FP1 + FP2 Monza: Max Verstappen drift door Ascari

Auteur: , 11 Reacties

Max rookt nog na van de frustratie van vorige week, maar de vooruitzichten voor dit weekend lijken na de eerste twee vrije trainingen niet veel beter te zijn. Dan maar een mooi driftje neerleggen.

Max-drift

Hoewel de ‘R’ weer in de maand zit hopen velen nog steeds op een paar mooie dagen na een broeierige doch niet noodzakelijk zonnige zomer. Vaak helpt het wat dat betreft om een stukje naar het Zuiden af te reizen, maar op Monza is het weer vandaag niet heel anders dan in ons eigen land. De temperatuur is oké, maar de zon heeft moeite door de wolken heen te breken en af en toe sputtert het wat. Dat mag de pret op de snelheids-tempel echter niet drukken.

FP1:
Om de regendruppels zoveel mogelijk te ontwijken zetten Spanjaarden Sainz en Alonso het HALO-apparaat op hun auto’s. Handig om even te wennen voor volgend jaar als het apparaat door de FIA verplicht wordt gesteld. Alle coureurs gaan direct de baan op, maar Max heeft kennelijk de minste zin van iedereen om dat te doen. Hij zet als allerlaatste een opwarmronde neer. Misschien levert hem dat nog hoofdbrekens op, maar daarover later meer.

Sommige coureurs hebben af en toe een beetje moeite met het halen van de chicane’s na de lange rechte stukken van de sok-vormige baan. De topsnelheden liggen iets lager dan vorig jaar omdat de auto’s dit jaar meer vleugel hebben. Desalniettemin gaan de snelste mannen zo’n 350 kilometer per uur, dus het juiste moment om de ho-ijzers aan te spreken missen is makkelijk.

Speed-trap

Max kan zoals verwacht niet al teveel beginnen tegenover het geweld van Ferrari en vooral Mercedes. Hij geeft een dikke seconde toe op snelste man Hamilton. Onder toeziend oog van zijn vader legt hij echter nog wel een mooie drift neer in de Ascari-chicane.

Jos

drifting

1. Hamilton
2. Bottas
3. Vettel
4. Raikkonen
5. Ricciardo
6. Verstappen
7. Perez
8. Ocon
9. Vandoorne
10. Massa

FP2:
Verstappen geeft na de eerste vrije training aan dat de zesde plaats min of meer is wat hij vooraf verwacht had van de sessie. Het tijdverschil met de mannen voor hem valt hem zelfs nog enigszins mee. Het gaat vandaag vooral om een goede afstelling vinden voor de auto. De truc is om die stabiel te houden terwijl er toch zo min mogelijk vleugel opzit.

Een extra uitdaging dit weekend vormt echter dat zowel Verstappen als Ricciardo een gridstraf krijgen vanwege het wisselen van extra motoronderdelen boven de toegestane vier units. Sowieso heeft Renault het moeilijk op Monza. In FP2 krijgen Sainz, Kvyat en Hulkenberg te maken met technische malheur, nadat in FP1 Palmer al een tijdje noodgedwongen aan de kant stond. Niet in alle gevallen is de officiële lezing een geplofte motor, maar in het geval van Sainz valt dat niet te ontkennen: uit zijn bolide komt blauwe rook.

Ook Sainz zou echter sowieso al een gridstraf krijgen en datzelfde geldt voor Alonso. Nou is het stomme echter alleen dat de volgorde waarop de straffen uitgedeeld worden uitmaakt op het moment dat meerdere coureurs een straf krijgen. Als je de eerste bent die de straf krijgt heb je voordeel, want dan sta je in theorie een plaats vóór iemand met dezelfde straf die zijn straf later krijgt. Vergelijk het met dezelfde rondetijd rijden in de kwalificatie: degene die als eerste de tijd neerzet staat voor degene die als tweede of derde die tijd zet.

De volgorde van de straffen wordt bepaald naar aanleiding van de volgorde waarop de coureurs in FP1 de baan op reden. Red Bull was er snel bij met Ricciardo, maar zoals hierboven vermeld langzaam met Verstappen. De gridpositie van de Nederlander wordt dus als laatste bepaald. Of dat hem daadwerkelijk nadeel oplevert weten we pas na de kwalificatie.

Opvallend aan het einde van FP2 is dat de (mechanische) uitdaging van Monza nu al zijn tol eist. Naast de problemen voor Renault klaagt Hamilton erover dat zijn stoel te warm wordt en breekt Magnussen’s ophanging af. De Mercedes-mannen hebben met een kleine 10 minuten te gaan dan ook genoeg gezien van de baan en parkeren hun auto’s in de pits. Dit maal is Bottas, die in FP1 nog flink toegaf op Hamilton, nipt sneller dan zijn teamgenoot. De Ferrari’s zitten in de buurt en daarna volgen op grote afstand de Rode Stieren. Max neemt revanche op Ricciardo door dit keer wel de vijfde plaats te pakken. Vreemde eenden in de top-10 bijt zijn Alonso en Vandoorne. Hun McLaren-Honda’s horen op deze baan niet zo hard te gaan zou je zeggen, maar de twee coureurs helpen elkaar goed door een tow te geven. Morgen eens zien wat er van deze snelheid overblijft.

1. Bottas
2. Hamilton
3. Vettel
4. Raikkonen
5. Verstappen
6. Ricciardo
7. Vandoorne
8. Alonso
9. Ocon
10. Massa11 reacties


Gun het honda echt om eens goed mee te strijden in de punten!
@vtechlover: volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer bij McLaren.
Het schijnt druk te zijn bij Toro Rosso, de deadline voor de samenwerking met Honda is zondag.
Tegelijkertijd schijnt er, as we speak, een delegatie van Renault bij McLaren op de koffie te zijn.

Als Toro Rosso het goed doet, dwingen ze af dat Illien zich mag bemoeien met het Honda blok, dan zie ik RedBull Racing in 2019 ook nog wel met Honda rijden. Een jaar lang keihard ontwikkelen betaalt zich wel uit met de juiste mensen aan boord.
Die stokbrood-bakkers zijn daar veel te eigenwijs voor.
Ik verwacht dat het niet echt een spannende race wordt vooraan. Plek 1 en 2 Mercedes en daarachter Ferrari. Misschien dat er nog spannende gevechten komen tussen Red Bull en de Force India’s en Willams’.
@berlinetta: Nja, Verstappen en Ricciardo hebben allebei een gridstraf dus zij kunnen zich nog wel mooi naar voren vechten tot in de top 10 natuurlijk.

Hier is trouwens duidelijk te zien dat de RB-13 een ander aeropakket heeft. Mooie achtervleugel!
@viezefreddyw: Ohja dat was ik even vergeten. Dat kan zeker nog mooie gevechten opleveren.
Lekker zoals Max met die auto kan glijden en toch zijn snelste tijd kan verbeteren.
Lekker driftje hoor, hopelijk doet hij dat zondag ook als ik precies daar op de tribune zit.
@aarsgewei: veel plezier!
Is geen drift maar een powerslide.
@heidekonijn: Powerslide is met het gas sturen terwijl je in de bocht zit en een drift zet je eigenlijk al voor de bocht in. Zoiets was het toch? (geen red voor de deur staan ;-))
Lekker driftje hoor

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).