De geschiedenis van de Coupé-Cabriolet in foto en video

Auteur: , 17 Reacties

In 1996 is het Mercedes dat met de SLK de huidige trend voor Coupé-Cabriolets aanzwengeld, iets later geholpen door de betaalbaarder Peugeot 206 CC. Maar al begin jaren '20 ontstaan de eerste ideeën en tien jaar later de eerste productiemodellen.

Ford Fairlane 500 Skyliner

Het idee is in de basis briljant. Met lekker weer alle voordelen die een cabrio biedt, maar zonder het nadeel van een kwetsbaar en moeilijk isoleerbaar canvas dak. Helaas heeft het in de praktijk vooral geleid tot veel afzichtelijke creaties, met naar verhouding veel te dikke konten. Auto’s als de Micra CC, Colt CZC en Focus CC hebben onze wereld nu niet bepaald tot een mooiere plek gemaakt.

1919-1922 Hudson ‘Ellerbeck’

Dat stoffen dakjes eigenlijk niet meer van deze tijd zijn, was een idee dat al stamt uit 1922. In dat jaar werd, zover nu bekend, de allereerste cabrio met klapdak gebouwd. Eigenlijk is klapdak niet het goede woord, want bij het systeem dat Ben Ellerbeck bedacht en bouwde op een 1919 Hudson werd het dak in één geheel mechanisch op het achtersteven gelegd. Dat de ‘kofferbak’ exact dezelfde vorm en ronding had als het dak, maakte dit behoorlijk eenvoudig. Hieronder een iets later prototype uit 1928.

Hudson Ellerbeck

1931 Peugeot 401/601/301 Eclipse

Begin jaren ’30 bedenkt tandarts Georges Paulin de eerste hardtop die mechanisch in de auto kan verdwijnen. Nog altijd bestaat het dak uit één deel, maar het past precies in de welgevormde derrières van de grote Peugeots. Het eerste model was de 401 Eclipse, niet veel later gevolgd door de grotere 601 en kleinere 301. Paulin gaat in 1934 voor coachbuilder Pourtout werken en daar worden voor de oorlog ook nog enkele andere Peugeot-modellen voorzien van zo’n Eclipse-dak.

Peugeot 401 Eclipse

Peugeot 601 Eclipse

1947 Playboy Motor Car Corporation

In 1953 zou ene H. Hefner de naam Playboy wereldberoemd maken door onder die naam een tijdschrift uit te brengen met naaktfoto’s van Marilyn Monroe. Vlak na de oorlog wordt er in Buffalo, New York een klein autofabriekje geopend met dezelfde naam. Daar worden kleine wagentjes, met een 40-pk viercilinder met een topsnelheid van 121 km/u. Bijzonder was de metalen hardtop, die uit twee delen bestond en zich kunstig kon wegvouwen in de kofferbak. Handmatig weliswaar, maar toch. Er werden slechts 97 exemplaren gebouwd voordat de fabriek in 1951 alweer failliet ging.

Playboy

Autojunk

1957 Ford Fairlane 500 Skyliner

Hoewel niet de eerste productieauto met een stalen klapdak, was de Ford Fairlane 500 Skyliner, ook verkocht onder de naam Galaxie Skyliner, wel de eerste die in serieuze aantallen werd geproduceerd: 48.394 exemplaren om precies te zijn. Het dak bestond uit twee delen en werd met behulp van zes elektromotoren volledig automatisch in de kofferbak verstopt. Een onwijs complex systeem met weerstanden, mechanieken, relays en andere voor die tijd hoogstaande technologie. Het was dan ook één van de topmodellen van Ford tussen 1957 en 1959 en kwam standaard met een voor die tijd dikke V8 met 200 pk.

Ford Fairlane Skyliner

1983 Audi Quattro Treser Roadster

Deze kwam onlangs nog voorbij, dus ik zal er nu niet teveel woorden aan vuil maken. Maar Walter Treser was wel de eerste die het in lange tijd weer aandurfde om coupe-cabriolets te gaan bouwen.

Treser Quattro Roadster

1989 Toyota Soarer Aerocabin

De derde en vierde generatie Toyota Soarer kennen we in Europa als respectievelijk de Lexus SC400 en SC430. Die laatste kwam in 2001 op de markt en was enkel leverbaar als cabrio met stalen klapddak (en de laatst leverbare auto met standaard cassettedeck!). De tweede generatie Toyota Soarer was er aanvankelijk als coupé, maar kwam in 1989 als de tot 500 exemplaren gelimiteerde Aerocabin. Geen echte cabriolet, maar iets wat de Fransen zo mooi découvrable noemen: normale deuren en zijstijlen, maar het midden en achterdeel van het dak kan open. Net als de Fiat 500C en DS3 Cabrio dus. Bij de Soarer Aerocabin bestaat dat te openen dakje uit twee metalen/glazen delen die elektrisch in de kofferbak kunnen verdwijnen.

Toyota Soarer Aerocabin

Autojunk

1992 Honda CR-X del Sol Trans Top

Eigenlijk geen echte Coupé-Cabriolet, maar meer een Coupé-Targa. Als optie kon je op de derde generatie CR-X, de del Sol, het TransTop-systeem krijgen. Een nodeloos gecompliceerd systeem dat het targadakje over de rolbeugel tilt en in een soort lade onder de kofferbak schuift. Daarbij is het nog wel nodig om het dak handmatig vast te klikken aan het mechanische dat uit de kofferbak komt. Lastig uit te leggen, dus kijk de video maar even.

Civic CRX Del Sol

Autojunk

1995 Mitsubishi GTO VR4 Spyder

Een jaar voordat Mercedes met de SLK zou komen, deed Mitsubishi hetzelfde kunstje met de GTO/3000GT. In Amerika werden de auto’s omgebouwd met behulp van ASC Corporation, terwijl de fabriek in Japan een andere partij inschakelde voor de conversie. Beide versies waren echter gewoon via de Mitsubishi-dealer leverbaar. Niet in Nederland overigens en slechts in zeer beperkte oplages. Vandaar dat je waarschijnlijk niet eens van het bestaan afwist.

Mitsubishi GTO Spyder VR4

In 1996 komt de Mercedes-Benz SLK op de markt en wordt de Coupé-Cabriolet mainstream. De naam zelf stamt overigens uit 1998, als Peugeot de 20♡ CC presenteert, die twee jaar later bijna ongewijzigd in productie zal gaan als de 206 CC. Daarvan geen foto’s of filmpjes, want deze ken je natuurlijk allemaal of wil je liever nooit meer zien.17 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Het geniale rondklappende dakje van Ferrari mag er wel bij… Verder weer een leuk stukje…
De renault wind verdient hier ook wel een plaatsje, dat is volgens mij het eenvoudigste en robuustste klapdak dat er is.

Wat vind ik die fairlane 500 skyliner toch mooi, een ’57 model graag in two-tone
@Captain: dat hebben ze inderdaad mooi afgekeken van de Ferrari 575 SA.
Damn, wat is de Toyota lelijk!
Lekker leesvoer. ik vind het van die Hudson wel goed bedacht en nog mooi uitgevoerd ook.
Die oude Peugeots en die Fairlane bewijzen dat zo’n vouwdak ook mooi kam zijn…

Maar van de cabrio’s met vouwdak die sinds de jaren negentig op de markt gekomen zijn zit maar weinig die met gesloten dak echt mooi zijn. De enige die ik zo kan bedenken is de Volvo C70 die ergens rond 2004 op de markt gekomen is. Die klopt qua verhoudingen en is bijna een echte coupé. Maar moet het toch afleggen tegen zijn voorganger…

Een stoffen kap vind ik nu eenmaal chiquer, mits er een glazen achterruit inzit. En zeker als je de mogelijkheid hebt om de kleur te kiezen. Ton sur ton of juist contrasterend met de lakkleur (zwart metallic met donkerrode kap of British racing green met groene of zandkleurige kap).
Dat een stoffen dak slechter geïsoleerd is gaat tegenwoordig ook niet meer op. Bovendien heeft een beetje cabrio stoelverwarming en een goede kachel en als je nog een aircrafts hebt kan je ’s winters de helft van de tijd hier in Nederland ook nog open rijden…
@moveyourmind: Als je een goed geproportioneerde CC hebt (de vorige SL en de huidige Z4 zijn de eerste die bij me te binnen schieten, de C70 heeft me vreemd genoeg nooit aangesproken) vind ik een klapdak esthetisch juist wel meerwaarde hebben. Dat verhaal gaat natuurlijk niet op als het klapdak de proporties in de war schopt (aka alle andere klapdakcabrio’s) en het weegt natuurlijk niet op tegen de praktische nadelen van een klapdak, maar toch.
Zo, die Fairlane 500 Skyliner is een partijtje prachtig zeg damn! Ik zou m t liefst zo als op de foto willen. Alhoewel deze: https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Fairlane_500_Skyliner#/media/File:1957_Ford_Fairline_500_Skyliner.jpg ook ongelofelijk mooi is.

Kan me helaas ook voorstellen dat zo’n Skyliner een flinke aanslag kan plegen op je slappe was, mocht je er daadwerkelijk eentje willen kopen.

Daarnaast word ik ook erg hebberig van de Soarer en de 3000GT/GTO
Wat mij betreft had de z4 e89 qua design als een eervolle uitzondering op de regel genoemd mogen worden
@rouly: Inderdaad. De vorige Merc SL is in mijn ogen ook een plaatje, hoewel ik het huidige type uiterlijk een stuk minder vind.
leuk stukje @dizono
Die ouwe Playboy kende ik als merk niet eens, wel een koddig karretje om te zien !
@desjonnies: de wonderen zijn de wereld nog niet uit =)
En nog altijd is een stoffenkapje sjieker.
Die 3000GT kende ik niet. De Playboy auto ook niet. Peugeot had ten tijde van de introductie van de 206CC een reclamecampagne waarbij ze zeiden dat zij de eerste waren met het CC dak. Blijkbaar was dat niet helemaal waar ;-) Leuk onderwerp!
Ferrari Barchetta past dan ook in deze rij toch?
“ik rij in een playboy! En jij?” Heerlijk om ye kunnen zeggen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).