Dikke gridstraf voor Ricciardo in Canada [updated]

Auteur: , 36 Reacties

Na de overwinning in Monaco ziet de aanstaande Grand Prix van Canada er minder rooskleurig uit.

Ricciardo

Hij reed een puike kwalificatie en pakte zo poleposition. In Monaco een heilig gegeven, want met de juiste strategie kan de overwinning tamelijk eenvoudig naar de hand worden gezet. Er is immers weinig ruimte om in te halen.

Ricciardo pakte inderdaad de overwinning, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Er waren technische problemen met de auto en de Australiër verloor zo’n 25 procent aan vermogen wegens een defecte MGU-K. Het team van Red Bull Racing heeft er alles aan gedaan om de MGU-K te kunnen redden. Helaas mocht hulp niet meer baten. De MGU-K moet voor Canada vervangen worden en dat is de derde keer dit seizoen. Dat betekent straf. Je mag maximaal twee keer de MGU-K per seizoen vervangen.

In dit geval zal Ricciardo voor de Grand Prix van Canada tien plaatsen naar achteren worden geplaatst. Renault kijkt momenteel of de batterij ook beschadigd is geraakt en of deze vervangen moet worden, aldus Adrian Newey tegenover Reuters. Mocht dit zo zijn, dan kan de straf nog zwaarder uitpakken.

De Grand Prix van Canada zal dit weekend plaatsvinden. Zaterdag om 20:00 is de kwalificatie. Zondag om 20:10 start de race.

UPDATE: blijkbaar heeft Newey het niet helemaal juist aan de media doorgegeven, want volgens Ricciardo valt het allemaal hartstikke mee. Hij gebruikt simpelweg de MGU-K waarmee hij het seizoen is begonnen. Begeeft deze het, dan krijgt hij de gridstraf wel, aldus de Australiër tegenover Motorsport.

“If something happens tomorrow in practice and we’re forced to change something, then I’ll get a penalty, but for now we’ve got enough parts to run and if it runs reliably then we’ll do the whole weekend on it.”36 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Zuur, na die overwinning. En ook meteen de reden waarom RB niet om de titel zal (blijven) strijden. Als ze dat al doen…
Wat een bullsh*t regel toch – de coureur staffen voor hem onverwijtbare technische malheur
@hilpp: Ja en nee. Het is om te voorkomen dat de rijkere teams hum motoren op de limiet aftellen en er gewoon steeds een nieuwe in zetten voor een race. Maar dat kan ook anders geregeld worden, het zou goed zijn deze regel aan te passen en slimmer te omschrijven.
@sketcher: ik vind het toch een rare regel. Het ontwikkelen van nieuwe onderdelen is toch vele malen duurder, dan het produceren van extra onderdelen.
@sketcher: ze worden al op een bepaalde limiet afgesteld want meer brandstof flow is er niet en ook zit er een max. aan het aantal elektrische pk’s. (125pk ??)

Ieder team, hoe beperkt het budget ook is, zal hun kapotte onderdelen toch wel vervangen.
@sketcher: Als we ons realiseren dat het bij de F1 om de auto’s gaat, het voor een ingenieursdiscipline is en de coureur eigenlijk ook maar gewoon een uitwisselbare medewerker dan zijn die gridstraffen wel in orde. Probleem alleen is dat het in de F1 voor de fans en media toch wel om de coureurs draait. Daarom ben ik het er wel mee eens dat het anders moet. Je zou iets willen doen dat de de straffen de rijke teams raakt en de armere teams minder. We willen toch het “vervangen omdat we het geld hebben en liever met nieuwe onderdelen rijden” tegen gaan. Iets met aftrek van constructeurspunten, boven een bepaalde drempel. Of meer TV geld naar teams die weinig vervangingen doen etc. Maar het is hoe dan ook een lastige opgave.
@hilpp: inderdaad, waarom niet de constructeur (in dit geval Red Bull) straffen voor het kampioenschap om de constructeurstitel (prijzengeld), maar de coureur niet. Het moet voor de teams gewoon niet lonen om elke race een nieuwe motor te gebruiken.
Dan kan er zelfs een voordeel zijn om het hele jaar met één power unit te doen.
@erwh: omdat het rijderskampioenschap veel zwaarder telt dan de constructeurstitel.
@potver7: welnee. De teams krijgen de vele 10-tallen miljoenen om de constructeurspunten. Klinkt toch logisch, rijders kan je vervangen.
@hilpp: het is een teamsport, gaat om auto én coureur. Maar wel sneu idd. In Canada is inhalen wel goed mogelijk.
Zal wss helemaal achteraan starten aangezien Renault dit weekend met een upgrade van de motor komt…
Leuk toch. Met een beetje geluk zien we de Honey Badger een massieve inhaalrace rijden.
@misterdrogba: hou es op met dat gehoney badge aub
@p993: doen ze omdat ze niet weten hoe ze Ricciardo moeten schrijven…
@mashell: RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO RICCIARDO

zo.. tevreden?
@p993: hou es op met dat nutteloze gejank aub
Lekker. 1 Mgu-k per 2 wedstrijden jassen ze er doorheen. In deze snelheid gaat Ric vanaf nu dus elke 2e wedstrijd een stukje naar achter.
Ik kijk echt uit naar deze race. Red Bull geeft aan dat ze goede dingen verwachten en dat het circuit hun auto wel ligt, maar de Renault-krachtbron mist toch nog wel wat topsnelheid ten opzichte van concurrentie en dat zullen ze vooral merken op het lange rechte stuk na de hairpin en het daaropvolgende rechte stuk langs start/finish aangezien die twee DRS-zones slechts één detectiepunt hebben.
Pak dan ook maar alle straffen en gooi die vernieuwde Renault motor er in. Lekker achter aan starten en met de nieuwe verbeterde powerunit door het veld heen rijden.
Ben benieuwd naar de updates van Renault en Honda. Ik lees dat Renault er 0,1 seconde per ronde vanaf heeft weten te snoepen, maar Honda zou Renault nu hebben ingehaald qua power (+ 40 pk).

En Ricciardo? Dit circuit is toch al niet het beste voor Red Bull. Ik zou me er dan ook niet zo druk om maken. Zonder al te gekke dingen kan hij gewoon naar de subtop rijden en daar zou hij waarschijnlijk ook wel zonder gridstraf eindigen.
Ah, Canada. Vaak worden er mooie races gereden op dit circuit. Zonde dat een Ricciardo dit nu moet overkomen. De man verkeert in bloedvorm.
@viezefreddyw: daarom vind ik het ook geen probleem dat hij van achteren start, door die bloedvorm gaan we ook een waanzinnige inhaalrace zien. Dat zie ik liever dan vanaf P1 starten en zonder überhaupt maar een aanval te hoeven pareren naar de finish te rijden zoals in Monaco gebeurde.
@rhellema: Dat klopt. Maar een Red Bull die een Williams/Haas/Sauber inhaalt is ook niet echt spectaculair om te zien..
@viezefreddyw: ben ik helemaal met je eens, maar dan komen de Renaults, McLarens, enz enz

En hij zal Verstappen ook nog ergens tegen komen misschien, als ze nog mogen knokken na Baku!
@viezefreddyw: Juist wel de Williams, HAAS en Sauber. Deze lopen harder op dat lange rechte stuk achterop de baan dus moet Ricciardo het doen door uit te remmen en in de bochten. Een Mercedes of Ferrari die van achteren start ben ik het mee eens dat dit alle behalve spectaculair is, zal altijd op het rechte stuk zijn voor de wall of champions.
@viezefreddyw: hmmm… Button 2011… wat een bizarre race was dat. Beste bewijs dat je niet te snel moet opgeven!
Het is toch ook niet leuk meer zo, haal svp al die hybride zooi eruit en gewoon weer normale lekker klinkede V10/V12 blokken erin. Daarnaast minder regels en proberen de regels niet elk seizoen te veranderen…. de definitie van buitenspel in voetbal is toch ook niet elk seizoen anders ..
@alfagtv6: inderdaad, een hele enkele aanpassing kan noodzakelijk zijn, als er voortdurend tussen de regels van de regelgeving wordt gehandeld.
Weet iedereen hier wat een mgu-k is? Ik niet namelijk
@depsycholoog: vergelijkbaar met een hybride systeem in een gewone auto. De elektrische motor is verbonden met de krukas en van de motor en recupereert kinetische energie die vrijkomt door te remmen bv(vandaar de k trouwens).
@depsycholoog: motor generator unit – kinetic
@depsycholoog: MGU-K is het oude KERS systeem uit F1 dat ook in de V8 periode gebruikt werd (sinds 2008). Dat is een systeem waarbij kinetische energie geoogst mag worden en omgezet in elektriciteit, denk aan energie die gebruikt wordt bij het remmen. Men wilde ook energie oogsten door bewegen van vering van de auto maar dit werd al snel verboden. Men mag met dit systeem maximaal 2MJ aan energie oogsten per ronde.

Dan is er ook nog de MGU-H waarbij thermische energie geoogst mag worden en omgezet worden in elektriciteit. Dit systeem mag een onbeperkte hoeveelheid energie oogsten. Dit is het meest complexe systeem in een F1 krachtbron en gaat ook het vaakste stuk zoals bij Honda en Renault.

Ondanks dat de MGU-H onbeperkte hoeveelheid energie mag oogsten is het totale elektrische energieverbruik per ronde maar 4MJ. 4MJ komt ongeveer neer op 160pk voor 33 seconden lang per ronde. Maar alle 4MJ wordt niet gebruikt voor boost. Een deel van deze opgeslagen energie wordt ook gebruikt om de turbo’s op snelheid te houden waardoor er geen turbogat is en de krachtbron aanvoelt als een atmosferische motor.

Het is ook meteen duidelijk dat Red Bull behoorlijk overdrijft met haar 25% powerloss omdat de MGU-K goed is voor het oogsten van (omgerekend) 80pk voor 33 seconden per rondje. Je kan hooguit spreken van een 10% powerloss op een circuit als Monaco. Duidelijk was dat Ricciardo op de stukken waar hij niet ingehaald kon worden ging lift-en-coast’en (voorkomen dat je energie gebruikt van je energy storage). Dan op de plekken waar Vettel een bedreiging kon vormen kon hij het volle vermogen + boost gebruiken.
@bassx: bedankt voor deze heldere en begrijpelijke uiteenzetting. Ik ben er echt weer wat wijzer door geworden , geweldig goed bezig man! ;-)
Dan heeft Max het wat makkelijker om te finishen en punten te pakken voor het team en hemzelf.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).