Erdogan pest Trump met belachelijke autobelasting

Auteur: , 67 Reacties

Dit gaat nog wel een staartje krijgen.

Erdogan - Trump

De gemoederen tussen de Verenigde Staten en Turkije lopen hoog op. Beide landen hebben een vrij, eh, eigenwijze leider die van geen wijken willen weten. Dus wat doe je als je je zin niet krijgt? Inderdaad: importheffingen voeren! Zo verhoogde de VS de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije. De reden daarvoor had overigens niets met aluminium of staal te maken. Amerika wil graag een Amerikaanse predikant vrijgesproken hebben, terwijl Erdogan die predikant stom vind en nog eventjes vasthoudt.

De gevolgen zijn enorm, want de Turkse Lira daalt sneller dan de brandstofmeter bij een rijtest met @Wouter of @CasperH. Voor 1 Lira krijg je nu ongeveer 0,14 euro terug, terwijl dat vorige week 15% hoger lag. Dus wat gaat Erdogan doen? Juist, Trump keihard aanpakken. Waarmee? Importheffingen. Amerikaanse producten worden nu gigantisch veel duurder. Amerikaanse sigaretten worden 60% duurder. Wil je de rookverslaving combineren met een alcoholverslaving dan gaat dat je geld kosten: Amerikaanse alcoholische dranken worden 140% duurder.

Wat gaat Erdogan doen aan autobelastingen? Juist, die gaan ook omhoog. Alle Amerikaanse auto’s en motorfietsen worden vanaf nu maar liefst 120% duurder. Daardoor lijkt het bijna onmogelijk om voor Amerikaanse autofabrikanten voet aan de grond te krijgen in Turkije. De verkopen zullen inzakken, de productie moet worden teruggeschroefd, mensen zullen werkloos raken en de economie in de de Verenigde Staten zal een douw krijgen, nietwaar?

Ja en nee. In principe lijkt het mee te vallen. Er zijn namelijk geen Amerikaanse merken actief in Turkije. Het enige merk dat tot voor kort een minimale rol speelde in Turkije is Chrysler, waarvan er jaarlijks zo’n 2.000 werden afgeleverd. Waar de echte pijn zit, zijn de auto’s van andere merken die in de VS gebouwd worden, zoals de Mercedes GLE en BMW X5. Echter, ook die auto’s verkopen niet zo hard in Turkije. Bloomberg heeft uitgerekend dat de schade aan de VS net zo groot zal zijn als de tarieven bij Turkije het geval is. In dat geval kan er maar één ding worden vastgesteld: in Turkije rookt en drinkt men kennelijk erg veel.67 reacties

toppers bij elkaar
Wilde Tesla ook niet naar Turkije? Ik denk dat die nu ook wel afhaken.
@stfu: misschien juist niet. Lekker goedkoop fabriekje bouwen daaro.
@stfu: gewoon naar Nederland die fabriek, bak subsidie erbij uit NL en EU, lekker geen belasting betalen, ik zie al uit naar het tweetje van Musk… Ik ga vast long….
Turkije buigt vanzelf, net als een aantal jaar terug, toen de Russen een toerisme-boycot instelden nadat de Turken ‘per ongeluk’ een Russische straaljager uit de lucht hadden geschoten. De boycot leidde tot een terugval in het toerisme van enkele tientallen procenten en werd pas weer hersteld nadat Erdogan diep bukte voor Poetin.

Let maar op, over een tijdje komt die dominee vrij, en zijn ze weer poeslief en aardig voor elkaar. De Turken hebben namelijk ook nog een aanzienlijke bestelling lopen op een zwik F35 straaljagers, die Trump cs. nu ook al een tijdje vasthoudt – terwijl er al een aanzienlijk deel van betaald is.
@rrrobert: Kan de EU een voorbeeld aan nemen.
@karaya: oh, zeker waar. Maar helaas, nog steeds zijn er mensen die denken dat we dit Turkije op termijn moeten toelaten tot de EU. Zelfs binnen die EU… Alsof we met de anti-democratische bewegingen en corruptie in Polen, Hongarije en Roemenië niet genoeg ellende hebben binnengehaald.
@RRRobert: in een democratie mogen er toch anti-democratische bewegingen zijn of niet?
@bmwe46m3balling: klopt. Andersom kan ik niet aanraden.
@bmwe46m3balling: een anti-democratisch geluid uiten is wat anders dan zagen aan de wortels van de samenleving. Als er zaken zijn die je niet bevalt, moet dat besproken worden. Denk bijvoorbeeld aan de discussie omtrent het raadgevend referendum wat we hier recent in Nederland hebben gevoerd.

Anders wordt het als men rechten en vrijheden gaat inperken. Ik denk dat geen enkele democratische samenleving zal accepteren dat aantasting van de rechtsstaat, de vrijheid van pers en van meningsuiting en het onbestraft laten van corruptie en nepotisme zal accepteren. De eerder genoemde landen hebben allen met elkaar gemeen dat de zittende regering weinig op lijkt te hebben met bovenstaande vrijheden en verworvenheden. Maar de protesten daartegen zijn ook massaal; in Roemenië gaat men massaal de straat op en Polen dreigt zelfs z’n stemrecht in de EU kwijt te raken.
@rrrobert: Het zagen aan de wortels van de samenleving gebeurt hier (in België) ook hoor.

Als een journalist hier onderbouwde kritiek uit, wordt niet meer op de inhoud gereageerd, maar wordt hij/zij verweten “links” te zijn. Of dat klopt, maakt totaal niet uit. “Links” is in Vlaanderen tegenwoordig een scheldwoord geworden, met dank aan onze Zogenaamde Vlaams-Nationalisten. Die aanvallen op criticasters van het beleid zijn trouwens niet te onderschatten. Rechts maakt daarvoor handig gebruik van hun digitale SA-troepen, een stel gebrainwashte idioten die niet eens deftig Vlaams kunnen typen, maar wel onder elk artikel op HLN.be (iets wat ooit een krant was, maar nu gewoon een vodje waar leugens, onzin en propaganda over elkaar struikelen) commentaar moeten leveren, liefst zonder enige kennis van zaken, en zonder nadenken. “Vanuit de buik”, zoals men zegt. In de trant van: links is slecht, alle ‘vremde’ buiten, EU is slecht, iedereen is achterlijk behalve ik, enz…

Zelfs de rechtstaat is niet veilig meer. Ook zij worden uitgescholden voor “links”, door … zetelende Ministers en Staatssecretarissen! Als het nu nog één of ander marginaal politiek groepje was, tot daar, maar effectief mensen in functie!? Die de Belgische Staat vertegenwoordigen, en die durven dan, bij kritiek uit gerechtelijke hoek, op twitter en breed gemediatiseerd, de Rechterlijke Macht aan te vallen, daarbij zelfs op de man spelend.

Dat is dan “Rechts”, die partijen die pleiten voor Orde en Tucht, voor de harde lijn en de harde straffen. Tot ze zelf de wet met voeten treden, en daarvoor op de vingers worden getikt. Dan is het gerecht plots “een linkse kliek”.

En aangezien ik al veel te lang aan het ratelen ben, zal ik de andere thema’s korter afhandelen, en moet je die maar zelf uitzoeken (google weet toch alles).
Corruptie: Kazachgate
Nepotisme: de Nationale Bank en de dynastie Frère
@Esprit_de_Flandre: NV-A is ook niet anders dan één of ander marginaal politiek groepje. Hou je niet in, je slaat nagels op de koppen.
@RRRobert: de “poten onder iemands stoel wegzegen”of een “bijl aan de wortel leggen”…
@RRRobert: denk je nu nog serieus dat Turkije in de EU wilt?
Erdogan heeft schijt aan jullie! Wat stelt de EU nog voor man? Bij elkaar geraapte landen die niks samen doen maar wel zogenaamd EU heet…
@b0z4: De beroemde misplaatste Turkse trots.
@rrrobert: Ik denk ook dat het ongeveer zo zal gaan. Echter is Erdogan nu wel bevriend met Poetin. Dus het kan zijn dan het nog verder gaat escaleren. Als Trump er dan nog wel voor zorgt dat Turkije uit de NATO gegooid wordt, dan hebben we in ieder geval 1 kneus minder.
@joejojo2012: Turkije een kneus noemen. Grootste leger van Europa dus die kneus zou zo je moeder kunnen neuken. Net als de Duitsters in de 2e wereldoorlog. Jullie voorouders gooiden na 2 dagen de handen in de lucht.

Kom maar binnen Duitsland neuk onze vrouwen en kinders maar. Pak onze land maar. Wij hebben toch geen eer en trots :)!
@b0z4: Verouderde bewapening en slecht getraind. Een reus met lemen voeten.
@RRRobert: in Turkije staan een aantal belangrijke luchtmachtbases van de VS. Die worden regelmatig gebruikt om op te stijgen richting Syrië en vroegah richting Irak. Ik denk dat die twee elkaar veel te hard nodig hebben om echt ruzie te maken idd
@gulli:
Cyprus is één grote basis als het daarop aankomt en ligt strategisch nog veel beter, zo goed zelfs dat de Turken (met goedvinden van de VS, in 1974 het Noordelijke gedeelte van hebben geannexeerd)
@rrrobert: Minder Russische toeristen. Kunnen de Grieken, Thai, Spanjolen, etc etc niet ff allemaal een russisch vliegtuig uit de lucht knallen?
@RRRobert: plus. In turkije rijdt straks geen auto meer omdat ze geen brandstof kunnen kopen. 🤣
@hoofd: In Turkije zit heel veel olie. Helaas mogen ze het nog niet opboren dankzij het verdrag van Lousanne. Maar zoals Erdogan al heel vaak roept. 2023 is onze jaar dan lopen de verdragen af :)

Heerlijk is dat ik kan niet wachten tot Europa wordt geneukt oehh
Wat is een handelsoorlog toch een verschrikkelijk kinderachtig spel. Niemand wordt er beter van, het is puur een spelletje verplassen. Twee ruziënde kinderen in een zandbak, man man man.

Ik snap oprecht niet dat er zoveel mensen zo kortzichtig kunnen zijn om dit soort idioten aan de macht te helpen. ‘Ja ze doen het anders dan de rest, ze zijn geen onderdeel van “de elite”’.

Hou toch op man, “de elite”, daar kun je in Nederland gewoon deel van uitmaken als je dat echt wilt, dus dat gesloten clubje is onzin.
Tuurlijk, mensen die mekaar kennen gunnen elkaar meer, maar zo werkt politiek en diplomatie nu eenmaal. Zo gaat het in het ‘gewone’ leven nou eenmaal ook.

Sorry voor het afdwalen, maar er zit wat opgekropte frustratie bij mij over de strapatsen van deze twee leiders.
@granlusso: als je economie niet snapt lijken het idd net 2 mongooltjes..
@lekkaah: Hoe bedoel je dat?
@granlusso: Dat het altijd al zo gegaan is, alleen kun je het nu live volgen, handelsoorlog is een groot woord, maar wereldleiders onderhandelen ten alle tijden, in wat voor vorm is irrelevant, het gaat erom dat er een gezonde balans tussen verschillende wereldeconomieen blijft bestaan. Of dit nou in de vorm is van tarieven of aan mensen uitleveren, als het ene het andere kan wegstrepen is dat prima. Zo heeft iedere partij “leverage” bij elkaar en dat is in het belang van de wereldeconomieen en dus de stabiliteit van de wereld. Ook vind het ik het wel een dingetje dat de media Trump altijd vanaf “een bepaalde hoek” afbeeld. Het is zeker goed dat er zoveel mogelijk transparantie via media wereldkundig wordt gemaakt, maar ik denk dat als je bijvoorbeeld @rrrobert ’s inhoudelijke toevoeging leest, dat dingen al heel wat ‘logischer’ worden, voor velen. Trump is idd nogal concreet in zijn werkwijze maar tot dusver heeft dat zijn land dan ook veel opgeleverd, wat hij ook beloofd heeft aan zijn volk voordat hij verkozen was. Met een sterke economie heb je nou eenmaal veel te vertellen in deze wereld, gelukkig zijn er genoeg sterke wereldeconomieën die elkaar in het gareel houden. Dus no worries, die gasten zitten uiteindelijk wel weer met elkaar aan tafel, of dat nou Erdogan, Putin, Juncker of Xi is, ze hebben indirect allemaal een belang in elkaar
@lekkaah: Trump levert vooral zichzelf veel op, verder heeft niemand wat aan hem. Het probleem is echter niet Trump. Het probleem is dat mensen achterlijk genoeg zijn om op hem te stemmen.
@pomoek: true.. allemaal dom behalve jij..
@lekkaah: haha, volgens mij ben je hier helemaal niet om over auto’s te babbelen!
@pomoek: volgens mij zijn we hier allemaal voor het autonieuw alleen dulden we geen anti-trump onzin zoals die in de MSM wel geuit wordt.
@hoofd: o pardon? Ik dacht dat het hier over Trump en Erdogan ging? En dat dit een blog is waar iedereen gewoon mag reageren op elkaar? En dat dit net de lol ervan is? En wie zijn we? Mag ik ook bij de we club?
@pomoek: je draait het een beetje om. Maar het is je vergeven en je mag natuurlijk je mening delen. Plus je bent al lid van de club. Je bent al inner crowd.
@lekkaah: Ik begrijp je economische visie hierop, en deze is ook juist, alleen het feit dat deze wereldleiders het zo krachtig naar buiten brengen plus het feit dat economen massaal roepen dat veel importheffingen vooral symbolisch zijn (op het staal en de sojabonen na), maakt de aankondigingen van Trump en Erdogan voor mij vooral uitspraken puur ter voeding van het emotionele nationalisme. An sich niets mis mee, maar of je er echt iets mee wint?
Ik ben geen econoom, politicus of diplomaat, maar dit is mijn persoonlijke indruk.

Daarnaast ben ik zelf nooit direct tegen Trump geweest en ik heb hem echt een kans gegeven. De zaken op economisch gebied die hij bewerkstelligt heeft zijn zeker niet verkeerd voor de binnenlandse werkgelegenheid, maar hebben ook gezorgd voor een waterbedeffect gezorgd in de binnenlandse economie, dus concludeer ik dat zijn beslissingen vaak te impulsief genomen zijn.
@granlusso: agreed, ik denk dat iedereen (waaronder ik) het wel spannend vind allemaal, het is een nieuwe manier van politiekvoeren en ik vermoed een manier die wij steeds vaker zullen zien
@lekkaah: Trump brengt de meest blatante onzin als feiten en doet keiharde feiten af als #fakenews en schoffeert mensen continue te pas en te onpas. Dat is niet een nieuwe manier van politiek bedrijven, dat is gewoon niet integer en pauper-gedrag.
@dawwg: Graag concrete voorbeelden. Iets roepen kan iedereen. Wat is een feit? Wie bepaalt wat een feit is? Is een feit over 10 jaar nog steeds een feit? Kom niet met ‘wetenschappelijke feiten’ Er is geen ‘Wetenschappelijke definitie’ voor een ‘Wetenschappelijke feit’, dus…. meningen blijven over.
@lekkaah: Absoluut, dat hond ik ook. Ik volg het met grote interesse :)
“Bloomberg heeft uitgerekend dat de schade aan de VS net zo groot zal zijn als de tarieven bij Turkije het geval is.”

Die zin zou ik nog eens nalezen, kan er geen chocola van maken.
@sketcher: gelukkig is er geen ban op chocolade, anders zouden de Turkse vrouwen in opstand komen.
@jerry: en kun je voorstellen hoe boos de vrouwen worden als een bus scheergel 30 euro kost en de Gilette Mach 3 een maandsalaris is?
@sketcher: wel kaas?
De VS gaan Gülen niet uitleveren, Turkije laat als tegenmaatregel de dominee niet gaan, dus dit kan nog even düren.
@amghans: düren +1
Amerikaanse auto’s werden toch al niet verkocht. Zeker geen goede tüter. Geen grote blij.
Vergeleken met die Turkse fuhrer, is trump een held
@amersfoorter: zijn allebei mafkezen. Opvallend is dat de Turken in Nederland zo dol op hem zijn. Alleen de hoogopgeleiden en/of moderne Turken zijn niet zo dol op hem.
@e550: een beetje zoals bij de achterban van Wilders?
@fouadski: met dat verschil dat Wilders geen probleem heeft met mensen die een hoger iq hebben dan hij. Vandaar dat Snorremans in Turkije ongeveer het halve volk de bak in moest flikkeren.
@rhellema: aiiboiii dat loopt lekker door. Het is ook niet moeilijk een hoger iq te hebben dan wilders.

Is toch goed corruptie en verraad tegengaan.
@fouadski: ik denk dat heel veel hogeropgeleiden dol zijn op Wilders alleen zien ze in hem geen MP
@e550: Duitsland ook + ik ken genoeg hoogopgeleiden of moderne Turken die ook dol op hem zijn
@bmwe46m3balling: Natuurlijk zijn de Duitse Turken ook dol op hem! Dat zijn immers dezelfde soort turken als in Nederland, namelijk die uit dorpen en de bergen. Uitzonderingen zullen er altijd zijn. Daarnaast is er ook veel kudde gedrag of peer pressure.
@e550: dat geldt voor de eerste generatie, die kwamen uit de bergen en dorpen. Maar de tweede generatie is gewoon hier geboren en hier hoger opgeleid, het zijn eigenlijk helemaal geen Turken en al helemaal niet de conservatieven uit de bergen.
@mashell: Voor Nederlandse begrippen gewoon laag opgeleid. En die achterlijke bergcultuur is echt niet verdwenen met één generatie.
@e550: ik met ingenieurs diploma ook pro erdo, kan ook ni anders, meneerke wordt op basis van zijn afkomst en verleden als herder geitenneuker genoemd, en wanneer hij gebruik wil maken van zijn recht om klacht in te dienen, wordt hij uitgelachen en afgeschilderd als dictatorke, goeie ouwe hitlerke, jou dromen leven voort in ons hart onder het mom van eenzijdige democratie, ach ja, ik wordt er alleen maar rijker van, heb voor 15000 euro TRY gekocht toen de koers rondt 7,80 was, bouw yeah, go hitler children, go trumph, go erdo
Altijd fijn voor je economie: een onbetrouwbare overheid…
Droeftoeters…..
@dutchdriftking: niet droeftuters?
@fouadski: blije droeftüters!
@kobus1967: ik vind de “ boven de U niet op mijn tel. Hoe krijg jij dat voor elkaar?
@fouadski: de u ingedrukt houden als je iPhone hebt niffauw
Lekker dan. Elkaar tarieven opleggen. Staat leuk voor de buhne. Hier heeft werkelijk niemand wat aan.
Trump is een pannenkoek, maar Erdogan is een gevaarlijke gek! Straks stroomt heel Turkije ook leeg, gaat Erdogan er dan ook een muur omheen zetten?
Maar als je je Marlborro en Jack Daniels met de Lira kan afrekenen, kan je gewoon onbezorgt je vakantie boeken hor.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Bij DWDD zei een vooraanstaande Turk; “voor intelligentie moet je niet in Turkije zijn”

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).