De snelste SUV ter wereld is geen AMG of Brabus

Auteur: , 41 Reacties

Die hebben maximaal 630 of 900 pk. Tss.

Het lijkt een beetje een noodzakelijk kwaad te zijn: de SUV’s. Het lijkt wel alsof er geen einde aan komt en uiteindelijk elke auto wel een crossover-achtig geval zal gaan worden. Geen probleem, net zoals met alles moet je het kaf van het koren kunnen scheiden. Iemand die daar érg goed in is, is John Hennessey. De Texaan is een van de betere paardenfluisteraars van de Verenigde Staten, samen met Callaway, Shelby American en Lingenfelter. Dit is de nieuwste toevoeging aan het assortiment.

Hennessey Trackhawk

De basis van de auto is de Jeep Grand Cherokee SRT Trackhawk. Deze auto is zelf gebaseerd op de al niet kinderachtige Grand Cherokee SRT. @CasperH heeft de auto onderworpen aan een rijtest en kon concluderen dat het met het spektakel, vermogen en de sensaties wel snor zat. Het brandstofverbruik was overigens ook dik voor elkaar. In een paar dagen tijd wist Casper de meest intieme geheimen van de lokale pomphouder. Krijg je als je elkaar veel ziet.

De Grand Cherokee SRT Trackhawk is eigenlijk een ‘gewone’ SRT, maar dan met de motor uit de Dodge Challenger Hellcat. Je zou zeggen dat 717 pk meer dan voldoende is in een dergelijke auto, maar daar denken ze bij Henneessey héél anders over. Bij de Hellcats en Demons kwamen ze erachter dat het blok behoorlijk wat reserves kent. Daarvoor zijn wel enkele modificaties noodzakelijk. Denk aan een 4,5 liter grote mechanische compressor, andere nokkenas, luchtinlaat, uitlaat, ECU en nog een hele hoop andere wijzigingen.

Hennessey Trackhawk '18

Het resultaat is 1.016 pk. Jazeker, u leest het goed. Dat is overigens het vermogen aan de wielen. Het motorvermogen aan de krukas (waar we altijd over spreken bij de term paardenkracht) is 1.216 pk! Ook het koppel is enorm: 1.354 Nm. Dat mist zijn uitwerking niet als het op prestaties aankomt. De Amerikaanse standaardsprint van 0-60 Miles per hour (96 km/u) is 2,3 seconden, terwijl de topsnelheid (ver) boven de 321 km/u ligt. De quarter mile is achter de rug in 9,66 seconden. Minder dan 10 seconden nodig voor de kwartmijl. Zo wordt SUV rijden wel erg leuk! De Hennessey Grand Cherokee SRT Trackhawk 1200 kost met alle tuning slechts 179.000 dollar. Dat is wel slikken, in Nederland kost een standaard Trackhawk 238.707 euro.41 reacties

Volgens mij was de enige redenering hierachter “Waarom? Omdat het kan”. En dat vind ik mooi.
@lambowambo: Net als met de Devel Sixteen, of niet?😉
@skinnybmw: hahah scherp. Nee want dat was een ruimteschip weet je nog😜
Brabusjes pesten in je Jeep. Heerlijk.
@berlinetta: en veyrons, lambos en wat niet…
Wauw. Gewoon wauw. America. Fuck yeah.
Nu FF wachten tot de eerste dwaas dit door een huis rijdt of zichzelf de ruimte in lanceert ….
Op de autobahn al die AMG’s van de baan drukken. Die zullen wel schrikken als ineens zo’n gevaarte achter hen zit.
@rammillius: Ach voordat een AMG naar rechts kan gaan om deze vrachtauto er voorbij te laten moet die alweer rustig aan doen om de voldoende peut over te houden om de volgende tankstation te kunnen halen… :)
@ronnys: het
Doe je ding Enzo
Jeepikayay motherfuckers!
De grijze op de foto’s is John’s Daily driver. Staan wel dynofilmpjes op de site. Geluid is echt fenomenaal!! Wat een beest.
Alternatieve titel:
Kathedraal gaat godgruwelijk hard
@vonklausenburg:
“De kathedraal” was al een bijnaam van de MB S klasse w140, ook wel Helmut genaamd;)
Amai! Hoeveel bomen moet je wel niet bijplanten om dit ding van zuurstof te voorzien???
Kudos dat ze hem qua styling origineel hebben gelaten. Kan dat helaas lang niet altijd zeggen van die opgeblingde Brabus bakken. Hun techniek en interieurs mogen wellicht top zijn, die buitenkant weten ze vaker wel dan niet compleet te ruïneren.
Een nieuwe definitie van “shock and awe”…
Nu nog een trackhawk er onder en je bent helemaal het heertje met je Tabbert Comtessa.
Weet iemand het verbruik van deze auto?
93 liter brandstoftank. Als je doortrapt haal je 93 kilometer..
@dare2think: Helaas maar linear denken is op deze wagen niet van toepassing. De wagen starten + 100 meter rijden kost reeds 3,5 liter benzine. 89,5 km is het bereik op een volle tank. Het is raadzaam om de speciale aanhanger als optie aan te kruisen. De aanhanger heeft een 1200 liter tank met extra lange slang.
En wat voor een bizarre remmen hebben ze hier op geschroefd? Neem aan dat ze dat ook niet ongemoeid hebben gelaten. Ik vind het wel een echt gaaf ding. Als ik permanent in de US zou wonen dan zou ik het wel weten.
@cpp1: Ten opzichte van de SRT heeft de Trackhawk al grotere schijven en betere klauwen van Brembo. Remt best goed.
Geil, alleen al dat luchtfilter…
En in de file ben je maar even snel als de buurman in zen Smartje.
En aan de pomp is die in 5 seconden weg ;)
@schaap: In de file ben je sneller op een Vespa Ciao. Gelukkig staan we niet altijd in de file.
200 pk verlies tussen krukas en achterwielen, oftewel 200pk verlies op de aandrijflijn, dat is nogal wat.
@evdw: Valt nog mee. In auto’s met conventionele automatische transmissies kan het vermogensverlies tussen motor en wielen soms wel tot 30% zijn!
@mopar: Ik vind 200pk als absoluut getal gewoon veel klinken. Wat is dat dan voor een aandrijflijn?! Het is een flinke auto maar ik vind dat meer passen bij een stadsbus.
Dat een aandrijflijn een percentage van het totale vermogen zou zijn is ook vreemd. Want dat betekent dat je meer verliest op de je aandrijflijn als je je auto laat chippen.
@evdw: Eh nee, volgens mij snap je het niet. De enige soort auto’s waar er geen verliezen bestaan in de aandrijflijn zijn auto’s die geen transmissie hebben. Lees: waar de “motor” direct aan de wielen is vastgeschroefd. In elke andere auto produceert een motor een bepaald vermogen dat doormiddel van een transmissie en in geval van een achterwielaandrijver door een cardanas en differentieel naar de wielen moet worden gestuurd. Al die zaken produceren frictie want niets loopt 100% soepel. Dat is dus het vermogensverlies wat optreed aangezien een gedeelte van het geproduceerde vermogen van de motor zal worden gebruikt om deze frictie te compenseren.

In auto’s met koppelomvormers is dit verlies veel hoger omdat het hele systeem van een koppelomvormer gebaseerd is op frictie. Dat is wat ik bedoel. Je kan niet zomaar ervanuitgaan dat wat je motor op papier levert ook datgene is dat je aan de wielen krijgt, zo werkt dat helaas niet. En 200pk klinkt veel omdat het geleverde vermogen ook ruim 1100pk is he, bij een normale stadsauto is het verlies vaak niet meer dan 30pk.

Verder heeft chippen niets met verlies te maken omdat chippen invloed heeft op het vermogen dat uit je motor komt, chippen zorgt er niet voor dat een versnellingsbak of differentieel opeens meer wrijving gaat produceren.
@mopar: Ik denk dat jij mij niet helemaal begrijpt. Ik begrijp echt wel dat er verschil is tussen vermogen op de krukas en vermogen op het wiel. En dat daar dus verlies optreedt, dat hoef je mij niet uit te leggen. In je eerste 2 alinea’s vertel je mij dus niets nieuws.

Dat chippen niets met verlies te maken heeft snap ik maar dat is ook niet wat ik bedoel. Jij had het eerder over een vermogensverlies van 30% tussen motor en achterwiel. Men geeft dus een vast percentage verlies af voor een bepaald type auto. Dat komt vreemd op mij over. Want stel dat deze auto, waar dit percentage voor geldt, een vermogen heeft van 100pk op de krukas. Dan heeft hij dus een vermogen van 70pk op het achterwiel, 100-30%=70pk.
Stel nu dat we deze auto chippen van 100pk naar 150pk op de krukas, wat is dan het vermogen op de wielen?
150-30%=105pk of 150-30pk=120pk. Ik zou zeggen dat laatste omdat de aandrijflijn met zijn bijbehorende frictie nog steeds dezelfde is en er dus opnieuw 30PK verlies optreed. Maar dat is nu dus geen 30% meer en dus kan je niet vasthouden aan een vast percentage voor je verlies op de aandrijflijn voor die auto. Het percentage is nu immers geen 30% meer maar 20%.
In belgie is de vanaf prijs 12100 euro voor de standaard trackhawk.
spijtig dat ze de 0 naar 200 en 0 naar 300 tijd niet vermelden
@Jantje_555: > 300 km/u in een zeecontainer. Je moet het maar durven om de natuur zo te tarten.
@olivier420: stoot nog steeds minder uit dan een cruiseboot die de natuur wel wat erger tart.
@jantje_555: Dan ga ik me er vandaag nog eentje bestellen!
Trackhack foutje in de tekst
Staat er hier een bij de dealer om de hoek $111.000 dat is incl de mark-up wat veel dealers toch wel doen aangezien er niet veel te koop staan. Wel dikke bak waar alles al standaard op zit en het geluid is echt heerlijk.
@RobUSA: ik had tot voor kort een gewone limited met 3.6. Heel leuke auto, veel waar voor je geld. Super familie auto. Zeker geen rijders auto. Ik heb nog proefgereden in de gewone SRT alleen vind ik het interieur er wat goedkoop uitzien. En de SRT was hetzelfde. En de trackhawk, mijn buurman heeft er een, idem.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).