Filmografie: de BMW E38 7-serie

Auteur: , 29 Reacties

Don't shoot, I'm famous!

BMW

Het is de droom van menig ster in de grote voorstelling van groep 8 aan het einde van de basisschool: ooit een grote ster worden in Hollywood. Doch niet alleen mensen kunnen een famous anus worden, ook voor auto’s is dit prachtige lot weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan de Aston Martin DB5 van James Bond, de General Lee uit de Dukes of Hazzard of de Ferrari Testarossa van Sonny Crockett. Uiteraard zijn er zo nog veel meer voorbeelden te verzinnen.

Het leek ons wel leuk om een nieuwe rubriek te introduceren, waarin we kijken naar de levens van auto’s op het witte doek. Soms kunnen we wellicht ook aandacht geven aan de mindere goden die moesten settelen voor het kleine scherm. We zien wel hoe het zich ontwikkelt. Vandaag in ieder geval de aftrap met deze (beknopte) filmografie van de BMW E38 7-serie (aankoopadvies). Deze welhaast perfecte sedan heeft namelijk nogal wat puike rollen op zijn C.V. staan.

Tomorrow Never Dies (1997, imdb-score 6.5)
De eerste film die in het geheugen springt is natuurlijk de Bondfilm Tomorrow Never Dies. Na Goldeneye was het de tweede keer dat BMW de auto aan superspion James Bond mocht leveren. In vergelijking met Goldeneye, waar James met een Z3 het zonnige Cuba onveilig maakte, moest het in Der Morgen stirbt nie allemaal wat zakelijker zijn. De film speelde zich namelijk af in de serieuze wereld van fake news. Legendarisch is natuurlijk de scene in de parkeergarage. James bestuurt zijn Siebener daarin met zijn telefoon en parkeert uiteindelijk in een dependence van AVIS. ‘Q’ is daar naar verluidt nog steeds salty over.

The Game (1997, imdb-score 7.8)
In The Game speelt Michael Douglas een geslaagd zakenman die alles heeft. Uiteraard heeft hij dus ook de ultieme topsedan van die tijd, wat de E38 was. Oké, de W140 was ook lachen. Enfin, het leven lacht Douglas ondanks alles niet toe in de film, zeker niet meer als hij verwikkeld raakt in een duivels spel. Omdat de film op zich wel het kijken waard is, zullen we verder geen spoilers neerpennen.
E38

Enemy of the State (1998, imdb-score 7.3)
Hoewel de plot behoorlijk verschilt van The Game, heeft Enemy of the State een beetje dezelfde vibe. In dit geval wordt het hoofdpersonage gespeeld door Will ‘awww hell no’ Smith, die een succesvol advocaat vertolkt. Wederom past de E38 uitstekend bij die rol. Big Will wordt een vijand van de staat doordat hij bewijs in handen krijgt van politieke misstanden. Zal hij ontsnappen aan de corrupte lange arm? En wat is de rol in dit alles van ‘HACKMAN!!1!’?
Enemy

The Transporter (2002, imdb-score 6.8)
De Transporter-films zijn vooral simpel vermaak, niet per se realistische thrillers. Niks mis mee, want soms is dat precies wat je wilt. De eerste van de filmreeks was nog het meest realistisch, want daarin vormt een E38 het vervoer van Jason Statham. Later werd de Bimmer ingeruild voor Audi’s met loodzware neuzen, waarmee snel bochtenwerk alleen nog door middel van CGI kon geschieden. Ik meen me te herinneren dat er ergens een burnout in de film zit, maar volgens collega @willeme kan dat helemaal niet. Volgens hem heeft de E38 daar namelijk veel te weinig koppel voor.

Fun with Dick and Jane (2005, imdb-score 6.1)
Als je dergelijk overtuigende sterke punten hebt, ligt het risico op de loer dat je getypecast wordt in telkens dezelfde film. Maar in Fun with Dick and Jane toont de Siebener aan dat ‘ie veelzijdig is. In de comedy neemt de E38 zichzelf niet zo serieus, door het stereotype vervoer van manager-types bij grote gezichteloze corporaties te spelen. Sterker nog, in een scene blijkt het parkeerterrein voor een bedrijf louter uit Siebeners te bestaan. Los van de E30 dan waarin het hoofdpersonage gespeeld door Jim Carrey zich in eerste instantie verplaatst. Het kan niet anders dan dat de man met het rubberen gezicht ook in zo’n E38 eindigt, toch?

The Constant Gardener (2005, imdb-score 7.4)
In The Constant Gardener speelt een E38 een kleinere rol. In dit geval rijdt een van de baddies erin. Wel eentje die wat last krijgt van zijn geweten en het hoofdpersonage op het juiste spoor zet overigens. Andere reden om deze film op te nemen in dit lijstje is het feit dat Rachel Weisz erin meespeelt. HEEEET!
E38

Honourable mentions: Stepmom, Bad Santa, All Eyez on Me (one for my homies), Mission Impossible III, De Zwarte Tulp, undsoweiter…29 reacties

Prachtig model
Elke auto heeft voldoende koppel voor een burnout. Manueel of automaat, rem erop en Goan!
@poeperman: behalve een Audi
Voor mij zijn Tomorrow never dies en Transporter II dé films die mede gemaakt werden door de auto’s (ook omdat ik als cultuurbarbaar de andere films niet gezien heb).

Heerlijk ook: ‘Der Morgen stirbt nie’. Er is nog een James Bond-film die door de Duitsers zo lekker vertaald en nagesynchroniseerd wordt: ‘Stirb an einem anderen tag’
via Android app
@granlusso: tomorrow never dies is voor mij zelfs de film die mij gek heeft gemaakt van auto’s.
Om het nog wat verder aan te vullen:

https://www.imcdb.org/vehicles_make-BMW_model-E38.html
@jack_abarth:

En nu ik het lijstje heb bekeken, de volgende op de watch list: Kebab Connection😂😂
@jack_abarth: leuk om in te grasduinen, maar iets té uitgebreid 😄
@jaapiyo: Je kan sorteren op het aantal sterren.
Het blijft dan ook een auto met de looks van een filmster.
Bijna nog eentje gekocht. Toch maar voor een lexus gs300 gegaan. Wel een mooie bak
Er zijn toch nog veel meer films met E38’s??
@e38ossie: natuurlijk, voel je vrij om het lijstje aan te vullen.
Homegrown, xXX, the Final Destination, united 93…
E38 heeft gewoon een uitstraling, als je er 1 in het wild ziet laat het toch een indruk achter, helemaal met zo’n roffelende v8 in het vooronder
Product placement in de meest ultieme vorm… moet zeggen dat bij een aantal James Bond films het er wel heel dik op lag, vooral die Z8 waarmee hij 5m rijdt en nooit meer ziet…
@bitd: valt wel mee toch. Hij rolt ermee langs de jaknikkers in Bakoe en vervolgens schiet de auto nog een huey uit de lucht alvorens door midden gezaagd te worden.
@bitd: was trouwens een (correct me if I am wrong) Corvette met daarop een Z8 body, omdat de Z8 echt nog niet leverbaar was ten tijde van de filmopname.
@bitd @jaapiyo : correctie bedoel de Z3 uit Golden Eye!
Wat mij betreft is de E38 de mooiste 7-serie tot op de dag van vandaag. Een topklasse auto met mooie gestrekte lijnen, een laag optisch zwaartepunt en een prachtig interieur met typische BMW-cockpit en stampesvol met geweldige old school hightech gadgets met bijbehorende grote hoeveelheid knopjes en displays.

Heeft BMW ongetwijfeld een enorm kapitaal gekost om de 7 in al deze films te laten schitteren. Vooral voor de Bond-film zal een behoorlijke bijdrage hebben mogen aftikken.
@moveyourmind: zag gisteren nog een mint vóór-facelift exemplaar in Rotterdam Hillegersberg rijden. Nog altijd prachtig, eigenlijk geen cent verouderd in meer dan 20 jaar
Leuke nieuwe rubriek autoblog! Ik kijk uit naar meer!
Was van plan om een E38 740i te kopen, maar toch een 4.2 S6 uit 1999 gekocht. Ook erg blij ermee. Maar toch vind ik die E38 nog steeds verleidelijk als de mallemoer
Tof!! Ik kijk nu al uit naar de filmografie waarin Ronin een rol speelt😃
De E38 is de enige BMW die ik echt nog eens zou willen hebben.
BMW heeft er zelf ooit een korte film mee gemaakt. https://youtu.be/PKYUtUw-8ig
En Derrick had er één.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).