Deze occasion past ons allemaal

Auteur: , 28 Reacties

Een trip down memorylane voor de wat oudere snelwegpiraat!

Vandaag de dag rijdt de hermandad met ietwat sneue Tourans Volvo’s in de rondte, maar nog niet zo gek lang geleden werden op de snelweg heuse Porsches ingezet. De eerste Porsche die door de politie werd gebruikt was de 356 die in de jaren ’60 dienst deed. Dit ding werd in 1962 voor het bedrag van 17.609,52 gulden aangeschaft. De allerlaatste Porsche met blauw/rode strepen was de 964 Carrera 2 die in de jaren ’90 maar liefst 230.000 gulden kostte.

In eerste instantie werden de Porsches vooral gebruikt om de Nederlandse automobilist op te voeden. In de jaren ’60 kwam het bijvoorbeeld nog weleens voor dat een weggebruiker doodleuk op de snelweg wilde omkeren, met alle nare gevolgen van dien. De Porsches reden sneller dan het gangbare verkeer waardoor ze meer overtredingen signaleerden. Bovendien werd bij een temperatuur van drie graden boven 0 altijd met het dakkie open gereden zodat agenten meer zouden zien.

Later werd filebeveiliging de belangrijkste taak van de politie-Porsches. Voor het tijdperk van de matrixborden klapte er nog weleens een onoplettende bestuurder bovenop de staart van een file. De Porsches losten dit probleem op door een paar honderd meter voor de file op de vluchtstrook te gaan staan. Een van de agenten kon door het ontbrekende dakje rechtop gaan staan en het naderende verkeer waarschuwen. Mooie bijkomstigheid: door de layout (motor in de kont en luchtkoeling) waren de oudere 911’s uitermate geschikt om langere tijd achteruit te rijden.

Uiteindelijk werd het hele verhaal volgens het ministerie van Financiën te duur. De Porsches gingen eruit en daarvoor kwam de Mercedes 190E in de plaats.

Deze occasion

Om maar meteen met het allerbelangrijkste aan deze occasion te beginnen: de 911 Targa uit 1977 is volgens de verkopers 100% origineel en nooit overgespoten. “Nummer 47” werd namelijk gebruikt als reserve auto, wat de relatief lage kilometerstand verklaart. De 2.7 boxermotor in de bips levert 165 pk, al is dan weer niet zeker of het nog steeds hetzelfde blok is als waarmee de auto origineel werd geleverd. Toch jammer, als eerder in de advertentie nog beweerd wordt dat de auto volledig authentiek is.

In 1993 werd bij een kilometerstand van 100.000 stuks een revisie uitgevoerd en intussen staan er iets meer dan 150.000 kilometers op de teller. Wie altijd al eens in z’n achteruit over de vluchtstrook wilde jakkeren mag het symbolische bedrag van 119.911 euro meebrengen.

UPDATE: Volgens de verkopers 100% origineel, maar nu blijkt dat dit niet helemaal waar is. De 911 in kwestie was ooit in het bezit van een bekende binnen de AB-familie. Het originele stuurwiel is namelijk vervangen voor een ander exemplaar.

Dank aan Stijn voor het tippen!28 reacties

De Rijkspolitie rijdt toch niet in Tourans maar toch in Volvo’s ? De Tourans zijn voor de surveillant
@blo3to3t: wat ik heb begrepen is dat de Volvo’s er binnenkort uitgaan
@blo3to3t:
En tegenwoordig ook in Audi’s meen ik, na de fraudedeal met Pon.
@blo3to3t: Correct! Gaan we fixen.
@blo3to3t: De Rijkspolitie bestaat niet meer sinds 1994. De Nationale Politie rijdt in de Touran, want dit is de landelijke standaard voor de noodhulp. Deze autos worden dus (als hoofdtaak) gebruikt voor de prio 1(spoed), prio 2 meldingen door burgers die bij de meldkamers worden gedaan.
Type voertuig dat gereden wordt is niet afhankelijk van rang maar functie. In de Tourans rijden overigens meestal alleen maar agenten, hoofdagenten, brigadiers, want surveillanten doen geen noodhulp.
De Volvos worden gebruikt door de verkeersdiensten binnen de eenheden. Met name de landelijke eenheid gebruikt deze voor toezicht op hoofdwegennet. Voor nu blijven de Volvos nog. De landelijke aanbesteding voor vervanging loopt.
Zijn die stickers op foto 9 en 10 ook nog ergens te bestellen?
En dan te bedenken, dat zo’n oude Politie-Porsche inmiddels door het gemiddelde leasehok zoek gereden wordt. Times, they are a changing . . . :-)
@amghans: Time, they are a changing inderdaad,.. want toen de eerste Porsche’s werden aangeschaft, bestond er niet eens een maximumsnelheid op de snelweg… en kreeg je inderdaad ‘opvoeding’ ipv een prent.
Tegenwoordig doen ze niet meer aan opvoeding, maar krijg je keurig en accuraat een prent in de bus, áls je op het verkeerde moment, en op de verkeerde plek harder rijdt dan toegestaan.

En ging de verkeerspolitie er niet zo’n beetje helemaal uit? Hebben we niet alleen nog maar mobiele flitsers, palen en trajectcontroles? Ik zie tegenwoordig nog nauwelijks nog politie rijden op de snelweg,..
@sjamp: de afgelopen weken hebben ze rond groningen- joure toch wel aardig huisgehouden op de a7. Heb nu al 3 dagen op rij iemand zien staan praten met oom agent.
op de oude zwartwit foto, lijkt hij een geel kenteken met zwarte letters/cijfers te hebben en op de kleurenfoto’s heeft het beestje ineens blauwe kentekenplaten met witte letters/cijfers.
@stekel: Ja, viel me ook al op. Kun je dat achteraf aanvragen, zo’n blauwe plaat? Verder viel me ook op dat het oranje vlak op de zwartwit foto bijna wegvalt.
@gabrielo: blauwe platen kan je zonder problemen aanvragen, maar niet elke automaterialenzaak heeft ze meer standaard op voorraad. Voor een auto uit 1977 mag het ook gewoon, de grens ligt op 1-1-1978.

Als een vorige eigenaar vrijwillig GAIK-platen heeft gemonteerd zijn blauwe platen overigens niet meer toegestaan, dan moet je de GAIK-platen blijven gebruiken.
@escort77:
Hoeft ook niet hoor! Die kan je gewoon weer inleveren. Zelfs als je auto ooit geïmporteerd is met een niet-klassieker combinatie kan je een nieuw kenteken aanvragen, bij origineel Nederlands hoef je echt alleen blauw erop te schroeven.
@mgmgb: OK, weer wat geleerd. Dat je voor een import-auto achteraf historische platen aan kunt vragen wist ik al wel, heb ik ooit een keer gedaan.
@stekel:
De gele platen waren al te krijgen voor ze verplicht werden. Veel mensen (en zeker de politie) kozen de gele platen voor de veiligheid of om ‘modern’ te lijken. Als de auto van voor 1978 is mag je er daarna alsnog weer blauw op schroeven.
Met auto matten die nu voor de deuren liggen, prachtig
Best wel tof om te hebben denk ik. Al zou ik me wel moeten inhouden om tijdens het rijden niet op de politieknopjes te drukken.
@dymf: die mogen niet eens aangesloten zijn, dus hoef je je ook niet in te houden.
Is wel wat aan de prijs, maar wel leuk om hem zo te hebben.
Ha ha , die deurmatten!
Toch niet helemaal 100% origineel !
Deze auto ken ik maar al te goed. De sleutel zat tot een jaar of vier geleden aan mijn vaders sleutelbos namelijk…

Eerste dingen die me opvallen: andere matten, ander stuur en het originele reservewiel dat nog bij de auto zat is vervangen door iets anders.

Heel raar om hem nu zo terug te zien. Ik overweeg wel een tweede hypotheek op te nemen, dat wel.
Schitterende auto! Vorig jaar in mogen rijden in de rol van Sinterklaas:) https://www.dropbox.com/s/vm35km0l3j4t1b2/sinterklaas-in-politie-porsche.jpg?dl=0
Schitterende auto! Vorig jaar in mogen rijden in de rol van Sinterklaas:)
http://www.timvandenberg.eu/img/hobbys/sinterklaas-in-politie-porsche.jpg
@lichtmetalenbelg:
Was het mistig toen ?
Er was altijd de mythe dat je zo’n 911 juist moest kopen bij de domeinen, die dinge brachjten altijd -relatief gezien met een gelijkwaardige burger 911- een vermogen op, ondanks dat ze dag en nacht op de weg hadden gezeten en vaak in de kreukels hadden gelegen, want zo vertelde de mythe motorisch werden ze top onderhouden. omdat het luchtgekoelde 6 cilinder blaf-boxers zijn, was een motor wisselen relatief eenvoudigf te doen.
De waarheid was echter dat de wagens die bij de domeinen werden aangeboden vaak een versleten blok hadden, soms bewust gewisseld van een goed blok.
En zagen ze er niet uit,. vooral van binnen alsof ze door de ratten besnuffeld waren, want ook bij de Rijkspliessie werd er op onderhoud beknibbeld als men wist dat de 911 eruit zou gaan.
Vroegahh…. Had wel graag agent willen zijn om de hele dag met een 911 rond te rijden
Ik kan iedereen het boek “de Baas van de Snelweg” aanraden.
Een erg leuk boek over de Porsche-groep van de Rijkspolitie.

Erg jammer dat we zoiets niet meer hebben.
Ik bedoel, als je tóch met Pon gezellig aan het omkopen bent, ritsel er dan ook minimaal wat Cayman’s bij in politiekleuren!
Je moet wel erg fan van die politie-911’s zijn om 120k voor een G-model zonder matching numbers te willen neertellen. Ik zou er zelf absoluut niet in willen rijden, veel te opzichtig…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).