De geschiedenis van de olympische Volkswagens

Auteur: , 22 Reacties

Nu het er sterk naar uitziet dat er een einde komt aan Nederlandse olympische atleten die in Veedub’s rijden, blikken we terug op de historie van Volkswagen’s met olympische ringen op de flank.

Yuri van Gelder mag helaas niet proberen om met een paar biertjes op alsnog de ‘Lord of the Rings’ te worden. En dan komt hij thuis en moet hij waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd ook nog eens zijn Volkswagen inleveren, omdat het IOC een deal met Toyota heeft gesloten. Nee, het leven van een sporter gaat niet altijd over rozen. Ter ere aan het einde van olympiërs in Volkswagen’s, gooien we wat whisky op de grond blikken we terug op 28 jaar olympische VW’s.

De meeste mensen kennen waarschijnlijk wel de aanblik van een Volkswagen met vier vijf aan elkaar geschakelde ringen op de zijkant. De vraag die meteen in je opkomt wanneer je zo’n doorgaans witte VW aanschouwt: wie zou er in rijden? Zou het één van de hockeymeisjes zijn?

De samenwerking tussen Volkswagen en het NOC*NSF stamt al van vóór die laatste instantie überhaupt bestond. Pas in 1993 onstond het NOC*NSF namelijk door een fusie tussen het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie. Foto’s van olympische Golf II’s bestaan echter al sinds de klassieke oudheid 1988. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze Witte Golf II op perfect passende steelies.

Olympische-Golf-II

Ook in 1996 waren er weer Olympische Spelen. Je zou haast zeggen dat dat evenement zo’n beetje om de vier jaar terugkeert. Ditmaal was de plaats van handeling Atlanta. De lange jongens van de volleybal-ploeg haalden daar het goud op en de coach juichte naar de camera. Toen de spelers terug kwamen uit de States stond afgaande op de foto hieronder vaak een Vento klaar op de longstay-parkeerplaats van Schiphol Airport. Speciale aandacht voor de ‘period-correct’ haardracht en outfits van de sporters anno 1996.

Vento

Vaak wordt trouwens aangenomen dat de sporters de auto’s gratis krijgen, maar dat is niet het geval. De atleten betalen een maandelijkse bijdrage voor het gebruik van Volkswagen’s, die afhankelijk is van het type wat ze willen rijden. Epke opteert bijvoorbeeld voor een Golf GTD omdat hij daar vroeger altijd al van droomde. Of zou hij toch voor deze Tiguan zijn gegaan?

Velen kiezen voor een Polo of een Up. Wel zo voordelig met de benzineprijzen in ons land. Sommige sporters hebben echter behoefte aan iets sterkers of groters. Nicolien Sauerbrei is om de nodige alpen op te rijden bijvoorbeeld uitgeweken naar zustermerk Audi, dat sinds de Volkswagen Iltis activiteiten in de sneeuw ondersteunt. Voor Life of Dorian-ster Dorian van Rijsselberghe is een Amarok natuurlijk uitstekend geschikt voor zijn surferdude-lifestyle.

Dorian-Amarok

Eind 2012 werd de samenwerking tussen Volkswagen en onze helden uit Papendal nog verlengd. Tot en met de Spelen in Rio waren de twee partijen ‘partners in sport’, maar inmiddels lijkt het vlammetje van deze bijna drie decennia bestrijkende traditie langzaam te doven. Gelukkig hebben we de foto’s nog.22 reacties

Hehe, moet je betalen om in zo’n sponsorbak te rijden?
@purepet9090: zal niet al teveel zijn..
Het is vandaag doorstreep dag zeker. Ook voor Yuri ?
Toch raar dat deze sponsoring stopgezet moet worden door een contract van een bovenliggende organisatie…
Toyota = Louwman = Lexus + Maserati.

Een quatroporte is wel leuk.
@c350cdi: o ja, een MacLaren of Morgan hebben ook wel iets olympisch.

Ik denk dat ik ga trainen.
Via via weet ik toevallig dat Volkswagen al lang een nieuw en veel groter project heeft om te sponsoren. Een project dat veel meer naamsbekendheid genereert dan de Olympische Spelen.

Binnenkort kunnen we de eerste Volkswagens op de weg verwachten met: ‘Volkswagen is official sponsor of The USA’
Poah, wie is die blonde op foto 3?
@hight96: Dat is ook het enige waarvoor ik klikte, maar helaas.
@hight96: Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij is dat Kim Staelens. Ex-belgische volleybalster, maar zit niet meer bij de Nederlandse selectie…

https://www.google.nl/search?hl=nl&tbm=isch&sa=1&btnG=Zoeken&q=kim+staelens
@henrie: Dan ziet ze er van een afstandje toch beter uit…
@hight96: blonde op foto 1 is ook niet verkeerd.
@moveyourmind: Trump sponsoring?
Wat is zo’n originele golf 2 toch een tijdloos ontwerp
Kansloos dat de sporters een bijdrage moeten leveren….
Sjoemelen onze atleten ook met verboden zaken?
Lord of the drinks
Wellicht kunnen ze een sponsor contract voor de Russische atleten afsluiten.
1936 Olympische spelen Berlijn, begon de sponsoring toch?
Mooiste verhaal toen bij het boxen, Arier (Duitser) Max Schmeling zou Amerikaan en neger Joe Louis wel ff afdrogen.
Louis won als Afro Amerikaan, legendarisch!
Een gevecht kennerlijk zo imposant dat het in de familie van een kleine @desjonnies ALTIJD ter sprake kwam tijdens Olympische spelen. Waar en wanneer dan ook.
O. Dus mijn buurvrouw die tot 2008 een Audi A3 met Olympische ringen reed was een Olympische sporter? Mijn kwartje valt laat deze keer.
Eigenlijk hoort zo’n sponsor merk van ‘onbesproken gedrag’ te zijn, net als de sporters.
Maarja het zal voor de NOC*NSF ook niet makkelijk zijn om 123 een andere sponsor te vinden van dit formaat…

Volkswagen past beter bij Rusland.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).