Goed nieuws: we rijden meer dieren dood!

Auteur: , 65 Reacties

En rijders van hybride- en elektrische auto's zijn dierenbeulen.

Vogelhapper S5

Het betekent namelijk dat het goed gaat met de dieren in ons land, en dat de populatie van de verschillende diersoorten groeit. Dat is de conclusie van de Zoogdiervereniging, die laat weten dat er een één-op-één relatie is tussen het aantal doodgereden dieren en de populatie.

Volgens schattingen rijden we in Nederland in totaal zo’n 10 miljoen dieren dood, omgerekend zo’n 27.000 dieren per dag. Een voorbeeld is de ree. In 1950 liepen er 5000 van die beestjes rond in Nederland, tegenwoordig zijn dat er 110.000. Niet zo vreemd dus dat we er vaker tegenaan rijden, het verkeersbeeld is ook nog “iets” veranderd sinds de fifties, namelijk. Volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland (jup, ze bestaan echt) rijden we tegenwoordig per jaar zo’n 10.000 reeën omver. Bruikbare tips over hoe dit te voorkomen vind je hier.

Ook slopen we per jaar honderdduizenden egels (a.k.a. Ferrari-killers) en miljoenen vogels. Dat heeft te maken met etensresten die we rond wegen achterlaten. Deze trekken niet alleen de vogels zelf aan, maar ook muizen. Die muizen worden weer door roofvogels aangevallen. Mede hierdoor is ongeveer 40% van de kerkuilensterfte te wijten aan auto’s.

Wat ook niet helpt, is dat asfalt steeds stiller wordt en banden steeds minder geluid maken. De grootste dierenbeulen rijden echter hybride of elektrische auto’s. Dieren horen deze stillere auto’s niet (of te laat) aankomen. We hebben het altijd geweten, stelletje psychopaten.

Bron: AD65 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Loud pipes save lives!
@jasbelle: en oom agent maar zeuren dat mijn aprilia meer dan 100db produceerd.
@rossi46audi: ‘asociaal’ :-)
Stichting Wildaanrijding Nederland

08:36 en ik heb mijn WTF momentje voor vandaag al gehad….

@awesome: Is op zich geen verrassing dat ze bestaan, toch?
In Nederland is namelijk voor echt alles een stichting.
@awesome: zou het gaan om het bevorderen van wildaanrijdingen, het voorkomen ervan of Is het zoiets als stichting correlatie?
@awesome: Dat What the F had ik toen ik “10 miljoen dieren dood” las…
Nederland is een bloedbad geworden?
@norge: ze tellen zeker alle muggen en vliegen mee…
En toch hoop ik nooit een ree te hoeven koppen.
@robert110: Gewoon niet op de motorkap gaan zitten tijdens het rijden.
Nou je kan beter een ree koppen dan een eland of iets dergelijks. Heb ik Zweden 1 keer gezien, en die komen gewoon vol door de voorruit! En volgens mij ben je in NL verplicht om de dierenpolitie te bellen als je dier raakt?
@sportstand: Je kan ook beter een vlieg koppen dan een olifant. Lijkt me nogal logisch he ;)
@berlinetta: Dat klopt, ik wilde aangeven dat ik nogal verbaasd was hoe hoog een eland op zn poten staat ;). Nog geen koffie op, het blijft vrijdagochtend…
@sportstand: Ja het zijn enorme dieren. En dan ook nog eens dat gewei. Lijkt me geen pretje om dat op je motorkap te krijgen.
@berlinetta: Ja klopt, was een eland op een 5-serie geklapt. De kop van het beest lag naast het stuurwiel op de achterbank. Was niks meer van over, de auto en de eland. Dan zijn die snelheidslimieten in Scandinavië nog niet zo gek.
@sportstand:
In Scandinavië rijden 5-series met een stuurwiel op de achterbank? ECHT?????
@9000cse: Ja das een speciale uitvoering! Ken je die niet?
@sportstand:
Jawel! Maar ik wilde mijn hallucunaties toch graag even bevestigd hebben.
@9000cse: Das altijd fijn. Iedereen is op zoek naar bevestiging ;)
@9000cse: toevallig had betrokkene net een M-sport stuur gekocht en die op de achterbank gelegt
@sportstand: je bent alleen verplicht melding van aanrijding te maken. Dan kan dit geregistreerd worden. Deze gegevens worden weer door gestuurd naar wildbeheerders en provincies. Mede hierdoor word het afschot bepaald. Het is dus belangrijk om dood gereden dieren zoals reeën te melden. Ik heb zelf keertje een ree mee 100 km/h geraakt. Mercedes E klasse totaal los.
Als een dier uit de bosjes komt kan je er helemaal niks aan doen om een aanrijding te voorkomen.

Het is trouwens helemaal niet gezond dat er 110.000 reeën in Nederland leven. Dat is echt veel teveel. Er is dan ook geen natuurlijke vijand. Maar hippies die in het centrum van Amsterdam wonen hebben daar natuurlijk geen last van. Die vinden het waarschijnlijk een beter idee dat hier weer wolven komen om die dieren op te vreten, want hun kinderen hoeven niet door dat leefgebied te fietsen naar school. Net als ganzen, zwijnen en waarschijnlijk nog meer dieren moeten ze gewoon massaal afgeschoten worden. Dat noemt men natuurbeheer. Zorgen dat er een gezonde balans is, niet te weinig maar ook niet teveel.
@lekbak: niet gezond dat er 110.000 reeën in Nederland leven? Mhuhaha, volgens mij is het eerder ongezond dat er 17 miljoen mensen wonen in Nederland, of 7 miljard op de hele wereld. Hier rij je een ree dood, in India komt een wilde olifant je huisje even slopen. Wij zijn de plaag hè, niet de dieren.
@jerommeke:

Van mij 100 plusjes !
Voor jou !

Het is namelijk het ENIGE probleem op deze wereld : onze ongebreidelde geiligheid en ons superioriteit gevoel.

We zijn compleet vergeten dat we ONDERDEEL zijn van de natuur, een natuur die probeert de balans te herstellen dmv enge ziektes, want dat doet de natuur, als er van een bepaalde soort teveel komen, dan grijpt de natuur in.

Nederland had in 1900 vier miljoen inwoners.

Onze toekomst is langs één groot geluidsscherm rijden, nooit meer mooie uitzichten of vergezichten, zoals de bruggen over de dalen in Duitsland als je van Venlo richting Koblenz rijdt, op iedere dalbrug een met grafitti beklad geluidscherm zodat het zicht op de lieflijke valleien je geheel wordt ontnomen.
@desjonnies: “We zijn compleet vergeten dat we ONDERDEEL zijn van de natuur, een natuur die probeert de balans te herstellen dmv enge ziektes, want dat doet de natuur, als er van een bepaalde soort teveel komen, dan grijpt de natuur in.”

Dat is dan ook gelijk het probleem met de moderne geneeskunde. “Wij” vinden een oplossing voor een of andere ziekte/virus, de natuur slaat terug met iets nog veel heftiger. Kijk heden ten dagen naar Ebola. Een virus dat er voor zorgt dat je inwendige bloedingen krijgt tot je letterlijk verdrinkt in je eigen bloed. What the F… Hoe ziek is dat? Je vraagt je af waar de natuur de volgende keer mee komt.

Ik stel de oplossing van Dan Brown voor die hij beschrijft in Inferno. Vond dat wel een nette humane oplossing.
@jerommeke: dat is zeker ook waar, maar dat betekent niet dat er niet ook teveel reeën zijn. Reeën zijn af te schieten, bij mensen is dat niet echt een dingetje…
@lekbak: Leg ze dat in Syrië maar eens uit…
@lekbak: oh ja want wolven vallen gekijk mensen aan. Met zo’n hoge reeën populatie hoef je niet bang te zijn dat wol en mensen aanvallen. Juist lui als jij snappen het niet en niet die hippies in de stad.
@seanxtype: nee joh, mensen die zelden een weiland hebben gezien weten het beter dan mensen die er geboren en getogen zijn…

De wolven komen naar Nederland. Die gedijen hier ontzettend goed door het teveel aan vreten. De hippies in de stad vinden het helemaal geweldig dat die beesten hier dan zijn en zetten gelijk een zwaar beschermde status op die dieren. Dat kunnen ze omdat in de randstad de macht zit die over het (voor hun onbekende) platteland heerst. Omdat ze (de wolven) het hier zo goed doen (en niet vanaf het begin onder de duim worden gehouden) vreten ze al hun voedsel op. Dàn zijn de mensen aan de beurt. Maar omdat er immers zo’n beschermde status op zit mogen ze ook dan pas afgeschoten worden als het te laat is. Als de scholieren van de fietsen worden gesleurd dus.

Dit is hoe het in de praktijk gaat. Ik ben opgegroeid in de buurt van nationaal park ‘de alde feanen’. Goh wat ging het toch slecht met de volgens daar. En met de vogels in de weilanden rondom. Allemaal de schuld van de boeren.
Maar toen de boeren eigenhandig de enorme vossenpopulatie af begonnen te schieten (illegaal en buiten het seizoen om) kwamen de vogels weer terug. Toen konden de burgers 10 kilometer verderop ook weer kippen houden want zelfs die werden midden in de dorpen afgeslacht door de vossen die daar vandaan kwamen. De hippies weten nog steeds niet hoe het komt dat de vogels weer een beetje hersteld zijn. De boeren wel, die snappen wel hoe het spelletje werkt!

Één van die vossen staat bij een kennis op de schoorsteenmantel. Die is zogenaamd binnen het seizoen op een andere locatie geschoten, legaal dus zogenaamd. In werkelijkheid heeft die een half jaar in de vriezer gelegen voordat die opgezet werd. Owja, het was een moeder van 7 jongen. Als die er nog bij waren gekomen had er geen vogel meer geleefd daar.
@lekbak:

Mij is toch echt altijd verteld dat de Wolven in Den Haag zitten…
@jack_abarth: grijze wolven zitten ook overal hoor.. hIk zie ze geregeld in het theehuis zitten alsof het de normaalste zaak Vd wereld is.
@lekbak:
Sinds méér dan 100 jaar is er in ons land geen ene wolf door een aanrijding met een auto om het leven gekomen.
Hippies echter, een langharig verschijnsel uit lang vervlogen tijden (+/- eind 1960), die geen vlieg kwaad deden, zijn uitgestorven. Meestal door een natuurlijke dood. Enkele exemplaren werden echter met den dood bedreigd door iemand die zich “leegbak” of iets dergelijks noemde.
In de loop van de laatste 40 jaar, waarin de hippiepopulatie in alle hevigheid is afgenomen, zijn de berichtgevingen van de gebroeders Grimm, waarin wordt bericht over meisjesvretende wolven, weer enorm opgelaaid.
@9000cse: leuk verhaal…

Ik neem aan dat jij bewust de verpakking bekritiseerd en niet op de inhoud reageert. Ik kan ook aannemen dat jij een van de laatste overlevende hippies bent, in dat geval weet je wellicht niet beter en kan ik het je niet kwalijk nemen.
@lekbak:
Wat zou mij dan wel kwalijk te nemen zijn? En even hippieserieus: Ik ben niet één van de laatste overgebleven hippies. Nog nooit een joint gerookt! Wat zeg ik? Zelfs nog nooit gezien! En ook nog nooit een soa opgelopen! Wat zeg ik? Nog nooit geneu……, wacht even! Nee, dat laatste klopt niet.
@9000cse: dat plusje heb je van mij ;-)

Je valt erover dat ik een bepaalde groep hippies noem, ipv op het ‘inhoudelijke’ in te gaan. Dat viel mij op.

Maar shit. Ik heb wel eens geblowd, draag het hele jaar rond door oma gebreide sokken (maar dat doet iedereen die die sokken kan bemachtigen), ik hou van fleurige kleuren en ik hou van neuken. Zou ik dan toch?.. Nee dat kan niet!
@lekbak: de wolf is mensenschuw, dus die blijft wel van je kinderen af. Vooral als ze in een groepje fietsen. 😉
@e1000bmw523i: zie mijn reactie hierboven. In den beginne wel, maar als ze honger krijgen komen ze echt wel langs bij mensen.
@e1000bmw523i:

Ik hoop dat u tijd heeft voor wat educatieve televisie uit een ver verleden, Drs P. met ‘de dodenrit ‘
https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw
@lekbak: Als we elk jaar 9% doodrijden hebben ze verder ook geen natuurlijke vijand meer nodig. Zelfs als dat de enige doodsoorzaak ooit is worden ze dan gemiddeld maar 11 jaar oud.
@Mairsil: Jij hebt niet goed opgelet bij de rekenlessen.
10 miljoen? Dat is vast nog niet inclusief die vliegen en muggen.
Ik heb toch liever dat het wild geschoten wordt. Zo’n platte ree bereid niet zo makkelijk en maakt er een klere zooitje van.
Sinds ik een PHEV heb eten we elke week een keer roadkill, heerlijk.
@kobus1967:

Sinds ik Scania rijd, rij ik iedere week één PHEV plat; Zalig !
https://i.ytimg.com/vi/8Zp0pW-yEps/hqdefault.jpg
@kobus1967: Dat je 365 dagen van het jaar voor Jan Lul rijdt neem je op de koop toe.
@toniominestrone: of voor Gerrit Gratis😂
@kobus1967: schrale aap!
@toniominestrone: dat is wel de bedoeling ja, zo min mogelijk naar de overheid!
10 miljoen per jaar? Ik vind het absurd veel. Overigens zie ik wel heel vaak dode dieren liggen langs de snelweg, maar zoals @norge al terecht aangeeft: Nederland is een bloedbad.

Helaas heb ik zelf ook al een dieren per ongeluk doodgereden. Zo probeerde er vroeger eens een vogel tussen de spaken van mijn scooterwiel door te vliegen en dat resulteerde in een verenexplosie. En Nederland is een haas en een egel armer dankzij mij. Sneu voor die beestjes.
@berlinetta: Ik een kat (vreselijk, hij was niet meteen dood, is in mijn handen gestorven), een duif in de Variomatic van mijn Daf, dat was pas een verenfontein), een zwaluw en een paar miljoen torren en muggen.
@dafmaf: Ja het is een raadsel waarom de vliegen en torren nog niet zijn uitgestorven. Tijdens een lange rit in de zomer heb je gelijk een heel kerkhof op je voorkant plakken.
@berlinetta: of in je mond, als je lekker met je vizier open over dijkjes aan het tuffen bent op de motor. Krijg er nog steeds een vieze smaak van.
@berlinetta: Omdat er zo fokking veel van zijn! Allemaal voer voor zwaluwen, dat niet uitgehongerd zijn!
@berlinetta:

één troost : de echte vogelkillers zijn die hele fijne groen stroom windmolenparken !
http://cdn.eaglefordtexas.com/wp-content/uploads/sites/9/2014/05/wind_turbines_have_little_impact_on_bird_populations_hg9op1.jpg

@dafmaf en voor jou; ik heb er eentje kunnen redden, een dove ex-zwerf kat die voor dood lag, overreden door een heftruck, Dr Bob heeft hem geopereerd en ’t beessie is nu onze bedrijfskat geworden, wel als assistent office-manager he !
@desjonnies: ik heb ook eens een kat aangereden. Ingewanden lagen eruit maar het beest leefde nog wel. Dat is niet leuk… Ben toen nog een keer overheen gegaan, met heel naar gevoel in mijn maag. Maar langzaam laten sterven vind ik pas echt dierenmishandeling.
@lekbak: klap achter in de nek of gewoon de nek om draaien had ook gekund. Gaf minder rommel.
@gerjan: een kat? Die krengen zijn bijna niet dood te krijgen, ik heb boerderijkatten de meest onmogelijke dingen zien overleven.
@desjonnies: Ze kunnen het beter rode stroom noemen.
Soms mis ik de humor van een artikel, maar goed ik ben dan ook niet onder invloed van wat voor goedje dan ook, kan helaas niet gezegd worden van de auteur.
en dan vergeten we de insecten nog, dit zijn ook dieren!
We reeën afgelopen jaar ook allemaal te wild. Moeten toch uitvogelen hoe we dit kunnen voorkomen…
@Rick-dos: tis te hopen dat je niet wild gereeen hebt op een weide met beestjes….
Die foto is vorig jaar gemaakt op SuperCarSunday.
Wolven zijn mensenschuw dus daar hoef je geen zorgen over te maken.
Als je vind dat er teveel mensen in Nederland leven zoals hieboven vermeld dan zou ik zeggen doe er wat aan!
Verbeter de wereld en begin bij jezelf!!
En dat er nu pak ‘m beet zo’n 13 miljoen mensen meer in Nederland leven dan in 1900 wil niet perse zeggen dat er meer mensen op de wereld zijn.
Denk daar maar is over na.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).