De ultieme Alpina B3 Bi-Turbo Touring is hier

Auteur: , 29 Reacties

Jazeker, dit is de M3 Touring die BMW niet gaat bouwen.

Alpina is een beetje een vreemd fenomeen. Ze bouwen auto’s die sprekend lijken op bestaande BMW’s. Het zijn natuurlijk ook gewoon BMW’s. Sterker nog, veel Alpina-specifieke onderdelen worden in de BMW fabriek gemonteerd. Toch is het karakter van een Alpina behoorlijk anders. Dat maakt de auto’s van de familie Bovensiepen extra leuk.

Ook leuk van Alpina: ze maken de topmodellen die BMW Motorsport zelf niet of nauwelijks maakt. Als het aankomt op snelle stationwagons is Alpina je vriend. Want, zoals je kunt lezen in dit artikel, heeft Alpina een lange traditie in het bouwen van snelle BMW 3 Serie stationwagons. Dit is de laatste toevoeging van Alpina.

Alpina B3 Bi-Turbo Touring Allrad (F21) '20

We beginnen meteen even met de keiharde specificaties die je wilt weten. De Alpina B3 Bi-Turbo heeft een 3-liter zes-in-lijn motor met twee turbo’s. Deze levert een vermogen van maar liefst 462 pk aan vermogen en een enorme hoeveelheid trekkracht: 700 Nm staat vanaf 3.000 toeren klaar om jou in je Alpina B3 BiTurbo Touring te lanceren. De Alpina B3 Bi-Turbo is standaard voorzien van een achttraps automaat van ZF-origine, aangepast naar de specificaties van Alpina.

De volledige naam is overigens Alpina B3 Bi-Turbo Allrad: de auto is altijd voorzien van vierwielaandrijving. Hoe snel je op de 100 km/u zit met deze B3, zegt Alpina nog niet. Wel dat het mogelijk is om meer dan 300 km/u te halen op de AutoBahn. De Alpina B3 Bi-Turbo Touring Allrad is te bestellen begin volgend jaar, in de zomer worden de eerste exemplaren afgeleverd.29 reacties

Net als je denkt dat die standaard velgen set misschien zijn tijd nu echt wel eens gehad heeft komt die tweede set nog voorbij, dat ziet er toch verschrikkelijk uit kom op zeg?! Hip design 30 jaar geleden ofzo, maar eigenlijk nooit mooi geweest.
De standaard velgen zijn nog wel oke.
Verder allemaal erg mooi natuurlijk.
@kurtb: die velgen zijn door de jaren heen wel iets veranderd, en m.i. zijn ze nu mooier dan ooit. Die 2e set is inderdaad spuuglelijk, dat ben ik met je eens!
@tvklarenbosch: En ik ben het ook weer met jou eens, die standaard set is best mooi daar wil ik niet erg kritisch op zijn en inderdaad ook wel geevolueerd.
Maar die tweede set echt hoe komen ze er bij om te denken dat dat op wat voor manier dan ook stijlvol, mooi, chique wat dan ook is snap er echt niks van.
Dat gevoel heb ik soms wat bij Alpina dat ze als ze ooit wat ontworpen hebben dat het dan voor eeuwig prachtig en geschikt is.
Die ontwerper daar doet ééns in de 20 jaar een keer wat en ze vinden hem blijkbaar zo goed dat dat voldoende is ofzo?
Ik snap het gewoon niet, die 2e velgen set heeft zijn tijd echt al heel heel erg lang gehad.
@kurtb: Ik denk dat Alpina het nieuwe VW logo ook heeft ontworpen!
@kurtb: ze zijn inderdaad wel een beetje lui daar ja haha
@kurtb: ik moet meteen denken aan een 8-serie uit de jaren 90 idd
@kurtb: velgen zijn inderdaad niet mooi, kleur is ook geen topper maar de rest zou ik wel willen ruilen met mijn G21 330i die ik met een dikke maand ga krijgen ;).
@kurtb: velgen moeten 20 spaken hebben volgens Alpina, dan ben je qua lay-out redelijk gauw door je opties heen?
Heerlijke wagen weer! Niets verrassend, maar daar zaten we bij Alpina ook niet op te wachten. Gewoon precies zoals je een dikke BMW, ehh Alpina, wilt hebben. Mooi groen, licht interieur. De zwarte details mogen uiteraard gewoon zilver. Enig minpuntje is de klokkenwinkel. Ik had gehoopt dat Alpina er gewone ronde digitale tellers in zou plaatsen welke weer met de klok mee gaan. Gemiste kans.
Die 5 spaaks dingen zien er echt niet uit, waarom bestaan die dingen uberhaupt in zo’n maat? De veelspaaks hoort gewoon op een alpina, ziet er altijd strak uit.
Hij heeft alles wat ik niet mooi vond aan Alpina’s niet, of minder opvallend en alles wat ik mooi vind wel. Dus perfect als je het mij vraagt.
En de D3 Touring? Ben benieuwd!
https://b3.alpina.de/
@ottosk: CO2-uitstoot 224 g/km. Dat wordt dan EUR 40.5K BPM alstublieft. Was die kleine 14K BPM op m’n F82 indertijd een koopje.
@amghans: heb je die M4 weggedaan?
@amghans: Nee hoor, nog steeds in bezit.
Recent een paar keer een exemplaar van een eerdere generatie in exact dit kleurenschema tegengekomen. Mooie kar. Prima alternatief voor een echte M als het een Touring moet zijn, lijkt me.
Op sommige dingen kun je altijd vertrouwen 😄
De grote verassing is:
Boring: 90mm
Slag: 84mm

Dit is dus op basis van het S58 blok, de toekomstige M3 motor!

M3 touring, heerlijk.

1865 kg ongeladen EU (getankt)? Teken van de tijd, 4wd, automaat etc…
@onehp: of op basis van de B58 B30B van de G20 M340i.
@amghans: nope, B58 is 82 mm boring, totaal ander blok!
@onehp: Mmmm, meende gelezen te hebben, dat de S58 dezelfde boring en slag zou hebben/krijgen als de B58. Enfin, kennelijk niet dus.
@amghans: in een tijd waar men met een oogopslag op de cilinerinhoud roept ‘het is dezelfde motor’, ben ik niet verbaasd indien je zoeiets hebt gelezen, of dat de persafdeling het verschil niet weet tussen boring en slag… Maar de S58 is dus in principe een gans andere motor dan de B58, dat weten wij nu wel met wat kritisch lezen…
@Onehp: ik denk dat je boring en slag door elkaar haalt en dat dit een doorontwikkeling is van Alpina’s N55B30
@langejohn: Staat letter op Alpinas website. Of het nu 90/84 is of omgekeerd, het is het kenmerk van de S58…
@Onehp: wss kortere slag dan boring, zoals jij schrijft. Dat is t recept om toeren te maken!
Volgens mij is dit de eerste keer dat Alpina haar exterieurpakket baseert op een BMW-model met M-sportpakket. Normaal gesproken dient een standaard model (dus zonder M-pakket) altijd als basis.

Het eindresultaat mag er in ieder geval wezen. Wat een schitterende auto is dit. Deze voor dagelijks gebruik en een M2 er naast. Moet heerlijk zijn.
Ja! Ja! Ja! Ik wil hem! Toch lekker hoe Alpina auto’s veel sportiever en comfortabeler weet te maken zonder ze veel te overdreven te maken, erg netjes
Dynamic velgen zijn toch prachtig!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).