Een auto huren gaat vanaf nu nog makkelijker

Auteur: , 20 Reacties

Hertz vindt documenten checken maar een omslachtig proces.

Mustang

Don’t be gentle, it’s a rental. Ah, want wat is het toch fijn dat bedrijven ons tijdelijk auto’s uitlenen voor een kleine vergoeding. Een paar schadeformulieren mee voor enkele kinderziektes en je kunt alles doen met een huurauto. Laatst hadden we nog een tof verhaal van een lezer over huurauto’s, zelf heb ik er maar één keertje eentje opgehaald. In Dubai, waar je dan voor weinig lekker kunt raggen in een Audi A6 (rijtest, de huurauto was een C7 uit 2016).

Minder leuk is het proces om zo’n auto te bemachtigen. Zonder controle zou het snel gaan, maar dan belanden auto’s ook vrij snel aan de andere kant van de wereld. Dus moet je bij de Europcar/Sixt/Hertz-balie je rijbewijs laten zien, dan je ID-bewijs en in sommige gevallen zelfs een internationaal rijbewijs. In de VS schijnt dit proces ongeveer twee minuten te kosten bij Hertz, maar in de meeste gevallen, zoals bij mij of waarschijnlijk bij jou, duurt het ietsje langer. Al dan niet een hele aardige kerel, de loopjongen van het verhuurbedrijf in Dubai heeft er in totaal zo’n 25 minuten over gedaan om de beloofde auto voor onze neuzen te zetten. Dat kun je hem of zijn bedrijf moeilijk kwalijk nemen, niks boven veiligheid namelijk. Maar dat kan sneller.

Pak nu eens je telefoon en ontgrendel hem. Een ietwat vreemde opdracht middenin dit verhaal, maar de kans is groot dat je nu, mits je een niet al te oude smartphone hebt, je vingerafdruk hebt gescand. Of als je bijvoorbeeld een iPhone X of Samsung S8/S9 hebt, met je gezicht of ogen. Veilig en snel, want er wordt gebruik gemaakt van je biometrische gegevens. Je ogen, de vorm van je gezicht en je vingerafdrukken kunnen je makkelijk identificeren, terwijl ze uniek zijn. Tot zo ver niks nieuws.

Waarschijnlijk geïnspireerd door deze smartphonetrend, wil Hertz deze biometrische gegevens gaan gebruiken voor huurauto’s. Binnenkort kun je (in de VS) naar een Hertz CLEAR-meetpunt stappen en je gegevens scannen. Je handpalm, vingerafdrukken, ogen en gezicht worden gescand. Daarna krijg je de sleutels van je grijze sedan huurauto en kun je naar een tolpoortje raggen. Daar scan je de gegevens nogmaals en mag je doorrijden. Hertz zegt dat de normale procedure van 2 minuten hierdoor ingekort wordt naar 30 seconden. Tijd is geld, helemaal voor mensen die veel huurauto’s rijden.

Voor degene die het niet snappen, heeft Hertz een video geüpload waarin CLEAR, eh, clear wordt:

Infiniti huurauto

De service zal begin 2019 commercieel uitgebracht worden, na uitbundige tests op vliegvelden in Atlanta, LAX in Los Angeles en JFK in New York.

Meer lezen? Bekijk ook de gaafste huurauto’s die jullie hebben gehuurd/gespot!20 reacties

Al your privacy belong to us! Aldus de Amerikaanse overheid.
@henk_he: Och, al die biometrische gegevens heeft de Amerikaanse overheid al van je voordat je het land binnen bent, dus die hebben de gegevens van Hertz niet nodig. Maar het gaat wel heel ver dat een bedrijf dit allemaal van je wil hebben. Er wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept over hoe al die data wordt beveiligd, als dat niet op orde is, is het middel namelijk veel erger dan de kwaal. Nog afgezien van de overduidelijke priacy-bezwaren van dit systeem.
@henk_he: maar dan in correct Engels natuurlijk…
Off topic: Er zijn toch wel meer smartphones die je met je gezicht/ogen kunt ontgrendelen behalve de iPhone X en de Samsung S8/S9
@parttimeautospotter: uiteraard, het zijn echter de meest voor de hand liggende/populaire voorbeelden.
@autoblogger: Ah, begrijp het
@parttimeautospotter: zeker weten, op de Galaxy S3 kon het al met het gezicht
@bierbuik: klopt, maar dat is allerminst te vergelijken met de huidige systemen als FaceID. Die maakt een 3D opname van je hoofd, de ‘gezichtscamera’ van de S3 herkent geen diepte. Een foto van de desbetreffende persoon werkt meestal ook.
@parttimeautospotter: ja met de Raboscanner kan het ook
Maar welke auto zal jij huren als je in de Verenigde Staten bent? Ik trap wel af met de Dogde Challenger.
@appeltaartislekker: ik ga in januari naar Florida, heb een Suburban gehuurd, die rijd ik in NL ook en ik wil op vakantie ook niet martelen.
Mij niet gezien…

Ik wil best mijn vingerafdrukken achterlaten, maar dan moeten ze bij Hertz wel wat leukers achter de balie neerzetten dan dit…

https://goo.gl/images/duXyAx

En dan nog is het uitkijken dat je niet een nieuwe #metoo affaire ontketend.
@moveyourmind: iets als dit https://goo.gl/images/YsCdtm ?

Bizar dat je zoveel soorten afdrukken moet achterlaten, alsof alleen vingers of iris niet voldoende is. Mij niet gezien…
@weereentankleeg: Helemaal perfect!

Lijkt me ook een gezellige leuke dame, zou zomaar mijn boezemvriendin kunnen zijn.
@weereentankleeg: Als ik dan toch mag kiezen: https://goo.gl/images/GYfT9e
Is mij nog nooit overkomen dat ik de huurauto in twee minuten meekreeg… ook niet bij Hertz… En eigenlijk sta ik toch liever even te wachten dan dat ik allerlei biometrische gegevens moet afstaan… Off topic: bij Hertz zou ik gaan voor een dagje in die speciale Corvette C7 ZOZ of een Camaro SS die klinkt ook lekker hard…
Er waren volgens mij al verhuurbedrijven waar je van te voren dingen kon reserveren en dan gewoon zo de parking lot af kon rijden zonder naar de balie te hoeven. Emerald Aisle van National Car rental bijv.,.,
Avis prefered. Ik zie op Mn app welke auto ik heb,instappen, rijden naar de uitgang, rijbewijs laten zien en klaar.
Als de auto mij niet aanstaat kan ik nog altijd iets kiezen bij het rijtje auto’s in het vak select & go.
Mustang GT blijft wel mijn favoriet maar Charger/Challenger R/T zijn ook leuk. Voor de langere afstanden pak ik liever een F150 ofzo. Als je maar genoeg huurt kun je makkelijk upgraden naar zoiets dergelijks zonder extra kosten te maken. Dat is de sport natuurlijk om zo goedkoop mogelijk (beperkt budget van het bedrijf waar ik voor werk) de dikste auto mee te krijgen.
Gemak is de grootste vijand van privacy. Om vier seconden te winnen geeft de gemiddelde mens maar wat graag zijn persoonlijke info af aan een totaal onbekende aan de andere kant van het scherm.
Ik weet niet hoe het bij andere verhuurders zit, maar bij Sixt is er zoiets als ‘fastlane’, een service waarmee je alles met je telefoon regelt, incl openen/sluiten auto. Komt geen mens aan te pas, dus ook geen wachtrij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).