officiële F1-kanaal op Youtube zeer regelmatig video’s geplaatst, waaronder samenvattingen van de races.

Ook opvallend: partijen die niet de juiste rechten bezitten konden tot voor kort praktisch geen bewegend beeld laten zien, want veel te duur. Nu zien we die beelden wél op andere zenders dan Ziggosport terug! Denk bijvoorbeeld aan Studio Sport, maar ook bij interviews op TV zie je steeds vaker beelden van races terug waar voorheen (om maar wat te noemen) beelden werden gebruikt van Max Verstappen tijdens events op Zandvoort.

Dan: de interactie met het publiek. Liberty Media is uitgekookt én slim genoeg om een jankend jochie met Ferrari-petje uit het publiek te vissen en vervolgens naar het Ferrari-motorhome te halen, voor een mooi momentje met Kimi Raikkonen. Noem het slappe Amerikaanse feelgood-tv, wij vinden het geniaal. Het menneke gaat als een speer het internet over en de F1 spint er garen bij. Onder Bernie was dit waarschijnlijk nooit gebeurd, zoals reaguurder @mrcabdrivert terecht opmerkte.

Last but not least: niet elke scheet wordt door de stewards afgestraft. Coureurs kunnen zich dus meer permitteren en doen dat ook! De enige coureur die vandaag bij de GP van Spanje op de vingers werd getikt is Stoffel Vandoorne, maar de Belg zat simpelweg te pitten toen Massa ‘m op een rondje wilde zetten. Verder zagen we harde maar faire duels. Of dat te wijten is aan de nieuwe richtlijnen? Lastig te zeggen, maar ik vermoed van wel.

Nu jullie!

Eens, niet eens of aanvullingen? U weet waar. Oh en Bernie, no hard feelings man. Je hebt een hoop voor de sport gedaan, maar het was tijd voor een frisse wind in Formule 1-land.

UPDATE: Excuses voor de foutieve berichtgeving! Ecclestone was wél aanwezig in Spanje. Bloggen en tv-kijken gaan kennelijk niet (goed) samen.31 reacties

Die nieuwe eindbazen begrijpen communiceren naar de fans een stuk beter. Alhoewel het wel allemaal een beetje gemaakt en fake is.
@fiestacruizer: liever gemaakt dan niets..
@fiestacruizer: Och, je kunt afvragen wat niet gemaakt, fake en geregisseerd is in de wereld van publiek vermaak en entertainment.
@fiestacruizer: wat bedoel je dan precies? Tot nu toe vind ik het YouTube kanaal erg goed. Het momentje met dat jochie is hardstikke leuk wist ik veel dat er ergens op de wereld een vader z’n zoontje mee naar de race neemt en dat ze zo fanatiek zijn dat er een traantje gelaten word. Gewoon mooi voor de sport dit, genieten, emotie!
Ooit zei de tot de grond toe verguisde ex president Reagan in een toespraak ” mr Gorbatsjov, tear down this wall” en aldus geschiedde.
Nu wordt er geïnsenueerd dat Liberty Bell aan verkapte kinderarbeid doet.
Wat ik wil zeggen is dat we van beide gebeurtenissen het fijne niet weten en nooit zullen weten, maar maakt dat ene moer uit.
Eens. De sfeer lijkt wat meer ontspannen. De Twitterfeed van Formula1.com is nu het volgen waard.
Over het algemeen zeker mee eens. Moet wel gezegd worden dat bernie ook veel goede dingen heeft gedaan voor de F1.
Ik vond de actie van vettel en bottas teminste echt racen en zo krijgen we weer meer actie op de baan.
En de actie met het huilende manneke vond ik mooi geeft ook een bereikbaarder idee voor de fans
Waar het door komt komt het door. Het was iig een mooie en spannende race met een Iceman die bleek een warmer hart te hebben dan ‘wij allen’ dachten. Jammer van Max, maar: “that’s racing!”
Op naar de kissing cam.
@smiley70: Liever niet, maar je zou best wel eens gelijk kunnen krijgen…
Dat mannetje heeft een F1 hart voor de rest van zijn leven. Zo win je fans. Ik vond het top. En zag ik een Kimimmet een glimlach bij dat jochie? Hoe gaaf is dat. Commercieel? Vast. Maar wat een briljante wctie.
Bernie heeft de F1 gebracht waar het is en nu brengt Liberty het naar de next level. Helemaal goed!
Massa was Stoffel niet op een ronde aan het zetten. Dit was voor een plek.
Ontopic, je ziet goed de invloeden van de nieuwe eigenaren. Zo ook het interview na de kwalificatie. Is leuk om te zien. Ook omdat de coureurs onderling dan ook aan het ouwehoeren zijn. Ipv zo’n steriele pers conferentie.
Bernie was er zeker wel, was vanmiddag nog in beeld dat ie op de starting grid liep…
@johan_schipper: inderdaad, ik zag m ook nog ff op de startgrid rond banjeren!
@johan_schipper: Ecclestone gaf ook nog een kort interview aan Martin Brundle van Sky. Ze hadden het over z’n aankoopplannen van Force India.
Het heeft wel wat zoals het nu gaat.
Ik Bernie vanmiddag toch echt wel gezien, net voor de start.
Kind of geen kind ..
F1 is simpele entertainment met maar 1 doel ..

Red bull verkopen ..
@lincoln: Noem mij één profsport waarbij er geen dingen verkocht proberen te worden.
Nu nog de contracten verbreken met circuits als Sochi en Baku.
Sorry dat ik niet gegrepen werd door het huilende jongetje. Deed me niets. Aan deze valse Johnny de Mol emo tv dat met een scheepstoeter mijn kamer wordt in geblaft heb ik een broertje dood. Als ouderwetse F1 fan ben ik geïnteresseerd in spitzen technologie en strijd op het scherpst van de snede. Emoties voel ik zelf wel dank u.
Qua racen vind ik het allemaal nog aardig hetzelfde. Ja, de auto’s zien er gaver uit en mooier uit. Qua actie op de baan valt het nog wel mee. Plus dat alle ronderecords flink zouden worden verbroken, dat valt ook nog wel mee. Wat mij nog het meest opvalt is dat er gigantische gaten vallen in het veld. Nummers 1 tot en met 3 blijven op 5 seconden van elkaar maar vanaf daar worden de gaten alsmaar groter en groter. Er is dus nog wel werk aan de winkel.

Wat ik wel beter vind is de toenadering naar de fans. Het is allemaal wat toegankelijker. Vooral op social media is dat goed zichtbaar. Ik vind het mooi dat het YouTube kanaal van F1 overuren draait tijdens een raceweekend. Zo hoort het ook in mijn ogen.
@viezefreddyw: Zijn ze op de achtergrond hopelijk mee bezig. Ik geloof niet dat Liberty daar dit seizoen al veel invloed op had. Waren de nieuwe regels niet el vastgesteld toen Liberty eigenaar werd?
@wijsneus: Zeg maar gerust t/m 2020 niet. Veel regels staan al vast tot die tijd qua reglement en kan LM weinig aan veranderen.
@viezefreddyw: Records zijn behoorlijk relatief. Omdat je alleen in de race baanrecords kan rijden en er nog steeds een brandstoflimiet is worden baanrecords niet verbroken hoewel we in kwalificatie 3 seconden al onder het baanrecord zitten en denk in Monaco wel 5 seconden gaat worden. Helaas zal de race pace weer hoger liggen hoewel Monaco de grootste kans is om ook in de race baanrecords te verbreken.
Voordat ik begin met roepen dat het nu veel beter gaat wil ik toch ook wel even mijn complimenten geven aan de vaak verguisde Bernie. De laatste jaren verloor hij de fan steeds meer en meer uit het oog, maar we mogen niet vergeten dat deze man er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk is dat de Formule 1 de grote sport is die we nu kennen.

Goed, terug naar Liberty. Waar Bernie zei dat de jongere en niet-rijke fans hem niet zoveel interesseren, lijkt Liberty de sport juist toegankelijker te willen maken. Maar goed, het zijn Amerikanen dus ze weten wel hoe je een showtje neerzet en hoe je met fans omgaat. Dat zie je terug aan dat stukje feelgood tv met die kleine Ferrari-fan, maar ook met het terughalen van de tweezitter, de coureurs die met t-shirt kanonnen langs het publiek mogen gaan, het verplicht stellen van grote/duidelijke coureursnummers op de wagens en het verplaatsen van de kwalificatie-interviews naar de grid.
En zoals Maurits terecht aanhaalt is de online videocontent ook flink verbeterd. Van eenvoudige video’s met feitjes tot video’s met wat diepgaandere info, Liberty levert het allemaal. En wat ik dan persoonlijk heel goed vind, is dat ze de meer diepgaande info op een hele duidelijke manier presenteren. Zo kan ook iemand die (nog) niet zo begaan is met de sport precies snappen wat er gebeurt.

Oh, en dan nog een dingetje wat mij opviel: In Barcelona had men een muur met karikaturen van alle coureurs, in de podiumkamer was die er ook en op de plek waar de auto’s van de top 3 geparkeerd werden waren ook illustraties in die stijl te vinden. In Australië hadden we een graffiti-kunstwerk wat op basis van de resultaten in de race werd geüpdatet. Het zijn vanzelfsprekend geen wereldschokkende dingen, maar het zijn wel kleine dingen waardoor de sport een stuk losser oogt dan voor heen.
@edge: Als Amerikanen goed zijn in 1 ding, dan is het show en entertainment; dat doet Liberty Media dus ook hartstikke goed.; zelfs met de inclusief slappe feelgood meuk waar echte fans niet op zitten te wachten, is het stukken beter dan met Bernie de laatste periode …
Nu nog naakte pitspoezen, jeetje wat waren die Spaanse senioritas mooi!
@windhoekgokarting:
Ook daar wordt door de gutmenschen inmiddels bezwaar regen gemaakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).