Deze service van de RDW is binnenkort gratis!

Auteur: , 48 Reacties

Goed nieuws voor ons gierige Nederlanders.

Deze service van de RDW is voortaan gratis!

Zeg het woordje gratis en we zijn er als de kippen bij. Als eigenaar/houder van een personenauto of lichte bedrijfsauto kun je bij de RDW een tellerrapport aanvragen. Aan de hand van zo’n rapport geeft de RDW informatie over de kilometerstand van het voertuig en of deze bijvoorbeeld te verklaren valt.

Met een tellerrapport garandeert de RDW dat de stand logisch is, of juist niet. Je kunt een tellerrapport bijvoorbeeld laten zien bij het verkopen van een tweedehands auto. Het geeft extra zekerheid voor de koper en je hebt kans dat je de auto daardoor sneller verkoopt. Het aanvragen van een tellerrapport kost 2,04 euro en het aankoopproces verloopt via DigiD.

Het gehele rapport bestaat uit een volledig overzicht van de tellerstandhistorie, inclusief data van registratie. Daarnaast wordt de laatst geregistreerde tellerstand weergegeven en kan de APK geschiedenis worden teruggelezen. Zaken als het zuinigheidslabel en algemene voertuiginformatie zijn tevens in het rapport te vinden.

In het eeuwige gevecht tegen tellerfraude heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe maatregel genomen. Vanaf volgend jaar is het aanvragen van een tellerrapport voortaan gratis. Na de aanvraag komt het tellerrapport als PDFje de mail binnen.

Het gaat hier om een pilot. Eind 2019 wil de RDW evalueren of het gratis aanbieden van een tellerrapport en een tellerstandencheck zin heeft als maatregel tegen tellerfraude. De kans bestaat dus dat de service in de toekomst weer geld gaat kosten, mochten de resultaten tegenvallen.48 reacties

Terecht, als consument zie je door de bomen het bos niet meer en moet je “maar vertrouwen hebben”. Vind dat je hier recht op hebt…
@mikehaans: je overdrijft. Als je geen €2,08 kunt betalen voor een RDW rapportje, dan heb je ook geen geld voor een auto.
@vroaaar: herstel €2,04 slechts!
@vroaaar: die 2,04 euro zal mij geen reet uitmaken. Gaat om principe en transparantie. De info is er namelijk gewoon, deel dat dan!
@mikehaans: dat heeft niks met transparantie te maken. De data is er inderdaad en is beschikbaar, alleen moet je ervoor betalen omdat het verzamelen, beheren en beschikbaar stellen nu eenmaal geld kost.
@vroaaar: we betalen GVD al genoeg!!!!
@shadowbroker: het is allemaal de schuld van de Rabobank
@awesome: #OntslaJackPlooij
@shadowbroker: en daarom wonen we ook in zo’n mooi eerste wereld land…
@vroaaar: Heeft niks met kunnen betalen te maken. Maar ze nemen wel altijd de kilometerstand van mijn auto op in hun systeem. Maar als ik dan die kilometerstand wil inzien, moet ik daar voor betalen. Waarom betalen ze mij dan niet voor het verstrekken van de kilometerstand van mijn auto?
@sudsprint: dat argument zou dan alleen gelden voor je eigen auto. Maar het gaat er natuurlijk om dat je de data wil hebben van een auto die je wil kopen…
@vroaaar: je kunt de eigenaar toch vragen om dat rapport?
@henk_he: precies, net als een energielabel. Moet er alleen niet mee gesjoemeld worden. En dus vragen we ’t liever zelf wel op.
@vroaaar: die 2,04 is een kenteken. Als je op zoek bent naar een auto zal je al gouw meer kentekens willen checken. Scheelt je al snel een hoop zinloze bezichtigingen als je een teller rapport gratis kan inzien.
@kevinova: ah, daar zit wat in.
@vroaaar: precies wat ik dus bedoel…
@mikehaans: kan wel zijn, maar dat zei je niet…
@kevinova: *gauw
@ikleesookoverautos: klopt, vond het al zo verdacht “ou” maar daar hen je zo gauw geen erg in. Trouwens is het ook “één” kenteken.
Fraude met tellerstanden blijft toch nog steeds erg makkelijk?
Enige standen die geregistreerd (kunnen) worden zijn op momenten van APK oid. Als de laatste registratie nou al 10.000km geleden was, kan je toch nog steeds tot ~10.000km terugdraaien? En dan hebben we het nog niet eens over imports..
@ariif: steeds meer jonge auto’s geven hun tellerstanden via ‘connect’ systemen door aan de dealer. Hiermee zal de tellerfraude over tientallen vanzelf verdwijnen.
@stuko: Ah oke, niet eerder van gehoord. Klinkt erg goed!
@ariif:

Dan krijg je een rapport waaruit blijkt dat er het laatste jaar erg weinig met de auto gereden is. Dan zou er al een alarmbelletje af moeten gaan.
@Hubert: Tuurlijk, maar als verkoper als reden voor verkoop zegt dat ‘ie de auto amper meer gebruikt, wordt dat ook weer een lastig dingetje om erachter te komen wat het nou echt is
@Hubert: wat een onzin. Ik heb mijn auto nu 4 jaar. De eerste 3 jaar reed ik er 20k per jaar mee. Sinds een jaar heb ik een andere baan en rijd nog maar 5K per jaar. Je moet niet alleen naar de km-stand kijken als je een auto koopt. Als de teller op 50K staat en het stuur, de bestuurdersstoel en de versnellingspook zijn versleten, dan mogen er alarmbellen afgaan.
@ariif: het bedrijf waar ik werk registreerd de km stand bij ieder bezoek. Ongeacht of het onderhoud is of een lampje vervangen. Als wij dan een verkeerde km stand doorgeven. Dan krijgt de klant ook een brief van de RDW hierover. En bij lease idem, daar geven we het ook door aan hen. Dus dan is het op drie punten opgeslagen, naast de papieren werkorder en factuur
@benja01: Dat heb ik ook gehad. Foutje van de garage. 171.000 ipv 117.000 afgelezen. Werd na de brief keurig gecorrigeerd.
@benja01:
Dan wordt het nog steeds tussen de bezoeken gedaan, zodat de stand in ieder geval hoger is dan het laatste bezoek.
@ariif: 10.000 maakt niet enorm veel uit. Ik zou me om grotere fraude zorgen maken…
@unknown32: Nee tuurlijk, maar 10.000 was effe als voorbeeld ;)
@ariif: niet alleen tijdens de APK, bij onderhoud wordt de km-stand ook doorgegeven. Dat is in mijn geval binnen een jaar dus een keer of 7 geweest; 2x beurt (krijg je met 40k per jaar) 2x een reparatie, 2x wielenwissel en met de APK. Ow en misschien nog een 8e keer als de Autotaalglas het ook registreert.
@ariif: het is voor autobedrijven en bandenboeren verplicht de km stand door te geven bij een factuur boven een bepaald bedrag.
Doet een bedrijf dit niet dan krijgt het bedrijf een boete/sanctie van het RDW.
Hierdoor worden dus vaker de tellerstanden geregistreerd dan alleen bij apk.
@arjontje: boven de €150 volgens mij
@ariif: Garagebedrijven zijn ook verplicht om bij facturen hoger dan € 150,- de km-stand door te geven aan het rdw. Bij een onderhoudsbeurt of bijv wat nieuwe banden word de km-stand dus ook geregistreerd bij het RDW. Tenzij je natuurlijk naar beun-de-haas gaat of alles zelf doet.
Iemand binnen de RDW heeft gisteren naar Opgelicht?! gekeken.
@viezefreddyw: nee hoor, dat besluit was al eerder genomen.
@viezefreddyw: ze moeten toch wat doen daar?…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Alleen jammer dat je dit pas kan opvragen na dat je de auto op je naam hebt gezet.
@groninger: als je het kenteken weet kijk hem na op rdw kenteken check.
Daar staat het ook vermeld😁
@mariette_zomer: daar staat alleen logisch of onlogisch. Verder geen tellerhistorie.
NAP Systeem is zo lek als een mandje als je tussen de beurten of garage bezoeken door je km stand terug draait kan niemand het zien.
@thomasthomas: dus jij gaat tussen elke beurt – met gemiddelde interval van 15.000 km – je tellerstand een paar duizend km terugdraaien. Moet je ook nog een schaduwadministratie bijhouden om de werkelijke stand te weten om bijvoorbeeld je distributieriem toch nog tijdig te vervangen. Succes ermee!
@vroaaar: De gasten die de boel belazeren houden zich niet aan onderhouds intervallen en rijden rustig 50dkm in een jaar.
Wisselen van banden kan prima door de wielen weg te brengen en onderhoud doen ze vaak zelf teneinde zo min mogelijk kosten te hebben en zoveel mogelijk winst bij verkoop.
En vwb die schaduw administratie … Goh 3x een km stand noteren, wat een werk.
In 3 jaar ben je dan op de teller 40dkm verder en in werkelijkheid 150dkm.

Gebeurt gewoon en dat is een feit.
Je kunt het ook zien via kenteken check op rdw.
Bij de onze staat onlogisch
Lekker bureaucratisch weer. Zet het dan gewoon bij de kentekengegevens die je online kunt opvragen op hun website.
Als je wilt frauderen kan dat altijd.
De RDW GARANDEERD dat de tellerstand logisch is. Mooi dat woord “garandeerd” maar logica garanderen heeft niet zoveel waarde helaas.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).