Filedruk in Nederland wederom verder toegenomen

Auteur: , 32 Reacties

Het houdt niet op. Niet vanzelf.

Alfa Romeo Giulia

We betalen ons in Nederland scheel aan motorrijtuigenbelastingen, accijnzen en belasting personenauto’s en motorrijwielen. Auto van de zaak? Daar wil de fiscus graag bijtelling over ontvangen. Allemaal geen probleem, natuurlijk. De Nederlandse automobilist betaalt het graag.

Maar krijgt ‘ie er wat voor terug? Jazeker. Een fantastisch netwerk aan ZOAB wegen, verlichting en borden. Het enige nadeel: er zijn te veel auto’s. Of te weinig wegen, het is maar net hoe je er naar kijkt. De wegen raken telkens voller en de filedruk neemt alsmaar toe. Dat concludeert de ANWB.

Filedruk
In de eerste 6 maanden van 2019 nam de filedruk toe met maar liefst 18 procent. De files nemen toe buiten de traditionele spitstijden. In ochtendspits nam de filedruk toe met 5 %. In de avondspits nam deze toe met 3%. Het probleem spreidt zich ook in geografisch opzicht uit. Het is niet meer zo dat alleen de randstad vast staat. De filedruk nam met name toe in Gelderland en zuidelijke provincies.

Drukste dag
Qua files was 22 januari 2019 de drukste dag tot nu toe, dit jaar. Dat kwam door de weersomstandigheden: het sneeuwde, het vroor en het was glad. Altijd een prima combinatie voor overvolle wegen. Het filerecord was 2.287 kilometer. Een eervolle nominatie voor woensdag 29 mei. Die avond stond het land vast dankzij het lange weekend in combinatie met hemelvaart.

File Top 10 – eerste half jaar – Ochtendspits

ANWB Top 10

File Top 10 – eerste half jaar – Avondspits

File Top 10

File Top 10 – eerst half jaar – N-wegen

File Top 10

Fotocredit: @hhitalia via AutoJunk.nl32 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Komt toch altijd weer als een verrassing…
En het is allemaal op te lossen met minder egoïstisch rijgedrag, minder “ikke ikke ikke en de rest kan stikken”, de “de weg is van mij dus donder op” mentaliteit, en de “ik beantwoord nog even snel deze e-mail of app”… Man man man wat een treurige bedoeling is het toch in ons landje wat zo mooi kan zijn
@rike: dat betwijfel ik. Niet anticiperen en volk wat niets op de weg te zoeken heeft tijdens de spits lijken me meer aannemelijke redenen.
@str8six: dat valt bij mij onder de noemer “egoïstische bestuurder”, maar ik kan goed begrijpen dat anderen dat los van elkaar zien. Hoe dan ook, ook daar ben ik het mee eens
@str8six: wie heeft er niks te zoeken op de weg tijdens de spits? En hoe bepaal je dat? Je zou kunnen denken aan de senioren met de fietsendrager of de lege vrachtwagen maar zij betalen ook wegenbelasting en zijn ook vrij om te gaan en staan waar en wanneer ze maar willen.
@mashell: Dat ze daar vrij in zijn ben ik met je eens, e beter hebben die senioren die jij in je voorbeeld aanhaalt de keuze om ook op een ander moment te gaan rijden en dus de spits te ontlasten
@mashell: “e beter” moest “echter” zijn, stom telefoon toetsenbord van me
@rike: Ja.. maar halloooo. Die 6meter asfalt waar ik rij is wel van MIJ. Daar mag niemand op komen of aan zitten, laat staan invoegen..!

Dat begrijp je toch wel?
We hebben ook zon cultuurtje waarbij we elke vrije dag ergens heen moeten. Ik heb er weinig last van, reed net nog voor de boodschapjes over de A1 en zag de stumperds stilstaan.
@niex: We hebben ook een cultuurtje waarbij we voor alle boodschapjes met de auto gaan en de snelweg één afslag verder verlaten. Ik zie die stumperds maar al te vaak bij Utrecht de snelweg opkomen.
@niex: Jij moest op je vrije dag dus ook ergens heen.
Files stellen in Nederland echt helemaal niks voor.
@baklava: in geen enkel land zijn we zo gewend/gedwongen om ALLEMAAL om 08.30 te beginnen op kantoor. Heel langzaam verandert het, maar de mentaliteit is nog altijd schrikbarend inflexibel.
@bischero: inderdaad 8:30 is een tijd voor luie mensen. 7:30 zou de norm moeten zijn.
@baklava: lekker trollen 👍
Ik maak zelf voldoende uurtjes, maar niet perse tussen 08.30-17.00u.
Ook vóór 07.00 of na 21.00u. Als het moet doortrekken en als het kan op school met de kroost bijspringen en voor het leereffect nog ff iets uitzoeken/uitwerken als de snuiters op bed liggen.
@baklava: precies. Nu ben ik van mening dat het ongezond is vroeg op te staan en begin zelf dan ook meestal pas om half tien maar ik juich het heel erg toe dat zoveel mogelijk anderen om half acht willen beginnen, dan heb ik nooit file en aan het eind van de werkdag nog wat productieve uurtjes.
Daarom werk ik niet! Uitkering is ook prima.
Weinig last van gehad gelukkig.
Allemaal de schuld van de arbeidsmigranten uit (Belgisch) Limburg .. 😋

Maar even op een serieuze manier: een aantal zaken dragen negatief bij aan de filedruk rondom Eindhoven:
1) nog veel bedrijven in de maakindustrie verlangen nog altijd een vaste aanwezigheid op gezette tijden. De keerzijde van financieel ruime CAO’s in traditionele (metaal) industrie.
2) de afslagen op de N2 (Veldhoven (instroom) en kort erna weer instroom bij het Evoluon en uitstroom bij Welschap met direct stoplichten zijn een ramp. En een stukke later de afrit naar Ekkersrijt waar iedere dag wel kopstaartjes zorgen voor ellende.

Oplossing: de ruit aan de oostzijde maken, ontlast Leenderheide, De Hogt en Ekkersrijt.
@bischero: misschien kun je de andere knooppunten in NL ook even analyseren?
Ik merk er anders geen kloot’n van. Terwijl ik toch juist meer snelweg kilometers ben gaan maken de laatste tijd.
A20 in de ochtend niet op de lijst? Iemand heeft zitten pitten bij dit onderzoekje…
@pcooperworks: A20 staat inderdaad ook echt heel de dag vast. Man wat een klere stuk is dat zeg.
Als jullie maar uit West Brabant en Zeeland wegblijven! Met jullie files….
@tge1: daar werkt toch niemand.. gepensioneerde dikgevulde babyboomers (zeeland) en tokkies en criminelen (brabant)
@lekkaah: Als dat zorgt dat het rustig blijft, mogen die gerust blijven. :-) Desondanks vinden de randstadyuppen het overheerlijk om de Zeeuwse stranden te overspoelen met hun luidruchtige aanwezigheid tijdens de volksverhuizingen in de zomermaanden. Het enige moment dat er (helaas) wel eens files zijn.
-edit: nutteloze bijdrage-
Sinds het leasegebakje de deur uit is werk ik lekker 3dagen in de week vanuit thuis. Eindelijk niet meer aanschuiven richting Eindhoven
Iedereen op de motor, probleem is opgelost
@flex01: die strategie geeft inderdaad het gewenste resultaat. De eerste maanden is er heel veel file vanwege alle dodelijke ongelukken maar daarna is de bevolking zover uitgedund dat we zelden nog file hebben.
@mashell: inderdaad, ga lekker naar ‘motorblog’ met je f*ckmotor.
Het moet maar eens gezegd.

Er zijn gewoon te veel auto’s

Zo. Daar is het dan. I’ve said it ….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).