Dutch Grand Prix mogelijk in penarie om stikstofprobleem

Auteur: , 81 Reacties

Het houdt niet op.

Dutch Grand Prix mogelijk in penarie om stikstofprobleem

Een dag geen nieuws over het Circuit Zandvoort en de Grand Prix van Nederland is een dag niet geleefd. De soap rondom het evenement in volgend jaar mei is nog lang niet aan een einde gekomen. Vandaag volgt er alweer een nieuwe wending in het verhaal. Ditmaal is het stikstofprobleem hetgeen dat roet in het eten van de organisatie gooit.

In een gesprek met NU.nl geeft Jan Lammers, de sportief directeur van de Dutch Grand Prix, aan dat de werkzaamheden aan het circuit nog altijd niet van start zijn gegaan en dit voorlopig niet zal veranderen. De vertraging is te wijten aan verschillende factoren, waaronder het stikstofprobleem dat de laatste tijd veelvuldig in de media is besproken. Het knelpunt is dat de stikstofuitstoot van bouwactiviteiten in plaats van op een later tijdstip direct gecompenseerd moet worden en Circuit Zandvoort momenteel niet het juiste vergunning heeft om aan de slag te mogen.

“We hadden niet verwacht dat we aan een stuk door aan het werk zouden kunnen gaan, nadat duidelijk was dat volgend jaar de Grand Prix op het circuit van Zandvoort komt. Kijk naar wat er in de bouwwereld gebeurt. Daar is het ook niet zo dat alles windje mee en heuvelaf gaat. Het is iets waar we ons op hebben voorbereid”

Hoewel Lammers tegenover de nieuwssite niet kan aangeven hoeveel vertraging de organisatie van het evenement precies aankan voor het in de soep loopt, zegt hij dat de werkzaamheden bij duidelijkheid direct gestart zullen kunnen worden. En wel aan één stuk.

Wel geeft Lammers te kennen dat er een mogelijkheid bestaat dat niet alles gedaan kan worden zoals gehoopt. Wanneer niet alle vergunningen worden uitgegeven, dan zullen bepaalde dingen simpelweg niet gerealiseerd kunnen worden. Als de noodzakelijke natuurvergunning voor de ombouw van het circuit bijvoorbeeld niet wordt toegekend, dan zal de organisatie het evenement “niet zo comfortabel, veilig en duurzaam kunnen regelen”. Ach ja, er komen toch maar een paar honderdduizend mensen op af.81 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ergens iets minder dicht bij Amsterdam ligt volgens mij nog een circuit wat zo goed als klaar is voor de F1…
@dper4mance: Klopt. Hockenheim was echt een gave baan. Gebeurde altijd wel wat. Veel historie. Vlakbij Amsterdam (de marketeers noemen het Amsterdam-Ost) en het stikte er altijd van de Nederlanders. Het enige wat die Prins had moeten doen was een paar toerbussen regelen ;-)
@willeme: In Amsterdam sud-est is het zó schoon, dat ze naast de baan natuurlijk mineraalwater oppompen voor in de supermarkt!
@technofreak: Amsterdam ‘Bois et Lombèrt’ is nu speciaal ingericht om kinderen in de ‘echte wereld’ te laten opgroeien, inclusief niet-westerse culturen
@olivier420: oh. Dacht dat je niet niet-westerse culturen bedoelde :-D
@olivier420: Drinken ze daar dan ook Spa? Of Bier?
@technofreak: De oorspronkelijke bewoners van reservaat bois et Lombert geen bier; dat is cultureel gezien niet verantwoord.

De nieuwe inwoners bier, maar steeds minder. Daarentegen wel bakpoeder.
@willeme: in Duitsland hebben ze ook lekkerder bier. Of tenminste écht bier. Verkopen ze rond het circuit niet (enkel Freddie’s), maar je mag daar alles meenemen zolang het geen glas is. En lekker roken op de tribune (jawel, kom er maar in!🤭).

Zouden ze ivm al die flauwekul hier van stikstof en hitsige krulaarspadden hier enkel de F1 doen, of krijgen we ook zoiets als de F3, Porsche Cup en Boss GP? Met name dat laatste is erg fijn om naar te luisteren, maar ik zie Femke al uit frustratie het huis doorzoeken naar meer en échte wapens…..
Dit is eigenlijk geen nieuws. Half bouwen Nederland ligt plat, dus ook Circuit Zandvoort, direct naast het natuur gebied.
Zagen ze natuurlijk al wel aankomen, dus ben benieuwd hoe het afloopt.
@fanboy:

Neem een voorbeeld aan andere landen:

Gewoon 5.000 boeren hun bedrijf onteigenen en we hebben een race!
@erik2907: Ja en 70 rijden op de snelweg
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Hopelijk krijgen ze de vergunningen snel in orde, anders zou het hele verhaal weleens anders kunnen gaan lopen.
Dat is wat ik gisteren al zei onder het andere artikel. Jantje Lammers heeft een beetje een grote mond, maar intussen tikt de tijd gewoon door. Maar van de week probeerde ze me nog wel keertjes te verkopen… Kaartjes voor wat? Ik ga heerlijk zitten genieten van deze soap… Spannender dan de race zelf denk ik.

[Insert popcorn gif]
Dit wordt nog een leuke Soap

Pak de popcorn er maar vast bij.
@dirkiii: place your bets, wat komt er eerder, de Brexit, de afzetting van Trump of toch de GP van Zandvoort?
Van mij mag het helemaal niet door gaan. Omdat meneer prins is en veel geld heeft hij het kunnen kopen En lammers die overal schijt aan heeft
. Assen ligt alles klaar. Ik steek de vlag uit als het hele feest niet door gaat. Schijt aan meneer de prins en aan Lammers. Laat ze maar lekker paniek hebben daar!
@gerjan: buiten het feit dat het een prins is , is hij ook een zeer slimme ondernemer. Zonder zijn titel zou hij het ook wel gemaakt hebben. Alleen waarschijnlijk wat minder snel.
Waanzinnig om heel bouwend Nederland stil te leggen vanwege te hoog stikstof gehalte. Tuurlijk moet Nederland het stikstof probleem oppakken maar bouwen en stikstof probleem aanpakken kan prima parallel. Een aanfluiting van de regering om nu niet heel snel zaken te gaan regelen.
Zandvoort is vanaf dag 1 al een onzalig plan geweest.
Snel kijken of Assen naar voren geschoven kan worden.
Anders kunnen we inderdaad naar Hockenheim.
@440i: we hebben de Venray speedway nog .. eindelijk wat sensatie ..
@henkhupelschoten: RDW testcircuit in Lelystad. Autoblog organiseert daar ook altijd de driftcursussen, en afgaande op de beelden van dat evenement zijn er ook nog sprinklers!
@440i: Zullen we assen ook gewoon gelijk overslaan, ook niks voor de f1. Hockenheim is dan echt veel gaver met veel meer historie, eigenlijk zonde dat hij er uit gaat.
Het houdt niet op, niet vanzelf..
Gaat niet gebeuren. Groen links en andere millieu terroristen hebben zeeen van tijd en bakken vol geld om iedereen te zieken…
@schuimbekje3: Het milieu is totaal nog niet aan de orde. zolang er niet eens een vergunning is aangevraagd.

Tot nu toe is het gewoon falen van de organisatie. En ik schat in dat dat eerder VVD-ers zijn. Die zijn dus meer verantwoordelijk dan Groenlinks. ;)
@reactief: De organisatie heeft niks te maken met dat achterlijke stifstof geleuter. Dus daarin hebben ze niet gefaald.
stifstof=stikstof
@venividivici: stikstof geleuter is echter pas een probleem als je een vergunning aanvraagt. En dat is nog niet gebeurd.

Dus waar zit het probleem!? Dit is gewoon een smoes, om zometeen als excuus te gebruiken voor als het niet op tijd af is. Terwijl die aanvragen er allang uit hadden moeten zijn.
@venividivici: Als je iets bouwt moet je een vergunning aanvragen, dat weet iedere malloot, die stikstofuitspraak, eigenlijk een soort gedoogconstructie die de rechter naar de prullenbak heeft verwezen, was van eind mei. Deze organisatie ligt dus al bijna 4 maanden te pitten.
@schuimbekje3: Het grappige is dat de appellanten in de stikstofuitspraak een stichting is (werkgroep behoud de peel) die onbezoldigd hun werk doen.
Het is natuurlijk grote kul dat het aan het stikstofprobleem ligt, want het laatste nieuws is dat er tot nu toe überhaupt geen vergunningen aangevraagd zijn. Dus dan speelt dat nog niet.

De laatste zin is trouwens echt absurd! Dat het hoe dan ook doorgaat, ook als het ‘niet zo veilig’ georganiseerd kan worden. Echt gestoord. Ik hoop dat elke partij die (mede)verantwoordelijk is voor de veiligheid daar de ogen goed openhoudt en in ieder geval wel garandeert dat het veilig is voor de bezoekers!
@reactief: een vergunning aanvragen terwijl je weet dat die in de wacht gezet of zelfs afgewezen wordt heeft natuurlijk ook niet veel zin.
@mashell: Zeker wel! Want voor vergunningen staat een bepaalde beoordelingstermijn, daar mag niet zomaar vanaf geweken worden, alleen met gegronde argumenten (die zijn er nu wel, maar dat is niet eindeloos).

Daarnaast zal niet alles belemmerd worden door deze stikstof uitspraak, er zullen vast minder ingrijpende zaken uitgevoerd moeten worden zonder invloed van stikstof gezeur.

Plus nu niet indienen terwijl anderen dat wel blijven doen is gewoon verder achterop de stapel komen. Dus dat kost altijd tijd.

Echter moet je wel tot in detail weten wat je gaat doen als je iets aanvraagt. En ik heb zo’n vermoeden dat daar het grootste probleem ligt. Op deze korte termijn alles ontwerpen, uitwerken, financieel rond krijgen etc had echt extreem snel geweest. En ik denk dat dat gewoon nog niet zover is.
Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik liever 130kmh blijf rijden dan een weekend genieten van de GP van Zandvoort.
Ik ben nu wel een beetje klaar met deze doomsday artikelen over de GP
@nameless: Ik ook! Ben dat popcorn kopen wel beu… #NLstaatweerlekkervoorlul
De milieugekkies stoppen niet met Nederland te ergeren. Het is schandalig dat ze de rechter daarvoor kunnen gebruiken!🤮
@jupke: Daar is een rechter voor toch? Hij moet toetsen of iedereen zich aan de wet houdt, inclusief de overheid zelf.
Even terzijde, de naam ‘Dutch Grand Prix’ staat mij tegen. Nou heb ik sowieso al een hekel aan het onnodig gebruik van Engels, maar hier wordt Engels en Frans gecombineerd. ‘de Grand Prix van Nederland’ kan ik al veel beter hebben hoewel dat natuurlijk net zo goed een samentrekking van twee talen is. Ik ben zelf ook niet consequent en daarnaast is deze wedstrijd natuurlijk een internationaal gebeuren. Wil je wel consequent zijn en internationaal, dan lijkt mij ‘le Grand Prix néerlandais’ een betere naam.
@koeberg: Als je internationaal wil zijn, dan zou ik zoveel mogelijk Franse woorden vermijden. Driekwart van de wereld kan het niet eens uitspreken.
@koeberg: Kijk eens goed naar hoe de andere gp’s heten! De FIA is Frans, dus grand prix! Is al vanaf het begin zo. 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️
@fmgarcia: is ‘sarcasme’ ook een Frans woord?
@verplicht: Nee, chauvinisme wel :D
@koeberg: Nope, “Grand Prix” is perfect aanvaardbaar als Engels. Het is dan wel een leenwoord, of preciezer een leenuitdrukking, maar het bestaat ondertussen al meer dan 100 jaar in het Engels – en in andere talen. Dus kan “Dutch Grand Prix” als een volledig Engelse benaming benoemd worden…
Assen gemekker in 1,2….
En dit allemaal door milieu-­activist Johan Vollenbroek (70).
Rechtse mensen worden vermoord worden als ze linkse hobby’s dwarsbomen.
@mwti: heb je het over de onfortuinlijke Pim Fortuyn? En wat heeft die gedwarsboomd dan? Die heeft wat populistische praat in een campagne gehouden maar tot meer kreeg hij niet de kans. Eigenlijk is Pim vermoord omdat Vollert vrij sterk vond dat populisten het land geen goed zouden doen. Dat laatste is inmiddels wel bevestigt en dat een populist vermoorden de boel alleen maar erger maakt ook.
@mashell: wie dan ook vermoorden maakt eigenlijk zelden iets beter.
@mashell: links vond Pim een gevaar voor de toekomst en Johan Vollenbroek is ook een gevaar voor de toekomst want hij zorgt ervoor dat (leuke) dingen niet door kunnen gaan. Hij belemmert projecten en dat kost veel belastinggeld.
Een bouw project is een bouw project, zo simpel is het.
Dus er gelden voor CPZ de zelfde regels als iedereen.
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat CPZ een uitzondering op de regels krijgt omdat de F1 langs komt.
Als de uitzondering wel plaats vind voor CPZ, dan is het hek van de dam in de bouwwereld, er moet wel met gelijke maten gemeten worden.
@HZW: Toch kan dat wel zo zijn. Juridisch gezien is een bouwproject een bouwproject, maar omdat het hier om een evenement van internationale allure gaat dat als visitekaartje voor Nederland kan dienen, zou ik een uitzonderingspositie niet eens zo gek vinden.
@edge: Ik ken de precieze details niet, maar degene die dat juridisch moet gaan onderbouwen wens ik veel succes. Dat lijkt me nog een hele opgave om dat te kunnen verantwoorden.
@edge: en de woningbouw ligt stil terwijl er hoge nood is aan nieuwbouw woningen. De snelwegen moeten dringend aangepakt worden op nieuwe aanleg of verbreding en dat kan allemaal niet. Schei uit zeg, tuurlijk is het hek van de dam als er straks uitkomt dat er niet met gelijke mate word gemeten.
@maotje: het tekort aan woningen is inderdaad wel wat nijpender dan het tekort aan grand prix.
@mashell: Er is al 50 jaar een tekort aan woningen. Toch hoor je er geen politieke partij over.

Je blijft lachen in dit land.
@edge: er zijn termijnen waar iedereen zich aan moet houden als het gaat om vergunningverlening. De gemeente en/of provincie kunnen natuurlijk supersnel beslissingen gaan nemen, voor een keer, maar inzagetermijnen van de vergunning moet je eerbiedigen en inspraakavonden moeten gewoon worden gehouden. Als de gemeente/provincie dat niet doet kan elke inwoner van Zandvoort en alle andere belanghebbenden een (kort geding?) procedure opstarten om de overheden te dwingen zich aan de wet te houden.
@HZW: Het vervelende is dat er regels worden bedacht door mensen met slechts 1 doel voor ogen en dat ze deze vervolgens voorleggen aan een stel slaperige ambtenaren. Pas als de wet is goedgekeurd komt men er achter wat voor ellende dit aanricht. Wordt tijd dat ze een vergunning moeten bv aanvragen om een wetsvoorstel in te dienen. En dan ook meteen een vergunning om een procedure te mogen starten tegen een bouwaanvraag.
@rickthestig: Wetten worden echt niet niet zomaar toegepast hoor. Daar wordt twee keer over gestemd (1e en 2e kamer).

En bezwaar maken is niet zomaar mogelijk. Daar zit marge ingebouwd om gewone zeurpieten zonder gegronde redenen tegen te houden (zoals moeten betalen voor de procedure als je bezwaar geheel ongegrond verklaard wordt).

De regelgeving is over het algemeen echt wel redelijk goed geregeld in Nederland, maar helaas gaat er ook wel eens wat goed fout en zijn de regels soms ook wat overdadig.
En al die tijd moet dus blijkbaar een compleet bouw team op standby staan, lekker efficiënt.
@8cylinder: Ach, als je leest dat overal de bouwprojecten stil liggen zullen er genoeg bouwbedrijven zijn die zo kunnen inspringen. En anders kan de organisatie altijd nog een blik arbeidsmigranten uit Polen en omstreken opentrekken.
@edge: Zo veel Polen lopen niet meer op de bouw tegenwoordig. En vooralsnog ken ik geen aannemers die tijd over hebben.
Jan Lammers als de nieuwe Tom Cruise in Mission Impossible VII – The Zandvoort Files.
Subtitle: Assen, here we come!
Over gebrek aan werkkapitaal hoeven ze zich in ieder geval niet druk te maken, met al die ontvangen vooruitbetalingen! Ze zullen de zuurverdiende centjes van Jan Publiek ondertussen wel leuk laten renderen. Paar tamelijk liquide vastgoedbelegginkjes in het Amsterdamse gedaan wellicht…😂
Sws waardeloze locatie, assen is zoveel beter
Lucht bestaat voor 78% uit stikstof, dat was 1 miljoen jaar geleden zo, dat is nu zo, en dat zal de komende 1 miljoen jaar zo blijven.

Gaat het over stikstofoxide misschien? Dat is iets heel anders dan stikstof.
Ik zit net naar Remkes te kijken en te luisteren op NOS Journaal. Vergeet Zandvoort maar. En terecht.
Tja, ik hoor net ook dat de maximum snelheid omlaag moet voor de stikstof….
@dutchdriftking: Ik las eerder vandaag dat het verlagen van de maximum snelheid nagenoeg geen effect heeft. De maximum snelheid zal dus wel snel verlaagd worden, ze zijn in Den Haag gek op symboolpolitiek.

Het schijnt dat de stroomvoorziening in West -Europa ook door z’n hoeven gaat, instabiliteit door de energiewende van Merkel. België en Nederland sluiten doodleuk hun kolen- en kerncentrales.

Het gaat een mooie puinhoop worden de komende jaren. Gewurgd door internationale verdragen die onze regering zo graag ondertekent.
@dutchdriftking: Dat zit er dik in. Nominaal brengt dat een procent of 14 reductie van stikstofuitstoot door het verkeer, als ik het goed heb begrepen. In de praktijk zal het minder zijn, want lang niet iedereen rijdt nu 120 of 130 waar het mag, en vaak kan het ook helemaal niet eens. Laten we wel wezen: de snelheidslimiet op een weg waar je in de file staat doet niet veel ter zake.
@vaakbenjetebang: Misschien moeten ze verbieden file te rijden.
@karaya: Eigenlijk wel, want in de file staan is in alle opzichten dom, verspillend en contraproductief. Verbieden is natuurlijk niet realistisch, maar eigenlijk is het van de zotte dat er al tientallen jaren een hardnekkig fileprobleem bestaat. Iedere dag 2 keer een uurtje of 3 lang bumper aan bumper over de snelweg schuifelen op exact dezelfde locaties. Met alle technologie, ervaring en kennis die ons ter beschikking staat zou je zeggen: dat moet op te lossen zijn. Het tegendeel blijkt waar.
@dutchdriftking: O, en nog een detail: het verkeer in zijn geheel is verantwoordelijk voor een procent of 6 van het totaal. Zes. Dat is inclusief vrachtverkeer. Dat rijdt geen 130, dus daar is dus al niks te halen. Maar goed, laten we even optomistisch rekenen. 14% van 6%: iets minder dan 1% van de totale stikstofuitstoot kun je dan ‘winnen’ met een lagere maximumsnelheid. Niet heel spectaculair, zo dunkt mij.
Wordt tijd dat we de hulp in roepen van Amnesty international. Dit lijkt mij in strijd met de rechten van de mens. De gemiddelde Chinees wordt minder dwars gezeten door de overheid dan wij Nederlanders.
@rickthestig: Het feit dat jij dit hier kunt typen en morgen geen bezoekje krijgt van een overheidsfunctionaris bewijst het tegendeel ;)
@vaakbenjetebang: het is nog geen morgen…
Wie had dat verwacht? Een besluit nemen met je “hart” (en omdat er zo’n lieve, schattige dikbebrilde prins de baas is) in plaats van met je hoofd (Assen, dat al helemaal klaar is en waar niet geklooid hoeft te worden aan de wegen of vlak naast een Natura2000-gebied) en dan gaat er nog van alles mis. Misschien dat de Raad van State in overweging wil nemen dat het om het speeltje van Prins Benno jr gaat? Een arme sloeber, met wat huisjes hier en daar in Amsterdam? Zo’n gewone, heerlijke, rasechte Amsterdammer? Kom op Raad van State! Help Benno jr aan zijn speeltje. Zelf heeft ‘ie geen cent te makken!
Waardeloze keuze, circuit Zandvoort. Huisjesmelker Bernard en Jantje Lammers moeten zich schamen. De F1 verdient een fatsoenlijk circuit en niet die aftandse zooi bij Amsterdam.
Remkes zegt dat Nederlandse politici weer hebben zitten slapen door ondoordacht EU-beleid te accepteren. Ongelooflijk wat een sneu gepruts daar in Den Haag,
Als ze de maximum snelheid gaan verlagen voor alle verkeer kan de overheid een rechtszaak van de vereniging EV gaan verwachten. Enerzijds het volk, met succes, in een elektrische auto pushen, en dan gelimiteerd worden in het gebruik en je vrijheid omdat anderen nog in vervuilende auto’s rijden.
Wat is dit land toch goed in paniek zaaien🤦‍♂️
De Dutch Grand Prix wordt gesponsord door Jimmy Products B.V.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).