Elon Musk maakt einde aan Tesla-speculatie over beursnotering

Auteur: , 34 Reacties

Wel niet, wel niet. Niet dus.

Tesla

Elon Musk was een tijdje onderwerp van gesprek in de zakelijke wereld. Door middel van een tweet liet de Tesla CEO drie weken geleden weten te overwegen Tesla van de beurs te halen. Hoe een tekst van minder dan 200 woorden een enorme shitstorm teweeg kon brengen. Investeerders plaatsten grote vraagtekens bij de woorden van Musk en de Tesla-topman kreeg zelfs de SEC op zijn dak in verband met mogelijke manipulatie van de koers.

Er is nu weer rust in de tent. Musk heeft in een verklaring naar buiten gebracht dat Tesla beursgenoteerd blijft. Deze beslissing heeft de CEO genomen naar aanleiding van gesprekken met aandeelhouders en partijen als Silver Lake, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Given the feedback I’ve received, it’s apparent that most of Tesla’s existing shareholders believe we are better off as a public company. Additionally, a number of institutional shareholders have explained that they have internal compliance issues that limit how much they can invest in a private company. There is also no proven path for most retail investors to own shares if we were private. Although the majority of shareholders I spoke to said they would remain with Tesla if we went private, the sentiment, in a nutshell, was “please don’t do this.” – Elon Musk

Tegelijkertijd laat Musk weten dat de prioriteiten op dit moment liggen bij de Model 3 en het winstgevend maken van Tesla. De CEO sluit zijn statement af door te zeggen dankbaar te zijn dat hij Tesla mag leiden ‘als een publiek bedrijf’ en dat het een voorrecht is.34 reacties

Drie weken geleden wilde Elon Tesla van de beurs af, nu weer niet. Lekker stabiel die Musk. Of hij raakt van het padje of hij zit aan de drugs maar in beide gevallen zou Tesla hem professionele hulp moeten aanbieden. Sterkte ermee en ook voor al zijn groupies natuurlijk!
@kempenaer: hij wilde gewoon de speculanten straffen door de koers te manipuleren. Dat is hem gelukt en hij komt er waarschijnlijk nog mee weg ook.
@sanderb: Nee hoor, er loopt een onderzoek bij de SEC voor beursmanipulatie. Dat zijn geen lullige straffen en die zijn ook nog eens persoonlijk, niet zakelijk.
@kempenaer: da mens heeft omwille van 1 tweet eventjes nieuw kapitaal verworven. De aandelen zijn gaan stijgen en er werd meer aandelen verkocht. Dat wilt zeggen dat er nieuw geld binnenkomt. Dat was zijn doel en dat is gelukt. Zonder boete zo blijkt.
@acizane80: Handel in aandelen levert Tesla niks op. Er komt alleen maar geld binnen als Elon zijn eigen aandelen verkoopt. En als ie dat had gedaan, was ie zéker beboet voor koersmanipulatie.
@acizane80: dat klopt niet helemaal. Er zijn geen nieuwe aandelen uitgegeven. Bestaande aandelen zijn minder waard geworden en stijgen nu (misschien) weer. Er is alleen geld verdiend door diegene die ze laag kochten en hoog verkochten…
@disco3hse: en door mensen zoals ik die ze meteen op 374 short zijn gegaan en op 318 terug gekocht. Dank je Elon, weer een mooie zomerklapper dankzij jouw gepruts ;)
@superfunky: de SEC zou het hele “short” concept illegaal moeten maken. Geld verdienen aan de ondergang van een ander. Dat is alleen aan begrafenisondernemers.
@flutterby: nee, het kopen van een aandeel omdat je het weer wilt verkopen als het meer waard is, dat is moreel zeker zeer verantwoord?
Kijk, als je niet weet hoe financiële markten werken en de functie van shorten in het systeem niet begrijpt, dan moet misschien gewoon lekker gaan kletsen over auto’s, want dit soort opmerkingen zijn echt zoooo dom.‘S
@superfunky: ja, want verkopen als het meer waard is de kern van investeren, wat weer een van de belangrijkste onderdelen is van onze economie. Van “shorten” wordt niemand beter, alleen de “shorter” zelf. De rest lijd er enkel onder.
@acizane80: het aandeel is na een korte stijging nu juist15% lager. Waarde van tesla is daarmee flink gedaald en de obligaties kunnen nu niet meer omgezet worden naar aandelen (bij min 360 dollar). Er zijn alleen maar verliezers geweest. Nu weer focus op wat echt telt: auto’s verkopen!
@acizane80: Aandelen leveren alleen bij emissie wat op, niet bij verhandelen…
@acizane80: en de shorts eruit gestopt. Dat is vals spel. Veel mensen die correct speculeerden zijn zo een valse hak gezet. Dat moet zwaar afgestraft worden.
@kempenaer: als je als psych Musk kan helpen dan daarna gaarne Trump! 😉
@kempenaer: het wordt duidelijk dat Musk Tesla nu ziet als een autoproducent en niet meer als een tech company dat auto’s bouwt.
Ik hoop dat ie het redt maar vraag me af hoe innovatief zijn project nog zal blijven als de grote spelers dezelfde weg op gaan.
Zwaai gewoon af Elon, nu heb je nog een beetje een eerbiedig eind.
@bmwfreak038: een echte kapitein zinkt met het schip
@w115: en als je eerder afstapt dan de opvarenden dan ga je op brood en warer verder. Vraag dat Schettino maar
Denk dat Elon Must binnenkort een bezoekje van de Securities and Exchange Commission kan verwachten.
@stephano: met een bosje bloemen en complimenten. Een voornemen in onderzoek tijdig communiceren, luisteren naar de investeerders. Veel beter dan een CEO het niet doen in de omgang met aandeelhouders.
@mashell: Midden op de beursdag een belangrijke mededeling doen, via twitter ipv een officieel pers bericht, Twijfels of hij wel echt de funding heeft om het waar te maken en vervolgens een paar dagen later weer alles intrekken. Yup, aandeelhouders houden van zulke CEO’s!
@stephano: Tesla heeft “sociale media” als officieel mediakanaal aangegeven jaren terug. Dus geen probleem met twitter. Timing had inderdaad beter gekund (of eerst overleg met board).
@stanny: Musk heeft mensen geblokkeerd op twitter (ask me how I know), als jij mensen express blokkeert en daarom ze dus niet het laatste nieuws kunnen bekijken, is illegaal als een public company.

Daarnaast was er nooit een 8K gekomen (wat officieel gezien heel erg nodig is met een aankondiging als dit). Waarom? De funding was er niet. Er was geen 1 gek die 80 miljard in dit failliette bedrijf wil pompen.
@mashell: Jij snapt het dus niet.
@basjaski: misschien wel beter dan je denkt.
Een kat in het nauw maakt hele rare sprongen. Als iets dit spreekwoord duidelijk maakt dan is het wel het gedrag van Musk. De man kan beter zijn taken overdragen aan iemand anders en zelf eens een tijdje rust nemen. Toegeven dat je iets niet goed hebt gedaan kenmerkt de ware leider.
@rhellema: helemaal eens. Maar de man die zichzelf de belangrijkste man van dit aardbolletje vindt zal dat niet doen tenzij zijn lichaam en geest het opgeven.
De shit is al naar de fan onderweg, de leveranciers beginnen te morren en beginnen vertrouwen te verliezen na Musk’s laatste tweets.
And that is linke soup !
Een public company is geen publiek maar een beursgenoteerd bedrijf. Een beursgang van een bedrijf heet in het Engels ook IPO: initial public offering.
Ik ben benieuwd in hoeverre Musks in maart goedgekeurde beloningspakket mee heeft gespeeld in deze beslissing. Als hij binnen 10 jaar al zijn targets haalt, waaronder een omzet van 175 miljard dollar en een beurswaarde (!) van 650 miljard dollar, kan hij een aandelenpakket van tientallen miljarden dollars tegemoet zien.
@kunstomdathetmoet: Er is niet eens een ATH bereikt. Kort na snelle stijging aandeel juist gezakt. Nu 30$ lager dan vóór de aankondiging.
Voor de shorters was een een heerlijke tijd, even naar bijna 380 om dan door te zakken naar 305 en nu terug 322
Zo… weer drie weken lang met trucjes iedereen afgeleid zodat ze niet teveel aandacht geven aan het feit dat het bedrijf zwaar verliesgevend is en gewoon keihard op een faillissement afstevent… Standaard tactiek van deze man, best wel knap eigenlijk want er zullen niet veel bedrijven zijn die met dit tempo geld vernietigen en toch blijkbaar van sommige mensen vertrouwen blijven houden…
Ik dacht even te lezen ‘Elon Musk maakt einde aan Tesla-reputatie’..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).