Donald Trump: Duitsers zijn heel stout geweest

Auteur: , 69 Reacties

BMW, Mercedes, VAG en co. verdienen volgens Trump billenkoek.

Trump-Erdogan

“The Germans are bad, very bad. See the millions of cars they are selling to the U.S. Terrible. We will stop this.”

Met deze gewaagde quote heeft Donald Trump weer eens voor opschudding gezorgd in Duitsland, het toonaangevende land van de EU. Het zal je niet ontgaan zijn dat The Donald dezer dagen bezig is aan een trip door ons oude continent. Doen wel meer Amerikanen in de lente/zomer. Cultuur snuiven, leren wat ‘historie’ daadwerkelijk betekent, lastige Montenegrijnen die je vakantie-selfies verpesten wegschuiven, NAVO-wanbetalers op hun verantwoordelijkheden aanspreken, je kent het wel.

So far, so good. Maar, als Trump de Duitse drie het vuur na aan de schenen legt, dan komt hij aan ons! In navolging van kwaliteitspublicatie Der Spiegel staat de Duitse media vandaag op haar achterste poten vanwege de gewraakte uitspraak. Het is overigens niet de eerste keer dat Donald aangeeft het handelstekort tussen Duitsland en Amerika aan te willen pakken, desnoods met draconische maatregelen. Tot op heden blijven concrete maatregelen echter hangen in de ambtelijke molen.

Enfin, de kerfuffle heeft ertoe geleid dat National Economic Council Director Gary Cohn zich geroepen heeft gevoeld om de uitspraken van Trump te nuanceren. Hij gebruikt hiervoor tegenover Politico een variant van het aloude ‘ik heb veel vrienden die [vul minderheid naar keuze in] zijn’-argument, door te stellen dat Trump’s vader een Duitser was.

“He said they’re very bad on trade, but he doesn’t have a problem with Germany.”

Volgens cijfers van MIT heeft Duitsland een positieve handelsbalans van 252 miljard Dollar. Twaalf procent van de waarde die onze oosterburen exporteren wordt vertegenwoordigd door auto’s. Een kleine tien procent van alle Duitse export gaat naar ‘Murica, wat neerkomt op een waarde van 122 miljard Dollar.

Geen wonder dus dat ze in Duitsland nerveus zijn over mogelijke maatregelen van Trump’s regiem om de import te beperken. Het blijft echter de vraag hoe Trump’s soundbytes zich gaan vertalen naar de realiteit. Voor nu heeft hij alle Duitse poppen in ieder geval weer aan het dansen.69 reacties

Eeeeuuuuuhhhmmm jaapiyo, dat is niet Merkel naast Trump.
@diablogt: Europese leider.
@jaapiyo: haha droog. Erdogan heeft wel veel trekjes van een eerder bekende voormalige Duitse leider ja…
@diablogt: lijkt er wel op.
Mooi .. grafbende slijten doe je maar in Afrika of Europa ..
@lincoln: Dat is jou mening; de realiteit is dat Amerikanen graag Duits kopen, blijkbaar, en vast niet omdat ze slechter zijn dan hun eigen aanbod.
@dawwg:

Klopt .. zijn relatief goedkope voertuigen ..
@lincoln: dat is niet waar, Duitse auto’s zijn in de VS een stukje duurder dan “vergelijkbaar” Amerikaans spul

Kies maar: Erdogan of Trump aan de macht, pfff ik zou het niet eens weten zo waardeloos als ze allebei zijn.
@fanboy:

Europeanen mogen helemaal nix kiezen ..
@lincoln: In Turkije ook niet :P

Wat ik meer bedoel is dat ze zo naast elkaar staan alsof je er eentje kan leasen :)
@fanboy:

Ze hebben beide idd meer te zeggen over Europa dan de hele Europese (wij zijn de wereldmacht) unie bij elkaar ..
via Android app
@lincoln: Mooi dat je (cynische) satire op dit punt waar is! Eng is het wel..
@lincoln: LOL…de varkenskop heeft weer eens een domme uitspraak gedaan en jij probeert het weer om te draaien naar Europa.
@lincoln: ik heb elke keer het idee dat Suske & Wiske’s ‘Jerommeke’ jouw comments schrijft. :-)
@lincoln: en zo zie jij het toch graag tovaritsj?
@fanboy: ik wel! Bij trump wordt je alleen maar ontslagen. Bij erdogan ontslagen én opgepakt!
De varkenskop blaat als een schaap. Gaat hij de amerikaanse autoindustrie dan ook verplichten om eens een keer goede auto’s te bouwen?
@rhellema: Ze bouwen al goede auto’s.
@robert110: kijk…daar hou ik van…humor op de vrijdagmiddag!
@robert110: Als dat zo is, waarom kopen de amerikanen dan massaal auto’s van buiten de VS?
@airc:

Enig idee hoeveel fabrieken van MB Honda BMW Toyota enz enz er in Amerika staan ..
Heb je enig benul ??
@lincoln: klopt…maar daar hebben ze de Europeanen wel voor nodig.
@rhellema: Jaja, er zijn zeker Europeanen bij nodig om al die Japanse auto’s in Amerika in elkaar te sleutelen?
Het is voornamelijk een Amerikaans/Japans feestje, waarin alleen Duitse merken voorkomen in het hogere segment (en dan eigenlijk ook alleen maar BMW)
@fanboy: ik haalde de term Europeanen aan vanwege dit artikel. Uiteraard staan er ook genoeg Japanse fabriken, echter daar gaat de uitspraak van Trump niet over.
@rhellema:

Klopt .. Europeanen zijn tenslotte de übermenschen .. en de rest is achterlijk .. junkers (wij zijn de wereldmacht) is trots op je ..
@lincoln:
misschien moet je effe stukkie gaan lopen ofzo, frisse neus halen enzo, lucht op.
@lincoln: als dat het enige is wat jij uit mijn reactie kan halen dan denk je nog meer bekrompen dan ik al vermoedde…übermensch…hahaha te zot voor woorden.
@lincoln: je spreekt als een waardig Russisch patriot!
@lincoln: En waarom staan die daar? Vraag/ aanbod. Honda gaat echt geen plant in de VS neer zetten als ze daar niet aan te slepen zijn.
@airc:

Goedkoper produceren ..
Basis regel voor elke fabriekslocatie op deze planeet ..
@lincoln: mits de afzet binnen dat land voldoende is, anders wordt het produceren aldaar wel heel erg duur!
@lincoln: Lincolnketie, vertel eens ff hoe jij het ziet, jij weet zoveel! wel iets meer dan 1 regel ipv 3 woorden en 20 puntjes
@airc: En wat voor mensen staan daar in de fabrieken van Toyota en Honda? Amerikanen..
Dus Amerikanen kunnen wel goede auto’s bouwen… (snap je hem nu?)
@lincoln: vertel vertel! Ik wil het weten!
@airc: Dat valt op zich wel mee. Amerikanen kopen voornamelijk Amerikaanse auto’s of auto’s die in Amerika gebouwd zijn. Nissan, Honda, Toyota: worden daar veelal gebouwd.

Het probleem is dat buiten Amerika mensen niet zitten te wachten op grote, zompige auto’s met crappy interieurs en hoog brandstofverbruik. Ik hou van Amerikaanse auto’s, begrijp me niet verkeerd, maar commercieel gezien zijn het geen toppers buiten de VS. Sinds de crisis rond 2010 is er wel een stijgende lijn te bemerken, dus wie weet.
@airc: er rijden in DLD ook zat Fords en Toyota’s..

Je kan het ook zo zien, yanken zien auto’s meer als iets om van A naar B te gaan, alles daarbij is meegenomen

Hier kopen we een auto om de sleutel op de bar te kunnen leggen en 3 A4tjes aan overbodige opties te kunnen tonen

Wat dat betreft zijn Europeanen veeeeeel gevoeliger voor ‘ut kapitalisme’ dan yanken, eigenlijk tot het achterlijke aan toe
@lekkaah: Even onthouden dat de Europese tak van Ford andere koek is qua modellenreeks en ook Toyota bouwt auto’s speciaal voor de Europese marktZ
@rhellema:
hoewel de man compleet van het padje af is zegt hij dit keer wel wat zinnigs, de duitsers zijn een bijzonder hypocriet zootje, aanpakken die hap, als de eu het niet durft laat the donald het dan maar doen.
@super: als het gaat om het sjoemelschandaal ben ik het met je eens dat de EU hier wat aan moet doen. In dit verhaal gaat het om de export naar Amerika en niet over het sjoemelen van autofabrikanten en als het daar wel over zou gaan dan klopt de uitspraak van de varkenskop nog niet vanwege het feit dat hij juist de organisatie die deze problemen aan het daglicht brengt om zeep wil helpen en daarmee GM feitelijk de hand boven het hoofd wil houden.
@rhellema:
duitsland is het grootste probleem van de euro-zone; het drukt een monetair beleid door dat slecht voor iedereen is behalve voor duitsland, en het stomme is dat ze er zo ontzettend overtuigd zijn van dat het “goed” is wat ze doen dat anderen het nog geloven ook. hypocriet zootje, dit handelsoverschot zelfde laken een pak. aanpakken stelletje valuta manipulatoren.
@super: of iets goed of slecht is dat valt pas te bezien op het moment dat het pas daadwerkelijk doorgevoerd is. Neem bijvoorbeeld de Brexit; daarvan denkt men dat het slecht is maar men heeft er nog totaal geen benul van of dit ècht zo is. Maar een handelsoverschot van de grote duitse 3??? Als er vraag naar is dan zal dat toch wel meevallen, of niet?
@rhellema:
is geen handelsoverschot van de grote duitse 3, is een algemeen handelsoverschot (wat ze overigens ook met de rest van europa hebben). in tijden waarin landen om het hardst proberen hun mensen aan het werk te krijgen is dat nogal klote als er dan 1 dmv valutamanipulatie tussendoor gaat lopen fietsen.
@super: tja, Murica is ook continue bezig met het manipuleren van valuta door alsmaar het renteplafond te verhogen dus als de varkenskop er wat aan wil doen hier in Europa dient hij eerst zijn eigen zaakjes op orde te krijgen en daar gaat deze quote alleen hem niet bij helpen.
@super:
Jeetje, nog iemand die het begrijpt.
Prachtig om te zien op die video hoe Donald zich tussen de andere leiders van de NAVO heen wurmt, zodat ie vooraan kan staan. Om vervolgens te zien op een ander moment dat Marcon Donald vooledig negeert en eerst drie andere NAVO leider begroet alvorens Trump een hand te geven. Wat Trump weer op zijn bekende manier doet door Macron naar zich toe te trekken en in onbalans te brengen, daaraan zag je dat Trump toch een beetje gekwetst was.

Anyway, Trump heeft gelijk wat betreft de defensieuitgaven van andere NAVO-leden, wat het protectionisme van de Amerikaanse markt betreft jegens de Duitse exportmarkt waar de Duitse Drie onderdeel van zijn: ontzettend tegenstrijdig. Zijn protectionisme heeft een zekere charme (ik hoop immers ook dat wij Nederlanders meer Heineken blijven kopen dan bijv. Carlsberg) , maar door Duitsland hier zo hard op aan te vallen, lijkt het eerder op een negatieve visie op export überhaupt. Wat natuurlijk niet echt matcht met hoe de wereldhandel in elkaar zit waar ook de VS ontzettend van afhankelijk zijn.
@granlusso: *Macron
@granlusso: agreed, zo kan DLD bijv roepen dat apple meuk maakt of dat McDonalds troep is

Ik hoop dat de EU goed afkijkt bij Trump, voordat alles hier bv Chinees is

Het protectionisme mag hier wel wat omhoog nl.
@lekkaah: grapjas.
@pomoek: goed argument
@lekkaah: O, in dat geval: Dit vinden die linkse FD rakkers van protectionisme: https://fd.nl/beurs/1183990/protectionisme-en-welvaart-gaan-lastig-samen
@pomoek: je gaat een columnpie van het FD (de net-niet handelaartjes) serieus nemen? Jij hebt zeker ook zo’n BUX accountje?
@lekkaah: ik hoor graag jouw argumenten waarom protectionisme zo goed is. Ik hoop op iets meer dan “je gevoel”. Doe je best!
@pomoek: we hangen aan Amerika’s tiet en Trump is op dit moment bezig om dat te veranderen, aan de andere kant heb je gigantische landen zoals India en China die zo’n beetje alles voor een koek en een ei kunnen produceren, voor de EU is het erop of eronder, er zitten hier landen die schulden hebben die enkel op miraculeuze wijze opgelost kunnen worden, ik ga geen uitspraak doen of de EU standvastig en goed leiding geeft met een duidelijke koers vooruit, maar de groep Europeanen die dat niet vindt groeit als kool waardoor je verdeeldheid krijgt. De grootste bedrijven worden door Chinezen gekocht terwijl wij druk zijn met wijzen, communist en dictator roepen naar anderen..

Onroerendgoed inflatie van 20%++ in 1 jaar tijd(!) in onze mokum, door onze Russische en Chinese vrienden, dat zijn allemaal bedragen die wij nooit meer terug zien, en dan heb ik het nog niet over doorgeschoten vakbondjes die bedrijf na bedrijf het land uit jagen.

Maar goed, laten we vooral de braafste van de klas blijven uithangen, terwijl wij langs 18 kanten ingehaald worden.

(Ik zal wel weer alu-hoedje of adolf genoemd worden..)
@lekkaah: grapjas!
@pomoek: Ga dan eens in op wat @lekkaah zegt.
@granlusso: Leuk dat je het vraagt! Kijk, vriend @lekaah gooit even een emmer met problemen die we hebben in Europa op tafel die volgens hem allemaal zijn op te lossen door protectionistische maatregelen. De huizenprijs in Amsterdam bijvoorbeeld. Hoe ga je dat oplossen? Door Chinezen hier geen huizen meer te laten kopen? Dat heeft niet eens wat met protectionisme te maken.

Kijk ik zeg niet dat de problemen die hij noemt geen problemen zijn. Deze vragen allemaal specifieke oplossingen. Er is geen magic bullet. En dat is verdergaand protectionisme al zeker niet. Protectionisme is vaak het wapen waarmee gezwaaid wordt door politici die denken in eenvoudige oplossingen ( en die vaak ook nog behoorlijk nationalistisch zo niet xenofobisch zijn). En die zijn er nu eenmaal niet.

De groei van de welvaart in India en China gaat gepaard met een lagere welvaartsgroei in Europa en de VS. En soms op sommige vlakken inderdaad een teruggang. Maar door protectionisten wordt consequent vergeten dat we nog steeds een van de meest welvarende en veilige landen ter wereld zijn ( nr 17 ongeveer in dit lijstje: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)) en dat Europa mijlenver voor ligt op landen als China en India. Voor een groot deel overigens juist vanwege handel en open grenzen.

Kortom: Ik zie er niks in. Sterker nog: Mocht de VS daadwerkelijk protectionistische maatregelen aan doorvoeren dan verwacht ik dat ze daar behoorlijke problemen door gaan krijgen.
@granlusso: Die Donald, die doet t gewoon. Ongecompliceert onzin roepen wat zijn supporters interessant vinden. Echter, bij de organisaties waar ie nu is, praat ie met bondgenoten waar hij samen mee moet werken ipv tegen. Dat snapt ie natuurlijk niet.
Wat t nog leuker maakt: een hoop van die Duitse, Franse, Japanse en Amerikaanse merken worden gewoon op de beurs verhandeld. Is er dus te zeggen of het een echt Duits of Amerikaans bedrijf is? Een deel van die Duitse auto’s worden niet in Duitsland gemaakt: waardoor een van die Duitse opbrengsten gewoon naar lokale niet Duitse handen vloeien. Begrijpt ie waarschijnlijk ook niet. Dus wat kan Duitsland hier nou aan doen?
Echter, dit is ook het geval met Heikenen. Een gigantisch deel van opbrengsten en kosten worden lokaal gemaakt (Heineken wordt veelal in het buitenland geproduceerd). De grondstoffen komen over het algemeen ook niet uit NL. De marge komt dan terug naar Heineken, dat voor het grootste gedeelte beursgenoteerd is: dat zal betekenen dat een groot gedeelte van het eigendom niet NLs. En daarnaaast is dat laffe slootwater nog niet te zuipen ook.
Mafkees is het met z’n bodycheck. Haantje.usa
Volgens cijfers van MIT heeft Duitsland een positieve handelsbalans van 252 miljard Dollar. Twaalf procent van de waarde die onze oosterburen exporteren wordt vertegenwoordigd door auto’s. Een kleine tien procent van alle Duitse export gaat naar ‘Murica, wat neerkomt op een waarde van 122 miljard Dollar.

Leg die eens uit want hoe ik hem ook lees, er klopt niets van. Er is geen enkele correllatie tussen die 3 zinnen.
@airc: http://atlas.media.mit.edu/nl/profile/country/deu/

Hier iets duidelijker.
@dymf: Ja dus 122 miljard export van Duitsland naar de VS.
10% van de totale export is auto’s.
Maar de echte waarde interessant voor DIT artikel hoeveel duitse auto geexporteerd worden naar de VS heb je er nog steeds niet scherp mee.
@airc:
handelsbalans is totaal exp – totaal imp = 252 billi.
10% van totaal exp gaat naar Murica = 122 billi
(deduceren, combineren: totaal exp = 122*10 = +- 1.220 billi. 1.220 – totaal imp = 252 –> totaal imp = =-968 billi)

12% van totaal exp = auto’s –> waarde van auto’s naar ‘Murica = ongeveer 0.12*122 billi (mits men aanneemt dat de export naar alle landen ongeveer uniform is qua bestanddelen, wat inderdaad waarschijnlijk niet helemaal klopt, maar bij benadering wel).
Die man is toch niet meer serieus te nemen, spreekt zichzelf voortdurend tegen. Zojuist nog een bericht op AB van GM die zwaar de fout is in gegaan. Autofabrikanten sjoemelen allemaal omdat de regels de technologie/( en kosten voor de consument) te boven gaan. Je kan het nog zo mooi bedenken, zonder overleg gaat niks lukken.
Drumpf tegen een groep Israëlische leiders: “we just got back from the Middle East.”
Drumpf over België: “Belgium is a beautiful city.”
Drumpf over nucleaire wapens: “we can’t use nuclear weapons?”
Drumpf over het niet betalen van belastingen: “that makes me smart.”
Drumpf over eigen dochter: “if Ivanka weren’t my daughter, perhaps I’d be dating her.”
…vul zelf maar aan…
Kan iemand dit narcistisch, egocentrisch, eng mannetje die geen idee heeft over hoe de wereld werkt even van zijn troon schoppen aub? Wat een idiocracy.
Trump…als je die vent nog steeds serieus neemt dan ben een totaal malloot.

Hoeveel winning heeft Amerika onder zijn bewind al behaald?
@Rick-dos: volgens de woorden van Trump zelf zijn het de beste eerste maanden welke ooit onder een nieuwe president gemaakt zijn…maaaaarrrr dat zijn zijn eigen woorden…volgens mij is dat niet echt een betrouwbare bron.
@rick-dos:
mjah, ’t is een grote debiel, maar zelfs een gebroken klok… dit keer heeft hij een punt (al weet ik niet zeker of hij dat zelf ook beseft.) sad guy.
Het enige wat trump siert als je het mij vraagt, dat het een leider is die toch wel voor zn land opkomt. Alleen draaft hij er in door.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).