Elon Musk niet klaar om dubbele bestuursrol op te geven

Auteur: , 20 Reacties

En dat is niet goed voor zijn brein.

Elon Musk niet klaar om dubbele bestuursrol op te geven

Het moge duidelijk zijn dat Elon Musk een verschrikkelijk druk leven heeft. Logisch, want de gemiddelde CEO van een gigantische internationaal bedrijf werkt regelmatig 100+ uren in de week. Musk brengt de drukte in zijn leven echter naar een nieuw niveau, door er allerlei schijnbaar filantropische zaken bij te doen, SpaceX-raketten de lucht in te schieten en vlammenwerpers te produceren.

Dit alles terwijl het bedrijf (Tesla) waarbij hij een dubbele bestuursrol vervult zich nog altijd in een lastig parket bevindt. De productie van de Model 3 mag dan eindelijk op gang komen, Tesla heeft nog altijd niet de financiële fundering die ze benodigen. Het is daarom bijna vanzelfsprekend dat het beursaandeel als een speer de lucht in schoot, nadat Elon Musk afgelopen week tweette dat het Tesla-aandeel van de beurs gehaald zou worden bij $420. De reden? Wel, volgens de topman was de “funding secured.

Dit alles bleek al gauw echter niet te kloppen. Hoewel Elon probeerde een transparant beeld te geven van de stand van zaken, bracht hij de situatie alleen maar verder van huis. De gesprekken die Musk op dat moment had met het investeringsfonds van Saoedi-Arabië waren namelijk helemaal nog niet afgerond, een concrete deal was er allerminst. Hierop kreeg hij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder, op zijn dak. In de tussentijd heeft de toezichthouder verschillende dagvaardingen gestuurd, daar ze overtuigd is dat Musk zijn ‘poging transparant te zijn’ heeft ingezet om het aandeel in waarde te laten stijgen. Klopt de tweet van Musk niet, dan is hij mogelijk schuldig aan fraude en manipulatie.

In een recent interview met de New York Times doet Elon Musk een boek open over de tweet. De 47-jarige miljardair geeft toe dat hij de tweet plaatste zonder daarbij andere directieleden op de hoogte te brengen. Hoewel de ophef groot was, vertelt Musk niet gebeld te zijn door woedende directieleden. Kort na het interview komt hij hier op terug en zegt hij inderdaad een telefoontje te hebben gehad. Hierop is hij, samen met de directie, tot het besluit gekomen dat hij niet meer tweeten zal over het privé maken van het Tesla-aandeel.

Het interview geeft een veel duidelijker inzicht in de denkwijze van Musk, evenals zijn huidige mentale gezondheid. Dit klinkt wellicht ietwat cru, maar de topman van Tesla heeft het wel degelijk lastig: “It’s not been great, actually. I’ve had friends come by who are really concerned.” Het verschrikkelijk drukke leven dat Musk leeft, in combinatie met het constante gedreun van haters, shorters en critici, lijkt zijn tol te beginnen te eisen.

“I thought the worst of it was over — I thought it was. The worst is over from a Tesla operational standpoint. But from a personal pain standpoint, the worst is yet to come.”

Musk verlaat soms dagen de fabriek niet, om alles maar in goede banen te leiden. Wanneer hij de weinige uren slaap die hij nodig heeft wil benutten, wil dit regelmatig niet lukken. Hierom schijnt Musk zich, volgens een aantal directieleden, te wenden tot de slaappil Ambien. Hoewel niet bevestigd, zijn verschillende personen in zijn omgeving ervan overtuigd dat diezelfde slaappil de oorzaak is van zijn nachtelijke Twitter-tirades.

Het is logisch dat de directieleden het beste voor hebben met Elon Musk, evenals het bedrijf. Om deze reden zijn de directieleden op zoek naar een capabel tweede persoon die zich naast Musk kan scharen, zodat de Zuid-Afrikaanse ondernemer een beetje rust kan vinden–als dat überhaupt mogelijk is. In het interview ontkent Musk echter dat de directie hiermee bezig is. Daarbij is het volgens hem niet noodzakelijk, aangezien er toch niemand voldoende kennis van zaken heeft. Musk besluit het interview met de volgende deprimerende gedachte: “if you have anyone who can do a better job, please let me know. They can have the job. Is there someone who can do the job better? They can have the reins right now.

Een merkwaardige opmerking, daar Musk de teugels natuurlijk niet zomaar uit handen zal geven. Het wekt echter wel de vraag op of hij zijn trots niet zo snel mogelijk opzij moet zetten en hulp van anderen moet accepteren. Niet zozeer op persoonlijk niveau, wel op zakelijk gebied. Niet alleen kan het werk dan beter verdeeld worden, Musk zal zich hierdoor tegelijkertijd beter kunnen focussen op wat nu écht belangrijk is. Dit zal hem hoogstwaarschijnlijk een duidelijker perspectief geven op wat er gebeuren moet met Tesla. We willen immers niet dat het bedrijf over de kop gaat.

Het bestuur van Tesla heeft inmiddels, gelukkig, een statement uitgebracht als reactie op het interview. Hieruit maken we op dat ze nog met volle overtuiging staan achter de man die hen, naar eigen zeggen, groot heeft gemaakt. Desondanks kunnen we het niet helpen te denken dat ze alsnog een tweede figuur naast hem willen plaatsen, als is het maar ter ondersteuning.

“There have been many false and irresponsible rumors in the press about the discussions of the Tesla board. We would like to make clear that Elon’s commitment and dedication to Tesla is obvious. Over the past 15 years, Elon’s leadership of the Tesla team has caused Tesla to grow from a small start-up to having hundreds of thousands of cars on the road that customers love, employing tens of thousands of people around the world, and creating significant shareholder value in the process.”20 reacties

Hij is lekker concreet op twitter, al helemaal voor een beursgenoteerd bedrijf. Dat kan prima, maar die tweet over die 420 dollar en dat hij gefund zou worden, dat kan écht niet, daar speel je met miljarden, met je bedrijf, personeel en aandeelhouders. Moet gestraft worden, mag niet ‘normaal’ worden, al helemaal niet tijdens handelsuren. Ik denk dat hij een beetje vermoeid/emotioneel was toen hij dat eruit gooide, zelfs een koe weet dat dat not done is.
Blijft gewoon een held. (Ja, ik heb een Tesla!). Hij wil iets, gaat het gewoon fixen. Hij wilde laten zien dat elektrische auto’s wel konden werken, dat je raketten herbruikbaar kan maken, dat tunnels boren niet zo duur hoeft te zijn. En hij flikt het gewoon.

Hij HOEFT het niet, want hij is schatrijk. Hij kan nu stoppen met wat hij doet en lekker op een privé eiland gaan ontspannen. Maar nee, hij gaat gewoon hard door om zijn doel te bereiken.

Ik heb er respect voor.
@widodh: Keep sipping the Tesla koolaid…
@basjaski: Daarom gaf ik ook eerlijk aan dat ik een Tesla heb en de nieuwe er volgende maand is. Maar zeker, die Tesla koolaid is verdomde lekker.
@widodh: Schatrijk aan aandelen in z’n eigen bedrijf. Als het slecht gaat met tesla heeft dat direct invloed op hem.
@towi1989: dan nog heeft hij zat centjes. Daar hoeft hij her echt niet meer voor te doen
@towi1989: Wat hier boven ook al aangegeven werd, hij heeft in contanten echt meer dan voldoende geld. Daar hoeft hij zich geen seconde druk om te maken.
@towi1989:
Hij had na de verkoop van z’n aandeel in Paypal hetzelfde kunnen doen: tot z’n dood relaxen op een mooi eiland.

Maar heeft toen ook zwaar gegokt en vrijwel alles geinvesteerd in raketten.
Een goede manager heeft mensen onder zich op wie hij kan vertrouwen zodat hij zaken kan delegeren. Dit is gewoon pure grootheidswaanzin, lekker alles zelf willen doen.
@towi1989: bullshit. Natuurlijk heeft hij goede mensen onder zich die het werk ook kunnen doen. Alleen je kindje uit handen geef valt niet mee. Voor geen enkele CEO.
@fransananas: En daarnaast is de man gewoon zeer intelligent en heeft belachelijk veel kennis van de producten die door zijn bedrijven worden gemaakt. Dat in combinatie met dat het zijn kindje is, snap ik wel dat je het niet zomaar uit handen wil geven en jezelf al snel gemotiveerder en capabeler acht dan iemand anders.
@quincy: @fransananas: jullie hebben allebei een punt, het is moeilijk om je werk te ‘delen’ of gedeeltelijk uit handen te geven, toch is het zo dat je als ondernemer het beste vaak een compagnon of partners hebt die je hierin ondersteunen, of bepaalde taken van je overnemen danwel adviserende rol spelen. Je kan niet 100% van je tijd de juiste beslissingen nemen
@lekkaah: Helemaal eens. Nu ik het terug lees lijk ik met mijn comment aan te geven dat wat hij doet goed is, maar zo bedoelde ik het niet. Maar ik zou het wel kunnen begrijpen als hij denkt wat ik beschreef.
@towi1989: je bedoelt exact zoals Musk het bij SpaceX heeft aangepakt?
Misschien is Musk over de schreef gegaan.

En toch vind ik het fantastisch hoe iedereen er in mee gaat en het aandeel hoplakee omhoog gaat.

Als een louche autohandelaar die op Zaterdagmiddag nog even tegen een mooie stevige prijs een occasion verkoopt die al anderhalf jaar in een hoek van de Romneyloods staat te verspochten omdat hij de simpele kopers wijs heeft gemaakt dat er al andere klanten onderweg zijn die de auto op zonder meer gaan kopen.

Ook niet netjes, maar zo gaat dat nou eenmaal in de handel.
@moveyourmind: dat heet marktmanipulatie, en daar is niets tofs aan. Bij elke CEO die aan zou kondigen tijdens handelsuren dat hij wel eventjes zn bedrijf privatiseert voor een veel hogere koers, zou het aandeel omhoog schieten.

Dat blijft oerstom.
@moveyourmind: TSLA is sterk gedaald. Die stijging was alleen op de dag zelf..
Hosanna in den hoge, het zoveelste artikel over de nieuwe Steve Jobs.
Te veel tekst voor een doordeweekse blog. My 2 cents
Blijft bijzonder hoe mensen in extase blijven vallen en alles goed praten wat deze oplichter uitspookt.

De man kan maar één ding als de beste en dat is marketing praatjes houden. Verder is zijn historie een opeenvolging van niet nagekomen beloftes, targets die niet gehaald zijn en een ongelofelijk burn-rate van cash.
Maar goed, we zijn er bijna, nu nog even falen om de beloofde cash positive en zwarte cijfers voor de 2e helft van 2018 te halen en de markt zal die tent wel uitkotsen en zich richten op echte autofabrikanten die dan inmiddels serieuze EV’s gelanceerd hebben en er niemand meer zit te wachten op deze tenenkrommend slechte auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).