FIA sluit uit: “geen nieuwe merken in de Formule 1”

Auteur: , 30 Reacties

Vergeet het maar, lieve mensen.

Er wordt al lange tijd gesproken over de introductie van het nieuwe motorenreglement in de Formule 1. Het idee was dat de eisen rondom de krachtbronnen in de auto’s versimpeld worden, zodat het voor meer leveranciers en fabrikanten aantrekkelijk wordt om toe te treden tot de sport. Inmiddels ligt dit hele concept op zijn gat, met alle gevolgen van dien.

Het is iets waarvoor we al langer vrezen. Maar waar we eerst nog durfden te hopen op een positieve verandering, zijn er inmiddels dusdanig veel stemmen die hetzelfde schreeuwen dat het compleet zinloos lijkt. Nadat Ross Brawn eerder een duister plaatje van de toekomst schetste, is het nu de oude teamleider van Ferrari Jean Todt die water gooit op ons vuur van hoop. De Fransman, die sinds enkele jaren actief is als baas van de Federation Internationale de l’Automobile (FIA), heeft tegenover Autosport laten weten dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet.

Althans, dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Volgens Todt is het namelijk helemaal geen probleem dat er geen nieuwe motorenfabrikanten in de Formule 1 terechtkomen. Zo vertelt hij dat het voor hem de prioriteit is dat de huidige fabrikanten actief blijven in de Formule 1.

“My priority is to make sure that we keep them four. I always said it would be very unfair to the four engaged to say, ‘OK, we want to attract a new one so let’s change everything’. But what about them? What about all the investment they have been doing for years and we say, we change completely the regulations because we may have one or two coming? That is one of the reasons why it was not a revolution on the engine regulations. Now if we can secure those four for me that would be a great achievement.”

De overtuiging van Todt is zeker niet de beste om ingrijpende veranderingen door te voeren, maar het is momenteel tegelijkertijd wél de slimste manier om ervoor te zorgen dat niemand de sport onverhoopt verlaat. Immers, waar het er aanvankelijk op leek dat we afstevenden op een intrede van merken als Aston Martin en Porsche, hebben zij en een aantal anderen tegenover de FIA laten weten dat ze toch er toch geen trek meer in hebben.

Beeld: Sean Bull Design30 reacties

Gelukkig. Het blijft net zo saai als de afgelopen jaren.
@dees: Ik vind dit seizoen toch zeker niet saai…. Hoop dat Honda zich goed ontwikkeld zodat RB echt mee kan doen (of heel slecht, zodat de strijd met Renault en de andere 2erangs teams spannend wordt.
@ar156sw: Dus je hoopt dat het spannend wordt en daardoor is het niet saai? Werkt dat bij mijn huwelijk ook denk je?
@drf76: Dat is niet wat er staat,
maar je kan het best proberen bij je huwelijk natuurlijk.
Er komt niet bij, er zullen alleen maar merken en teams vertrekken. Ferrari zal het laatste merk in de F1 zijn, voordat ook zij de overstap naar de formule E maken.
@mashell: De Formule 1 zou op termijn ook elektrisch kunnen worden. (We hopen van niet natuurlijk)

Reden om over te stappen naar de Formule E zie ik niet zo, dat is meer een veilige haven voor B-merken als Audi.
@karaya: Audi is geen B merk! Audi is een A merk, BMW is een B merk, Citroen is een C merk en Dacia is een D merk, heb jij de kleuterschool wel afgemaakt?
@mashell: De ingenieurs van Audi blijkbaar niet.
@mashell: En dat noemt men nou happen. Heerlijke voorzet karaya
Audi ist ein A Merk Ja.. Du und deine Inferiore Südländers..
@mashell: formule E gaat ‘m niet worden.. interesse is tanende..
De doodsteek van de F1? Honda en Renault zijn beiden meerdere malen uit de F1 getreden… Jammer. Denk dat de F1 heel erg gebaat zou zijn bij simpelere regelgeving, goedkopere ontwikkeling, meer motoren leberanciers en meer (fabrieks)teams.
Die hele FIA is een grote strop voor de F1. Sinds deze man de baas is ligt de nadruk op veel van de bij
fia aangesloten race-series op een 1.6l viercilinder en is er uberhaupt geen wil om te veranderen voor de noodzaak van de sport, alleen maar op de knieen voor Ferrari’s wensen lijkt het wel. Ergens slaat men de plank mis als nieuwe merken niet meer willen kiezen voor wat het hoogste platform zou zijn in de autosport.
@jje003: Alleen maar op de knieën voor Ferrari’s wensen? Zover ik weet liggen de dagen waarin FIA stond voor Ferrari International Assistance toch echt in het verleden
@jje003: Het is inderdaad een grote schande, Ferrari levert al haar straat auto’s uit met een 1.6 liter turbo motoren, zij hebben daarmee veel ervaring. De FIA bevoordeelt Ferrari enorm door aan 1.6 liter turbo motoren vast te houden! Op deze manier heeft Volkwagen dat de 1.5 liter TSI motoren maakt waar Jan Modaal mee rijdt geen schijn van kans.
@jje003: Ten eerste rijden ze in de F1 met een V6 en niet met een viercilinder en ten tweede was Ferarri destijds tegen het nieuwe motorconcept en wilde graag de V8’s houden. Kortom je lult uit je nek.
@jje003: Iets met klok en klepel. Het huidige concept, de 1.6 turbo zescilinder, was er op nadrukkelijke wens van Mercedes gekomen…
Een bevestiging van dat men moet realiseren dat de F1 al lang niet meer is waarmee het groot geworden is: ‘bouw de snelste auto en laat iemand er rondjes in rijden’.
Het gaat alleen nog maar om geld, niet meer om de prestige. Dat wisten we al, maar het is wederom een bevestiging.
We beslissen steeds welk aapje een paar treetjes hoger op de apenrots mag zitten.
@gregorius: Dat is kostentechnisch niet haalbaar.

Ze zouden natuurlijk gewoon die elektrische troep er af moeten halen en atmosferische motoren met een maximum cilinderinhoud en een toerenlimiet moeten instellen.
@karaya: Atmosferische motoren zijn toch al op sterven na dood.
@airc: hybride ook.
Hoewel ik het geweldig had gevonden als er meer merken tot de sport waren toegetreden, begrijp ik de keuze van Todt volledig. De interesse van Porsche en Aston Martin is telkens vrij terughoudend geweest. Ze hebben wat bijeenkomsten bijgewoond, wat dingen in de media geroepen en that’s it. Op basis daarvan kun je natuurlijk nooit een reglement opstellen. Stel dat je hun eisen inwilligt, ze alsnog afhaken en vervolgens ook Mercedes of Renault er de brui aan geeft? Dan zit je met de gebakken peren. Ik zou het binnenboord houden van Mercedes, Renault en Honda (Ferrari blijft toch wel) dan ook veel meer prioriteit geven dan het mogelijk binnenhalen van Porsche of AM.
Waarom laten we de motorkeuze niet gewoon vrij? Ik zie niet in waarom je dat zou willen beperken? Wat kan er fout gaan? Te veel PK’s, te kwetsbaar, te duur? Uiteindelijk wordt dat zelfregulerend kwestie van lange adem.
@airc: inderdaad, gewoon een maximale hoeveelheid beschikbare brandstof per race en verder niets.
@melkkoe: Lijkt me ook de beste oplossing. Vrijdag 100 liter, quali 3x 5 liter, 100 Liter peut voor de wedstrijd, regel het verder maar.
@drf76: en dan maximaal 13.000 toeren en niet meer dan 3 turbo’s.
@airc: zelfregulerend in de zin dat het team met het meeste geld volautomatisch wint. Dat haalt het sportieve element er uit. Ze willen juist dat de slimste ingenieurs de snelste auto’s kunnen bouwen. Overigens hebben we absurd sterke motoren, amper regels (komt er een team met een 6 wieler aan) allemaal gehad in de F1 en de conclusie was telkens, zo werkt het niet, iedereen moet wel dezelfde sport bedrijven.
@mashell: Dat is nu toch niet veel anders? Zie een Sauber, Williams bv niet snel een WK winnen, niet genoeg budget…
@airc: Te duur. Daarom is het slim een toerenlimiet in te stellen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).