Dit is je kans om de laatste kart van Ayrton Senna te kopen

Auteur: , 7 Reacties

Waan jezelf in de oneindige zee der nostalgie.

Sommige veilinghuizen weten op één of andere manier altijd de parels in handen te krijgen. RM Sotheby’s is hiervan een perfect voorbeeld. We hebben het in Canada opgerichte veilinghuis hier al tientallen malen besproken, en ook ditmaal kunnen we ze niet uit de weg. Volgende maand, tijdens een evenement in Londen, veilen ze namelijk een kart van wijlen Formule 1-legende Ayrton Senna.

Hoewel het misschien niet de kart is waarin de Braziliaan ooit zijn carrière is begonnen, heeft de gemotoriseerde skelter wel degelijk een bepaalde emotionele waarde. Dit heeft alles te maken met het feit dat de drievoudig Formule 1-kampioen zes weken voor zijn fatale ongeluk op het circuit van Imola nog in de kart te vinden was.

Tijdens een besloten evenement op zijn boerderij, in de buurt van São Paolo, duelleerde de Braziliaan enkele ronden met vriend en familie. Op die dag, 19 maart 1994, zat Ayrton Senna (vermoedelijk) voor de laatste keer in zijn leven in een kart.

Na de onfortuinlijke dood van Senna kwam de kart in handen van een bevriend racer en mechanicus. Deze onbekende man heeft de kart jarenlang in zijn bezit gehad. In ruim 24 jaar heeft hij de kart, uit respect voor zijn vriend, geen enkele keer naar het circuit gebracht om ermee te rijden. Inmiddels lijkt de man terug te zijn gekomen op zijn besluit, maar de achterliggende gedachte is minstens zo admirabel.

Ruim 10 procent van de opbrengst van de kart moet namelijk naar het Instituto Ayrton Senna vertrekken. Deze stichting is enkele maanden na de dood van Ayrton Senna opgericht om kansarme Braziliaanse jongeren een mogelijkheid tot scholing te geven. Jaarlijks hebben ongeveer 1,5 miljoen kinderen en 65.000 leraren profijt van het geld dat de stichting ze toespeelt.

Hoewel RM Sotheby’s voorlopig nog geen idee heeft hoeveel de kart precies op zal brengen, zal de opbrengst ongetwijfeld een fijne steun in de rug zijn voor de stichting. Wie besluit de kart over te nemen en het hoogste bod uitbrengt, krijgt naast de kart een halfuur filmmateriaal van de dag dat Ayrton erin reed, evenals een reeks foto’s.



7 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De schroeven zullen nog wel door Senna aangedraaid zijn.
Ben benieuwd wat deze kart op gast brengen. Kan bijna niet anders of het moet een mooi bedrag zijn, Senna is nog steeds een legende.

Mooi ook dat een deel van de opbrengst naar het Instituto Ayrton Senna gaat.

Ik vraag me af of van de opbrengst van de McLaren Senna er ook een bijdrage gaat naar dit goede doel. Op de site van de stichting staat in elk geval wel dat overal waar Senna op staat zij een fee daarover krijgen. Zou mooi zijn, dan is de naam Senna niet alleen maar een marketingtool om McLarens te verlopen.
Waarom geen voorbumper? Zo lang is het nog niet geleden.
Oh nee wacht, ik ben oud aan het worden.
Auto Center staat op de zijkant anders dan op het origineel… Jammer
@chriscross: correctie… Links en rechts is verschillend
Ik vraag me af wat dit gaat opbrengen. Het is uniek omdat Senna er zelf in (op?) gereden heeft. Van de andere kant bereikbaarder dan zijn F1 auto’s.

Een andere kart werd in 2015 geschat op $28-33.000. Die is uiteindelijk voor $57.500 weg gegaan: https://www.bonhams.com/auctions/22528/lot/302/

Ik denk dat deze rond de €50K gaat opbrengen omdat het geen wedstrijdkart is. Ben benieuwd!
Vind de 10% maar magertjes.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).