Ferrari 488 GTB: rijtest en video

Auteur: , 70 Reacties

Twee zitplaatsen, een middenmotor, V8, mét turbo. Is dit de nieuwe Ferrari F40?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Weet u nog wat de laatste tweezits Ferrari met middenmotor was die van een turbo was voorzien? Precies, de Ferrari F40. Er is het één en ander veranderd in de afgelopen decennia, ontdek ik nu ik mezelf in de stoel van de 488 GTB laat zakken. Dat gaat redelijk eenvoudig. Natuurlijk is dit een lage sportwagen, maar ik kan me nog herinneren dat het in- en uitstappen uit een Ferrari F40 lastiger was. Het kwam overigens bij die F40 nooit verder dan achter het stuur zitten van een stilstaand exemplaar, bewonderend “oeh, aah” mompelen en hopen dat ik er ooit in zou kunnen rijden. Dat hoop ik overigens nog steeds vurig, maar dit keer is alles anders: ik heb de sleutel op zak van deze Ferrari 488 GTB. De eerste keer dat ik op uitnodiging van Ferrari met één van hun recente producten op pad ga, het is toch een momentje.

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Maar terug naar die verschillen met vroegàh. In de F40 zaten overal rafelige groene kitranden langs slordig vervaardigde koolstofvezel delen. Het was kaal, hol, eigenlijk meer een circuitauto dan een product voor de openbare weg. Deze 488 GTB is in alles anders. Keurig afgewerkt, prachtig leer, heerlijke sportstoelen die prima te verstellen zijn: het klopt gewoon. Zelfs recente producten als de F430 en 458 Italia vond ik altijd nog iets knulligs hebben, maar de 488 GTB is echt fraai afgewerkt. Zo fraai, dat ik vermoed dat de minimaal scheef geplakte letter “B” van het 488 GTB logo rechts op het dashboard met opzet is gedaan, om het geheel de indruk van handwerk mee te geven.

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Eigenlijk bevalt het me hierbinnen beter dan buiten. De achterkant van de 488 GTB kan ik zeer waarderen, met name omdat men de auto zo heeft getekend dat er geen spoiler nodig is. Tenminste, geen zichtbare spoiler. Door het gebruik van actieve aerodynamica in onder andere de diffuser kan er gespeeld worden met de hoeveelheid neerwaartse kracht. Dat resulteert in een bijzonder sexy bips, maar gaan we langs de flank naar voren werken, dan gaat het wat mij betreft mis. De luchtinlaten voor de actieve aerodynamica en de koeling van de V8 met twee turbo’s zijn namelijk al wat minder sexy als je het mij vraagt. Het wordt nog erger als we naar de deurgrepen kijken, ik kan me alleen maar afvragen wie die op het laatst nog in het ontwerp gegooid heeft, vreselijk. En ze voelen ook alles behalve solide aan, geen succes als je het mij vraagt. Gaan we nog verder naar voren dan komen we bij de neus. De voorspoiler is open en stuurt afhankelijk van de gevraagde downforce lucht onder, door en/of langs de auto. Mooi werk, maar het oogt ook hier allemaal wat ongelukkig. Nee, een designklassieker kan ik het helaas niet noemen. Maar dat lijkt een terugkerend thema te zijn geworden bij Ferrari.

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Wat wél mooi is, is het setje cijfers dat bij deze auto hoort. Een 3.9 liter V8 met twee turbo’s die 670 steigerende Italiaanse raspaarden uithoest, daar kun je mij altijd voor wakker maken. Ook voor de 760 Nm koppel overigens. Het resulteert in bizarre prestaties: een top boven de 330 kilometer per uur, een sprint naar 100 in 3,0 seconden en een sprint naar 200 in 8,3 seconden. Damn. En het vette is dat bij elke versnelling een andere turbodruk wordt gehanteerd, om ervoor te zorgen dat je zo hard en lineair mogelijk versnelt. Dat merk je voornamelijk in de hogere versnellingen, bijvoorbeeld als je van 6 naar 7 schakelt op weg naar de topsnelheid. Je verliest even momentum door het schakelmoment en héél even ben je bang dat de natuurkundige wetten het van je gewonnen hebben. Maar dan hoor je achter je de turbo’s opspoelen en daar ga je weer, richting horizon, als een malle.

Dat momentje volgde pas later op de dag, toen we het stukje video opnamen waarbij we boven de 300 gingen rijden. Maar nu zit ik dus in die nieuwe cabine, mijmerend over wat komen gaat, naar een stuur vol bedieningsorganen te kijken. “Je gaat een paar keer het knipperlicht misslaan” grinnikt cameraman Martijn, die wijst naar de knoppen voor de knipperlichten op het stuur die de conventionele hendel achter het stuur moeten vervangen. “Nee joh,” zeg ik, “ik zie ze toch vol voor m’n neus zitten, die knoppen?”

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Ik druk op de Startknop en de V8 begint lekker te brommen. Net niet helemaal rustig, een klein beetje hees, gecontroleerd, maar er sluimert een explosiviteit net onder het oppervlak. Dit kon wel eens een leuke dag worden. Ik trek aan de rechterflipper, de auto begint in z’n 1 te rollen. Ik rijd richting de uitrit van Ferrari Kroymans in Hilversum, waar ik de auto in ontvangst mocht nemen na de plechtige belofte te hebben gedaan niet te driften. Ik rol richting de weg, sla een keer achter het stuur langs, raak niks, kijk naar de auto van cameraman Martijn voor me en prijs me gelukkig dat hij dit momentje gemist heeft. Ik druk op de knop voor het knipperlicht voor rechtsaf. Wat een stomme feature, Ferrari.

Het idee is natuurlijk dat je je handen nooit meer van het stuur hoeft te halen. Prima, maar het werkt gewoon niet. Doe mij maar een gewone knipperlichtstengel achter het stuur. Zeker omdat, áls ik deze auto zou kunnen betalen, het zeker niet mijn enige auto zou zijn. Ik zou dus elke keer moeten omschakelen als ik weer in een andere auto stap. Misslaan in de Ferrari en bij elke afslag m’n radio van zender wisselen in andere auto’s. “Anders” is niet altijd “beter”, blijkbaar.

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Gelukkig is er ook heel veel wél dik in orde in deze Ferrari. Zoals het weggedrag bij rustig met het verkeer meetokkelen. Helemaal niks mis mee, bijna te omschrijven als comfortabel zelfs, als je de Manettino op standje “Sport” laat staan. In de stand “Race” wordt het allemaal wat straffer maar zeker niet ondraaglijk. Wat dan wel ondraaglijk wordt voor “gewoon” rijden is het geluid: de klep in de uitlaat staat dan altijd open en dat dreunt nogal. Reteleuk als je echt aan het knallen bent, maar niet voor woon-werk kilometers wat mij betreft.

Wat me bijzonder verrast is het speelse gemak waarmee je deze auto richting de grens kunt verkennen. Het chassis dat op normale snelheid voelt als comfortabel, lijkt te transformeren als we harder gaan. Er zit een enorme finesse in deze auto als je de limiet gaat zoeken. De communicatie door het stuur en je zitvlak is magnifiek en de fantastische computers houden alles perfect in bedwang als je toch wat te enthousiast probeert te zijn. Het is een magisch snelle auto, deze Ferrari 488 GTB. De besturing voelt messcherp en de reacties op pedalen en stuur zijn zo snel dat je vergeet dat er een klein turbogaatje zou moeten zijn. Ik denk dat het woord “briljant” deze auto nog een beetje tekort doet, eigenlijk.

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Een auto die ik zelf waarschijnlijk maar moeilijk zou kunnen bedwingen zonder de elektronische hulpsystemen. Ik durft best te stellen dat ik enige voertuigbeheersing in m’n flikker heb, maar ik ben geen Raikkonen, Verstappen of Schumacher. Om al het potentieel van de 488 GTB te benutten zullen zelfs die mannen behoorlijk hun best moeten doen, schat ik voorzichtig in. En dat maakt het zo bewonderenswaardig dat Ferrari met slimme techniek en razendsnelle computers toch kan zorgen dat iedereen zich even Raikkonen, Verstappen of Schumacher kan laten voelen. Want reken maar dat die computers hard werken om alles in het gareel te houden, maar je merkt er zelden tot nooit iets van.

Ferrari 488 GTB rijtest en video
Het is een verschrikkelijk knap product, deze Ferrari 488 GTB. Ik zou willen dat ik hem ook nog mooi kon vinden, maar dat lukt mij helaas niet. Voor een vanaf-prijs van 270.464 euro is dat best een beetje jammer. En dan hebben we het nog niet over ruim €85.000 euro aan opties op de auto die we nu bij ons hebben. Maar is dat allemaal spannend? Nee. Want iemand die het geld heeft en deze auto wil, die koopt hem en kleed hem aan zonder naar de prijzen van de opties te kijken. Ben jij zo’n lucky bastard, dan kan ik je maar één ding meegeven: die looks vergeet je zodra je je rechtervoet gebruikt zoals God het ooit bedoeld heeft.

Er is veel veranderd sinds de Ferrari F40. Of dat een goed ding is of niet, dat kan ik pas beoordelen als ik ook met de F40 gereden heb. Ik durf alleen wel op voorhand te stellen dat decennia van technologische vooruitgang het een stuk toegankelijker hebben gemaakt om je F1-coureur op de openbare weg te wanen. Wat een sensatie, wat een snelheid, wat een auto! Filmpje!70 reacties

@casperh Wat een ontzettend vervelende baan heb jij zeg. Mocht je nog is besluiten wat nuttigs te doen met je leven neem ik hem met tegenzin wel van je over. ;-)
Ah, een Ferrari-rijtest op Autoblog. Vet! Ik geloof pas de vierde keer.

De 488 GTB. Ik weet het niet zo goed met deze auto. Hij is ongelooflijk snel. Net zo snel als een 458 Speciale. Ik ben dan ook erg benieuwd wat de 488 Speciale (als hij zo gaat heten) mag gaan worden. Een compleet beest vrees ik… Maar de 488 dus. Ik kan hem erg waarderen als het gaat om zijn technieken. De actieve aerodynamica is werkelijk briljant inderdaad. Maar het maakt de auto alles behalve écht mooi. Zo clean als de 458 is, zo ruw is deze 488. En dat vind ik jammer. Ik zou dan ook de 458 altijd boven de 488 kiezen ondanks dat hij langzamer is. Maar dat is alles behalve erg. Hij ziet er veel beter uit en klinkt ook nog eens veel beter.
@viezefreddyw: Helemaal mee eens. Ik ben ook meer fan van de 458 Italia. Dus niet de Speciale, niet de Speciale Aperta of de Spyder. De 458 Italia is voor mij de mooiste Ferrari met middenmotor.

De F430, de 360 en alle andere voorgangers met middenmotor van Ferrari vind ik eigenlijk ook mooier. De 488 is de eerste die mij niet echt hebberig maakt.
@kilum: De Speciale vind ik echt een animal! Ben ik ontzettend fan van. Dat ding klinkt ook zo ongelooflijk goed. Maar ja, daar ga je niet even een weekendjes mee weg. Daar is hij veel te hard voor. Een 458 Italia is daarvoor veel geschikter. Kofferbakruimte is niet riant maar je kan genoeg meenemen voor twee personen.

Verder ben ik het ook helemaal met jou eens. De 488 is voor mij sinds tijden een lelijke middenmotor Ferrari. Doodzonde eigenlijk.
@viezefreddyw: Klopt! De Speciale is natuurlijk een beest wat betreft prestaties. Maar de looks zijn minder als de Italia. Hij is mij te hoekig. Daarmee verliest het de elegantie die Ferrari’s wel altijd hadden.

De 458 was wat mij betreft ook nog lang niet aan vernieuwing toe. Het ziet er totaal niet gedateerd uit nog. Dus de 488 GTB was nergens voor nodig om uit te brengen. Maar goed laten wij hopen dat de volgende generatie Ferrari met middenmotor weer van ongekende schoonheid is. Zoals de 360, F430 en 458 dat waren toen ze uit kwamen.
@kilum: Het uitbrengen van de 488 GTB was wel nodig. En dat komt puur om het feit dat de concurrentie, en dan met name McLaren, auto’s op de markt brachten die echt veel sneller waren. De 12C reed de 458 compleet zoek. De 650S reed de 458 nog zoeker en dat deed hij ook met de Speciale. Ferrari moest dus wel wat doen. En dat werd uiteindelijk dus deze 488 GTB die de concurrentie weer volledig aan kan. En vanwege de technieken (die ik erg kan waarderen) en de turbo-motor kwam hij er zo uit te zien. Minder mooi volgens velen, maar minstens door evenveel geliefd door die technieken.
@viezefreddyw: Daar heb je inderdaad wel gelijk in. Zo had ik het niet bekeken. Een ander leuk voordeel van een nieuw model is dat de oude daardoor weer wat afschrijft. Ik vermoed dat ik wat jaartjes jonger ben dan jij (ik ben 26) Maar, ik hoop dat ik in de de (nabije) toekomst nog is in de gelegenheid kom om zelf een Ferrari aan te schaffen. En dan zou de 458 Italia zeker mijn voorkeur hebben.

Wie weet? Hard werken is alles wat ik kan doen om het realiteit te maken.
@kilum: Ik denk dat de 458 juist flink in waarde gaat stijgen. Het is namelijk de laatste Ferrari met atmosferische V8-middenmotor. Dat gaat een klassiekertje worden.
@berlinetta: Klopt, maar wel in grote oplage gebouwd. En daarmee veel minder zeldzaam als al die andere Ferrari’s.
@kilum: dan
@berlinetta: ben bang dat je gelijk hebt. Laatste atmosferische midden motor…..ik zou hem als spider wel willen. Nu nog te duur, dus voorlopig van mijn 360 manual genieten.
@ttr6: En als er iets gaat stijgen in waarde, is het een handgeschakelde Ferrari wel. Mooi man, geniet er van!
@kilum: Ik heb eigenlijk geen idee wat de afschrijvingen gaan doen voor de 458. De opmerking van AB-kameraad @berlinetta is een hele terechte. De laatste natuurlijk ademende V8 van Ferrari.. Aan de andere kant heb jij ook een punt met het feit dat het een auto is die niet in beperkte oplage is gebouwd. Ik hoop dat de prijzen meevallen. Zou een waardige opvolger kunnen zijn van de F430.

Nou, qua leeftijd ben je ouder dan ik. Ben 24. Als antwoord op je vraag op mijn upload van de F430; hard werken is inderdaad hetgeen wat je me moet doen om een mooie auto te kunnen kopen. Ik heb het samen met mijn vader gedaan. 50% hij, 50% ik.
@viezefreddyw: 24? Petje af dan! 50% is nog steeds een flink bedrag om op die leeftijd gespaard te hebben!

We gaan het allemaal zien. Ik hoop natuurlijk dat ik gelijk krijg wat betreft die afschrijving. Maar als het een beetje van beide wordt is het ook prima. Eerst flink afschrijven en daarna flink in waarde stijgen. Dan heb ik nog een paar jaar om het benodigde geld bij elkaar te werken.
@viezefreddyw: ‘zo clean als de 458, zo ruw is de 488.’

Daar ben ik het volkomen mee eens!
@viezefreddyw: helemaal mee eens Freddy, zo denk ik er ook over. De 488 GTB is natuurlijk een geweldig ding, maar de looks zijn een stuk minder dan die van zijn voorganger. Vooral die enorme luchtinlaten aan de zijkanten vind ik een design fail. Dus ook voor mij liever de 458 Speciale.
@autoriteit: Die luchtinlaten hebben natuurlijk wel een functie. Zorgen voor koeling voor het blok en intercoolers en voor downforce. Maar lelijk is het inderdaad wel ja. Deze auto heeft me nooit zo hebberig gemaakt als alle anderen.
@viezefreddyw: ja klopt inderdaad, ze hebben wel een functie en zitten er niet voor de show. Maar wellicht dat ze die luchtinlaten wat subtieler hadden kunnen vormgeven. Bij mij in de buurt staat nu een gele Ferrari 458 Speciale Aperta te koop, echt een beauty. (Kost echter wel een Gods vermogen, nml. €629.500,-) Dat gevoel roept de 488 GTB niet bij me op.
@viezefreddyw: Grote kans dat de een speciale versie van de 488 GTB als 488 GTO door het leven zal gaan. ;-)
Hij is lelijker dan de 458 en hij klinkt minder mooi dan de 458. Hij mag op elk rationeel pint dan wel beter zijn, ik ga toch voor de 458
Bij dit soort auto’s is de techniek altijd smullen.
Of er nou een inkepinkje wat slordig is gemaakt intereseerd mij niet, het gaat om techniek.
Twin-scroll turbo, dry-sump smering, en in 8,4 seconden op de 200 is belangrijker.
Een turbo dempt uitlaatgeluid, das jammer maar geen doodzonde.

Mooi ding die 488 GTB. als de jackpot valt ten gunste van mij plaats ik wel in order in Maranello.
Lijkt me leuk om een Ferrari te bezitten.
Dus, een’ Full options’ 488 is 355k. 370k en je hebt een F12 Berlinetta, nieuw. Wel een kale maar in hoeverre is zo’n ding nog ‘kaal’. Die kofferset in dezelfde kleur als de stoelen geloof ik allemaal wel. Heb je wel die V12. En die looks. Want ik vind dit geen knappert. Dan is een 458 Speciale toch 10x mooier als je het mij vraagt.
@E34M5Touring: kaal bestellen doe je maar lekker bij VAG. Als je in de markt bent om een Ferrari aan te schaffen koop je zo’n auto echt niet kaal. Dat wat je zegt is leuk op papier, maar los van realiteit.
@barbro: Alsof iedereen zo’n ding ramvol bestelt… Zelfs met een paar opties vind ik de verschillen niet schokkend.
@e34m5touring: Maar een full options 488 vergelijken met een kale F12 is niet helemaal eerlijk he. Een full options 488 is goed denkbaar, maar ik denk dat niemand een F12 kaal bestelt. Een mooie lakkleur en leersoort en je bent alweer 10k verder. Dat zijn toch opties die iedereen naar zijn eigen smaak kiest.
@berlinetta: Bianco Avus met een zwart interieur vind ik geen straf. Vind de verschillen erg klein. Ook al kleed je de F12 iets aan. Dan nog vind ik het prijsverschil niet schokkend. Zou, als ik toch die bedragen ga stukslaan, eerder die F12 nemen.
@e34m5touring: Ben het opzich wel met je eens. Als je zoveel geld kunt betalen aan een 488, dan kun je ook een F12 nemen. Of allebei.
@berlinetta: helemaal gelijk…
En een F12 met een beetje opties en je zit al heeeel snel boven de 4 ton..
Heb het geluk dat ik er 1 helemaal heb mogen samenstellen in Maranello. (Helaas niet voor mijzelf)
Maar de opties tikken heel snel omhoog.
Ik geloof dat ik een van de weinigen ben die de 488 mooier vind dan de 458. Ik vond de 458 al erg fraai, maar deze 488 is helemaal af. En als ik alle rijtesten lees, dan is de techniek om van te smullen.

Toch vind ik de 488 niet helemaal perfect. Een 488 met de motor van de 458. Dat is wat mij betreft perfectie op supercar-wielen. Nog een snellere gasrespons en meer Italiaans gejank.
@berlinetta:
Ben het met je eens. Ik vind m.n. de neus van de 458 nogal fragiel, die ziet er op een 488 kloeker uit. Enige twijfelpuntje : de gasrespons, benieuwd in hoeverre de turbo’s roet in ’t eten gooien.
@amghans: Ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik vind de 488 sowieso ook een stuk volwassener uitzien dan de 458.
En die gasrespons valt volgens mij wel mee. Voor een turbomotor is het echt minimaal, maar het kan toch niet tippen aan de NA V8.
@berlinetta:
Gemeten in (fracties van) seconden is het verschil in gasrespons wss volstrekt verwaarloosbaar, maar benieuwd hoe het voelt. Van ’t weekend even meegereden in een Cayman GT4 naast een bestuurder die echt kan rijden. ’t Is niet te filmen hoe gretig zo’n ding aan ’t gas hangt (ik heb er dan ook geen filmpje van :-) ). Zoiets lijkt me vrijwel onmogelijk te bereiken met een turboblok. Al is zo’n 488 behoorlijk veel sneller, een Cayman GT4 lijkt me leuker om mee te rijden.
Tegenvallende fotoshoot. Jullie hebben toch fotografen in dienst?
@stfu: En wat vind je van de auto?
@viezefreddyw: Een supercar moet toeren draaien. Vind ‘m wel fraai maar op AB lees/hoor je meestal niet zoveel van hoe die rijdt.
@stfu: foto’s vielen mij ook al tegen! Had meer verwacht, locatie is niet echt je-het-van-dat
Gelukkig dat smaken verschillen zou ik zeggen. Ik vind de 488 veel mooier dan de 458. Het geluid zal door de turbo’s iets minder zijn, dat wel.
Is dit de nieuwe F40?

Ga je mond spoelen….!
@aschja: De nieuwe F40 is het zeker niet, maar de vergelijking is vanwege de turbo’s wel snel gemaakt.
@berlinetta: ja, alleen door alle geluidsisolatie klinkt de 488 niet goed, en de f40 wel.
Liever een GT3 RS voor dat geld….
Volgens mij ben ik een van de weinig maar ik vind de 488 mooier dan de 458. Maar al heb ik alleen nog maar zeer positieve reviews gezien toch weet ik niet of ik hem boven de 458 zou verkiezen. Ferrari hun atmosferische motoren waren toch magisch. Al is de 488 in de praktijk misschien wel beter in ieder opzicht.
@reistje: In principe is de 3,9l V8 wel een meesterwerkje. Door het koppel te limiteren wordt het gevoel van een NA-motor gecreëerd. Volgens mij komt de maximale power ook pas ergens boven de 8.000 toeren vrij. Je zult dus alsnog flink moeten doortrekken om het maximale eruit te halen. Of het in de praktijk ook allemaal zo lekker aanvoelt, weet ik helaas niet.
@berlinetta: De redline stopt bij zo’n 8000 toeren per minuut. Zijn maximale vermogen geeft ‘ie vanaf 2000 toeren tot aan zo’n 8000.
@viezefreddyw: Dat wist ik niet. Dacht dat Ferrari een systeem had ingebouwd dat het vermogen pas bij maximale toerentallen vrij kwam.
@viezefreddyw: maximaal vermogen vanaf 2000 toeren? Daar geloof ik dus helemaal geen zak van. Dan moet het ding bij 2000rpm het koppel van een hele dikke vrachtwagen hebben. Letterlijk!
@lekbak: Nope, ik loog. Volgens Wikipedia komt zijn maximum aantal koppel vrij vanaf 3000TPM.
@viezefreddyw: klinkt al een heel stuk logischer ;-)
@berlinetta: Ja dat heb ik al in meerder video’s gehoord. Al is turbodruk variabel regelen natuurlijk niet nieuw ben ik erg benieuwd of het ook echt atmosferisch aanvoelt.
Vind dit zo’n kleine Ferrari. Hier in de buurt rijd een witte met een vrouw als bestuurster. Ik ben meer van de echte mannen Ferrari met V12.
Deze absoluut boven de 455.
Heb het idee alsof er telkens wordt geschakeld bij 4,500 toeren. Mis dat scherpe geluid van de 458.
@dutchdriftking: de 455? Er was een 355 en een 458, je zult wel de laatste bedoelen.
@grandmasterb: absoluut.
He! Een keer geen rijtest met iets uit de VW stal! Ik vind de 488 minder goed gelukt dan de 458, mijn keuze zou uitgaan naar een klassieke Italiaan / Mercedes-Benz.
Er komt nooit en te nimmer meer een F40. jammer maar helaas. Enzo was eens en helaas nooit meer. Het zijn tegenwoordig de aandeelhouders v/d beurs die alles wat mooi, prachtig en soms gevaarlijk is vernachelen. Kortom producten zonder enige vorm van karakter. Wie wil er nu elke dag in een sport/super car rijden? dat zou normaal helemaal niet kunnen zonder race opleiding van een jaartje of tig of een snelle dood.
De 488 is fraai maar maakt mij niet hebberig, iets dat je wel verwacht van een Ferrari. Ook het geluid vind ik niet bijster bijzonder.

Wat dat betreft klinkt de V10 van de Audi R8 heerlijk
F40 de laatste V8/ midden?
Volgens mij is er lange tijd nog een Tax-special geleverd in Italie: de 208gtb/gts. 2 liter v8 met turbo
Dit mag niet met een F40 in vergelijking worden gebracht, die had veel meer emotie en klonk nog goed. Met de komst van de Gtc4lusso v8 biturbo vrees ik voor Ferrari, moet dan echt alles saaier worden?
@CasperH: wat was het ronderecord van circuitpark Flevoland? De weg bij Zeewolde gezien. De dijk van Ketelhaven naar de Ketelbrug.., etc. Mooie racelocatie.
Toch erg jammer dat de v8 Ferrari’s steeds lelijker worden, na de F355 (bloedmooi) is het niet meer goedgekomen en naast deze 488 lijkt zelfs een 458 / F430 of Modena mooi…
Wat een idioot trouwens, een 488 met een F40 vergelijken….de 488 mag nog nieteens in de schaduw van de F40 staan
Het is te hopen dat de opvolger van deze weer een echt mooie auto wordt. En dan liefst ook wat minder digitaal. Dit is het gewoon (net) niet.
Hoi Casper, neem ff contact op via autoblog dan organiseer ik de F40
Ik vind het geluid tegen vallen
mede mogelijk gemaakt door https://www.nieuweautokopen.nl/
Ik snel daar heen om een 488 aan te schaffen. Verkopen ze die niet…. :|
Fantastische auto en heel mooi camerawerk! Is er overigens een reden dat auto’s altijd op buitenwegen worden getest? Zou zeker in dit geval leuk zijn geweest om hem in het reguliere straatbeeld te zien. Kleur spettert van het scherm af!
Weer dat hinderlijke slikken op 1.42min!
On topic; prachtige auto! Misschien een beetje digitaal maar wel van deze tijd. Kleur doet hem ook goed en als totaal veel emotie. In vergelijk is een Mclaren in mijn ogen veel cleaner al is die net zo competent. Is er overigens een reden waarom zo weinig shots in de bebouwde kom worden opgenomen? Ik snap dat zo’n auto beter tot zijn recht komt op de buitenweg maar in dit geval denk ik dat deze auto in stedelijke shots ook goed was uitgekomen. Zie bijvoorbeeld een video van de 911 (991) van een paar jaar terug.
de slechtste recensie ooit … kan je gelijk een rekenmachine met die auto laten rijden, levert betere commentaar op dan deze knul. Gaapt, stapt in auto, rijdt weg, ziet dat hij in een 488 zit, is blij dat hij niet in Nederland woont.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).