Gevonden: de lekkerste Range Rover van Autotrack

Auteur: , 28 Reacties

Oneens? Kan niet.

Jullie dachten zeker dat wij het vergeten waren, of niet? We zouden het onszelf niet kunnen vergeven om het verjaardagsfeestje van een ronduit iconische autofabrikant te laten schieten. Land Rover onthulde op deze dag, 30 april, 70 jaar geleden, haar eerste auto: de Series I. Nota bene op de beurs in Amsterdam werden de doeken van de de wagen getrokken. Na verloop van tijd werd diezelfde datum omgedoopt tot World Land Rover Day.

Als een soort ode aan die allereerste Land Rover bespreken we nu een wagen die er bijzonder weinig mee te maken heeft. Althans, net als de primeur in 1948 was ook dit model in zekere zin een eerste voor Land Rover. In 1970 kwam het merk immers met een compleet nieuwe soort auto; een luxe SUV waarmee je comfortabel lange stukken kon afleggen, met een ander label. Tegenwoordig is het de maatstaf voor iedereen die een klein vermogen bezit en zichzelf graag met verve over de openbare wegen verplaatst. Destijds was het een haast compleet nieuw fenomeen.

Niet alleen dat, want de Range Rover Classic, zoals we hem nu kennen, kreeg het fraaiste ontwerp. De Britten gaven de sloep een zalig blokkendoos-achtig design waar niet vijf, maar drie deuren de dienst uitmaakten. Het is een filosofie die Range Rover tegenwoordig, in gelimiteerde oplage en voor een flinke prijs, weer nieuw leven in probeert te blazen. Reken daarbij een 3,5-liter Rover V8 die een respectabele 135 pk produceerde, en het resultaat is simpelweg adembenemend.

Het exemplaar dat HIER te koop staat is uiteraard niet de eerste die van de band is komen rollen. Dat zou wat zijn, gezien de prijs van 19.844 euro en het feit dat de Range Rover Classic liefst 26 jaar in productie is geweest. Desalniettemin is het een puike bak. Belastingvrij, mét LPG-tank en een stevige handbak: wat wil je nog meer?28 reacties

Ik vind hem zo toch mooier. Minder werkpaard. LS V8 erin en genieten!
https://goo.gl/images/oMEsE8
@e34m5touring: Die is inderdaad schitterend! Potjandrie, wat een stijl en klasse druipt ervan dat ding af.
@willeme: Sigaartje verplicht als je het mij vraagt. Echt af zo.
@e34m5touring: Tweed jasje, corduroy broek, bordeaux rode brogues en een baret en het geel is af. Achterin een lading Ierse wolfshonden en kinderen met minimaal twee namen ;).

Er zijn overigens bedrijven die deze auto’s helemaal moderniseren. Tijdje geleden wat over geschreven. Eentje op basis van de P38 en eentje op basis van de Discovery III.
@willeme: Ja dat zou me dan weer teveel karakter weghalen. Vind het wel mooi qua afwerkingniveau en vakmanschap maar zou het zelf minder rigoreus willen. LS3’tje met een goeie automaatbak, iets grotere remmen dat soort dingen. Maar wel echt stijl zo’n ding hoor poah. Gallery had er een jaar of wat geleden aardig wat staan. Ook zoals afgebeeld. Wel eens bij staan kijken. Toch wel klasse hoor. Mooie donkerblauwe met ivoorkleurig leer en blauwe piping. Vloer en hemel in het donkerblauw. Echt af.
@e34m5touring: Dan moet je eens even bij Kingsley gaan kijken. Die doen precies wat jij benoemd. Die perfectioneren de auto helemaal, vervangen de elektronica, trekken hem helemaal strak en monteren een LS3 V8. Heb je 430 romige pk’s. Meer dan voldoende.

http://www.kingsleycars.co.uk/restorations/restorations.htm
@willeme: Ja electronica gewoon laten zitten. Zolang die LS met een eigen kabelboom komt is’t goed. Bij zo’n ding moet er af en toe een keer een schakelaar/teller/klok uitvallen. Part of the experience ;)
@willeme: Kende ik nog niet, thanks! Heel vet.
@willeme: bedankt voor de tip! Prachtige wagens ! Heb zelf een 1984 5 deurs gehad welke compleet was aangepast naar “toen nieuw” model “Range Rover Vogue” Zilver grijs met beige interieur. Vogue wielen in donkergrijs, LPG 100 liter verdeeld over 4 tanks. Destijds (1994 !!)…. bijna 1000 “gulden” per 3 maanden wegenbelasting…! Geweldige wagens, mooi geluid !
@willeme:
Klinkt als mij, alleen dan met een bakerboy cap.
De Peaky Blinders-stijl zeg maar.

Zo’n Range Rover is inderdaad een geweldige bak, maar denk ik helemaal niet te betalen qua onderhoud. Dus ik blijf mijn S-Type trouw.
@e34m5touring: vijfdeurs = nee.
@ikschrijfookoverautos: Ja voor de ouwe stempel is het niks. Mij stoort het niet. Praktischer met meer mensen.
@e34m5touring: begrijpelijk, maar ik ben verliefd op de driedeurs geworden na deze video:
https://www.youtube.com/watch?v=5MK0EsfhSyg
@ikschrijfookoverautos: Ja bij Petrolicious is het sowieso lastig om de auto niet te willen na het filmpje. Zag in de lijst ook die Royal Range Rover. Die heeft Top Gear in 2002 of 2003 nog eens in de show gehad als onderdeel van een restauratieproject. Restoration Rip off heette dat geloof ik. Toen is ie het niet geworden (die deden toen Paddy Hopkirk’s Mini Cooper S gedaan geloof ik). Mooi dat iemand anders hem wel heeft gedaan. Bijzondere uitvoering was dat.
@ikschrijfookoverautos: Ze hebben beide hun charme. Verplicht voer voor jou en @E34M5Touring:

https://www.youtube.com/watch?v=aJeCMcVIdZo
@willeme: alleen al het het feit dat Metcalfe en ik dezelfde naam dragen, geeft al aan dat het een genie is. Heerlijke dude.
@ikschrijfookoverautos: Dat gevoel herken ik wel. Ik ben zelf jarig op dezelfde dag als Jeremy Clarkson. Dat schept toch een band.
@ikschrijfookoverautos: die is indd schitterend zo.
@E34M5Touring:
Magnifiek!
Ziet er niet gek uit, veel oude RR’s begonnen al snel flink te roesten, waarschijnlijk heeft deze steeds binnengestaan.
@grandmasterb: Range Rovers roesten niet. Zijn van alumium…
Wat ik nog meer wil? 2 deuren extra lijkt me wel handig
Zou opzich passen in mijn fase van 1976 Dodge W200 naar 1969 Suburban en verder. Dat was toen. Maar ik begin er niet meer aan. Dit soort bakken vragen teveel tijd.
Heeft @desjonnies er ook niet zo één gehad?
Unreliable ouwe hokken zijn t. Maar ze zijn wel mooi om te zien.
Prachtig, maar ik ben een JLR fan die dit EN de nieuwe koers mooi vind (daar ben ik zeker niet uniek in). En dan is de airco, CC automaat en ruimte van de huidige generatie toch te prefereren
Laat me niet lachen.
Ding staat al een jaar te koop en is zo rot als een 1e generatie Alfa 33..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).