Dit is de vreemdste V12-creatie die je deze week gaat zien

Auteur: , 37 Reacties

Wat heeft iemand nu weer om zijn V12 heen gebouwd?

Kawasaki KZ 2300 V12

Om te beginnen met een biecht: op Motorfietsblog.nl voelt ondergetekende zich niet thuis. Ja, motoren zijn knotsgek en ja, ooit zou ik de thrill wel eens willen ervaren. Maar ik ben minder groot fan van jezelf elke rit in een leren pak hijsen: doe mij maar een autoritje. Neemt niet weg dat ik goede gevoelens koester voor met name de Ducati Desmosedici RR. Ja, die zou nog wel eens een plekje in een virtuele droomgarage mogen krijgen.

Wat overigens wel te begrijpen valt, is het feit dat zelfs heftige racemotoren niet eens een gigantisch aggregaat tussen de wielen hebben. Bovenstaande Ducati, één van de snelste motoren die je kunt kopen, heeft ‘slechts’ een éénliter viercilinder met 200 pk. In autotermen is dat weinig, maar motoren zijn meestal vederlicht. Motorfietsen hebben totaal geen grote motor nodig. Juist een kleine motor zorgt voor de beste resultaten.

Daar was een Engelse motorfanaat genaamd Allen Milyard het niet mee eens. Hij lepelde ooit al eens een Viper-motor in een motorframe, wat in tegenstelling tot Dodge’s eigen poging ook nog echt werkte! Eén van zijn knotsgekke projecten is van iets andere aard. Milyard sleutelt aan motorfietsblokken, maar maakt ook nieuwe blokken. Zo koppelt hij verschillende motoren aan elkaar om één grote motor te bouwen. De basis is een Kawasaki KZ 1300 die normaal een 1300 cc grote zescilinder aan boord heeft. De knutselende Brit bundelde twee van deze motoren om uit te komen op een Kawasaki KZ 2300: een 2300 cc grote V12 als aandrijving. Madness!

Kawasaki KZ2300 V12

Waar motoren als zijn Viper-creatie, of eerdere V12-exemplaren met Lambo of Aston-motoren bijna niet meer op motorfietsen lijken, is de KZ 2300 verrassend down-to-earth. Qua plaatwerk hoefde de originele KZ 1300 helemaal niet onder het mes en moet je echt op de motordetails letten om de creatie van Milyard bijzonder te vinden. Qua prestaties lijkt de V12 niet eens een heel potent blok, want het levert ongeveer 250 pk. Dat is voor een motorfiets echter heel veel. Het gewicht van 350 kg lijkt eveneens weinig, maar dat is voor een motor ook vrij veel. Net zoals bij een auto is de pk/gewicht ratio belangrijk voor de prestaties. Doe zelf de wiskunde maar.

Milyards inspanningen maken emoties los bij veel motorfanaten. De creatie is momenteel te aanschouwen in het Barber Motorsports Museum in Birmingham, Alabama. Voor wie wil weten hoe dat nou klinkt heeft Milyard een video op zijn YouTube staan. (via RideApart.com)37 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Ik heb zoveel respect voor dit soort gasten. Super tof project!!!
Een V12 in een motorfiets, kan het nog gekker?

Natuurlijk! Het kan altijd nog gekker! Het wordt pas leuk als je een V48 in je Kawa hangt:

https://youtu.be/6ratfuML9QA
Gaaf toch!
Madness inderdaad om in je spijkerbroek op zo’n motor te gaan rijden.
@milan0: je hebt ook spijkerbroeken voor op de motor, zien eruit als een normale spijkerbroek, maar hebben wel de bescherming van een motorbroek.
@koekwaus: je ziet nu al dat dit dus niet zo’n gepantserde is
@lekkaah: ik heb ook zon broek en je kan niet zien dat er padding in zit, en best wel dikke padding ook. Veel mensen zeggen dan ook tegen mij dat ik een andere broek aan moet maar dan laat ik ze de padding bij mn knie voelen en dan vinden ze t wel weer ok
@b00m3rang: ik laat ze soms ook de padding in mijn kruis voelen, met wisselende reacties van beide zijden
@koekwaus: Ze hebben niet de bescherming van een motorbroek, ze hebben een beetje meer bescherming dan een spijkerbroek. Maar een echte motorbroek is echt aanzienlijk sterker. En leer is al helemaal een andere klasse.
@lekbak: die van mij is de lined met kevlar en heeft dikke padding op de knieen. Wel minder veilig dan een full body suit maar een “beetje meer bescherming” doet die broeken tekort vind ik.
@lekbak: Met een kevlar broek kun je behoorlijk ver glijden voor je er door heen gaat hoor.. Heb er zelf ook één, voor de tourritjes in het weekend is dat voor mij prima. 200 klappen op de snelweg doe ik toch niet.
@techniekmeneer: Ik heb er één gehad die al door was na letterlijk een paar meter glijden met de brommer (50cc zundapp) bovenop me. Ik was blij dat ik mijn motorjas aan had, maar ik rij nooit meer op een echte motor zonder vol pak. Ik wil echt niet weten hoe dit gegaan was bij 50kmh of harder en een motor van 200 kilo erop. Was niet een knakenbroek trouwens.
@milan0: Ik rij in de zomer vaak zat met korte broek, shirt en teenslippers op de motor hoor. Heerlijk door de polder heen. Doorgaans dan niet harder dan 80. En voor iedereen die me gek verklaard, we hadden vroeger bijna allemaal wel een scooter die 80 reed en daar zat je ook niet in een vol lederen pak op. En die dingen hebben een stuk slechtere wegligging dan een Ducati.
@dragspert: tot je ooit eens onderuit gaat en er geen vel meer op je arm en been zit, dan ook niet zeuren. Vroeger deden we wel vaker onneuzelen dingen, nu wordt je geacht de gevaren en gevolgen te overzien
@dragspert: vroeger… toen zat ik in een korte broek op de achterbank van de Opel Ascona, de bezwete beentjes plakten aan de skai bekleding want airco hadden we toen nog niet. Als pa dan eens een bocht wat sportief instuurde dan gleed je door de centrifugaal krachten naar de buitenkant en scheurde het vastgeplakte vel los van de bank. Best wel pijnlijk. Dat gevoel, maar dan 100.000 keer zo erg, stel ik me voor als je met een korte broek een schuiver maakt over asfalt na een val met je motorfiets.
@dragspert:
Sukkel!
1+1 is 2, dus 1300+1300 is dan toch 2600? Geen 2300 cc?
@ruben1997: Twee aan elkaar gebreide blokken, denk dat de slag net iets kleiner is.
@moveyourmind: daar heb je een goed punt! Nog niet overna gedacht
@ruben1997: cilinderinhoud is boring x slag. Wellicht is de slag wat kleiner geworden door bepaalde aanpassingen. Aannemelijker is eigenlijk een kleinere boring d.m.v. andere cilinderbussen en zuigers. En 300cc minder over 12 cilinders is maar 25 cc per cilinder minder.
@e39540itouring:

Ik denk juist kleinere slag.

Boring aanpassen is een hoop werk. Die bussen moet je waarschijnlijk op maat laten maken. En dan nog maar zuigers vinden die erbij passen.

Hij moest toch de krukas al verbouwen om 2 drijfstangen op de kruktappen te kunnen plaatsen. Dan is de stap naar een custom krukas niet wereldgroot (als je al custom carters enzo aan het doen bent).

Daarnaast heeft de originele z1300 een hele lange slag tov zijn boring. Misschien heeft hij hem teruggebracht richting “vierkant” om hem wat beter toeren te kunnen laten maken.
Gave projecten dit altijd! Toch blijf ik een 16 liter V12 zoals in vroegere Bentleys veel gaver vinden! Alsof het een bom is die steeds weer afgaat
Gaaf ding, heel mooi gemaakt.
Maar of dat nou lekker zit, met je schenen tegen het kleppendeksel…
Held!!!!1!!

Zo zegt men dat toch, toch?
@Esprit_de_Flandre: Ja en dan vooral met die “1” ertussen voor het maximale effect.
Wat loopt dat ding gaaf stationair, daar ga ik gerust met een kop koffie naast zitten en dan af en toe even aan die gashendel draaien.
Net even door zijn Facebook pagina gescrold, petje af!
Zag 4- en 5-cilinder 2-tak blokken, maar ook een 5-liter 2-cilinder!
Cool zeg! Knap gedaan.
Ik ken de van Veen OCR (met Wankel motor!) en de Benelli met V6, maar dit is echt heel anders!
Het enige dat er op lijkt is de Dodge Tomahawk, met de V10 uit de Viper. Maar die ziet er veel extremer uit dan deze. En dat maakt deze V12 motor extra knap
http://static.dudeiwantthat.com/img/autos/motorcycles/dodge-tomahawk-8719.jpg
Heel gaaf, mooi gedaan! Zou niet willen ruilen met mn eigen brommer, maar een puik staaltje vakwerk.
Heel knap gemaakt… maar doe mij toch maar ene compacter blokje 😋
2 cilinders vind ik het best. En liefst in een V 🏍
Het moet toch reteveel geld kosten om voor zo’n motor een volledig nieuw onderblok en krukas te maken.
Ik vraag me ook echt af hoe je daar aan begint…
V6 V6 = W12 dan toch eigenlijk
@kenner: Hangt er vanaf hoe je de blokken monteert. Bij 2 VR6 motoren welke je in V opstelling plaatst krijg je een W12. Deze 2 V6 motoren zijn ´gewoon´ in lijn opstelling geplaatst waardoor je nog steeds een V vorm hebt.
@dutchdriftking: Het zijn 2 6-in-lijn blokken welke bij de krukas zijn gekoppeld dus de twee cilinderbanken zijn eigenlijk de oude blokken. Dus zodoende een V12.
@nickmercedes: aha, weer wat geleerd.
Het ziet er vooral zo origineel uit, dat is wellicht nog wel het gaafste.
Dit is al heel wat jaartjes oud, maar wel enorm gaaf gedaan.
Brings back memories want ik had zelf een Z1300 in exact dezelfde kleur. Tot ie gejat werd dan…
Anders had ik ‘m nu waarschijnlijk nog steeds gehad.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).