Goed nieuws voor ons gierige Nederlanders.
Zeg het woordje gratis en we zijn er als de kippen bij. Als eigenaar/houder van een personenauto of lichte bedrijfsauto kun je bij de RDW een tellerrapport aanvragen. Aan de hand van zo’n rapport geeft de RDW informatie over de kilometerstand van het voertuig en of deze bijvoorbeeld te verklaren valt.
Met een tellerrapport garandeert de RDW dat de stand logisch is, of juist niet. Je kunt een tellerrapport bijvoorbeeld laten zien bij het verkopen van een tweedehands auto. Het geeft extra zekerheid voor de koper en je hebt kans dat je de auto daardoor sneller verkoopt. Het aanvragen van een tellerrapport kost 2,04 euro en het aankoopproces verloopt via DigiD.
Het gehele rapport bestaat uit een volledig overzicht van de tellerstandhistorie, inclusief data van registratie. Daarnaast wordt de laatst geregistreerde tellerstand weergegeven en kan de APK geschiedenis worden teruggelezen. Zaken als het zuinigheidslabel en algemene voertuiginformatie zijn tevens in het rapport te vinden.
In het eeuwige gevecht tegen tellerfraude heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe maatregel genomen. Vanaf volgend jaar is het aanvragen van een tellerrapport voortaan gratis. Na de aanvraag komt het tellerrapport als PDFje de mail binnen.
Het gaat hier om een pilot. Eind 2019 wil de RDW evalueren of het gratis aanbieden van een tellerrapport en een tellerstandencheck zin heeft als maatregel tegen tellerfraude. De kans bestaat dus dat de service in de toekomst weer geld gaat kosten, mochten de resultaten tegenvallen.
48 reacties
Enige standen die geregistreerd (kunnen) worden zijn op momenten van APK oid. Als de laatste registratie nou al 10.000km geleden was, kan je toch nog steeds tot ~10.000km terugdraaien? En dan hebben we het nog niet eens over imports..
Dan krijg je een rapport waaruit blijkt dat er het laatste jaar erg weinig met de auto gereden is. Dan zou er al een alarmbelletje af moeten gaan.
Dan wordt het nog steeds tussen de bezoeken gedaan, zodat de stand in ieder geval hoger is dan het laatste bezoek.
Doet een bedrijf dit niet dan krijgt het bedrijf een boete/sanctie van het RDW.
Hierdoor worden dus vaker de tellerstanden geregistreerd dan alleen bij apk.
Daar staat het ook vermeld😁
Wisselen van banden kan prima door de wielen weg te brengen en onderhoud doen ze vaak zelf teneinde zo min mogelijk kosten te hebben en zoveel mogelijk winst bij verkoop.
En vwb die schaduw administratie … Goh 3x een km stand noteren, wat een werk.
In 3 jaar ben je dan op de teller 40dkm verder en in werkelijkheid 150dkm.
Gebeurt gewoon en dat is een feit.
Bij de onze staat onlogisch