Dit is de zelfrijdende auto van Ford

Auteur: , 25 Reacties

U, als autobestuurder, wordt obsoleet. Talloze tech- en autobedrijven werken aan zelfrijdende auto's en er is geen reden dat ze er niet zullen komen. Deze autonome trend is ook door Ford opgepikt, de Amerikanen komen nu met een Fusion (Mondeo mag ook) waarbij handen aan het stuur niet langer nodig zijn.

2025

De Fusion valt onder Fords zogenaamde ‘Blueprint for Mobility’. Een strategie om rond 2025 auto’s op de weg te zetten die volledig zelfstandig kunnen navigeren en met andere voertuigen communiceren. U krijgt nog steeds de optie om zelf te rijden, maar het hoeft niet. Hiervoor zijn ze met de Universiteit van Michigan en State Farm het testlab ingedoken om de Ford Fusion Hybrid Research Vehicle tot stand te brengen.

LiDAR

De vier high-tech bloempotten op het dak maken onderdeel uit van het LiDAR systeem (Light Detection and Ranging). Lasers die lichtsignalen uitzenden en weer opvangen, en op basis daarvan een 3d-scan van de wijde omgeving maakt. Per seconden worden er 2,5 miljoen scans gemaakt. De kans dat zo’n LiDAR-laser een plotseling opdoemend obstakel niet herkent is dus vrij klein. Zeg maar nihil.

Een andere pijler is het auto-naar-auto communicatiesysteem, waarbij de data die autonome auto’s vergaren (files, obstakels, weersomstandigheden) worden doorgegeven aan de NSA andere Fords. Iets dat niet pas hoeft te worden toegepast in autonome auto’s uit de toekomst, maar al voor bijvoorbeeld adaptieve cruisecontrol kan worden ingezet.

Ford geeft in een video meer uitleg over hun zelfrij-Fusion. Beelden hier.
Video: De zelfrijdende Ford

Op de researchafdelingen van de volgende bedrijven kom je ze ook tegen, die autonome voertuigen:25 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Verbieden!!
@mrci: Waarom? Lijkt me juist heerlijk in de file. Hoofd en handen vrij voor andere bezigheden: ontbijt, bellen, sms’en, filmpje op het navigatiescherm, ochtendkrant en bedenk zelf maar verder. En je mag kiezen, dus als je je geroepen voelt om zelf met de stroom mee te gaan, dan schakel je het systeem op handmatig.
@oxymoron: net als in de trein dus…
@awesome: alleen mag je dan niét zelf rijden
Ik vind wel dat het verschil tussen de fabrikanten aangegeven mag worden, want wat je ziet is dat bijv. Mercedes (Tesla dus ook) onopvallende techniek gebruikt (dus techniek dat werkelijk effectief aanwezig is, maar dan wel verstopt achter de bumpers en evt. de voorruit), iets dat we al zagen met de autonome S klasse terwijl Ford, Lexus en Google momenteel enorme apparaten / satellieten op het dak en in je gezichtsveld hebben..
@bigcar: ja hoor, die dingen komen er in serieproductie ook vast exact zo op te zitten…
@escort77: je weet maar nooit
Eland gewei op dak, wordt leuk om proef te rijden in jachtgebieden.
@rob68: Dacht meer aan miley cyrus.
Ff flauw: ik ga niet met van die stomme sprieten op t dak van mijn auto rijden.

Zonde dat de fusion nog niet naar Europa is gekomen. Zo’n heerlijke neus mooier dan de huidige mondeo in mijn optiek.
@jpoers: die dingen worden steeds en steeds kleiner. Paar jaar terug waren ze nog de grote van emmers. Nu al ter grote van een plastic bekertje. Over een paar jaar zijn ze zo ver dat jij ze niet eens ziet zitten.
@Kvgorp: nu ookal.. (oa mercedes..)
Wordt leuk als die dingen van t dak worden afgebroken ofzo, spiegels en ruitenwissers zijn al duur…
Laten ze eerst maar eens regelen wie er schuldig is, wanneer zo’n zelfrijdende auto betrokken raakt bij een ongeluk..
@FrankypankyV8: de mens!
@FrankypankyV8: gene die de auto start.
@FrankypankyV8: zelfde als nu, de berijder tenzij aangetoond kan worden dat het fabricage fout is.
voor taxis lijkt het me ideaal, ben je gelijk van die kickboxende mafioso af
Krijg je straks ook dat verzekeringen zeggen dat ze je niet meer dekken als je dit niet aanzet.
Hoop dat dit niet de toekomst wordt..
Wen er allemaal maar aan; dit gaat gemeengoed worden.En al die tierelantijnen op het dak zullen ook verdwijnen.Welke telefoon was het voor jou die nog een antenne had? En je denkt toch niet dat dat vliegtuig waarmee je voor €29,- naar bijv. Parijs vliegt dat niet helemaal zelf doet hé? Additieve Cruise Control vond men in het begin ook een dingetje.En er rijden op Mars nog steeds Rovers (en sinds vandaag heeft China er een op de Maan laten landen)rond die elke dag aan het werk zijn.
Toen de eerste auto kwam dachten mensen ook; ik wil op mijn paard blijven rijden.Vooruitgang zit in de mens.De voorbeelden zijn legio.
Kan je ook achterin gaan zitten?
Ze kunnen beter eerst die nieuwe Mondeo eens op de markt brengen…
Zo dra auto’s dat krijgen sloop ik als eest die knop er uit!! Zonder er een er mee te hebben gereden!!
Prachtig zo`n autoname auto, werkt alleen als het mooi weer is. Bij mij stoppen de sensoren van dit soort systemen er mee als er vuil, sneeuw of een blaadje op de sensoren komt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).