Dit zijn de 6 goedkoopste auto’s met een G-label

Auteur: , 42 Reacties

Voor als je wilt trappen tegen de gevestigde orde, maar een beperkt budget hebt.

Abarth 595 Turismo '19

Energielabels zijn eigenlijk heel logisch. Je krijgt een goed idee van het verbruik van een product. Zeker als je gaat kijken naar een televisie, wasmachine, koelkast of oven-magnetron combinatie. Het zijn van die producten waar je je niet vaak in verdiept. Dus kun je met zo’n label keurig zijn hoe vervuilend ze zijn voor het milieu.

Ook bij auto’s zijn milieulabels verplichte kost. De uitkomst van een milieulabel heeft niet alleen te maken met de uitstoot van de auto, maar ook het formaat. Zo had de Maybach 62 destijds een veel gunstiger label dan de kleinere, lichtere en zuinigere Maybach 57. Kortom, bij auto’s lijkt er wat te mankeren aan die labels. Dan ga je je afvragen of de labels bij witgoed en bruingoed óók zo rücksichtslos gekozen zijn. Want gek genoeg zijn er veel relatief zuinige auto’s die tóch behept zijn met een G-Label. Dit zijn de zes goedkoopste.

Mazda CX-3 SkyActiv-D SkyLease
€ 33.490
De Mazda CX-3 is de kleinste crossover van Mazda. De onlangs gefacelifte auto is leverbaar met diverse viercilinder motoren die zo’n 115 tot 150 pk leveren. Vrij modaal dus. Stel, je hebt niet zo veel haast, maar maakt heel erg veel kilometers, dan is een dieseltje interessant. Althans, dat zou je denken. De 1.8 viercilinder levert 115 pk en 270 Nm. Prima waarden voor zo’n auto. De fabrieksopgave qua verbruik is iets minder dan 1 op 20. Pure waanzin, natuurlijk. Vandaar het rode label.

Mazda CX-3

SsangYong Tivoli 1.6 Aut. Crystal
€ 31.400
Jazeker, SsanYong bestaat nog steeds en is ook actief in Nederland. Voor een tijdje was het merk een redelijke hit onder marktkoopmannen. Voor een beperkt bedrag had je een gigantische 4×4 die 3.500 kilogram kon trekken, mede dankzij een in licentie gebouwde Mercedes-Benz motor. Tegenwoordig concentreren ze zich op compacte, hippe crossovers. De Tivoli is er in allerlei uitvoeringen. Als je gaat voor de eenvoudige 1.6 motor en deze combineert met een automaat ben je zeer milieu-onbewust bezig. SsangYong zegt dat deze auto bijna 1 op 14 moet halen. Waarschijnlijk zit deze opgave dichter bij de waarheid dan de 1 op 25 die zijn concurrenten op papier kunnen halen. Meer dan de helft van de nieuwprijs bestaat overigens uit belastingen.

SsangYong Tivoli '19

Abarth 595 1.4 T-Jet 145 75th Anniversary
€ 29.395
Deze rappe Abarth is in de Verenigde Staten een van de zuinigste auto’s die je daar nieuw kunt kopen. Ondanks het gebruik van een relatief kleine turbomotor en een laag gewicht, is de auto volgens de ‘label-bepalers’ waanzinnig slecht voor het milieu. Dat komt waarschijnlijk vanwege de zeer compacte afmetingen. Het kan niet liggen aan het feit dat ‘ie 1 op 15 kan halen. Toch?

Abarth 595 '19

Suzuki Jimny 1.5 Comfort
€ 26.999
Ok, deze lijkt wat logischer te zijn. De Suzuki Jimny is namelijk behept met iconische lijnvoering. Dat betekent dat er van aerodynamische eigenschappen geen sprake is. Dankzij zijn ladderchassis is de Jimny relatief zwaar en de motor is er eentje zonder turbo. Volgens Suzuki moet je dik 1 op 14 kunnen halen. Gezien de capaciteiten van de auto valt dat heel erg mee. Maar voor de mensen die de labels maken niet: ook de Jimny heeft zo’n diep donkerrood G-Label. Nog erger: de auto kost 27 mille, maar bijna 11 mille daarvan is BPM en 2.700 euro is BTW. Slik.

Suzuki Jimny '19

Opel Adam S 1.4 Turbo
€ 27.499
Typisch zo’n auto waarvan je denkt: Geinig ding! Om ‘m vervolgens niet te kopen. Zonde, want het is echt een leuke auto. De Adam ziet er aanzienlijk hipper en stoerder uit dan een Karl of Corsa, maar het is géén crossover. Helemaal goed dus. De Adam 1.4 Turbo S is de sportieve variant. Geheel volgens de heersende mode heeft deze auto een downsize motorblok: een 1.4 viercilinder met turbo, goed voor 150 pk. Bloedsnel is de Adam Turbo S niet, maar met een top van 210 km/u heb je niets te klagen in dit kleintje. Het verbruik van 1 op 15,9 is echter blijkbaar onacceptabel. In totaal is 11.000 euro voor de schatkist.

Opel Adam Turbo S '19

Kia Picanto 1.2 Aut. DynamicLine
€ 21.095
Van alle A-segment auto’s is de Kia Picanto misschien wel de beste aanbieding. De Picanto is ruim, rijdt heel volwassen, heeft 7 jaar garantie en is redelijk betaalbaar. Kortom, een prima auto voor basaal vervoer. Picanto rijden kan al vanaf 12.715, maar dat is net zoiets als Picanto’s eten, daar krijg je gauw genoeg van. Een beetje leuke uitvoering zit op 15 mille. Er is zelfs een moderne 1.0 T-GDI motor leverbaar. Wil je een Picanto met automaat, dan is dat alleen mogelijk met de oudere, atmosferische 1.2 motor. Deze verbruikt zo’n 1 op 17 en dat is, eh, schandalig? Het is in elk geval goed voor een G-Label. Niet alleen dat, het is veruit de goedkoopste auto met G-Label. Ondanks de lage prijs is dik 5.500 euro BPM en 2.587. Meer dan 8 mille aan belastingen op een Picanto. Welkom in Nederland.

Kia Picanto '1742 reacties

En waarschijnlijk ligt het werkelijk verbruik dichter bij de opgave. Of kan je zelfs beter dan de opgave redden.
@f31bmw320d: je koopt de zekerheid dat een auto die bij de tests al zuipt in jouw de praktijk ook zal zuipen. Een kleine downsize motor met turbo is in de test lekker zuinig. Als je wilt (en dat wil je) kun je er ook lekker vlot mee rijden, maar als je dat doet schiet het verbruik omhoog, vaak maar hogere verbruiken dan met een minder vlotte atmosferische motor.
Eigenlijk is het nog altijd het zelfde liedje hoe vlotter de wagen en de rijstijl hoe hoger het verbruik. Conclusie: hoe efficiënter de motor hoe groter het verschil in verbruik tussen test en een normale vlotte rijstijl. De meest efficiënte motoren, de electrische, hebben hier zelfs bijzonder veel last van.
@f31bmw320d: Dit soort artikelen verdienen meer aandacht! Zou breed uitgemeten moeten worden in de Media…. het is te belachelijk dat regelgeving zo doorslaat en dus elke auto waarvan vrij eerlijk vermeld word wat hij verbruikt afgestraft word!

En dan zeuren over waar de grens getrokken moet worden bij zware straffen voor verkrachters, moordenaars en terroristen…. nou die grens hoeft niet zo helder te zijn dat zie je maar weer!
De G van Goed!
@mgmbh: Groen!
Uit dit lijstje voor mij de Jimny. Wat is dat toch een tof ding!
@camber24: een baby G . Snap het helemaal dat ze hem G label hebben gegeven. Zijn grote broer zal dat waarschijnlijk ook hebben.
@tortuga: Zit in ieder geval in de G-klasse.
Wel een leuke categorie om een lijstje van te maken.
Stel, je wilt van je zuurverdiende centjes zo’n Picanto kopen…

Moet je bruto zo’n € 33.000,- bij elkaar verdienen om het aanschafbedrag van 21 mille bij elkaar te krijgen.

Voor een auto die zonder BPM en BTW zo’n 13 mille kost…
@moveyourmind: En dan ben je nog vergeten het in guldens om te rekenen!
@fanboy: 8k op een Picanto is natuurlijk echt van de zotte.
@phaeton: Je krijgt in ieder geval een complete auto met viercilinder. Er zijn bepaalde Duitse merken die meer dan het dubbele vragen voor een schamele driecilinder.
@moveyourmind: Als je 21k op een Picanto wil stukslaan verdien je het wat mij betreft om minstens 8k aan belasting te betalen. En om verplicht met je plasje langs de dokter te gaan.
@troljedemoeder: Precies. Over de grens heb je voor dat geld een leuke 135i coupe of een hele nette GT86… om maar wat te noemen. Waarom zou je in godsnaam zo’n Picanto willen?
@troljedemoeder: Hoe zit dat met een 1000cc driecilinder Audi A1 voor meer dan het dubbele? Moet die koper meteen naar het gesticht?
@tge1: Ja
@tge1: ‘Gelijk’ , dat weet ik niet. Maar een paar weekjes Pieter Baan Centrum lijkt me een goed begin. Iemand die dat doet zal misschien niet volledig toerekeningsvatbaar zijn.
@tge1: Maak meteen een afdeling in dat gesticht voor mensen die bijna 50.000 euro uitgeven aan een Toyota Yaris.
@dijan: het zit je nogal hoog he. :-)
@tge1: Denk dat jou het veel hoger zit . Daarom begin jij om altijd Audi of Vag erbij te halen ,terwijl het totaal niet over Audi gaat. Je maalt over een te dure Audi en hebt zelf een Toyota met een overdreven prijs. Schoenmaker blijft bij je leest en kijk naar jezelf.
@dijan: Je denkt veel te veel na. Ik maak het logische vergelijk tussen een Kia Picanto van €21000 met een viercilinder en een Audi A1 met een driecilindertje die in sommige gevallen voor meer dan het dubbele wordt aangeboden en ook wordt verkocht. Kweek een beetje olifantenhuid joh, een autokeuze is toch persoonlijk ook al verschillen meningen daarin? Het boeit me werkelijk waar verder niks dat jij mogelijk een Volkswagen Polo of weet ik wat van €100000 zou rijden, misschien zou jij dat ook moeten doen.
Ik vind die adam net een begrafenisauto met dat chromen randje tussen de 2 tone. Als de carrosserie zwart is en het dak wit is dan vind ik dat helemaal
@rob5nismo: Dan toch voor de midgets onder ons…
@tortuga: Uit de Opel Addams Fality.
@rob5nismo: ik vind dit design op de Adam nog wel werken maar een zwarte Insignia station met zo’n chroomstrip is echt een lijkwagen.
@mashell: hahaha exact wat ik laatst tegen mn vriendin zei toen we een Astra station tegenkwamen.
Wel lache de tivoli kost hier in Polen 15k in euro’s…. voor 33k heb je een rexton nieuw… Nederland draait door met zijn belastingen
Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk moet er toch iemand de “rebranding” van het ministerie van veiligheid en justitie en de extra buslijnen in Ter Apel ophoesten. Money well spent!
@silverarrow: jij hebt ze allemaal net gekocht begrijp ik?
@weetikveel: Ja. Allemaal. 😑
Die Abarth en 1 op 15 is behoorlijk knap. Haal zelf met moeite de 1 op 10..
@kennone: Blij dat ik niet de enige ben die dit voorheeft dan! Maar goed, heb het er zeker en vast voor over.
Prima die Picanto!
Schitterend toch? Verblijven in een land waar de aanschaf van een auto gemiddeld gezien voor de helft bestaat uit BPM? Nu heb ik niet zo zeer te klagen, maar het druist wel tegen mijn gevoel van “wat is eerlijk” in als ik ook even over de grens kijk.
@rike: als ik kijk wat de zorg premie hier in Duitsland kost, hoe hoog de inkomstenbelasting is en hoe matig de sociale voorzieningen zijn dan weet ik dat het een ander systeem is dat niet op alle punten beter is.
Denk dat een Lada Granta ook wel een aardig eind komt.
Zo een abarth blijf toch een gaaf ding maar jammer dat die zo vrouwelijk over komt..
Een lijstje wat goed laat zien wat er precies mis is in Nederland….
@dutchdriftking: het laat juist zien wat er nog goed is aan Nederland, we zijn nog steeds een vrij land! We belasten wagens met verouderde motoren zwaar maar je mag ze gewoon kopen als je dat echt graag wilt.
En hoeveel bpm op de lada Niva ?
Ik had vooral exoten die geen zinnig mens zal kopen verwacht, maar er staat met de CX3 zelfs een leuke auto tussen die ik zelfs als lease auto zou overwegen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).