Duizenden Nederlanders rijden zonder rijbewijs

Auteur: , 66 Reacties

Omdat er amper controle is gaat het soms (tientallen) jaren 'goed'. Hoe vaak ben jij immers gestopt om je rijbewijs te laten zien?

Rijbewijs

Mensen die ooit een rijbewijs hebben gehaald, maar om wat voor reden dan ook niet meer in het bezit zijn van het roze pasje. Het zijn er duizenden in Nederland. Een rijbewijs kan ongeldig verklaard zijn door onder meer ingrijpen van een rechter. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, het (meermaals) rijden onder invloed van drugs/alcohol of door ouderdom.

Het CBR heeft vastgesteld dat dit soort mensen lak hebben aan de consequenties. De instantie heeft geconstateerd dat er sinds 2016 meer dan 5.000 mensen nog steeds een rijbewijs op zak hebben, terwijl deze ongeldig is verklaard, aldus de NOS. Deze mensen hebben het roze pasje nooit opgestuurd naar het CBR. Ieder jaar krijgt de politie met bijna 3.000 mensen te maken die niet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en dus wel in de auto stappen. En dan zijn dit enkel de gevallen die bekend zijn. Er zijn nog tig andere automobilisten die nooit gepakt zijn.

Het CBR kan mensen niet dwingen om het rijbewijs op te sturen. Ook al is het nutteloos om het pasje te bewaren. De instantie is enkel bij machte om brieven te versturen. Bovendien is het bij de wet verboden om een ongeldige rijbewijs te bewaren. Er staat een boete van 230 euro op. Ga je rijden zonder rijbewijs of met het ongeldige rijbewijs, dan komen daar nog eens extra boetes of een gevangenisstraf bij.

Over een oplossing wordt niet gesproken. Het CBR zou bijvoorbeeld kunnen gaan samenwerken met justitie. Mensen krijgen een x aantal maanden de tijd om het rijbewijs op te sturen of langs te brengen. Doen ze dit niet, dan volgt er een boete van het CJIB op de mat die automatisch wordt verhoogd als er niet betaald wordt. Het is maar een ideetje.66 reacties

Misschien een domme vraag, maar wat maakt het in hemelsnaam uit? Als een rijbewijs ongeldig wordt verklaart komt dat ook in de database van de politie te staan. Als je dan op het moment van aanhouding je ingevorderde/ongeldig verklaarde pasje laat zien, krijgen zij toch gewoon op hun scherm te zien dat je de boel aan het flessen bent? In dat opzicht maakt de aanwezigheid van het fysieke pasje toch geen bal meer uit?
@Edge: wat voor flessen? Wijnflessen?
@Edge: iemand die weet dat ie niet mag rijden en bewust in de auto stapt zal daar niet om malen. De generatie 80 , die niet meer voor het rijbewijs wil herkeuren levert hem denk ik ook niet in. En dat zal een grotere groep worden.
@Edge: nou meestal, niet altijd misschien, betekent het niet hebben van een geldig rijbewijs dat je ook niet in staat bent om auto te kunnen rijden. Dat is nl. de enige manier om dit vanuit wetgeving te regelen. Het fysieke pasje kunnen tonen op verzoek is nog een ander verhaal.
@Edge: datzelfde dacht ik ook direct
1 keer moeten laten zien tijdens een alcoholcontrole, al 24 jaar in het bezit van een rijbewijs.
@kobus1967: in totaal 2 keer in 24 jaar.
@kobus1967: Waar woon jij dan ? Ik heb toch al minstens 4~5 alcohol controles gehad de afgelopen 15 jaar …
@dawwg: ik heb de afgelopen 20 jaar hooguit 3 of 4 keer moeten blazen, maar nog nooit mijn rijbewijs hoeven laten zien.
@dawwg: het is misschien niet waar je woont maar op welke tijdstippen je onderweg bent.
@dawwg: als je voor donker thuis bent en niet meer gaat rijden..kan het lang goed gaan 😂
@kobus1967: 0x en 20 jaar mijn rijbewijs. Als je je gewoon gedraagt is de kans bijzonder klein dat je gecontroleerd wordt, hooguit inderdaad tijdens een algemene verkeerscontrole.
@edge: Voor oom agent maakt het inderdaad niet uit. Maar stel dat je jouw rijbewijs nodig hebt voor je werk. En je werkgever vraagt om een kopie, dan kan deze hieraan niet afleiden dat je geen rijbewijs hebt. Wanneer je dan met het bedrijfsvoertuig een ongeluk veroorzaakt ben je niet verzekerd, en is de werkgever enorm de sigaar. Om dit te voorkomen dient het fysieke pasje ingeleverd te worden.
@dutchdriftking: Ik weet eigenlijk niet of werkgevers dat ergens kunnen checken? Want het verzamelen van die pasjes is denk ik een ramp.
@granlusso: Het is inderdaad een behoorlijke uitdaging. Bij een nieuw dienstverband is de kopie standaard (willen we niet alleen, zijn we ook verplicht) en wanneer het rijbewijs bijna verloopt sturen de de medewerker een verzoek voor verlenging en een nieuwe kopie. Altijd weer een terugkomend probleem.
Dat krijg je als je geen post meer stuurt maar email berichten. Die lees je bijna niet of vergeet je. Ik heb een jaar rondgereden zonder geldig rijbewijs omdat deze gewoonweg verlopen was. Je krijgt ook helemaal geen reminder via de post, helemaal niks. Klote overheid
@drommedaris: Ben je een drommedaris, of een dommedaris? Het is toch niet te veel gevraagd zelf de geldigheid van legitimatiebewijzen in de gaten te houden? Campina stuurt toch ook geen brief wanneer je melk over datum is? Dat hou je toch ook zelf in de gaten?
@drommedaris: Er staat gewoon op het pasje wanneer deze verloopt.
Kan je de overheid wel de schuld geven maar je hebt zelf helaas ook verantwoordelijkheden in het leven.
@drommedaris: eigen verantwoordelijkheid! Wij als overheid hoeven niet altijd jou handje vast te houden
@baklava: ” eigen verantwoordelijkheid! Wij als overheid hoeven niet altijd jou handje vast te houden”

Nou, als je geen verplichte verzekering hebt, krijg je wel een brief hoor; als de belastingdienst centjes wil, krijg je wel een brief, als je APK verloopt krijg je wel een brief. En als je kinderen krijgt, ben je verplicht idiote sociale werkers 3x over de vloer te laten komen.

Hoezo houdt de overheid geen handje vast ? Misschien moet de overheid gewoon wat beter haar controlerende werk doen – UWV – *kuch* *kuch* en ook gewoon wel een brief sturen..
@dawwg:

Belangrijk verschil is wel dat het verlengen van je rijbewijs niet verplicht is.

Verzekering, belasting, apk is allemaal verplicht op straffe van een boete. Dan is een waarschuwing wel het minste dat ze kunnen doen.

Rijbewijs verlengen is vrijwillig, je mag hem prima laten verlopen. Er wordt ook niet heel moeilijk gedaan als hij (niet te lang) verlopen is. Dus het is ook niet direct een grote ramp.

Schijnbaar krijg je tegenwoordig een mail voor je rijbewijs (geen ervaring mee). Waarom is dat niet goed genoeg? “ik lees mijn mail nooit” of iets dergelijks is anno nu wel een heel slap excuus.
@baklava: ik betaal een berg belasting, dan is een kleine dienstverlening als een brief “uw rijbewijs verloopt, kom langs om een nieuwe te kopen” niets teveel gevraagd. Elk commercieel bedrijf zou dat ook zo doen.
@mashell: Het levert ook gewoon geld op. Die pasjes zijn van puur goud gemaakt lijkt het wel. Het heeft al snel 8 euro gekost aan gederfde inkomsten, een geautomatiseerde brief is goedkoper.

Een paar maanden geleden had ik een nieuwe id kaart nodig, en ook gelijk één voor onze 0 jarige zoon. Die van hem was half zo duur omdat die half zo lang geldig is. Hetzelfde fucking pasje! Alsof ik niet genoeg belasting betaal bij de gemeente…
@mashell: ik denk dat je nog meer moet gaan betalen als je een brief zou willen krijgen
@drommedaris: de Rdw stuurt wel een reminders in vorm van een brief dat je binnenkort jouw rijbewijs moet vernieuwen
@moewat: Ik kreeg dit jaar alleen via mail een bericht. Volgens mij kun je op mijn.overheid.nl zelf aangeven of je je berichten per mail of per post wil ontvangen.
@drommedaris: Omdat je zelf te simpel bent om dat in te gaten te houden, moet je het nu niet op de overheid gaan afschuiven.
@drommedaris: Dit moet en kan niet anders dan een hele subtiele vorm van sarcasme zijn. Complimenten.
@pomoek: dat mag ik hopen. Maar ben bang van niet.
@drommedaris: brieven zijn middelen uit de middeleeuwen. Fijn dat de overheid eens met de tijd meegaat en een e-mail stuurt. Misschien een idee om die niet te vergeten
1 keer moeten laten zien, toen kreeg ik hem ook pas weer na 2 maanden terug!
@ghost: Als je een klaagschrift indient kun je ‘m soms nog eerder terugkrijgen
@bmw2coupeeigenaar: Alsof ik dat niet weet. 99,9% vd mensen doet dat. Ik heb echter geen bezwaar aangemaakt, zodoende nooit een boete gehad.
Mijn investering in een rijbewijs was destijds een paar 1000 gulden. In delen overgemaakt in wekelijkse partjes van 60 gulden aan de firma Bruinsma in Utrecht. Daar kreeg ik een uurtje rijles voor terug in een wrakke Opel Kadett sedan onder begeleiding van een instructeur die ik het beste kan omschrijven als een constant rokende Jaba de Hutt. Met enige moeite maar ook mazzel lukte het mij uiteindelijk het roze papiertje te halen.
In de 30 jaar dat ik nu auto rijd heb ik mijn rijbewijs 1, misschien 2 keer aan een politieagent mogen tonen. Financieel dus niet de beste investering. Maar zo heb ik wel de wijze levensles van Jaba tot mij kunnen nemen die hij mij toevertrouwde als ik te lang aan het treuzelen was bij een groen geworden stoplicht: Andere kleuren groen hebben we niet…
@pomoek: Die van mij zei altijd: groener wordt het niet!
@pomoek: na 14 lessen à 80 gulden in één keer geslaagd. Zelden zo zenuwachtig geweest als tijdens mijn examen, maar op 1x afslaan vanwege ze zenuwen na, verder foutloos gereden. Mijn rij-instructies liet mij voor iedere rijles altijd eerst een mop vertellen, hoe schever hoe mooier hij ’t vond.
@henk_he: godver, kut autocorrect. *rij-instructeur
Vorig jaar alleen al 3 keer moeten tonen aan overijverige dienders de menen dat iedereen met een grote aanhanger geen BE heeft. 1 beging zelfs 3 overtredingen om mij te passeren en een stop teken te geven.
@v6ti: Boehoe, zielig hoor. Politie mag dat, en doen dat vast met een reden. Als je dat noemenswaardig vind…

Ik heb m’n rijbewijs wel meermaals moeten laten zien in de 12 jaar dat ik rondrijd… vaak ook door mijn snelheid (op de motor). Iedereen controleren is onmogelijk, kleine rekensom verklaart dat wel.

Als je rijgedrag geen aanleiding is voor controle kunnen ze misschien beter kijken naar krullebollen uit Overvecht, en die 10x per week beboeten. Vind ik een prima prioriteit.
@pogostick: vindt*
@pogostick: waarom ben je zo dom aan het doen? Hij heeft gelijk, de politie hoort zoiets te weten en uit ervaring weet ik dat de helft van de agenten niet eens op de hoogte is voor vereisten van een BE rijbewijs en een aanhanger trekken met een B rijbewijs.
@bmwe46m3balling: Wat hoort de politie te weten? ‘Zoiets’?

Afgeven op de politie omdat ze selectief controleren is als klagen dat ze efficient werken.

Ik vind het logisch als ze beter opletten bij een verlaagde civic dan bij een standaard volvo s60, of een goedgeklede volwassen man beter vinden passen bij een maserati gran turismo dan een 18jarige met een hoodie. Zouden ze daadwerkelijk ‘willekeurig’ controles uitvoeren gaat de volledige doelmatigheid verloren en bereiken ze niks, of kost het nog veel meer personeel om hetzelfde te bereiken.

Blijkbaar is er een prima ‘trefkans’ bij het controleren van voertuigen met zware aanhanger, waarom zouden ze het anders doen?
@pogostick: azijn was in de aanbieding? Mij controleren heb ik geen moeite mee maar zorg dan wel dat je niet zelf 3 overtredingen begaat of ben je er mee akkoord dat die agent je aanrijd op je motor om je staande houden? In een ander geval wist de diender mij te vertellen dat het maximale gewicht van de belading op de achteras van mij bus hey maximale gewicht van de geremde aanhanger was. Toen heb ik t papiertje maar even omgedraaid en m laten zien waar het betreffende gewicht stond. Hij voelde zich bescheten en moest toch even zeggen dat ik moest oppassen onderweg.
@v6ti: De olijfolie was op, dus had geen keus voor in de salade. Heeft de agent je aangereden? Nee toch? Althans, dat proefde ik er niet uit. Waarom haal je dat er dan bij?
Als een agent een overtreding begaat zonder daarbij onnodig veel risico in het verkeer te veroorzaken vind ik dat geen probleem, mits het bevorderlijk is voor uitoefening van zijn beroep. Als je er alleen over klaagt omdat jij het niet mag en zij wel, moet je volwassen worden. De politie staat nu eenmaal een stapje boven ons wat dat betreft, en daar hebben we maar mee te doen. Respect voor de autoriteiten (niet altijd hun uitstraling, wel hun positie) is ver te zoeken tegenwoordig.

Dat een agent het verkeerd heeft is niet slim, zeker niet als je inmiddels al stilstaat. Die kan beter eerst feiten controleren, daarna besluiten om wel/niet te laten stoppen. Wat dat aangaat snap ik je. Maargoed, jij en ik maken ook elke dag fouten op ’t werk toch?
@pogostick: volgens mij hebben we t hier met een politieman van doen of (nog erger) een handhaver. Van die mannetjes die zelf niks kunnen en je wijzen op je fouten. Die agent heeft mij niet aangereden maar maakte wel 3 overtredingen (die hij had kunnen vermijden). Alleen omdat hij voor mij wilde komen rijden. Als de situatie er om vraagt zeg ik: alle middelen inschakelen maar om iemand staande te houden om te zien of er een E achter de B staat. Beetje dom (net als jouw reacties)
@v6ti: Aha! Daar zit het pijnpunt! Niemand mag je wijzen op je fouten! Kan je daar slecht tegen? Kan je leren.

Je overige opmerkingen ga ik negeren. Fijn weekend!
@v6ti: “volgens mij hebben we t hier met een politieman van doen of (nog erger) een handhaver. Van die mannetjes die zelf niks kunnen en je wijzen op je fouten.”

Is dat echt hoe je politieagenten ziet? Mensen die niets kunnen behalve je wijzen op je fouten?
@v6ti: politie begaat geen overtredingen want vrijgesteld. Stoppen met zeuren en gewoon even stoppen. Kost je 3 minuten, daarna ben je weer op weg.
Wat nog veel erger is dat er mensen mét een rijbewijs rond rijden die dénken dat ze kunnen rijden of die tijdens het rijden allerlei dingen vergeten zijn. Zoals richting aan geven, verkeerslichten bij de goede kleur voorbij rijden, bellen/appen/facetimen en ga zo maar door.
@stephane8200: Dat ligt doorgaans meer aan die BMW badge op het stuur. Die werkt als een rode lap voor iemands innerlijke verkeersaso.
@edge: op Autoblog zijn het de Volvo v40 D2-rijders die je op dit gedrag mag afrekenen.
Duizenden Nederlanders rijden dus MET een rijbewijs maar dan wel een ongeldig verklaarde.
@vroaaar: nee. Het pasje is een rijvaardigheidsbewijs maar alleen indien geldig is sprake van een rijbewijs. Titel klopt gewoon.
@henk_he: nee Henk, het pasje is een Rijbewijs en dat kun je aanvragen bij de gemeente met een document dat rijvaardigheidsbewijs (of verklaring van rijvaardigheid) heet en dat je ontvangt na het succesvol afleggen van een rijexamen (zowel praktijk als theorie).
@vroaaar: nee, je hebt gewoon geen gelijk. Zoek maar op in de wet.
@henk_he: als je het allemaal zoveel beter weet, zoek het dan zelf ff lekker op en kom met de link die dat dan bewijst!
Ik quote: “Een rijvaardigheidsbewijs of Verklaring van rijvaardigheid is een Nederlands document dat men ontvangt na het succesvol afleggen van een rijexamen zowel het theorie- als het praktijkexamen. Met dit document kan bij de gemeente waar men woonachtig is een rijbewijs worden aangevraagd.” (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rijvaardigheidsbewijs)
Vooral in mijn jaren als beginnend bestuurder moest ik mijn rijbewijs wel eens laten zien. In twee jaar tijd minimaal een keer of twintig, waarbij mijn rijbewijs 1 keer is ingevorderd.

De afgelopen vijf jaar overigens geen enkele keer.
@unknown234: wat moet je in hemelsnaam voor capriolen uithalen om 20x in 2 jaar gecontroleerd te worden, wtf? In 20 jaar 0x mijn rijbewijs hoeven tonen…
@henk_he: Veel in de avond rijden, omdat ik auto rijden leuk vind. Kun je tenminste doorrijden. Zeg maar 100k km in een jaartje tijd.

Zag er jong uit, klein van postuur, reed in een auto die niet echt bij mijn leeftijd paste. 18 jaar en in een nieuwe 535d rijden..

Helpt dus allemaal niet mee. Overigens 1 keer een boete gehad in die periode en dat was toen ik mijn pasje mocht inleveren ;)

@unknown234: ik reed als 19-jarige met petje in een Golf II (1300, lol) de keien uit de straat, maar toch nooit een agent gezien. Inmiddels ouder en wijzer en houd ik met ‘wat’ beter aan de regels. 🤐
Ik rij pas 15 jaar auto maar heb nog geen 1x mijn rijbewijs hoeven tonen. Wel eens geblazen maar dat was zonder rijbewijs controle.
@Donstil: idem hier, 0x in 20 jaar
In de afgelopen 15 jaar tweemaal gecontroleerd. sofort mehr Kontrolle bitte!! Je zal maar door zo’n onverzekerde aangereden worden, succes met de afhandeling…
Dit bevestigt mijn vermoeden. Ik heb het gevoel dat ik deze mensen elke dag met bosjes tegelijk tegen kom. Mocht de politie moeite hebben deze mensen te vinden, dan mogen gerust een dag met me meerijden.
Sommige mensen pikken ze eruit en andere kunnen zonder pasje door tokkelen… Zelf 5 jaar in het bezit. Maar gemiddeld wel 3x per jaar aan de kant denk ik. ‘Staande gehouden’
Ligt ook aan de tijd en auto.. of motor..
Invordering al gehad. Net klaar met een andere zaak. (Jaar voorwaardelijk) vaak blijven ze achter even plakken om kenteken te checken. Soms een ‘algemene controle’..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).