Ferrari GTC4Lusso T: rijtest en video

Auteur: , 37 Reacties

Primeurs genoeg in de GTC4Lusso T. Het is de eerste “echte” vierzits Ferrari met een V8 en het maakt de GTC4Lusso het eerste model van Ferrari waarin twee complete verschillende motoren leverbaar zijn.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Dit is toch de Ferrari Four?
Het is de Ferrari Four 2.0 inderdaad, in auto-land wordt dit ook wel de opvolger genoemd. Als je de opeenvolgende modellen van Ferrari heel goed bestudeerd, dan zal je zien dat de technische basis/ de vorm van de modellen twee generaties lang veel overeenkomsten heeft. Het is een slimme manier om als kleine fabrikant sneller te kunnen innoveren en het prettige is dat Ferrari meer dan genoeg aanpast. Ook de GTC4Lusso is niet simpelweg een lafjes opnieuw opgewarmde Ferrari Four, dankzij meer dan genoeg technische en optische aanpassingen voelt en oogt de GTC4Lusso als een nieuw fris model.

Ferrari GTC4Lusso T

V8 of V12
We zijn het van de Europese merken gewend dat er ruime keuze is uit diesels (yek), benzinemotoren en soms wat geëlektrificeerde varianten. Tenminste, dat is zo voor de meer modale merken, bij supercars was die keuze er tot nu toe niet. Natuurlijk waren er wel varianten van hetzelfde blok te vinden in één model zoals bij de 458 Italia en 458 Speciale, het is echter nog een unicum dat er voor deze exoten twee compleet verschillende motoren leverbaar zijn.

Even opfrissen qua specs van de V12: die heeft een vermogen van 690 pk bij 8.000 tpm (de FF had 660 pk) en een maximaal koppel van 697 Nm. De sprinttijd is ook in orde, de GTC4Lusso gaat 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is 334 km/u.

GTC4Lusso
GTC4Lusso T
690 pk610 pk
697 Nm760 Nm
335 km/u>320 km/u
3.4s 0-1003.5s 0-100

Na het inleveren van vier cilinders krijg je gelukkig wel twee turbo’s terug en dat betekent ook een hoger koppel voor de veel kleinere achtcilinder. Net als in de California T geeft Ferrari de bestuurder niet in iedere versnelling het volledige koppel, maar begrensd deze. Vanaf versnelling drie tot en met zeven bouwt het beschikbare koppel op naar het maximum van 760 Nm. Zoals je in de tabel al had kunnen zien, heeft de V8 daarmee meer koppel dan de atmosferische V12.

Ferrari GTC4Lusso T

Vier- of achterwielaandrijving
Nog een groot verschil is dat de GTC4Lusso T alleen nog maar aandrijving op de achterwielen heeft, terwijl de GTC4Lusso ook nog kracht naar de voorwielen kan sturen. Ik moet zeggen dat ik tijdens een droog -voor Nederlandse begrippen redelijk zonnig- zomerweekend geen moment het gevoel heb gehad dat vierwielaandrijving veel had toegevoegd. Op een besneeuwde bergpas zal het ongetwijfeld compleet anders zijn, maar vermoedelijk is de GTC4Lusso T op natte herfstdagen met wat beleid nog prima te hanteren. Lang leve de elektronica overigens, los van het ESP heeft de GTC4Lusso (net als iedere andere moderne Ferrari) een hele batterij aan elektronische middelen aan boord om het rijden desgewenst leuker of makkelijker te maken. Met een simpele draai aan de Manettino op het stuur kies je het rijprogramma wat het best past bij je humeur en/ of de omstandigheden.

Ferrari GTC4Lusso T

Het lozen van de tussenbak, het differentieel en wat aandrijfassen zorgt voor een gewichtsbesparing van zo’n 50 kilogram. Dat valt wellicht wat tegen, maar er is nogal wat loodgieterswerk inclusief intercoolers nodig om de twee twinscroll turbo’s van de V8 aan het werk te houden. Het zorgt er wel voor dat de gewichtsverdeling naar achter verschuift en 46% voor, 54% achter wordt. Bij de V12 rust 48% van het gewicht op de vooras en 52% op de achteras.

Ferrari GTC4Lusso T

De familie Ferrari
En natuurlijk is dit niet waar, maar niet om de redenen die jij bedenkt. Ferrari rept zelf over dat de GTC4Lusso T de eerste vierzits Ferrari is met een V8, waarbij het lijkt of ze auto’s als de Mondial proberen te vergeten. Dat is echter niet zo, want de Mondial was een 2+2 en de GTC4Lusso is een volwaardige vierzitter. Ja echt, je kunt ook als volwassene fatsoenlijk op de achterbank zitten. Dit is geen Porsche 911 (of Audi TT) qua ruimte achterin. De kofferbak is ook redelijk, zeker als je de speciale Ferrari kofferset mee besteld.

En toch he. Hoeveel van de kopers van een GTC4Lusso (T) zullen slechts één auto op de oprit hebben staan. Dus of de GTC4Lusso zo’n ontzettend praktische auto is, is gewoon minder relevant. Het is niet het soort auto wat afgeladen met pakken hagelslag, potten pindakaas, een mud aardappelen en een bungalowtent naar de camping in Frankrijk gestuurd gaat worden. Toch voldoet een wat meer praktische Ferrari weldegelijk aan een behoefte, want met de gemiddelde Ferrari Four wordt meer kilometers gemaakt dan met andere Ferrari’s.

Ferrari GTC4Lusso T

De Ferrari om te ontsnappen aan de familie
Na al die zalvende woorden over hoe praktisch de GTC4Lusso T wel niet is, zou ik bijna vergeten dat het daar ook niet helemaal om gaat. Sensatie, daar gaat het wel om. En dat is wat de GTC4Lusso T in karrenvrachten biedt. Vergeleken met de California T heeft de V8 wat meer bravoure gekregen. Het is niet alleen de vermogensupgrade van 50 pk, maar vooral ook geluid en karakter die nog meer temperament hebben gekregen. Laag in de toeren laat de V8 sissend en rochelend weten dat er nog veel meer zit aan te komen, het maximum vermogen van 610 pk komt zelfs pas vrij bij 7500 toeren per minuut.

Ferrari GTC4Lusso T

Prijs, concurrentie en conclusie
Een dikke coupé met heel veel pk’s, een achterbank(je) en een prijs vanaf zo’n drie euroton? Die zijn niet heel dik gezaaid, maar de Mercedes-AMG S-coupé (iets beter gebouwd, maar ook saaier) en de Bentley Continental GT (zie de Mercedes) zijn er zo maar twee. Die beide auto’s zijn praktisch, zo saai en minder sportief vergeleken bij de Ferrari. Met de GTC4Lusso T ga je op een mooie zondagochtend voor de lol een rondje doen, voor iedere Ferrari loopt de straat uit, weten alle buurjongens (ook die van 40+) je te vinden en probeert iedere medeweggebruiker een glimp van je op te vangen. Dat kan ook een nadeel zijn, maar het geeft wel aan dat de magie van het merk Ferrari alleen nog maar groter is geworden.

Ferrari GTC4Lusso T

Nog even over de prijs: de GTC4Lusso T is zo’n 80 mille goedkoper dan de V12. De vanafprijs is 296.638, maar de optielijst is veel te leuk bij Ferrari om daar niets van te kiezen. Neem alleen het display voor de passagier: met een prijs van dik 4 mille is het belachelijk duur, maar ik kan me niet voorstellen dat je het niet mee besteld. De voorpassagier kan ook het centrale scherm bedienen en het is volstrekt onzinnig dat die het toerental of de gekozen Manettino stand kan zien, maar dat is de hele essentie van dit soort auto’s. De GTC4Lusso T is vooral leuk en zonder twijfel de leukste vierzitter die je op dit moment kan kopen. Tenzij je liever een V12 en vierwielaandrijving wilt, dan is lozen we de T voor je. Filmpje!37 reacties

Fantastische auto die toch wel uniek is in autoland. Ik vind hem ook veel fraaier dan de FF, zowel van buiten als van binnen.

Hoewel de V8 me de betere rijdersauto lijkt (lager gewicht, achterwielaandrijving), zou ik hem toch gewoon als V12 kopen. Als je voor deze auto in de markt bent, speelt geld toch geen rol. Die V12 heeft toch iets magisch.
@berlinetta: 100% eens. Kopen, kopen, kopen die V12 nu het nog kan!
Absoluut geen haat , maar waarom is het geluid buiten de auto’s vaak slecht bij AB filmpjes ?
Het lijkt wel of het geluid aan en uit gaat .
Het waait hard op de Maasvlakte maar Autoweek en Autovisie filmen hier ook en daar merk je het nauwelijks .
#durftevragen
@st33fie: omdat een GoPro geen goede microfoon heeft. Je wil eigenlijk een losse Sennheiser met windbescherming erop zoals de MKE 2 element.
Dankzij die koppeldemping/opbouw is ie 0.1 sec langzamer dan de V12. Anders blies ie de deuren eraf vrees ik. Denk ook dat de V8 80-150km/h wel eens sneller zou kunnen zijn. Jammer, want zo koop je de topmotor enkel nog voor geluid. Tijd dat die V12’s ook blaasapperatuur oid krijgen. Misschien zo’n electrische turbo. Vind de FF mooier, heb er laatst een aantal achter elkaar gezien in Suisse bij de dealer. Vind ik toch wat beter in balans.
@e34m5touring: de meerwaarde van een V12 lag toch al langer in irrationele zaken als geluid, laufkultur en andere irrationele zaken? Niet alleen bij Ferrari…
@e1000bmw523i: EDIT: toch zou ik zonder twijfel voor de V12 gaan als ik het geld had…
Ik zou als optie achterportieren erbij nemen
Prachtige wagen. En helaas maakt die moddervette V8 de V12 compleet overbodig, behalve dan voor het geluid. Licht chipkuurtje en de V8 maakt compleet gehakt van de V12.
Toch zou ik zonder enige twijfel voor de V12 gaan, alleen al omdat het waarschijnlijk de laatste atmosferische V12 zal zijn…
Jammer dat het filmpje niet werkt. Dit overkomt mij wel eens vaker dat filmpjes het niet doen. Kan er misschien wat aan gedaan worden? Krijg alleen reclame maar geen Autoblog filmpje helaas. En ik heb een iPhone. Ligt vast niet daar aan heb geen idee. Hoop dat het opgelost wordt. Alvast bedankt.
@arias12: ik kijk de filmpjes altijd via youtube (ipad/iphone). Hebben ze daar ook weer views en clicks.
@e1000bmw523i: Ja klopt doe ik ook wel eens. Maar zou wel fijn zijn als het filmpje het ook direct via de app doet.
@e1000bmw523i: precies, ik ook! Maar ik vraag me af wat voor AutoBlog beter is; via YouTube kijken of via de app? Ik gun ze de views en het geld wat ze ermee kunnen verdienen enorm, maar ik weet niet welke van de 2 voor henzelf het meest gunstig is! @autoblog
@wouter: laat iemand ff je spelling checken. Haal er zo 3 d/t-fouten uit.
OT: ik kan niet zeggen dat ik het een mooie Ferrari vind. Blijf het een rare achterkant vinden.
@henk_he: smaken verschillen inderdaad. Vind het echt een gedrocht, een hatchback met een enorme voorkant, bweh. Ben bijvoorbeeld ook geen fan van de vaak bejubelde Jaguar e-type waar die qua vorm wel “iets” van heeft.
@henk_he: Precies. Jij bestelt is met een T. Tegenwoordige tijd is altijd stam+T.
Een FF/GTC4 V12 heeft geen tussenbak. Heeft een alleenstaande versnellingsbak vooraan de motor. Doe hier eens een techniek stukje over, is echt wel prachtig gemaakt!
Er staat hier in kortrijk (bavaria motors) een lease grijze lusso in de showroom. Iedere keer ik er passeer opweg naar mijn werk is het kwijlen, er staat verder nog veel mooi spul maar deze blijft mooi om te zien en horen
Schitterende lijn, jammer van de achterkant. Ook mooi dat een Ferrari weer eens in een andere kleur dan rood wordt gepresenteerd. Vooral deze zilverkleur-achtige parelmoerkleur is prachtig om de profiellijn mooi uit te laten komen. Fijn dat er mensen zijn die zo’n ding nieuw kunnen en willen betalen….dan hebben wij er ook nog wat aan (wij = modaal) :)
Leuke auto, maar helaas veel te duur voor mij.
Om terug te komen op de het filmpje, zou de Panamera Turbo S Hybrid geen concurrent zijn?
@thezonda: Ha dat is een goeie ja, of een RS6, of een CLK DTM AMG
@alcantara: een station of een auto die al zo’n 10 jaar niet meer in productie is…?
@alcantara: laatste heeft geen achterbank… black series met meerprijs wel. Maar alweer te oud. Zelf dacht ik aan een Aston-Martin DB11.
@henkhupelschoten:
Kids on backseat cause accidents
Accidents on backseat cause kids
No backseat = no accidents
@thezonda: die miste ik ook in het lijstje.
@thezonda: en de Aston Martin Rapide
Ik vind het echt een geweldige auto. En wat een interieur zeg. Ziet er echt heel erg goed uit, straalt luxe uit en het werkt nog goed ook. Ferrari heeft eindelijk stappen gemaakt wat dat betreft.

En ja, de V8 is misschien wel de betere. Veel goedkoper en bijna net zo snel. Maar die V12, die klinkt zo fantastisch!
Mooie kar en lekker motorblok. Afgelopen week nog met een California T door Friesland gereden, met dat blok kom je echt niets tekort. Super!
Dat het koppel in de lagere versnellingen begrensd wordt was bij mijn vorige leasediesel ook het geval. Daar was het waarschijnlijk om de aandrijflijn en mogelijk de banden enigszins te sparen.

De video ging hier iets te kort door de bocht maar in de tekst wordt het gelukkig nog even rechtgezet met de vermelding dat het maximale vermogen pas bij 7500 rpm vrij komt. En dat is voor een turbo blok wel vrij uniek en ik denk ook de juiste keuze. Het lijkt me dodelijk voor de beleving wanneer een Ferrari blok bij de 4000 al piekt en er daarboven geen toename van de versnelling meer waar te nemen valt.

Verder moet ik qua design bij dit model vooral denken aan de clownsschoen van BMW. Ik zou misschien toch liever voor een sportievere en mooiere Ferrari kiezen, en dan een mooie GT er naast. Een Maserati Ghibli of QP bijvoorbeeld.
@karhengst: Ghibli is een prachtige auto. Een van de mooiste, zo niet de mooiste in zijn segment.

Maaaarrrrrr. Het is een echte Italiaan. Hier en daar kleine gebreken. Als hij aangeeft dat de bandenspanning bijvoorbeeld rechtsachter te laag is dan is het gewoon goed. Gewoon negeren, zo’n melding. Het navigatiesysteem is ronduit Kudt en inderdaad, met hoofdletter K. Het komt recht van een Lancia Thema af. Voor een Lancia niet slecht maar in een Maserati mag je veel meer verwachten, zeker voor dat geld. Beenruimte achterin is niet riant, een E-klasse of 5-serie is veel ruimer. Afwerking is ook niet top en materiaalverbruik evenmin.

Maar hij is zo mooi, oh zo mooi. Mijn ouwe rijdt een diesel en automatisch rij ik daar ook veel in. Werkelijk een fantastische aandrijflijn. De 3.0 V6 levert 275PK en 600NM koppel. Het ding is dus heerlijk snel en met de kleppen in de uitlaat geopend klinkt hij heerlijk ruw, bijna als een V8.

Een Ghibli is een geweldige auto met hier en daar typische Italiaanse gebreken. Als je daar doorheen kan prikken heb je een fantastische auto onder je bips. Maar een E-klasse of 5-serie is tig keer beter. In alles. Echt waar. Maar de Maserati is mooier, tig keer mooier. En het bekt zo lekker hè, een Maserati.
Geniale wagen, maar de laatste Ferrari die ik zou kopen. Voor mij de Panamera. Als een achterbank perse moet, dan ook 5 deuren.
haha fantastisch dat die agent erop staat !

Voor de rest hele dikke bak, die kleur vind ik ook niks, had hem liever in donker blauw, of misschien gewoon ferrari rood, of toch zwart……maar nooit wit
‘Na het inleveren van vier cilinders krijg je gelukkig wel twee turbo’s terug en dat betekent ook een hoger koppel voor de veel kleinere achtcilinder. ‘ gelukkig? Vreselijk bedoel je.
Chapeau, voor het eerst een achterbanktest van een sportcoupe. Gaat toch prima, lekker knus achterin. En voor een trip naar de Alpen om de zoveel tijd ff rouleren.
Ik zou zonder twijfel voor de V12 gaan, niet alleen voor het geluid maar ook om de awd. Altijd grip. Echt een droomauto, voor mij een van de parels van de exoten.
Niet de allermooiste Ferrari, maar zeker wel diegene die ik zou kopen moest ik ervoor in de markt zijn. Met V12 natuurlijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).