DTM op Zandvoort: dit moet je weten

Auteur: , 35 Reacties

Aankomend weekend wordt er weer ouderwets gas gegeven in de duinen. Om je vast voor te bereiden nemen we de belangrijkste puntjes met je door.

DTM op Zandvoort: dit moet je weten

Uiteraard was vroeger alles beter en hebben de DTM-racers van nu, afgezien van enkele uiterlijke verwijzingen, weinig te maken met hun straatlegale broeders. Toch is de DTM één van de snelste racekampioenschappen die je anno 2016 op Zandvoort zult aantreffen. Alle reden dus om er absoluut eens een kijkje te nemen.

Het circuit en de race

Over Circuitpark Zandvoort hebben we de afgelopen tijd meer dan eens geschreven. Eerst ging de eigendom van de omloop over naar Prins Bernhard en consorten, daarna laaide de discussie over Formule 1 in Nederland op naar aanleiding van de prestaties van Max Verstappen. De baan zelf hebben we bovendien ook al eens voor je onder de loep genomen, teruglezen kan HIER.

Voorts is van belang dat DTM-weekends twee races kennen. Op zaterdag duurt de wedstrijd 40 minuten, waarbij de rijders ervoor kunnen kiezen om een pitstop te maken. Op zondag mogen de coureurs 60 minuten aan de bak. Tijdens deze races is een pitstop inclusief bandenwissel verplicht.

De auto’s

De roemruchte racers van pak ‘m beet 25 jaar geleden hadden inderdaad meer zaken met straatauto’s gemeen dan de auto’s van nu. Vergeet echter niet dat DTM-auto’s qua snelheid vergelijkbaar zijn met Formule 3-racers, geen kattenpis. De RWD auto’s hebben V8-motoren aan bord met vermogens tot 507 pk. De auto’s van verschillende teams en fabrikanten delen een groot aantal onderdelen om de kosten enigszins binnen de perken te houden. Verder mogen de wagens minimaal 1.110 kg wegen inclusief coureur.

Opel blies helaas na seizoen 2005 de aftocht. Sindsdien zijn Mercedes-AMG (C63), BMW (M4) en Audi (RS5) actief in het kampioenschap. Het zal je niet verbazen dat de auto’s in hoge mate aan elkaar gewaagd zijn en dat het, meer dan bijvoorbeeld in de Formule 1 het geval is, vooral een strijd is tussen coureurs en minder tussen constructeurs.

De stand in het kampioenschap

Opmerking vooraf: de punten worden op dezelfde wijze verdeeld als in de Formule 1, dat maakt het volgen van de races wellicht een stukje makkelijker. Verder is het op dit moment Marcel Wittmann die in zijn BMW aan kop gaat in het kampioenschap met 75 punten, op de voet gevolgd door Edoardo Mortara (Audi) met 73 punten. Paul di Resta (Mercedes) heeft nog steeds alle kansen op de titel en staat op 70 punten. Bij de constructeurs gaat BMW voorlopig aan de leiding met enige marge, gevolgd door respectievelijk Audi en Mercedes.

Alle ingrediënten voor een fraai raceweekend zijn aanwezig en de weersvooruitzichten zijn prima, dus zorg dat je niks mist van de DTM op Zandvoort. De races vinden zoals gezegd op zaterdag en zondag plaats. Naast de DTM vinden dit weekend op Zandvoort ook races voor het Europese Formule 3-kampioenschap, de TCR Benelux, de Porsche Carrera Cup Deutschland én de Audi Sport TT Cup plaats. Genoeg te doen én te zien dus!35 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
HEt is een hele leuke klasse,
Mijn tip: gaan als je een dagje vrij hebt.
Ik wacht nog op de vrijkaarten AB?
@atrak: idem hier…
@nofxke: ik heb ze al ontvangen!
@epimetheus: was sarcastisch, ik had niet gewonnen ;)
@nofxke: was ook een beetje om het erin te wrijven ;) moest eigenlijk werken maar heb wat kunnen regelen! Ik kan erheen!
@epimetheus: Enjoy! Ik heb ondertussen van een vriendelijke mede-autoblogger 2 tickets gekregen. Dus ik kan ook gaan! :)
@nofxke: haha nice! Ook veel plezier dan!!
Cool! Leuk stukje en tot dan!
Bmw doet pas voor 3e jaar weer mee. Niet direct na vertrek van Opel.
@robin121089: 5e jaar!
Zin in! zaterdag mooi erheen met dan aan autoblog!
@undifined1: -” aan autoblog” + “k aan autoblog”
Heb er zin in! Trouwens AB nog bedankt voor de kaarten!!
Morgenochtend 8 uur zitten we in de auto! Tip voor mensen die de (weekend)kaarten te duur vinden, koop gewoon de duin kaarten. Je kunt vrijdag en zaterdag toch gewoon overal gaan zitten waar je wilt! Alleen op zondag wordt er gecontroleerd.
@thomthamofo: no way, sinds er op zaterdag een race wordt verreden is de controle aangescherpt.
-edit: nutteloze bijdrage-
Lijkt me leuk. Ik heb bericht voor vrijkaarten….
Ik ga samen met mijn pa op zaterdag.. Nog nooit geweest dus best veel zin in.
Ik ben ook in de prijzen gevallen voor kaarten voor de zaterdag. Ben alleen verhinderd. De eerste die z’n e-mailadres in mijn DM dumpt kan ze krijgen.
@C6_R: heey kzou ze wel willen hoor alleen geen idee hoe je een persoonlijk bericht stuurt xD maar je mag ze mailen naar mij hoor. [email protected]
@aj1993: Sorry, ik zag jouw reactie later…
@aj1993: hallo las je bericht ik heb ook 2 kaarten en ben verhinderd wil je ze nog steeds hebben? En ga je ook echt heen? Dan mag je ze van mij hebben
@C6_R: [email protected]
@nofxke: You’ve got mail!
@C6_R: Super! Dank je wel !
Met dank aan autoblog kan ik fijn gaan! Heerlijk om je zaterdag zo door te brengen!
Ook via autoblog kaartjes gewonnen! Zaterdag met pa naar de DTM! Erg gaaf :) Thnx @autoblog
Tnx @autoblog. Zaterdag ook van de partij :)
DTM was leuk toen het voor Deutsche Tourenwagen Meisterschaft stond.

Maar tegenwoordig staat het voor Deutsche Tourenwagen Masters, en is het nog steeds leuk.

Close racing met bereikbare coureurs, voor en na de race zijn ze vaak beter beter te benaderen dan bijv bij F1, ze rijden ook rustig een rondje met cabriolets over het circuit zodat je ze “van dichtbij” kan zien.
507pk maar max? Weet ik ook waarom de oude c63. 507 pony’s had
Niet om te zeiken, maar Marcel Wittmann is een voetballer van SV Wörnitzstein-Berg..

Marco Wittman rijdt voor DTM voor BMW???
@thim93: dat zou wel iets om over te zeiken zijn.
@pinut187: ik vind het altijd lastig om sarcasme te onderscheiden op sociale media. Vond het het vermelden waard:)
Wij gaan zondag heen met de SuperDukeR! Nu hopen op goed weer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).