Ford Focus 2018: rijtest en video

Auteur: , 44 Reacties

De nieuwe Focus moet weer de leukst rijdende auto in zijn klasse worden, aldus Ford. We hebben voor je uitgezocht of dat gelukt is.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Laten we echter beginnen met de grootste verbetering van de Focus: het interieur. Doordat Ford de auto een vijf centimeter langere wielbasis heeft weten te geven en er flink gespeeld is met het interieurdesign, is het interieur vooral een stuk ruimer geworden dan de vorige Focus. En ook niet onbelangrijk: er zijn 50 procent minder knoppen in dit interieur te vinden. De nieuwe Focus voelt daardoor een stuk volwassener en fraaier van binnen. Het dashboard is wat opgeschoven richting de voorruit, waardoor je meer ‘lucht’ hebt ten opzichte van de vorige, wat krap aanvoelende Focus.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

Daar waar knoppen verdwenen zijn, zijn de functies verschoven naar één van de twee schermen in de auto. De één prijkt middenop het dashboard en herbergt alle logische zaken zoals de entertainment, navigatie en klimaatcontrole opties. Het SYNC-systeem is verder voorzien van een mogelijkheid om apps te downloaden, zodat je de functionaliteit naar eigen smaak een beetje kunt uitbreiden. Ook aanwezig: Apple Carplay. Maar als je dat wil gebruiken wordt wel je navigatie om zeep geholpen, inclusief al je waypoints. Niet heel handig, maar gelukkig kennen we ook nog geen merken die Carplay wel goed weten te integreren met de eigen software, dus waarschijnlijk ligt de schuld hier niet bij Ford, maar bij Apple.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

In het scherm tussen de tellers vinden we de functies die met rijden te maken hebben. Instelling van de veiligheidssystemen (BLIS, cross-traffic alert, pre-collision assist, evasive steering, etc.) en assistentiesystemen (adaptive cruise control, lane-keep assist, active park assist, etc) zijn hier te vinden. Verder kan er gescrolld worden tussen een aantal verschillende weergaven, zoals de navigatie, efficiency en andere zaken.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

Het interieur is verder afgestemd op de gekozen uitvoering, in ons geval de ST Line. Dat betekent sportstoelen, rode stiksels en carbon-look elementen in het dashboard. De stoelen geven lekker wat zijdelingse steun terwijl het sportstuur ook lekker in de hand ligt. Het aantal fysieke knoppen is dus teruggebracht, alleen rond de pook vinden we er nog een paar, waaronder een sneltoets voor het instellen van de Heads Up Display (de Focus is de eerste Europese Ford met dit systeem) en een knop voor het instellen van één van de drie standaard aanwezige rijmodi: Eco, Normal of Sport.

Uiteraard kiezen wij voornamelijk die laatste, want we houden van sturen en de Ford Focus is al twintig jaar één van de best sturende auto’s in zijn klasse. Kan de nieuwe generatie die grote schoenen vullen? Daar komen we nog op terug, maar laten we eerst nog even het uiterlijk behandelen.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

De Focus heeft een grotere wielbasis, maar is qua buitenmaten vrijwel identiek aan zijn voorganger. De wielen staan dus meer op de hoeken en dat zou de proporties ten goede moeten komen. Toch is er iets aan het uiterlijk wat niet helemaal lekker is als je het mij vraagt. Ik kan er niet goed de vinger op leggen, maar ik vind het een beetje een generiek design. Of het komt door de vlakker liggende A-stijl, langere motorkap of gewoon door het geheel: het weet me niet echt te pakken. Het is zeker geen lelijke auto, maar ik word ook niet heel warm van het uiterlijk.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

Wat dat uiterlijk betreft: er zijn verschillende smaken ST: de “gewone” Trend, de ST-Line die wij hebben, de Active (hoog op de pootjes), de Vignale en de Wagon die ook weer als ST-Line leverbaar is, bijvoorbeeld, maar dat terzijde. Natuurlijk helpt het wel dat wij een lekkere felblauwe ST-Line hebben, maar ook die staat op de standaard 17-inch wielen (minder sportieve uitvoeringen beginnen bij 16-inch overigens). Dikkere bumpers, zwarte accenten, een fijne dakspoiler: sportievere looks zijn altijd beter. Maar sluit dat uiterlijk vertoon ook aan bij de rij-eigenschappen?

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

Onze ST-Line heeft de dikste driecilinder in het vooronder die je op dit moment kan krijgen: 182 pk sterk en feitelijk een licht teruggetunede variant van het 1.5 blok uit de Fiesta ST. Andere leverbare motoren zijn de 1.0 met 100 of 125 pk en de 1.5 met 150 pk. Ook diesels zijn leverbaar: 95, 120 en 150 pk zijn daar de opties. Dit blokje met 182 pk is in ieder geval lekker potent. Bovendien is er iets aan driecilinders dat ze gewoon erg lekker doen klinken, naar mijn bescheiden mening. Exacte prestatiecijfers heeft Ford nog niet vrijgegeven, maar het blokje sleurt er lekker aan en voelt serieus vlot. Alleen heuvel op zou er soms iets meer koppel mogen zijn, want dan moeten we soms wel erg ver terug in de versnellingen om een beetje gang te houden. De 182 pk ST-Line is overigens niet leverbaar met de nieuwe achttraps automaat, daarvoor moet je een stapje terug op de vermogensladder. De handgeschakelde zesbak doet zijn werk goed: korte slag, lekker precies, erg fijn.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

En dan dat sturen. Zoals gezegd: de nieuwe Focus heeft onmogelijk grote schoenen om te vullen. Toch lijken ze er wederom in geslaagd. Er is veel grip, de voorwielen bijten zich heerlijk vast als je een bocht in stuurt en de auto blijft lekker neutraal. Rem je echt hard in, dan kan je de achterkant ook nog wel een klein beetje mobiel krijgen, maar eigenlijk leent de auto zich beter voor efficiënt en snaarstrak een bocht rond. Dat is mede te danken aan een 20% stijver chassis, maar in geval van de ST-Line ook aan de 10 mm verlaging. Bovendien zijn de krachtigere motoren uitgerust met onafhankelijke achterwielophanging (de minder dikke motoren krijgen een torsie-as).

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

Qua stuurgevoel doet de Focus het simpelweg erg goed. Het is geen hydraulisch systeem, maar je hebt het gevoel dat je direct in contact staat met de voorwielen, iets wat sommige concurrenten minder goed voor elkaar lijken te krijgen. De remmen laten ons ook niet in de steek, tijdens vlotte bergritten heb ik geen fading kunnen bespeuren. De ESP kan overigens niet helemaal uit, maar eigenlijk kom je ook nooit echt in een situatie waarin dat in de weg zit. Behalve misschien bij écht hard een haarspeld uit. Dan voel je het binnenste voorwiel een beetje afremmen om een ‘one-wheel-peel’ te voorkomen.

Ford Focus ST-Line 2018 rijtest en video

Al met al doet de nieuwe Focus het écht heel erg goed en dat doet ons verlangen naar de dikkere uitvoeringen zoals de Focus ST en de Focus RS. Wil je een nieuwe Focus rijden, dan kan dat vanaf €23.765 voor een 100 pk sterke 1.0 Trend. Wil je de 182 pk versie die wij reden, dan zul je minstens €30.565 achter moeten laten. Filmpje!44 reacties

Als ik zo kijk roept de voorkant associaties met de 1 serie op. Geen waardeoordeel verder. Vind wat ik hier zie staan erg mooi!
3 cilinder is te weinig. plus jammer geen info van de rs
@gove: De info van de RS komt nog wel, eerst moet Ford de nieuwe focus in de markt zetten en dat doen ze met de motoren die ze het meest verwachten te verkopen.
De meeste mensen kopen een Focus met een naaimachine motor en niet zoals jij een RS.
@gove: de nieuwe RS laat nog wel een paar jaar op zich wachten… gelukkig is de mijne net een jaar oud dus ik heb nog ff.
@gove: de RS komt bij Ford altijd aan het eind van de modelcyclus, dus over een jaar of 5. Tot die tijd heb je alle kans je achterhaalde mening over 3 cilinders bij te stellen. Die lopen inmiddels net zo trillingsvrij, net zo stil en zijn net zo duurzaam als 4 cilinders, leveren ook net zo veel vermogen. Als je de 3 cilinder wat wilt aanhangen dan is het dat deze net wat leuker klinkt, in de weinige omstandigheden dat je een moderne motor hoort uiteraard.
Ik word altijd een beetje droevig als ik het interieur van een Ford zie. Ik had eerst de foto’s bekeken en daarna pas het filmpje dus het verbaasde met dat Casper positief over het interieur begon. Er zullen autoliefhebbers zijn die een andere mening zijn toegedaan maar ik heb voor mijn dagelijkse vervoer liever een auto die wat minder scherp stuurt met wel gewoon een fraaier interieur.
@Pordon: neem een mazda, stuurt even lekker en je kijkt niet tegen een lelijk dashboard aan
@humpyourdog: moet dan wel een jonge mazda zijn, want voor 2012 was het een en al hard grijs plastic.
@henk_he: mwah, qua uitzicht vind ik het interieur van een mx-5 nc of een cx-7 ook al meevallen. Maar de grootste stappen zijn inderdaad de laatste jaren gemaakt qua design. Als ze nu nog een paar extra achterwielaandrijvers uitbrengen, heeft niemand nog een BMW nodig.
@humpyourdog: Ik ben ook erg blij met m’n mazda 6 ;)
Verschrikkelijk die mini motoren.
Wat ben ik blij als ik elke morgen
Mijn 2.5l 6 pitter start.

En een verbruik van gemiddeld 1:11.
@tfsi: goedzo jongen
@tfsi: ik van mijn 16.2 liter V8. 1:3.5 gemiddeld. Heb ik nu gewonnen?
@maxidyne: hoe hard kannie dan?
@gregorius: hij is begrensd op 90. Zonder begrenzer zal hij waarschijnlijk 120 km/h willen, afhankelijk van de overbrenging.
@maxidyne: Man, man, man… ;)
@Dizono: of Scania….
@gregorius: 22 cm
@maxidyne: ja! Een broodje bal! Mayo bij?
Lijkt wel een hyundai i30
@alfaromeoman: Door de golf in heuplijn vind ik het op een Mazda 3 lijken.
@alfaromeoman: ja dat is wat ik meteen dacht een Hyundai het ziet er toch echt niet uit
Design is wel erg Aziatisch… Best een keurige wagen, maar word er niet heet van. Bedankt voor de test heren!
Plak er een willekeurig logo op en ik geloof het meteen. Wat een inwisselbaar design. Had net zo goed een KIA oid kunnen zijn. Niet mijn ding. Interieur is wel een stuk verbeterd. Maar dat vond ik ook altijd veruit het slechtste deel van een Ford.
@e34m5touring: eerder Hyundai mijns inziens. Ben er ook niet zo kapot van.
Leuke revieuw Casper, ik weet nu dat de auto goed rijdt, dat het interieur beter is en dat Apple CarPlay kut is.

Kofferbakje, is dat nog wat? Kan er iemand nog een beetje fatsoenlijk achterin zitten? Wat zijn de praktische (on)handigheden? Toch knap dat dit niet naar voren komt in een filmpje van 12 minuten…
@87sandyd: welkom bij Autoblog!
@martijngizmo: :’) Begrijp mij verkeerd, ik geniet van de filmpjes. Maar ik mis soms wel een beetje info. En anderen vielen dat ook al op. Just sayin’ ^_^
@87sandyd: lekker belangrijk, je zit toch niet achterin? Praktische info lees je maar op Anwb.nl
@87sandyd: is toch knap dat je 12 minuten stom kan lullen over iets wat binnen 2 minuten kan. 10 minuten van je leven opgeofferd aan Casper, hulde
@lekkerlinksrijden: Ja, ik geef mezelf ook wel een schouderklopje ;)
@87sandyd: bij autoblog hebben ze inmiddels net zoveel sterallures als bij Autovisie
Ik vind het echt een enorme tegenvaller. De neus vind ik echt heel lelijk en de rest kon net zo goed van Hyundai of Kia zijn. En het interieur is een verbetering en is niet lelijk, maar daarmee is ook alles gezegd. Gelukkig stuurt het nog goed. Toch niet iets onderscheidends.
Ford doet hard zn best om bij hun nieuwe auto nog minder redenen te geven om voor de Koreaanse concurrented te kiezen (die toch echt iets eerder op de markt kwamen).
Gek toch wel.
@gregorius: minder of meer?
@davelepeef: minder, nu kun je een Duitse auto (ontwikkeld in Keulen en dus Duits) rijden met verder alle eigenschappen die de Koreanen ook bieden.
@mashell: wat zijn dan die eigenschappen?
Lullig dat een nieuwe Kia of i30 beter smoelt. Én inmiddels ook bovengemiddeld goed stuurt… Verder nette moderne kar, maar spannend is het allemaal niet. Ben benieuwd wat Mazda met de nieuwe 3 gaat doen volgend jaar (met SkyActive-X erin). Ik zou daar op wachten in ieder geval.
Ik heb ff moeten wennen aan de nieuwe Fiesta, maar als ik die nu in ST line met knappe 18″ zie langskomen vind ik het een erg leuke auto. Ik zie best wat overeenkomsten tussen de Focus en Fiesta, beetje familie DNA is leuk maar denk dat het dan ook wel goedkomt met de looks van de Focus. Ff wennen nog. Maar de ST line is wel de knapste van het stel.
Ford. Voor wie van rijden houdt en iets wil dat effectief beter stuurt dan een doorsnee BMW…
Deze als station aub. Perfecte middenweg 1.5 tussen mijn vorige Focus 1.0, prima bakkie maar beetje te tam voor een stuurmanskunstenaar, en mijn huidige Leon 2.0, beetje ott.
Casper een type man die het geluid van een 3 cilinder “grappig “ vind. Dan
Kuis maar eens deftig uw voorruit met zo’n HUD in de weg…
Waar is de video geschoten?
Nou wagon bestelt, we gaan t zien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).