De politie gaat camerabeelden van je kenteken bewaren

Auteur: , 23 Reacties

Rij jij met je vierwieler langs een politiecamera, dan kunnen je kentekengegevens binnenkort zomaar opgeslagen worden en tot vier weken worden bewaard.

Big Brother is watching you!

In die vier weken mag de pliesie je gegevens inzien en gebruiken als dat nodig is. Vandaag leek een meerderheid in de Tweede Kamer het eens te zijn met dit wetsvoorstel uit de koker van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, zo meldt het ANP.

Nu al maken de talloze digitale ogen langs de weg opnames van kentekenplaten. Vooral om bonnen te schrijven, maar ook zodat automobilisten met openstaande bekeuringen opgespoord en aangehouden kunnen worden. Tot nu toegingen deze beelden richting prullenbak, maar vanaf 2015 worden de gegevens -mits dit doorgaat- opgeslagen.

Ome Ivo belooft dat de klabakken niet zomaar mogen rondneuzen in de data en alleen gericht mogen zoeken naar een kenteken van een verdachte. Oh, en dan hebben we het niet over verdachten van diefstal uit de snoeppot, maar echt zware jongens.

Er valt natuurlijk iets voor te zeggen, gespuis in de kraag vatten maakt de boel alleen maar veiliger. Toch staat -verrassing!- stichting Privacy First op haar achterste benen. Sterker, mocht dit wetsvoorstel er doorheen komen, zal de stichting de staat dagvaarden. Iets met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Nu nog zorgen dat de boel niet te hacken is.

Foto(shop)credit: Kentekenjunk.nl.23 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Hahaha, dat kenteken van die politieauto op de foto!
@clioracing: Dat kenteken is niet echt, dit soort combinaties zijn bij voorhand bij introductie van de nieuwe kentekenserie uitgesloten.Hetzelfde geldt voor combinaties als bv VVD(al heeft de RDW daar ooit een foutje in gemaakt) of PVV en zeker NSB.

@autoblog Schaam je om die fotoshop.
@sydney: voor zover ik weet was deze foto wél echt. Deze kentekencombinatie is er geloof ik een keer tussendoor geglipt met bovenstaande foto tot gevolg.
@ej20g: nu ik de tekst onderaan wél gezien heb begin ik toch te twijfelen. Toch meen ik me te herrinneren dat de lettercombinatie “NSB” er een keer tussendoor geglipt is.
@ej20g:
Yep, die hadden ze (overigens wel heel toepasselijk) aan VW gegeven..
@sydney:
VVD, SGP, SP zijn series die gewoon zijn uitgegeven. Die vond men niet controversieel.
Ik zou echter niet blij zijn met SGP op mijn plaat, wel heb ik ooit hartelijk gelachen om een BMW X5 met de letters GFT.
En dit, lieve kijkbuiskindertjes, heet nou de ‘glijdende schaal’.
@sacha: over hoeveel jaar zullen we horen dat de beelden ofwel gehackt zijn, ofwel toch langer bewaard zijn, ofwel ook voor relatief lichte vergrijpen zijn gebruikt, ofwel niet alleen voor gerichte opsporing zijn gebruikt?

Al gok ik dat tegen die tijd niemand zich er meer druk om zal kunnen maken, glijdende schaal indeed!

Maar goed, wij hebben niets te verbergen toch?!
Q-park,de Politie,Stadstoezicht en alle camera’s die staan op afslagen richting het centrum,Zuid,Watergraafsmeer,Arena,Zuid Oost,Noord en West zijn er officieel voor vrachtwagens maar dat gelooft niemand.Natuurlijk word alles bewaard en doorgespeeld naar de belastingdienst.
@sydney: ik rijd er ook bijna altijd onderdoor met opgestoken middelvinger. Natuurlijk wordt er veel meer gedaan met die beelden.
Super! Ik hoop dat hiermee de illegale die juweliers beroven eindelijk gepakt worden. Ein-de-lijk doen ze iets aan de verbetering van de veiligheid in NL….
Dit gaat in een nog veel sneller tempo dan ik had verwacht. Te gek voor woorden dat een voorstel als dit uberhaupt bespreekbaar is. Bestrijding van criminaliteit en terrorisme…natuurlijk…. ALL YOUR PRIVACY ARE BELONG TO US.
@gash: dit deden ze al, ze zorgen nu alleen dat het legaal is. Maar voor jou en mij maakt het niks uit toch? Zolang je gewoon normaal doet is er niks aan het handje.
@lambo4all:

Grapjas……
@lambo4all: Daar ben ik het niet helemaal mee eens,ik woon in het centrum van Amsterdam welk alle kentekencamera’s alles registreren.Op welk moment van de dag dan ook.Ik betaal mijn bijtelling en Miss Brisbane doet dat ook.
@lambo4all: Nee, je kop in het zand steken is een goede tactiek !

Ooit van Martin Niemoller gehoord ?
http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_
@dawwg: heb jij wel eens van John de Mol gehoord? John de Mol is een “documentairemaker” die heeft een aantal dingen helder heeft bewezen met zijn documentaire series “Big Brother”. Onder andere dat vrijheid en privacy niet het zelfde zijn. Mensen in het Big Brother huis hadden alle vrijheid maar slechts zeer beperkte privacy. Verwar niet vrijheid en privacy, dat vertroebelt de privacydiscussie enorm.
ANPR is wel de toekomst. Die omhoogkomende paaltjes worden ook voorzichtig vervangen door camera’s met ANPR. Zo kunnen de hulpdiensten en andere rechthebbenden gewoon doorkarren, maar wordt je automagisch beboet als je met een ‘vreemd’ kenteken het verboden gebied inrijdt.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Schaduwkentekenplaat.nl is nog vrij.
Ik denk dat de politie het fotoshopje niet kan waarderen. En er een succesvolle aanklacht in kan doen.
Gevaarlijk precedent, want wanneer ben je een zware jongen?

Is dat wanneer je je belastingsbrief wat pesimistisch invult of wanneer je mening niet dezelfde is als die van de heerser,…?

Gevaarlijk, dat jullie je zo laten doen? Binnenkort waait het nog over tot bij ons.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).